Atitudinea copilului față de învățare, pe termen lung, se formează între vârsta de 0 și 6 ani. Copiii se nasc cu bucuria de a afla și de a explora. 

Oana Moraru – profesor de limba și literatura română, limba și literatura engleză și fondator Școala Helikon oferă o serie de informații utile și practice despre pașii mici pe care-i putem face pentru educația copilului.

Despre stabilitate în educația copilului

Primul indicator pentru reușitele școlare care apare pe la vârsta de 2 ani, este stabilitatea copilului în sarcina de lucru, capacitatea de a sta în flux, abilitatea de a se concentra voluntar. 

Abilitatea copilului de a sta în lucru, fie că ascultă o poveste, citește sau construiește ceva, este un indicator al succesului școlar. Această abilitatea este cea mai atacată de societatea modernă în care trăim deoarece creierul copilului este supra atacat de diferiți stimuli: ecrane de telefon, videoclipuri, jucării cu multe butoane și muzică, reclame luminoase etc. Dacă creierul lui este bombardat, el își va face o ierarhie a stimulilor față de care reacționează. 

Cum poți ajuta copilul să-și educe/păstreze atenția?

  • exersează cu el capacitatea de a desena începând cu vârsta de 2 ani; desenul este indicator al abilității de a crea hârți mintale;
  • cum desenează copilul între 2-6 ani, va determina abilitatea de a gândi procedural, în pași;
  • tot ce înseamnă mișcare regulată a mâinii la 2 ani, înseamnă primul pas spre reglarea abilității de a sta în flux;
  • educația este legată de dezvoltarea motricității grosiere: 80% dintre copiii cu deficit de atenție nu pot merge în echilibru pe banca de gimnastică; 
  • dansurile de tip just dance;
  • jocuri de autocontrol;
  • limbajul: dacă are 4.5 ani și nu pronunță încă bine, mergeți la logoped. Abilitatea de a vorbi bine este abilitatea de a gândi bine. 

Stima de sine a copilului crește din câtă experiență de viață a avut copilul, de genul: „mi-a fost greu, dar am reușit”.

Citește 20 de minute aceeași poveste în fiecare seară, până ajungi s-o întorci pe toate părțile, până copilul ajunge să anticipeze sintagme. E important să stai pe același text mult timp și să-l interpretezi diferit de fiecare dată. 

Toate informațiile au fost preluate din cadrul evenimentului Modern Family Challenges autumn edition.

_____
Sursă poză de copertă: Freepik

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.