Pentru orice parinte, copilul este centrul lumii sale! Iar iubirea si mandria parinteasca se revarsa in toate pozele pe care le punem pe internet cu copilul… inca dinainte de a se naste. O fi bine, o fi rau? In alta ordine de idei, despre expunerea pe social media a copilului am vorbit cu ANA MARIA MITRUS blogger, speaker, content creator, participant activ in programele dedicate parintilor. Si iata ce-am aflat:

 

Ana, asistam la o invadare a site-urilor de socializare cu poze cu copii. Cum interpretezi acest tablou?

                    Ana Maria Mitrus: In ziua de azi, sa faci poze este printre cele mai la indemana lucruri. Daca noi avem doar cateva poze din vacantele cu parintii cand eram mici, copiii nostri au sute de poze facute intr-o singura zi. Se strang zeci de mii de poze care trebuiesc expuse undeva. E greu sa stergi din ele sau sa alegi una singura. Si, pana la urma, de ce ai face-o? Sa pui pozele online este simplu, este rapid si este gratis.

Copii de azi sunt prezenti pe Facebook inca din burtica mamei. De unde vine nevoia asta mare de a ”arata” din casa?

                    Ana Maria Mitrus: Este un comportament normal sa ne laudam cu copiii nostri, la fel cum o faceau si parintii si bunicii nostrii cand eram noi mici. Doar ca la vremea respectiva, pozele stateau in albumul de familie sau in portofel si le vedeau doar persoanele carora le erau destinate. Acum, pozele sunt in online si, in majoritatea cazurilor, pot fi vazute de oricine. Daca la inceput e doar dorinta de a ne lauda, in scurt timp, acumularea de like-uri și aprecieri, devine un fel de dependenta si chiar un stil de viata.

Tatici vs mamici. Cine e mai ”laudaros” in social media? Si exista vreo diferenta de abordare intre modul in care tatii isi expun copii versus mamele?

                    Ana Maria Mitrus: Cred ca de departe, mamicile sunt cele care posteaza cel mai des :). E normal, ele stau acasa cu cei mici, au grija de ei si sunt atente la orice este nou legat de cel mic. Nu-mi dau seama daca exista vreo diferenta intre modul in care posteaza tatii vs mame, doar ca primii o fac mai putin.

 Unde gresesc, cel mai adesea, parintii cand isi expun copiii pe internet?

                    Ana Maria Mitrus: Nu e neaparat vorba de o greseala, e mai degraba lipsa de informatie. Internetul este un instrument care ne ajuta foarte mult, care ofera distractie, informatii si care ne-a acaparat foarte mult vietile. A devenit cumva o extensie a noastra. Problema este ca nimeni nu ne-a invatat ce este de fapt internetul. Majoritatea dintre noi suntem niste useri obisnuiti si vedem doar partea amuzanta. Nu avem capacitatea de a intelege complexitatea online-ului si a modului in care informatiile pe care le postam pot fi folosite.

Traseul unei fotografii livrate in spaţiul public este destul de incert. Care sunt cele mai grave riscuri ale expunerii copilului pe social media?

                    Ana Maria Mitrus: Cel mai mare risc este ca pozele pot fi furate si folosite in scopuri necurate, daca pot sa spun asa. Incepand cu site-urile de pornografie infantila si pana la descreierati care isi fac profile de FB false si posteaza poze furate de pe alte profile.

Un alt risc este ca pozele care noua ne plac atat de mult pot deveni compromitatoare pe masura ce copilul creste. Credeti-ma, timpul trece intr-o clipa si nici nu stii cand cel mic a facut 10 ani. Si te trezesti intr-o zi ca vine plans de la scoala pentru ca au ras colegii de el, share-uind pe grupul clasei poze cu el in fundul gol, de cand avea 2 ani.

 Categoric, sunt si cateva avantaje ale expunerii copilului in online. Care sunt acelea?

                    Ana Maria Mitrus: Toate informatiile care exista in online despre o persoana se cheama amprenta digitala sau AND virtual. Aceste informatii vor ramane pentru totdeauna in online, este atat de greu sa stergi o informatie incat putem considera ca e imposibil. Si, daca tot avem aceasta certitudine, ca totul ramane acolo, atunci cel mai bine este sa ne asiguram ca tot ce are legatura cu copilul nostru e de bine. Ii cream practic o identitate online pozitiva: poze frumoase, de la serbari sau de la concursuri, informatii care ii scot in evidenta calitatile si abilitatile, nimic compomitator gen poze in fundul gol, etc. Practic il laudam cat putem, dar in acelasi timp incercam sa fim obiectivi.

Pe scurt, ce trebuie sa stim despre prelucrarea datelor cu caracter personal ale minorilor?

                    Ana Maria Mitrus: Se poate sa fiu putin exagerata, dar parerea mea este ca ar trebui sa fie ilegal sa publici poze cu copiii. Exceptand poate anumite situatii cum ar fi un eveniment public, un concert sau un concurs. Cea mai potrivita alegere din partea noastra, ca parinti, este sa le oferim copiilor nostri o identitate virtuala goala, pe care sa o umple ei cu ce doresc, dupa varsta cand devin responsabili de viata lor.

Sincer iti spun, nici macar nu ne putem imagina modul in care vietile copiilor nostri pot fi influentate in viitor datorita (sau din cauza) informatiilor personale pe care noi le facem publice.

Care este varsta optima pentru a crea un cont de Facebook si ce instrumente de monitorizare a activitatii online a copilului exista?

                    Ana Maria Mitrus: Varsta legala este 12 ani, dar din punctul meu de vedere de-abia dupa 14 cred ca ar fi indicat. Si doar dupa frecventarea unor cursuri despre online si despre cum se utilizeaza site-urile de socializare, despre pericolele ce pot aparea si cum trebuie sa ne protejam.

Convingerea mea este ca niciun copil nu trebuie sa aiba acces la internet nesupravegheat, sub varsta de 14 ani. Pur si simplu nu are nevoie de asta. Ar trebui sa intelegem ca telefoanele sunt doar pentru a comunica intre noi, iar tot ce vine extra sunt doar distractii fara limita, si care pot periclita dezvoltarea copiilor.

Jocuri, aplicatii, internet, sunt ok, dar doar sub supraveghere. Pentru asta exista foarte multe aplicatii, care ne permit sa monitorizam telefonul copilului. Aplicatia se instaleaza pe ambele telefoane (al parintelui si al copilului) si cu ajutorul ei putem opri anumite functii pe telefonul celui mic, putem seta timp de utilizare sau task-uri de rezolvat.

Cum putem discuta cu copilul despre responsabilitatea folosirii internetului?

                    Ana Maria Mitrus: In primul rand trebuie sa ne informam noi. Sa intelegem ca nu degeaba se trag atatea semnale de alarma referitor la pericolele ce pot aparea in online. Si sa acceptam ca daca noi nu stim, nu inseamna ca aceste pericole nu exista.

Consider ca cel mai facil mod de a le explica este sa ne folosim de ceea ce le place lor cel mai mult: chiar internetul :). Exista foarte multe filmulete in care se explica pericolele profilelor publice, a publicarii de poze personale in online sau a discutiilor cu persoane necunoscute. Aceste filmulete ne ajuta sa invatam impreuna si sa intelegem ca avem foarte multe informatii de acumulat pe acest subiect.

Un mesaj pentru toti parintii care au cont de Facebook si/sau Instagram…

                    Ana Maria Mitrus: As vrea sa le recomand sa il foloseasca cu responsabilitate si sa publice poze cu masura. Sa pastreze limitele decentei si sa nu uite ca online-ul nu este sufrageria personala unde poti sa spui sau sa faci orice, pana maine uita cu totii. Online-ul poate fi asemanat mai degraba cu aleea din fata blocului unde esti vazut de toti vecinii, indiferent ca-ti place sau nu de ei.

Si de asemenea, ii rog pe parinti sa nu uite ca tot comportamentul lor (inclusiv cel referitor la online), este un model pentru copii. Sa nu aiba nicio indoiala ca cei mici il vor imita cu acuretete atunci cand vor avea la dispozitie un telefon si acces la internet.

***

Interviu Ana Maria Mitrus

Ana este mama, are doua fete de 10, respectiv  13 ani.

Scrie pe Meseriadeparinte.ro din 2010 si in ultimii 5 ani a fost mereu nominalizata printre cei mai influenti bloggeri de parenting din Romania, conform revistelor de profil din tara si din strainatate (Revista Biz, Revista Parole de Mamans).

Este blogger, speaker, content creator, participant activ in programele dedicate parintilor.

Din 2017 a lansat proiectul “Cum sa cresti un campion”, o serie de evenimente online si offline dedicate parintilor care isi doresc copii fericiti si impliniti, campioni ai propriei lor vieti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.