Organizarea jucăriilor copiilor

Una dintre cele mai ușoare modalități de a menține organizarea casei și lucrurilor este de a dezvolta un sistem de organizare care se potrivește cu tendințele naturale ale copiilor.

În continuare, îți prezentăm cele mai bune idei de depozitare a jucăriilor pentru copii, plus sfaturi de specialitate de la un organizator profesionist despre cum să creezi un sistem care să funcționeze.

Care este, de fapt, cea mai mare provocare a părinților?

Unul dintre lucrurile grele este să acceptăm etapele de dezvoltare prin care trec copiii și faptul că ei nu pot organiza la fel cum o facem noi.

Ca părinți, tendința noastră este de a transfera metodele de organizare către copii, dar prin percepțiile și abilitățile noastre. Asta este o „greșeală” pentru că noi trebuie să ne raportăm la copii în funcție de:

De exemplu, un copil nu va putea menține organizarea dacă nu îi va fi la îndemână. Nu-i putem cere să așeze cărțile pe raftul de sus din bibliotecă pentru că nu are acces, nu ajunge la rafturile de sus.

„Organizarea ar trebui să fie privită ca pe un joc simplu, creativ și intuitiv.” diana mihăilă

Când învățăm copiii să fie mai organizați?

În jurul vârstei de un an, copilul are deja câteva repere: înțelege forme și culori. Ca părinți, ne putem juca cu aceste elemente și îi putem introduce câteva tehnici simple:

  • îți pui jucăriile de pluș în cutia pătrată
  • îți iei cuburile din sertarul verde
  • hai să vedem care dintre noi pune primul la loc respectiva categorie de jucării

Făcând astfel de jocuri mici în fiecare zi, copilul va deprinde un obicei din a fi organizat. 

O altă întrebare cu care ajungem să ne confruntăm este dacă adunăm sau nu jucăriile copilului? Dacă noi, ca părinți, nu o facem, copilul nu are de unde să învețe. El nu poate să strângă toate jucăriile pe care le împrăștie. Cu cât este mai mic, cu atât strânge mai puține jucării.

Care este locul jucăriilor?

Când îi spunem celui mic să-și ducă jucăriile la „locul lor”, acele locuri pe care le atribuim jucăriilor trebuie să fie cunoscute celor mici. Dacă folosim spații de depozitare dedicate sau etichetate, copiii vor învăța care este, de fapt, locul lucrurilor lor. 

Organizarea hainelor copiilor

Organizarea este o metodă evolutivă. Începând cu primii ani de viață, hainele copilului sunt responsabilitatea noastră să le păstrăm organizate. Pe măsură ce copilul crește și manifestă dorința de a purta un anumit lucru sau preferă anumite personaje, le oferim ocazia să simtă că vocea lor este auzită și ținem cont de opinia lor. 

Dacă cel mic devine activ și simte că este auzit, va prelua organizarea ca pe ceva al lui, ca pe ceva firesc. Așa cum dimineața și seara se spală pe dinți, așa intră și organizarea în rutină.

Copilul își asumă organizarea când devine tânăr adult, când părăsește „casa” în care a crescut și are un spațiu doar al său.

„Încurajez părinții să-și lase copiii să organizeze lucrurile în camera lor.” diana mihăilă

Cum putem câștiga spațiu?

Când vine vorba de haine și jucării, organizarea înseamnă împărțire pe categorii:

  • ca să vezi spațiul în amploare și să-i vezi compartimentările, ajută golirea lui;
  • facem o selecție a ceea ce avem și eliminăm surplusul (ceea ce nu-i mai vine, s-a deteriorat, nu i se mai potrivește etc.);
  • spațiul se câștigă după eliminarea surplusului și după adaptarea metodei de organizare la spațiile de depozitare pe care le ai;
  • pe umeraș se pun hainele care urmează să fie călcate;
  • împăturim sau rulăm restul lucrurilor;

În 2018, Diana Mihăilă a creat un creat #MareaOrganizare, un program de o lună de zile în care înveți cum să organizezi lucrurile din casă cu sens. Programul a fost inclus de Parlamentul European în rândul inițiativelor cu impact pozitiv pe scară largă.

Organizarea spațiului de joacă

Indiferent de vârstă, putem controla cantitățile de obiecte pe care le avem. Pentru jucării, de exemplu, alcătuirea unui plan de activități ne ajută să dozăm cantitățile. Dacă vârsta copilului ne permite, îl putem întreba direct „Ce jucării vrei să folosim în perioada următoare? Vrei să fie săptămâna puzzle-urilor?” Acele jucării necesare vor fi în prim plan.

  • depozitarea trebuie să fie la nivelul lor, să aibă acces la lucruri;
  • putem să folosim etichete și grafică pentru fiecare organizator în pare;
  • cel mai important este să atribuim locuri „casă” pentru ceea ce deținem;

Aceste informații au fost împărtășite de Diana Mihăilă, Master Professional Organizer, membru al International Association of Professional Organizers și Association of Professional Declutterers and Organisers UK. Te invităm să afli mai multe sfaturi și idei despre organizarea lucrurilor copiilor în cadrul evenimentului Modern Family Challenges care poate fi urmărit integral pe pagina de Facebook.

Partenerii evenimentului Modern Family Challenges sunt Lidl Romania, Nestle, Nuk și DAD TO BE Academy.

_____
Sursă poză de copertă: Bearfotos, Freepik.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.