Îl știm pe Dragoș Bucur din filme, de pe scenă și (sau) de pe micile ecrane! Dar (oare) cum e Dragoș în rolul de tată?! L-am întrebat, iar el ne-a răspuns. Și-i mulțumim pentru sinceritate și pentru felul lui de a fi. Atât de simplu, autentic și asumat.
Mulțumim, Dragos, pentru acest interviu minunat!
Dragos , povestește-ne, te rog, despre tine. Ca om, bărbat, tată.
Dragos Bucur: Este destul de greu să povestesc despre mine, pentru că atunci când încerci să te prezinți, automat încerci să spui doar acele lucruri pe care vrei să le faci publice. Poate lucrul cel mai clar este că, mai întâi, am fost doar om, apoi am devenit om-barbăt, iar în prezent sunt om-bărbat-tată și prioritățile sunt de cele mai multe ori invers, adică tată, om și bărbat (ceea ce nu e neaparat corect).
Care au fost așteptările pe care le aveai înainte de a deveni tată versus realitatea de după?
Dragos Bucur: Nu am avut așteptări sau nu îmi amintesc cum arătau aceste așteptări. Am senzația că lucrurile în viața mea au venit firesc și, pentru mine, a fi tată este exact așa cum ar trebui să fie – mișto, greu, terifiant, spectaculos, extenuant. A fi tată justifică orice nebunie și dă sens vieții!
Cum e să ai 3 copii în casă? Mai ai timp și pentru tine?
Dragos Bucur: Bănuiesc că întrebarea se referă exclusiv la experiența mea, nu este una generică de la care se așteaptă un răspuns universal valabil. Timpul „pentru mine” a căpătat o altă semnificație decât atunci când eram singur sau doar cu Dana. Așa că, dacă mă raportez la perioada până în anii 2005 pot spune că nu am timp deloc pentru mine. Dacă mă raportez la perioada până în anii 2007 când s-a născut Sofia, am timp relativ puțin, dar dacă mă raportez la felul în care viața și lucrurile au însemnătate în prezent, răspunsul este că am timp aproape suficient și uneori simt nevoia ca ziua să fie cu vreo 4-5 ore mai lungă.
Care e cea mai frumoasă lecție de viață pe care ai învățat-o de la copiii tăi?
Dragos Bucur: Poate că nu sunt eu cel mai important om de pe pământ.
Ce ai sacrificat pe drum de când ești tată?
Dragos Bucur: Viața cu 3 copii este plină și asta îmi e foarte clar, dar dacă îți place viața alături de familia ta, lucrurile pot fi aproape perfecte. Nu aș vrea să creadă cititorii că lucrurile sunt perfecte pentru noi, avem greutăți ca toată lumea, încercăm să sincronizăm programe, să alocăm timp fiecăruia dintre copiii noștri, să avem spațiu doar pentru noi doi (eu și Dana), să raspundem nevoilor în schimbare ale fiecaruia, să ne vedem de cariere, să ne distrăm suficient și toate astea – puse împreună – nu sunt chestii usoare. Dar (și acest ”dar” este foarte important) dacă îți iubești partenerul/partenera de viață și copiii, atunci sunt șanse ca nebunia să funcționeze. Noi doi ne bucurăm în continuare de viață, călătorim mult (dar în 99% din cazuri cu copiii), încă visăm și nu consider că facem sacrificii.
Care consideri că sunt calitățile tale, ca părinte?
Dragos Bucur: Asta e o întrebare la care mi-ar placea să răspundă Sofia, Roxana și Kadri.
Povestește-ne un pic despre copiii tăi. Cât de mult seamănă sau cât de diferiți sunt? Și, mai ales, care sunt activitățile care vă adună împreună?
Dragos Bucur: Sunt diferiți și totuși seamană. Sofia este o combinație de maturitate și spirit ludic, poate puțin cam leneșă (deși seamănă cu mine în adolescență), este creativă, foarte sportivă și îi plac provocările. Roxana este un copil foarte puternic, care încearcă și reușește să lase în urmă un trecut nu foarte fericit. Kadri este conducatorul casei, reușeste să ne manipuleze pe toți, îi plac matematica și fizica, cărțile și tot ce îi poate aduce informații noi. Toți trei au umor, toți trei mănâncă dulciuri și le place să călătorească cu rulota.
Ce ți-ai dori să-și amintească ei despre tine, când vor fi adulți?
Dragos Bucur: Aș vrea să aibă un sentiment plăcut și de siguranță atunci când vor auzi numele meu.
Citești cărți de parenting? Dacă da, ce recomandări ai pentru tăticii din comunitatea ModernDads?
Dragos Bucur: Nu, nu sunt un mare fan al cărților de acest tip, deși nu pot să le neg calitățile și posibilele efecte benefice. Am senzația că acest curent s-a transformat dintr-o inițiativă foarte bună într-un fel de business: speakeri motivaționali, cărți de parenting, cărți de adormit copiii, cărți de legănat copiii, cărți de hrănit copiii, cărți de alăptat, de uscat rufele, de eficientizat timpul, de psihologie în 15 minute. Este o invazie de pseudo-specialiști în toate domeniile care au transformat informația de calitate în Facebook tipărit.
Un mesaj pentru tăticii din comunitatea ModernDads.
Dragos Bucur: După ce am răspuns la întrebarea precedentă, cred că orice aș spune o să cadă în derizoriu. 🙂 Singurul sfat pe care îl pot da tăticilor din comunitatea ModernDads, fără să devin ca cei despre care am comentat mai sus, este sa petreacă timp cu copiii lor.
*Sursă poze: Facebook Dragoș Bucur
* Fii un Modern Dad informat! Abonează-te la newsletter-ul nostru AICI și fii parte din cea mai cool, informată și implicată comunitate de tați! Ne poți urmări și pe pagina de Facebook sau Instagram, unde te așteptam cu materiale numai bune de comentat!*