SNRB

Nivelul de evoluție la care a ajuns omul zilelor noastre este admirabil, însă atrage după sine și o multitudine de riscuri și dezavantaje. Este un cost pe care omenirea și-l asumă, fie că vrea, fie că nu, pentru stilul de viață pe care l-a adoptat. Ne oprim astăzi la pericolul mare ascuns în spatele bateriilor mici.

Nivelul de evoluție la care a ajuns omul zilelor noastre este admirabil, însă atrage după sine și o multitudine de riscuri și dezavantaje. Este un cost pe care omenirea și-l asumă, fie că vrea, fie că nu, pentru stilul de viață pe care l-a adoptat.

Că evoluția îl costă pe om sănătatea lui, nu mai un secret pentru nimeni. Tot mai multe voci vorbesc despre cât de afectat este mediul și ce nefaste pot fi consecințele dacă nu se intervine rapid cu măsuri concrete. Însă dincolo de aceste pericole, există unele la fel de mari, de care oamenii nu sunt însă la fel de conștienți.

O amenințare care planează neștiută de mulți asupra noastră, a tuturor, dar mai ales asupra celor care au copii este dată de bateriile mici, tip pastilă, pe care multă lume are tendința să le considere inofensive.

Cu toate acestea, bateriile tip pastilă reprezintă un risc imens pentru copii și pot ajunge să fie cauzatoare de moarte. Tot mai mulți chirurgi ai lumii avertizează asupra acestui risc, care chiar ar trebui luat în serios.

Copiii de vârste mici au tendința de a duce totul la gură. Dacă se întâmplă să înghită o baterie, în contact cu saliva, aceasta poate avea o reacție chimică ce poate arde grav esofagul în decurs de o oră, două. Problema este că, într-o primă fază, părintele poate nici să nu-și dea seama că s-a întâmplat ceva, întrucât copiii pot încă respira și acționa normal după ce au ingerat o baterie, iar unele simptome pot trimite cu gândul la o răceală care provoacă dureri de gât banale.

De aceea,este extrem de important ca părinții să fie foarte precauți și să nu lase bateriile mici la îndemâna copiilor, dar și să se asigure că aceștia nu au acces la ele desfăcând capacul vreunei cărticele sau jucării, pentru că au văzut la mami și tati cum se schimbă bateriile. Repararea daunelor provocate de ingerarea unei baterii este dureroasă și implică adesea intervenții chirurgicale repetate sau chiar cu extirparea unei părți din esofag. Chiar și după ce o baterie este extrasă din organism, copiii pot avea efecte secundare teribile la nivelul corzilor vocale și al traheii.

Măsuri pe care adulții le pot lua

Pentru că,după cum se știe, întotdeauna e mai bine să previi decât să combați, iată care ar fi cele mai simple măsuri pe care adulții le pot lua pentru a evita producerea unor tragedii cu micuții lor:

  • Să țină dispozitivele cu baterii tip pastilă cât mai departe de ochii și de raza de acțiune a copiilor. Printre acestea se numără telecomenzile, cărțile de felicitare cântătoare, cântarele digitale, ceasurile, aparatele auditive,termometrele, jucăriile pentru copii, calculatoarele, brelocurile de chei sau decorațiunile de sărbători care clipesc.
  • Să țină bateriile nefolosite într-un loc încuiat sau într-un dulap suspendat, unde copilul nu ajunge.
  • Să meargă imediat la spital dacă suspectează că cel mic a înghițit o baterie. În niciun caz nu este indicat să se încerce eliminarea bateriei înghițite prin provocarea vomei. În plus, este vital pentru copil să nu bea și să nu mănânce nimic înainte de a ajunge în atenția unui medic.

Chiar dacă par doar niște obiecte mici, demne de neglijat, ele sunt de fapt niște pericole imense care pot provoca moartea și pot aduce necazuri irecuperabile în familiile cu copii. Așadar, grijă mare!

Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor

Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizație carepreia responsabilitatea producatorilor in ceea ce priveste managementul deseurilor de baterii si acumulatori. De la bateria termometrului digital până la bateria mașinii tale. . Prin inițiativele pe care le are, Asociația urmărește să  atragă copiii în proiecte în cadrul cărora își dezvoltă abilități de argumentare, de cercetare și dezbatere, dar se și informează corespunzător, devenind pe deplin conștienți față de nevoia impetuoasă de a stopa fenomenul de distrugere a planetei, care în prezent pare de neoprit.

Așadar, dacă sănătatea voastră și a celor din jur este importantă pentru voi, dacă vreți să le asigurați copiilor voștri șansa de a trăi o viață lungă și fericită pe o planetă locuibilă, rămâneți aproape de SNRB și implicați-vă activ în promovarea mesajelor și a evenimentelor pe care acesta le inițiază, având astfel o contribuție semnificativă la crearea lumii mai bune la care visăm toți.

 

Sursă: SNRB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.