Ce se întâmplă cu relația de cuplu după apariția copilului? Și de ce scade intimitatea? Și de ce crește frustrarea? Și cum ne (re)apropiem? Și, și, și la multe alte întrebări la care căutați răspuns, răspunde IOANA AGACHI, Psihoterapeut, Trainer, Managing partner Euparinteghemotoc.
De ce scade intimitatea cuplului după nașterea unui copil?
Ioana Agachi: Principalele motive sunt lipsa de timp și oboseala acumulată. După nașterea copilului, relația de cuplu scade ca prioritate, rolul de părinte fiind acum în prim plan. Este nevoie de timp pentru a ne adapta la noua familie. Un alt motiv poate fi legat de așteptările nerealiste din partea cuplului după apariția copilului.
Cum poate fi reglată tensiunea dintre rolul de părinte și cel de soț?
Ioana Agachi: Chiar și înainte de apariția copilului, fiecare dintre noi îndeplinește mai multe roluri. În funcție de nevoile pe care le avem, sunt perioade în care unul din roluri devine predominant în detrimentul celorlalte. La fel se întâmplă după apariția copilului când rolul de părinte devine principal și cel de soț, secundar. Este absolut normal să se întâmple această schimbare și vine din nevoile noastre interioare. Tensiunea apare atunci când trece o perioada mai lungă de timp în rolul de părinte, iar nevoile încep să se schimbe. Pentru a regla această tensiune, în primul rând, trebuie să fim conștienți de ceea ce simțim și nevoile noastre, apoi să începem treptat să alocam timp și rolului de părinte.
Care sunt nevoile proaspetei mame de care ar trebui să țină cont bărbatul devenit tată?
Ioana Agachi: Cred că orice proaspătă mămica are nevoie să se simta iubită, încurajată și apreciată pentru eforturile pe care le depune în creșterea bebelușului. La un nivel mai practic, tinerele mame au nevoie de a împărtăși responsabilitățile casnice și cele legate de creșterea copilului și, nu în ultimul rând, au nevoie de un timp pentru ele, chiar daca acesta ar presupune un duș neîntrerupt de bebeluș.
Cum se poate reaprinde flacăra dorinței în dormitor când ambii parteneri sunt stresați și obosiți?
Ioana Agachi: În primul rând este nevoie să (re)prioritizam nevoia de intimitate în cuplu. Legat de stres și oboseală, desigur că leacul ar fi odihna și timp personal în măsura în care se poate, cel puțin unul dintre parteneri. Este normal ca dorința să nu apară în aceste condiții, iar resuscitarea ei nu ar face decât să epuizeze și ultimele resurse. Comunicarea, înțelegerea empatică și exprimarea autentică a nevoilor pot ajuta în (re)construirea intimității.
Ce se întâmplă când ne punem nevoile noastre pe hold prea multă vreme?
Ioana Agachi: Când nevoile sunt puse pe hold, ușor, ușor apare frustrarea. Cu cât trece mai multa vreme, cu atât și frustrarea crește și se poate ajunge la crize de furie aparent din senin, o dispoziție irascibilă, chiar și dezamăgire și neîncredere legată de propria capacitate de a face față.
Este OK să programăm partidele de sex?
Ioana Agachi: Puțina intimitate sau lipsa acesteia conduce la o fragilitate a cuplului. Programarea partidelor de sex poate fi necesară atunci cand cuplul este precar. Un semn care ne poate duce cu gandul la aceasta este atunci când a aparut resemnarea legata de sex. Ceva de tipul: Nici nu mai încercăm sau nu ne mai gândim deloc la a fi intimi.
5 recomndari pentru tinerii tătici pentru a crește nivelul intimității în cuplu.
Ioana Agachi: Am următoarele recomandări pentru tătici:
- Așteptați până când partenera este fizic pregătită.
- Reconectați-vă gradual!
- Discutați deschis despre așteptările legate de actul sexual!
- Aveți răbdare!
- Fiți optimiști, lucrurile vor progresa!
Urmărește-ne în continuare! Întră în comunitatea Modern Dads cu un like aici! Vei afla informații de la specialiști, experiențele altor tați, părinți despre creșterea și dezvoltarea copilului, despre relația de cuplu, precum și despre evenimentele viitoare Modern Dads.