Părinții întreabă: Care este rolul bunicilor în creșterea copilului?
Psihoterapeutul Mihaela Cristea răspunde: Bunicii au un rol important in creșterea și dezvoltarea copiilor. Ei le pot oferi nepoților timp (îi pot duce și aduce de la grădiniță/școală, activități, le pot pregăti masa, etc.), iubire, sprijin emotional, abilități și perspective noi. Le pot împărtăși din experiențele lor de viața, povesti despre istoria și tradițiile familiei, iar aceste lucruri ajută la dezvoltarea sentimentului de apartenență, consolidarea identității și a legăturilor familiale.
De altfel, bunicii pot avea un rol la fel de important și pentru părinții copilului. Ajutorul lor în creșterea celor mici le poate da șansa să fie părinți mai buni, mai puțin copleșiți de toate câte trebuie gestionate (job, casă, relație, etc.), mai calmi, mai relaxați, astfel încât să trăiască mai mult în prezent, mai conștienți decât au făcut-o părinții lor și putând astfel să facă o diferență prin aplicarea metodelor de parenting, care uneori pot părea chiar imposibile tocmai din lipsa resurselor personale.
Sigur, e mai ușor de zis decât de făcut dacă luăm în calcul conflictul care există între generații și metodele de parenting care nu seamănă deloc. Iar de aici, pornesc adevărate lupte de putere.
Părinților le-ar prinde bine o mână de ajutor cu cei mici și perioade de respiro. Dar uneori, conflictul mocnit și faptul că nu reușesc să își înțeleagă proprii părinții și nu se simt înțeleși și susținuți in ceea ce privește stilul de creștere al copilului, nu le dă voie să ceară ajutor. Ajung să gândească că mai bine fac singuri decât să se enerveze cu bunicii, iar acest lucru, de multe ori, duce la copleșire, frustrare, neînțelegeri în cuplu și în relația cu bunicii.
Consider că o relație funcțională și o comunicare ancorată în prezent cu bunicii poate ajuta părinții să ceară ajutorul și colaborarea de care au nevoie pentru a evita epuizarea și pentru a putea aplica chiar și acele metode de parenting care par din altă dimensiune. 🙂 Iar copiilor le oferă ocazia de a petrece timp și de a relaționa cu persoanele mai în vârstă, astfel dobândind încredere și respect față de autoritate.
Dacă vrei să afli cum să ai o relație funcțională și o comunicare ancorată în prezent cu bunicii, te invit in comunitatea unde millenniali află despre cum pot face asta.
_____________ ________________ _______________
Mihaela Cristea este psihoterapeut de formare integrativă cu specializare în psihotraumatologie si oferă servicii de psihoterapie pentru millennials care se ceartă cu părinții și se simt vinovați.