Mihaela Cristea

Părinții întreabă: De ce fac copiii crize de furie de Crăciun și cum le pot gestiona?

Psihoterapeutul Mihaela Cristea răspunde:  Sărbătorile de Crăciun reprezintă cea mai minunată perioadă a anului pentru cei mici. În același timp este și cea mai agitată și plină de surprize. Iar pentru noi, părinții, poate fi chiar stresantă.

De ce devin copiii atât de surescitați în preajma Crăciunului? Iată câteva motive:

  1. Schimbările în rutina zilnică. Copiii se simt în siguranță atunci când au predictibilitate, așa că atunci când îi scoți din rutina cu care i-ai obișnuit, ei pot deveni agitați, nervoși, indispuși. Ca să eviți acest lucru, pregătește-l pe cel mic din timp. Povestește-i despre ce urmează să se întâmple. Îl poți ajuta cu imagini sugestive din cărticelele cu povești de Crăciun.
  2. Vacarmul copleșitor. Clinchete de clopoței, colinde care răsună peste tot, petarde asurzitoare, toate alcătuiesc un fond sonor care-l poate face pe copil să se simtă copleșit și speriat. Iar răspunsul lui la toate acestea va fi să fugă sau să lupte. Ca să-l ajuți să-și regleze emoțiile în această perioadă, oferă-i copilului tău momente de liniște, ori de câte ori are nevoie.
  3. Entuziasmul sărbătorilor. Entuziasmul poate fi pentru copilul tău o emoție destul de puternică. Copilul se poate simți în același timp emoționat, dar și nervos. Ca atunci când vine Moșul pe care-l așteaptă cu nerăbdare, și când se întâmplă, el se ascunde în spatele tău speriat și îmbujorat. Discută cu el despre emoții și validează-i de fiecare dată sentimentele. Puteți citi împreună cărți cu imagini expresive despre emoții sau le puteți desena.
  4. Presiunea crescută. „Moș Crăciun vine doar la copiii cuminți!” sau „Fii cuminte, fiindcă Moș Crăciun acum te privește!”. Aceste afirmații pot fi folositoare atunci când copilul nu are astâmpăr, însă pot crea și presiune. Și atunci când copilul devine îngrijorat că a făcut ceva greșit care-l poate costa jucăria mult visată de la Moșul, el poate avea o reacție negativă. De aceea e mai bine să le eviți și să te limitezi la așteptările și regulile cu care copilul este obișnuit.

Și mai am câteva sugestii pentru tine care să te ajute să gestionezi cu succes această perioadă:

  • Chiar dacă este firesc cumva ca în zilele de sărbătoare să renunți la unele rutine, încearcă să păstrezi câteva dintre ele, cum ar fi cea de la ora de culcare sau de la momentul băii.
  • Creează noi rutine pe care să le integrezi în tradițiile de sărbători, cum ar fi cântatul unei colinde  înainte de culcare sau o activitate pe seară legată de sărbătoarea Crăciunului.
  • Fă cu el în fiecare dimineață o scurtă recapitulare a ceea ce urmează să se întâmple, pentru ca el să aibă în minte o imagine a zilei .
  • Comunică-i ce așteptări ai de la el atunci când te duci în vizită la mătușa, de exemplu, sau oriunde în altă parte și laudă-l la final dacă a avut un comportament adecvat.
  • Nu pune prea multe cadouri pentru el sub brad. Mai bine 2-3 mai mari, decât 10-15 mici. Despachetatul unui număr mare de cadouri poate fi o experiență copleșitoare pentru el și îi poate declanșa o criză de plâns.

 

Sărbătorile pot fi o perioadă cu agitație și mult stres, și tot ce simți tu vei transmite și copilul tău. Așa că încercă să simplifici pe cât posibil lucrurile și să delegi, dacă se poate, o parte din responsabilități altor membri ai familiei. Armonia și nu perfecțiunea momentului aduce magia Crăciunului în casa ta.

–––––-

Sărbători liniștite alături de cei dragi! Sa ne revedem cu bine in noul an!

Mihaela🍀💚

Mihaela Cristea

Mihaela Cristea este psihoterapeut de formare integrativă cu specializare în psihotraumatologie si oferă servicii de psihoterapie pentru millennials care se ceartă cu părinții și se simt vinovați.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.