Părinții întreabă: Trebuie mama să accepte ajutorul celor din jur, fără să se simtă vinovată că nu este o mamă bună? Cum să facă?
Psihoterapeutul Mihaela Cristea răspunde: Da! Consider că este chiar foarte recomandat să facă acest lucru, fără vinovăție și fără gândul că nu este o mamă bună.
Faptul că cere și acceptă ajutor nu o face o mamă mai puțin bună. Din contră, o face o mamă fericită, împlinită, disponibilă și prezentă în relația cu copilul, acestea făcând posibilă conectarea cu el.
De exemplu, dacă o mamă nu cere ajutor, deși ar avea nevoie, și alege să le facă pe toate singură, cel mai probabil ea se va simți vinovată că nu e o mamă bună și că nu face nimic bine. Va fi nervoasă și frustrată in majoritatea timpului, deconectată de la ceea ce se întâmplă în jurul ei, petrecând mult timp gândind că nu o ajută nimeni, că trebuie să le facă ea pe toate, ca nimeni nu apreciază, că nu apucă niciodată să se ocupe de ea și de ceea ce îi face plăcere. Iar cel mai probabil ceilalți o vor percepe mereu nemultumita, frustrată, iritată, mereu pusă pe ceartă, obosită, și lipsită de orice energie și chef de viață.
În schimb, dacă alege să ceară ajutor, se degreveaza de anumite sarcini pe care foarte bine le poate face și altcineva, iar acest lucru îi va da posibilitatea de a se ocupa de ea și de nevoile ei pentru a putea mai apoi să fie prezentă, să se conecteze cu copilul. Va începe să petreacă acel timp de calitate cu copilul, după care tânjește acum, și pe care îl confundă cu cantitatea de timp petrecut împreună.
Cum să facă? Poate începe prin a vorbi despre cum se simte cu adevărat, despre nevoia de a avea timp pentru ea și cerând ajutor cu diferite sarcini (scos afară, dus-adus de la școală / grădiniță, gătit, petrecut vacanțe etc.).
În timpul acela poate că incepe să meargă la sală, poate că citește cartea aceea care stă pe noptieră deja de prea mult, poate învață despre lucrul acela despre care este curioasă de multă vreme, ori poate să iasă cu partenerul sau cu prietenii în oraș. Sau poate chiar timp pentru a-și pregăti mesele acelea care știe că ar ajuta-o să se simtă mai bine in pielea ei. Orice îi umple sufletul de bucurie! 💚
O mamă care nu cere ajutor, nu este neapărat o mamă bună. Este doar o mamă care nu cere ajutor și va face din ce in ce mai multe în speranța că cineva va vedea și va aprecia tot ceea ce face. Doar că, e foarte probabil ca ceilalți să nu vadă, gândind că se descurcă, pentru că așa lasă impresia sau varianta cealaltă in care i se oferă ajutor, dar nu-l primește pentru a nu se simți vinovată.
In concluzie o mamă bună trebuie să ceara ajutor, fără vinovăție, cu gândul că face asta tocmai pentru a fi o mamă bună, prezentă, care se poate conecta cu copilul pentru că și-a dat voie să se conecteze și să-și împlinească și nevoile ei.
Nu poți oferi ceva ce nu ai. Vei oferi exact ceea ce ai.
_____________ _______________ ______________
Mihaela Cristea este psihoterapeut de formare integrativă cu specializare în psihotraumatologie si oferă servicii de psihoterapie pentru millennials care se ceartă cu părinții și se simt vinovați.
Aceasta miscare arata dovada de curaj si responsabilitate asupra propriului echilibru, arata ca intelege nevoia sa de a se pune pe primul loc, ca poate repeza balanta si in favoarea sa si ca poate fi fericita intr-o maniera durabila.
Fie ca aceasta idee sa se extinda si sa fie inteleasa de toate mamele, pentru ca pot spune ca e de mare folos! Le doresc tuturor mamelor multa intelepciune, curaj si energie pozitiva. 🤗