Creșterea copilului este atât o responsabilitate, cât și o oportunitate. Însă, ca în toate oportunitățile, există provocări peste care trebuie să trecem și să creștem prima generație de nativi digitali – pentru care lumea online este la fel de importantă ca cea offline.
Ca părinte, poate fi dificil să înțelegem ce fac adolescenții online și de ce petrec atât de mult timp cu ochii în ecrane. Știm și cât de greu este să ai o conversație deschisă cu adolescenții, motiv pentru care, Instagram îți oferă câteva sfaturi care să te ajute să gestionezi relația adolescent-social media.
1. Pot să am acces la contul de Instagram al copilului meu?
Din păcate, Instagram nu-ți poate acorda acces la contul copilului tău. Aplicația respectă regulile de confidențialitate și refuză accesul neautorizat al persoanelor în alte conturi.
- Dacă copilul tău are 13 ani este considerat posesor legitim al contului.
- Conturile ale unor persoane sub 13 ani trebuie să specifice în mod clar în biografie faptul că este administrator de un părinte/administrator.
- Vrei să raportezi un cont care aparține unei persoane care are sub 13 ani? Completează acest formular.
2. Cine vede fotografiile de pe Instagram ale copilului meu?
În cazul în copilul tău are profilul public, orice utilizator Instagram poate să-i vadă fotografiile sau clipurile video postate. Totuși, există câteva modalități prin care copilul își poate spori confidențialitatea contului:
- Modificarea profilului din public în privat. Astfel, orice persoană care dorește să vadă fotografiile și videoclipurile copilului tău va trebui să-i trimită o cerere de urmărie care poate să fie aprobată sau nu.
- Blocarea anumitor persoane. Cei blocați nu pot vedea conținutul pe care adolescentul îl distribuie pe Instagram.
3. Cum gestionezi interacțiunea copilului?
Instagram nu permite, sub nicio formă, intimidarea sau hărțuirea. Spune-i adolescentului tău că, dacă vede un cont, o fotografie, un videoclip, comentariu, mesaj sau story care este destinat să intimideze sau să hărțuiască, îl poate raporta.
- Raportarea comentariilor se face prin apăsarea comentariului, apoi click pe report
- La story sau raportarea unui profil, se ating cele trei puncte din dreapta sus
Important! Raportarea este anonimă.
De reținut! În cazul în care copilul tău este victima unui comportament abuziv pe Instagram, rețeaua socială nu-ți poate furniza informații care nu sunt publice, cum ar fi adresa de e-mail a agresorului. Pentru obținerea acestor informații ai nevoie de mandat de percheziție sau citație din partea autorităților.
4. Filtrarea comentariilor
Instagram are controale care te ajută să gestionezi conținutul pe care-l vede copilul tău, astfel că poți determina când comentariile sunt jignitoare sau au tentă abuzivă.
Din setări, la secțiunea de comentarii, creezi lista de cuvinte sau emoji “interzise”. De fiecare dacă când un comentariu va conține un cuvânt/emoji din acea listă, acesta nu va fi vizibil.
Îți recomandăm să citești mai multe despre Identitatea adolescentului în social media și semnele depresiei.
5. Gestionarea timpului petrecut pe Instagram
Când vine vorba de petrecerea timpului pe Instagram, nu există un răspuns la întrebarea “Când e prea mult?” Întrebarea e cu atât mai dificilă cu cât tinerii intră des pe aplicație, dar rămân acolo puțin timp. Cum contorizezi acest timp care pare puțin?
Folosește instrumente care te ajută să gestionezi timpul adolescentului pe aplicație. Cum vezi cât timp petrece pe Instagram?
- Click pe profil
- Click sus în dreapta pe cele trei liniuțe
- Your activity
De aici poți seta un memento zilnic dacă trece peste limita stabilită.
În ceea ce privește timpul mediu petrecut pe rețele sociale, s-au tot făcut diverse studii care raportează faptul că utilizarea rețelelor sociale a crescut. Un raport al GlobalWebIndex estimează că, în medie, utilizatorii de social media petrec 2 ore și 22 de minute online în fiecare zi la nivel global (vezi graficul de mai jos).
6. Vorbește cu adolescentul tău pentru a găsi echilibru între online și offline
De multe ori, conversațiile cu adolescenții se desfășoară greu, și adesea pot fi răspunsuri monosilabice. Iată o listă cu 11 întrebări despre Instagram pe care să i le adresezi copilului tău:
- Ce îți place la Instagram?
- Ce ar trebui să știu despre Instagram?
- Cum afectează like-urile și comentariile părerea ta proprie pe care o ai despre o postare?
- Care sunt top 5 conturi pe care le urmărești?
- La ce te gândești înainte să postezi pe Instagram?
- Îți cunoști urmăritorii?
- Ce faci când un necunoscut încearcă să te contacteze prin mesaj privat?
- Dacă ai mai multe conturi, ce publici în fiecare dintre ele?
- Te-ai simțit vreodată inconfortabil cu ceva ce ai văzut/auzit online?
- Ce ai face dacă ai vedea pe cineva agresat pe Instagram?
- Ce părere ai despre cantitatea de timp petrecută online?
Instagram a creat chiar un ghid care cuprinde sfaturi pentru părinți. Îl poți descărca de aici.
Să fii prezent în viața copilului tău și să-l înțelegi este una dintre cele 5 moduri prin care poți gestiona cu bine relația părinte-adolescent.
Tu cum gestionezi activitatea copilului tău pe social media?
_____
Sursă foto copertă: Julia M Cameron, Pexels