”Alegerea grădiniței este un proces foarte delicat, pentru că aici apar de multe ori fricile noastre!” spune Otilia Mantelers, Leader Hand in Hand Parenting în România și speaker la  cea de-a 13-a ediție Modern Dad’s Challenges – “Educația copilului și provocările colectivității”.

Ok, poate că tații nu sunt atât de fricoși ca mamele, dar tot au venit (și nu oricum, ci pe ploaie și în număr mare) să se intereseze despre educația copilului preșcolar și acomodarea acestuia la creșă și/sau grădiniță.

Otilia Mantelers spune că, dincolo de frumusețea sistemelor alternative și a altor avantaje care sprijină dezvoltarea copilului, cel mai important reper în alegerea grădiniței este omul de la clasă, aka educatoarea. Și-ar mai trebui să urmărim cât de mult se iese afară și cât preț se pune pe joacă, pentru că – știm deja – joaca este felul natural de a fi al copilului.

”Părerea mea sinceră este că la vârstele mici, copiii cel mai mult au nevoie de o persoană bună la suflet. E mult mai important atașamentul, decât informațiile pe care copiii le iau de grădiniță” subliniază Otilia.

Explicația este simplă: așa funcționează creierul uman. Dacă partea emoțională funcționează bine, neocortexul – adică partea creierului cu ajutorul căruia învățăm – se dezvoltă de la sine. Dacă eu hrănesc copilul meu emoțional, el automat învață, reține informații noi și se dezvoltă armonios.

La ce e bună grădinița? Nu doar că ne lasă pe noi, părinții, să ne vedem de ale noastre, dar – anume la grădiniță – copiii își dezvoltă latura socială, acolo învață să împartă și să reziste mai mult la frustrare.

”Într-adevăr, și acasă copilul poate să învețe litere și cifre, dar la grădiniță le învață mai bine pentru că sunt la grămadă. E altfel, e o comunitate” spune Otilia.

               – De ce părere aveți de creșă? întreabă un tătic din sală.

-Dacă putem să nu, mai bine NU. Ideal ar fi să NU, pentru că cei mici au nevoie de atenție unu-la-unu. La vârstele astea ei trebuie să aibă niște mame, niște femei care sunt bune și îi țin în brațe. Dacă e o femeie la 3-4 copii e minunat. Însă, stați liniștiți, sunt foarte mulți copii care se dezvoltă armonios și la creșă, pentru că mai compensăm acasă cu ce nu se întâmplă OK acolo, a răspuns Otilia.

Despre opționale, nu prea de bine. Părerea Otiliei este că opționalele sunt un abuz și nu-și au neapărat locul în programele de la  grădiniță.

”Dacă e să faceți un opțional, mai bine chemați un profesor acasă. Până la vârsta de 6 ani, noi -maxim – îi putem prezenta copilului diverse activități și nicidecum să i le impun.”

Un alt criteriu important legat de alegerea grădiniței ar fi: proximitatea. Sigur în proximitatea casei există (trebuie să existe) alternative de grădinițe bune, cu plusuri și minusuri, căci perfect nu există.

Rolul tatălui în relația cu copiii

Otilia Mantelers a vorbit și despre relația tată-copil, Sunt multe studii făcute pe importanța tatălui în viața copilului și toate arată că IQ-ul copilului este mult mai mare, succesul școlar este mult mai mare, adaptabilitatea la grădiniță este mult mai mare dacă tatăl este implicat.

În această relație, copilul și tatăl se simt. Copilul își simte tatăl și tatăl îți simte copilul.

💗 Tată – fiică

În general, fetițele între 4 și 6 ani se îndrăgostesc de tătici. În situația în care tăticul e drăguț, implicat și își iubește soția, fetița pare că vrea mai mult ca oricând iubirea tatălui. E important ca mama să se dea un pic la o parte și s-o lase pe fetiță să-l ia un pic pe tati. Este prima oară când fetița vrea să fie femeie și e important să nu fie respinsă. Nu vă fie frică, nu e nimic grav, trece!

Și… și ce facem atunci când fetița devine preadolescentă/ adolscentă și începe să imite personaje de pe Youtube, iar nouă ni se pare că nu mai este ea și nu ne place deloc că și-a pus fustă scurtă și s-a machiat? Tragem aer în piept, zâmbim și – important! – îi spunem cât de frumoasă este, chiar în următoarea secundă o anunțăm că NU îi permitem să iasă așa afară. Ea va riposta, dar va înțelege că e o limită impusă pentru siguranța ei.

În relația tată-fiică, ce poate să facă tatăl în plus față de ce face mama este să încurajeze băiețenia. Fetele, la fel ca băieții, au nevoie să se cațăre, pe garduri, în copaci… să se murdărească în noroi. Au nevoie să rămână cu contact cu fizicalitatea lor. Ele își pierd contactul cu fizicalitatea când intră la grădiniță, pentru că învață repede ce trebuie să facă o fată și ce nu. Iar tatăl poate să păstreze acest fel de a fi activ și spontan.

💗 Tată – fiu

Băiatul se uită la tată și învață ce înseamnă să fii bărbat. Băiatul e foarte atent la felul în care tati poartă cămașa, dacă tata doarme în pijama sau nu, etc.

Tata este cel care îl va forma. Nu atât conștient, cât subconștient. Copilul te simte la nivel foarte profund și ce e la nivel foarte profund, aia ia. În mare parte, băieții le sunt loiali taților.

***

Evenimentul Modern Dad’s Challenges este un concept creativ marca Creative Energy Corner.

Susținătorii ediției 13: Lidl Romania, Nestlé, AQUA Carpatica.

Parteneri media: Itsy Bitsy, Qbebe & Școala Părinților Responsabili, Jurnalul unui tata, SfatulParintilor.ro, Copilul.ro, Asociatia SAMAS Sanatate pentru Mame si Sugari, Margot, DeBarbati.ro, InOras.ro, Blog Laura Frunză, Maruan, Cel Mai Bun Tata, Un soi de blog, RomaniaPozitiva, Supermamici.com, solonaria.ro, AncaArau.ro, SebaBaby, Dana Predu, Prescolar.ro, Povești din Bebelonia, Bebe H, PlaYouth, Aventuri în cinci.ro, Meseria de parinte, Mămica zburătoare, Super-Mami.Ro, kidmagia.ro.

 

*** Fii un Modern Dad informat! Abonează-te la newsletter-ul nostru  AICI și fii parte din cea mai cool, informată și implicată comunitate de tați! Ne poți urmări și pe pagina de Facebook sau Instagram, unde te așteptam cu materiale numai bune de comentat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.