În ultima vreme, auzim din ce în ce mai des în jurul nostru despre „reconversie profesională”. Oamenii schimbă din ce în ce mai des, parțial sau radical, domeniul de activitate, fie pentru că nu îi mai reprezintă job-ul actual, fie pentru că vor perspective de viață mai bune.
Într-o piață care are nevoie de oameni, să devii programator la 30 de ani +, sau când ai deja o familie, nu mai e nimic neobișnuit. Iar astăzi despre asta vom vorbi, despre reconversia profesională în IT în cazul taților.
De ce să te reorientezi în IT?
O reconversie profesională făcută atunci când ești tată sau când știi că vei deveni tată trebuie făcută strategic, astfel încât să fie benefică pe termen lung, pentru viața de familie.
Unele au fost criteriile atunci când ai început o carieră de unul singur, și altele acum,când știi că vei fi sau ești tată: flexibilitatea, programul previzibil, perspective materiale stabile și sigure sunt numai câteva din filtrele principale pe care le iei în considerare atunci când ești tătic și cauți un drum profesional nou.
Iar IT-ul le oferă din plin în România.
De ce? Pentru că, un clișeu sau nu – tehnologia este de viitor. Auzim asta peste tot și este și foarte adevărat – tehnologia este în continuă dezvoltare și face parte din viața fiecărui om, de la o simplă aplicație muzicală pe smartphone până la IoT (Internet of Things).
Așa au apărut și numeroase școli de programare și din ce în ce mai mulți oameni se înscriu la acestea. Printre acestea, Codecool, cei cu care realizăm acest material, promit că după terminarea cursurilor lor de programare garantează un job de full stack developer într-una din companiile lor partenere.
Mai mult decât astfel de oportunități garantate, există foarte multe joburi pe piața de muncă. Tot cei de la Codecool arată că, în acest moment, există un deficit de peste 15.400 de programatori pe piața de angajare, într-un nou studiu făcut în parteneriat cu agenția de recrutare Brainspotting.
Deci, domeniul are mare nevoie de oameni.
De ce tocmai programarea, pentru tați?
În state, deja curentul de a fi tată și programator este în plină amploare și există platforme dedicate taților care lucrează în programare. Una din ele este Dads in Dev, un site cu podcast-uri cu și despre tați – despre cum să crești copii, cum să faci web development, lucrul remote și sănătate.
Unii developeri au scris, chiar, despre cum anumite abilități și caracteristici pe care le-au dobândit după ce au devenit tați i-au ajutat să devină programatori mai buni și vice versa. Abilități precum creativitatea, responsabilitatea, munca în echipă, persistența și chiar gândirea algoritmică și tiparele de design sunt foarte utile atât atunci când scrii cod, cât și atunci când crești copii.
Și, ca să răspundem la întrebarea „de ce tocmai programarea?” – înainte de orice, IT-ul este un domeniu de viitor care, cu siguranță, îți va oferi multe oportunități profesionale. Șansele de a rămâne vreodată fără un job vor fi foarte mici, chiar nule, mai ales în contextul deficitului de programatori despre care menționam mai sus.
Deci, viața bună, siguranța și stabilitatea financiară pe care vrei să le oferi, în calitate de tătic, vor putea fi bifate.
Două alte motive solide pentru care programarea este un domeniu care se potrivește tăticilor sunt flexibilitatea și lucrul remote (disponibile pentru mare parte din job-urile de programare), care te vor ajuta să obții echilibrul work-life.
Și, la fel de important, vei fi un tătic cool și modern – un model pentru juniorii tăi. Le vei putea arăta că, indiferent de circumstanțe, dacă ai un vis și o pasiune, ar trebui să le urmezi (lucruri pe care dacă nu le vor conștientiza acum, sigur o vor face mai târziu).
Când și cum poți să înveți programare, ca tătic?
Nu este o misiune ușoară, cu siguranță. Este mai ușoară dacă ești viitor tătic și încă nu ai intrat în rolul de super-tată. Însă, dacă ești deja părinte, va fi nevoie să fii atent la cum jonglezi cu sesiunile de învățare și sesiunile de joacă/grijă de copii. Oricum, va fi o abilitate pe care o vei căpăta în timp.
Când să înveți programare, când ești tătic
Pentru început, ca să te familiarizezi cu domeniul, poți începe cu mici sesiuni de învățare prin tutoriale, pe internet, în momentele de pauză – când cel mic își face somnul de după-amiază (dacă nu ai un job), seara, după ce deja l-ai pus la culcare sau dimineața, cu 1-2 ore înainte de ora la care știi că se trezește și înainte să mergi la birou. Atunci, poți lua laptop-ul și, ușor-ușor, poți intra în lumea tehnologiei – abordarea de învățare, pentru început, este recomandat să fie puțin și des, în fiecare zi.
Ce cursuri de programare să cauți, când ești tătic
După ce te-ai familiarizat cu domeniul și ai o idee despre ce tip de limbaj de programare vrei să practici, este recomandat să te înscrii la un curs de programare. Dacă vrei să știi care sunt cele mai căutate limbaje de programare, Codecool a făcut o listă cu cele mai populare limbaje pe blogul lor.
Bineînțeles, poți învăța principiile teoretice singur, însă când ajungi să pui lucrurile în practică și să rezolvi probleme de programare, mentoratul pe care îl poți primi în cadrul unui curs organizat face o mare diferență.
Când vine vorba de cunoaștere, internetul este o sursă de informație nesfârșită. Tocmai de aceea, este bine să intri într-o comunitate care stăpânește deja această masă imensă de informație și care poate să-ți spună de unde să te informezi și ce este cu adevărat relevant pentru piață. Deci, cu siguranță, vei avea nevoie de un curs care să ofere un program de mentorat.
Pe lângă mentorat, mai este o variabilă care impactează foarte mult perioada de timp necesară pentru a învăța programare: ritmul tău de lucru.
Fiecare om este diferit, are abilități diferite și o capacitate diferită de asimilare a informației. Asta nu înseamnă că nu putem ajunge mai mulți la aceeași destinație. Cu siguranță putem, însă în ritm diferit.
Codecool a ținut cont de acest lucru și aplică metoda de învățare Mastery Based Learning. Cum se aplică, mai exact, această metodă? Prin Mastery Based Learning, cursanții își pot însuși materialele cursului în ritm propriu, urmând un raționament propriu, individual. În acest context, poți începe un curs de programare la Codecool și, în funcție de ritmul tău de asimilare și timp pe care îl poți dedica, acesta poate dura minimum 5 luni sau maximum 12 luni, la care se adaugă și o perioadă de practică de 6 luni, asigurată de Codecool. Poți afla mai multe despre cursurile lor aici.
Deci, flexibilitatea programului de finalizare a cursului este sigur un avantaj pentru tătici. De asemenea, sesiunile de curs alternează între studiu în echipă, în cadrul școlii Codecool, și studiul individual, acasă, ceea ce le va oferi tăticilor ocazia să se organizeze singuri mai bine când vine vorba de echilibrul study/family life și să dedice timp și familiei, în același timp.
Tipul de companie către care să te îndrepți, ca tată-programator
OK, dar ce se întâmplă după ce ai terminat cursul de programare?
Unele școli de programare, precum Codecool, îți vor oferi prima ocazie de angajare, într-o companie parteneră. Care este rolul tău aici? Destul de simplu – să comunici deschis nevoile tale viitorului angajator.
Cu siguranță, în suita de companii partenere, vor fi unele cu program mai solicitant și altele despre care se știe că au un program standard, previzibil, care oferă posibilitatea de a lucra de acasă sau care oferă un program de lucru flexibil, în funcție de finalizarea task-urilor și nevoile angajatului.
Prin urmare, tu, viitor tătic programator, fă o prioritate din a da de veste că…ești tătic sau viitor tătic și că pentru tine este prioritar un echilibru work/life. Prin acest dialog deschis, este mult mai probabil să găsești de la începutul carierei tale în IT un loc care să se plieze pe nevoile tale – fii sincer cu tine, cu angajatorul și viitorii tăi colegi. Vei primi mai multă înțelegere decât ai crede.
Lucrul remote și meseria de tătic: cum să găsești echilibrul work-life
Job-ul de programator este unul care se întâmplă pe un calculator și, de cele mai multe ori, este unul individual, în procent de 80%, pentru că scrierea codului o faci doar tu. Deci, cum nu vei fi mereu legat de colegi sau de birou, programarea va fi unul din domeniile care îți va permite, de cele mai multe ori, să lucrezi de acasă și să petreci mai mult timp cu familia.
Însă, capcana în care cad mulți tătici care aud de lucratul acasă este să creadă că lucrurile vor fi mai simple. De cele mai multe ori, este nevoie de un efort susținut să gestionezi lucrul remote. Și da, poate fi un mare avantaj, atât timp cât știi cum să-l practici.
Dacă te gândești că vei putea face ambele lucruri simultan – să programezi și să ai grijă de casă și copil, în același timp, va fi nevoie să reconsideri traseul pentru că, cel mai probabil, nu vei termina niciuna din activități cu brio: este posibil să faci greșeli la birou și nici să nu rezolvi nevoile celor mici așa cum au ei nevoie.
Cuvântul cheie atunci când desfășori orice activitate este IMPACT – este nevoie să ai un impact atât în activitatea de la birou, cât și în activitatea de părinte. Iar asta nu ține de cât timp petreci, ci cum petreci timpul în orice activitate.
Deci, pentru a avea impact, e important să îți trasezi foarte bine orarul, să știi clar când iei pauzele de activitatea de birou și când intri în rolul de tată și, mai ales, când să închizi laptopul și să declari ziua de lucru încheiată. Deseori, atunci când lucrăm de acasă, tendința este să îmbinăm destul de haotic viața de casă cu viața de birou, fără să avem un impact considerabil în niciuna din ele. Așa că, odată ce ai reușit să fii programator remote și să lucrezi de acasă, asigură-te că vei fi disciplinat.
Proiecte de programare în familie, pentru mai târziu
La nivel internațional, există deja școli de programare care încurajează proiectele de programare în familie, unde părinții și copiii dezvoltă programe împreună.
Ecosistemul educațional pentru viitoarea generație este cu totul diferit față de ceea ce am experimentat noi, ca și copii. Pentru noua generație, programarea va fi (dacă nu este deja) ca o a doua limbă străină de avut în portofoliu. Și așa cum este bine să expui copiii de la o vârstă fragedă la actul citirii, scrisului, adunării sau la o nouă limbă străină, la fel de esențială va fi expunerea la un limbaj de programare.
Faptul că tu, ca tătic, vei ști deja programare atunci când va fi rândul celui mic sau celei mici să învețe, este un mare avantaj. Iar viitoarele lor proiecte de școală pot deveni viitoarele voastre proiecte pentru care veți petrece mult timp împreună, cu folos, pentru viitorul lui.
Concluzie: tații moderni nu ignoră progresul
Concluzia noastră este că tații moderni țin pasul cu vremurile.
Nu doar pentru ei, ci și pentru viitorul copiilor lor. Și am ales programarea ca o rută bună pentru reconversia profesională pentru tătici nu doar pentru avantajele pragmatice – stabilitatea financiară, siguranța unui loc de muncă sau condițiile de lucru, ci și pentru avantajele educaționale și emoționale.
Vei fi un model pentru copilul tău, vei putea să îl ghidezi, veți putea să vă jucați și să creați lucruri frumoase împreună, pentru un scop mai mare – viitorul lui.
Dacă ești pregătit să afli mai multe despre cum poți deveni programator și în cât timp se poate întâmpla acest lucru, îți recomandăm să vizitezi blogul Codecool și să începi cu un pas mic, pentru un viitor mare.
Sursă: Codecool