Rolul atașamentului în dezvoltarea relației părinte-copil

Printre cele mai importante sarcini pe care trebuie să le îndeplinim ca părinți este să fim conștienți că creștem ființe independente, autonome care caută în permanență sprijinul și iubirea noastră. Să înțelegem că aceste ființe sunt în responsabilitatea noastră până devin adulți.

Scurtă definiție a atașamentului

Conceptul atașamentului este destul de larg, însă atașamentul este o relație care se creează între părinte și copil încă din spațiul matern uterin. Această relație favorizează dezvoltarea copilului în mai multe etape de vârstă:

  • Este un spațiu în care copilul dobândește abilități de a-și dezvolta căile spre propriile lui nevoi;
  • Învață despre siguranță, iubire necondiționată, sprijin, autonomie și libertate.

Beneficiul relației de atașament se poate observa și din prisma părintelui. Prin relația de atașament, el învață să fie părinte și descoperă drăgălășenia bebelușului care zâmbește mult și își mișcă ochii mereu în dorința sa de a explora. Acesta este momentul în care, ca părinți, ne atașăm de copilul nostru. 

Relația atașamentului îi permite copilului să se îndepărteze în siguranță de lângă părinte, în timp ce îi oferă sentimentul că este auzit și văzut. Și, chiar și dacă este în disconfort, va avea pe cineva alături de el. 

În primii 3 ani, copilul se poate simți mai atașat de mamă pentru că există o cale de conectare directă și rapidă cu ea (alăptarea, ținutul în brațe etc.). Cu toate acestea, prezența tatălui în relația de atașament al copilului este extrem de benefică. Te invităm să citești mai multe despre rolul tatălui în dezvoltarea copilului.

Importanța primilor 3 ani din viața copilului

Copiii sunt ființe dependente o bună parte din timp. De-a lungul formării lor de viitori adulți, își câștigă spații de autonomie până când ajung la vârsta adultă și se pot întreține singuri. Până atunci, au nevoie să se simtă dependenți. 

Primii 3 ani sunt despre relația cu cei care au grijă de el și-l îngrijesc. În primii an de viață, copiii își dezvoltă nevoia de orientare. Un copil de câteva luni, care încearcă să facă câțiva pași, își va urmări mama prin casă prin orice loc în care se duce. Cei mici ne urmăresc deoarece au nevoie de sursa de încredere pe care le-o oferim. 

O relație de atașament sigură îl ajută pe copil să se desprindă în siguranță când vine momentul, de exemplu, să plece la grădiniță. Chiar dacă cel mic începe să plângă în acest moment și se simte singur, este important să-i transmitem încredere că poate primi sprijin și de la alte persoane, nu doar de la părinți.

Prin comunitate și familia extinsă, copilul vede că mai există și alți adulți prin care își poate împlini relația de atașament. 

Însă, există și situații mai provocatoare, cum este depresia postpartum. Un părinte care trece printr-o astfel de experiență are nevoie de sprijin emoțional, de oameni care să-i ofere ascultare, iubire și înțelegere. Dacă te regăsești în această situație, îți recomandăm să cauți sprijin. 

Anxietatea de separare

Un copil cu un atașament sigur, atunci când părinții pleacă de lângă el, simte iritare, iar când părintele reapare, este bucuros să-l revadă. El acceptă ușor sprijinul altor persoane adulte din familie.

Înainte să-l lăsăm cu bunicii, ar trebui să ne gândim cum ne simțim când facem asta. Ne simțim în siguranță? De ce alegem să-l lăsăm cu o altă persoană? Ce ne dorim să obținem? Anxietatea noastră poate să contureze anxietatea copilului. Cu cât nouă, ca părinți, ne va fi mai dificil, cu atât îi va fi și lui mai dificil. 

Așa cum privește un copil lumea exterioară, cu aceeași curiozitate ar trebui și noi să privim lumea interioară. Să privim emoțiile, gândurile și copilăria care ne revin în minte în relația cu copilul. Este important să ne descoperim propriile răni care au nevoie de vindecare. 

Resurse pentru studierea atașamentului

Eixstă o mulțime de cărți din care putem studia atașamentul. Este important ca atunci când le citim, să o facem din perspectiva unui observator, nu a unui judecător. 

  • Creierul copilului tău, de Daniel J. Siegel
  • Cum să ne păstrăm copiii aproape, de Gabor Mathe
  • Fazele de dezvoltare a copilului, de Bernard Lievegoed
  • Mintea absorbantă, de Maria Montessori
  • Copiii învață ceea ce trăiesc, de Dorothy Law Nolte și Rachel Harris
  • Jocul atașamentului, de Aletha Solter
  • Arta parentajului din respect, de Sura Hart
  • Grădinița pentru totdeauna, de Mira Loghin

În concluzie, rolul atașamentului în dezvoltarea relației părinte-copil este vital și reprezintă nevoia primordială a copilului pentru a se dezvolta sănătos și echilibrat.

Aceste informații au fost împărtășite de Mira Loghin, coach & specialist în educație timpurie. Te invităm să afli mai multe despre rolul atașamentului în cadrul evenimentului Modern Family Challenges care poate fi urmărit integral pe pagina de Facebook.

Partenerii evenimentului sunt Lidl Romania, Nuk, FlavBebe și DAD TO BE Academy.

______
Sursă poză de copertă: Freepic.diller, Freepik.com

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.