Suntem in Saptamana Mondiala a Alaptarii, iar anul acesta foscusul este pe impactul alimentatiei copilului asupra mediului inconjurator. Sloganul campaniei de anul acesta este ”Sustine alaptarea pentru o planeta mai sanatoasa!”. Intrucat alaptarea este un subiect despre care si noi, tatii trebuie sa fim la curent si avem un rol esential, am stat de vorba cu Dr Cristina Vancsa, medic certificat international in babywearing si lactatie IBCLC pe acest subeict.
Modern Dads: Povesteste-ne putin ce actiuni pot face parintii concret pentru a reduce impactul asupra mediului?

Dr Cristina Vancsa, medic certificat international in babywearing si lactatie IBCLC: Alaptarea, in sine, este o actiune prin care contribuim la protectia mediului inconjurator. In ce sens, pe scurt: suplimentele de lapte praf sunt produse din lapte de vaca in majoritate. Dupa cum vedem, in ultimii ani, se recomanda limitarea consumului de carne si preparate din vaca. Motivul este simplu: gazele eliminate de vacute contribuie semnificativ la accelerarea efectului de sera, nivelul de poluare produs fiind mai ridicat chiar decat in cazul masinilor. Prin simpla limitare a folosirii suplimentelor, deja salvam planeta.
Sa luam in calcul apoi ambalajele si tot ce este legat de dinamica pregatirii suplimentului: de la cutia in care e depozitat, pana la apa reziduala obtinuta prin spalarea biberoanelor, nivelul de poluare creste, fara a constientiza acest lucru. Ambalajele aruncate genereaza gunoi. Logistica de pregatire a biberoanelor genereaza ape reziduale care ajung in natura. Cand copilul primeste lapte direct de la san, deja facem pasi in protejarea naturii.
Pana la urma, e vorba de perspectiva: daca ne uitam in viitor, ce dorim sa le lasam copiilor – o planeta curata si un aer sanatos, asa este? Ei bine, alaptarea este unul din pasii pe care ii putem face pe acest drum.
Modern Dads: Cand vorbim despre alaptare ne ducem automat cu gandul la mame, caci doar ele pot alapta. Dar tatii trebuie sa fie informati, pentru a putea fi alaturi de mamica in orice situatie. Ce ar trebui sa stie tatii despre acest subiect?
Dr Cristina Vancsa, medic certificat international in babywearing si lactatie IBCLC: Da, rolul tatalui este esential pentru o alaptare de succes. Revenim la ideea de perspectiva: daca apar probleme, se poate renunta sau se pot cauta solutii. Aici tatal este esential. Cand se informeaza, inca inainte de nastere, invata ce e normal in alaptare, cum sa recunoasca o problema, cum sa o abordeze si cand sa ceara ajutorul. Practic, ambii parinti impart sarcinile si merg la drum impreuna, evitand acea presiune inutila care este pusa mai ales la primul copil pe umerii lor.
Modern Dads: Cum se pot implica tatii concret in perioada in care mama alapteaza?
Dr Cristina Vancsa, medic certificat international in babywearing si lactatie IBCLC: In primul rand, sa participe la cursuri, consultatii si sesiuni de informare impreuna cu mama. Apoi, sa inteleaga ca femeia din fata lui trece prin modificari hormonale si emotionale pe care, uneori, nu le poate controla. El este sprijin emotional in aceste momente. Nu punem totul nici pe umerii tatilor, sunt si ei oameni. Cum spuneam initial, impartim sarcinile in familie.
Livia Tobosaru, consultant in lactatie, recomanda tatilor sa admire noua mama, sa ii dea incredere ca poate alapta, ca se descurca in noul drum. Adina Iancu, consultant lactatie, recomanda tatilor sa isi arate afectiunea fata de femeia din fata lor, sa acorde atentie relatiei din afara parintelii.
Mamelor le prinde bine o pauza de cateva minute pentru ele: sa faca un dus, sa bea o cafea sau sa stea pur si simplu cu gandurile lor. Tatal poate aborba aceasta pauza a mamei ca o sansa pentru el sa se bucure exclusiv de atentia copilului, sa se conecteze, sa isi consolideze atasamentul.
Ambii parinti primesc o multime de sfaturi la inceput, unele necerute chiar, mai ales din partea familiei extinse. Uneori, rolul tatalui este tocmai acela de a-i tine deoparte pe binevoitori (inclusiv propria mama, daca este cazul) si a-si lasa partenera sa se adapteze, a-i arata incredere ca poate si nu este singura.
Suportul moral oferit de tata este esential! Depresia post-partum exista, la noi intr-un numar mult mai mare decat ce spun statisticile, pentru ca multe cazuri nu ajung sa fie diagnosticate. Depresia nu trece de la sine si se agraveaza cu fiecare sarcina. Un tatic informat recunoaste semnalele de alarma ca ceea ce se intampla cu partenera sa este mai mult decat „baby blues” si cere ajutor de specialitate. O mama cu depresie post-partum are nevoie de sustinerea tatalui. Alaptarea, din fericire, scade riscul de aparitie a depresiei (asa cum esecul alaptarii creste vertiginos riscul aparitiei depsresiei). Iata inca un motiv sa sustinem alaptarea!
Modern Dads: In perioada actuala exista foarte multe ustensile care ajuta in perioada lactatiei si de multe ori tatii sunt trimisi la farmacie sa le achizitioneze. Ce ar trebui sa stie pentru a face o alegere potrivita?
Dr Cristina Vancsa, medic certificat international in babywearing si lactatie IBCLC: Mai ales dupa pompe si biberoane sunt trimisi. Amuzant este cand sunt intrebati ce marime le trebuie. Ei bine, e ca la pantofi: ai ales marimea potrivita, te simti bine, nu ai gasit-o, nu te simti bine. Cum se alege marimea potrivita, fie ca e vorba de pompa de san, de mameloanele de silicon sau alte accesorii: in avans, masurati acasa cati mm are mamelonul mamei (nu areola sau tot sanul, sunt irelevante). In functie de aceasta dimensiune, fie cautati in avans pe net dimensiunile producatorilor de dispozitive medicale, fie mergeti la farmacie si aflati acolo ce dimensiune se potriveste. Pentru pompa de san puteti merge la sigur cu acele pompe care au cupe 3D din silicon lichid si nu mai exista diferenta de marime. Indiferent de alegere, marimea mamelonului este cea care stabileste ce cumparam.
Modern Dads: Cum putem promova si sustine alaptarea in general, caci statisticile nu arata foarte bine?
Dr Cristina Vancsa, medic certificat international in babywearing si lactatie IBCLC: Intr-adevar, tara noastra nu arata deloc bine in statistici in privinta alaptarii. Ce avem de facut? Educatie, educatie si iar educatie: inainte de nastere, in maternitate, acasa, permanent. Promovarea informarii din surse oficiale, argumentate cu dovezi (studii, cercetare medicala), un fel de mythbusters in alaptare, suport real pentru parinti etc.
Modern Dads: Sustinerea oferita de tati inca de la inceput este foarte importanta. Asadar, ce mesaj i-ai transmite unui viitor tatic sau care a devenit de curand tata?
Dr Cristina Vancsa, medic certificat international in babywearing si lactatie IBCLC: Acelasi mesaj pe care i l-as transmite si unei mame: ai incredere ca poti! Orice problema apare pe drum este o sansa de a gasi o solutie! Cauta ajutorul potrivit atunci cand ai nevoie. Re-traieste-ti copilaria asa cum simti! Esti tatal perfect pentru copilul tau, enjoy the moment.
Asadar, Modern Dads, va recomandam sa fiti alaturi de patrenerele voastre in perioada alaptarii, asa cum sunteti in fiecare etapa din cresterea si dezvoltarea copilului. Iar daca aveti intrebari suplimentare legate de alaptare, ii puteti scrie specialistului sau puteti intra atat pe site-ul Dr. Cristina Vancsa, cat si pe pagina de Facebook, unde publica informatii oficiale si materiale stiintifice si documentate legate de subiect, dar si despre babywearing.
***
La rubrica „Specialistii raspund” gasiti si alte interviuri realizate cu specialisti din domenii variate, pe subiecte precum gestionarea conflictelor dintre frati, relatia de cuplu, educatie financiara, alimentatia copilului sau accesul la tehnologie, asadar va invitam sa o accesati cu incredere! 😉