Somnul bebelușului

Recent, am povestit despre îngrijirea bebelusului în primele sale zile de la naștere, de la felul în care îl ții în brațe și până la motivele pentru care acesta poate plânge. Mai departe, discutăm și despre sănătatea bebelușului, somnul și alimentația acestuia. 

Hrănirea și somnul bebelușilor

Majoritatea nou-născuților se hrănesc la fiecare 2-4 ore și au în jur de 8-12 hrăniri la fiecare 24 de ore. Uneori, hrănirea poate dura până la o oră, mai ales dacă nou-născutul este alăptat.

Aceștia pot să doarmă până la 18 – 20 de ore pe zi. Cu toate că nevoile de somn ale bebeluşilor variază, iată o estimare a nevoilor lor:

  • Un bebeluș între 1 și 4 săptămâni poate să doarmă până la 18 ore pe zi, iar acesta nu face diferența între zi și noapte.
  • Între 1 și 4 luni are nevoie între 14 – 15 ore de somn pe zi. Până la 6 săptămâni, el va începe să dezvolte ritmul circadian (ciclul somn-veghe) dictat de lumină şi întuneric. 
  • Între 4 – 12 luni, micuții dorm între 14 – 15 ore pe zi. În general, aceștia dorm de 3 ori pe zi înainte de somnul de noapte. 

Câteva reguli și sfaturi despre somnul bebelușului:

  • Alimentația este principalul stimulent care îl face să adoarmă. Deci nu te îngrijora dacă adoarme în brațele mamei sau ale tale, după ce este hrănit
  • Este important să creezi o rutină a somnului și să respecți orele de somn
  • Copilul trebuie să doarmă pe spate, nu pe burtică
  • Până la vârsta de 2 ani, nu are nevoie de pernă 

Citește mai multe sfaturi despre somn de la Ioana Stănescu – consultant în somnul copiilor.

Alimentația noului născut

Iată câteva informații referitoare la hrănirea corectă a copiilor. În primul de viață al bebelușului, este important să fii atent la fiecare etapă ce ține de alimentația lui. Formează-i un program de masă și ține cont că stresul și anxietatea se transmite de la adult la copil. 

Până când cel mic este pregătit pentru alimentele solide, adică pe la 5 – 6 luni, bebelușul trebuie să mănânce lapte matern.

Sfaturi de care să țineți cont în hrănirea bebelușului:

  • Alăptarea se va face la cerere sau o dată la 2-4 ore;
  • Hrănirea se face la sânul mamei sau prin formulă de lapte;
  • Laptele matern asigură toți nutrienții necesari pentru o creștere sănătoasă;
  • Nu lăsa copilul mai mult de 4 ore nealimentat la sân;
  • Verificarea greutății se face în cadrul unei vizite la medicul de familie care va evalua starea generală a copilului;
  • În prima lună de viață, trebuie să ia cel puțin 1 kg în greutate.

Pentru mai multe informații despre sănătatea bebelușului, dar și despre vizitele la medic precum și semnalele de alarmă care pot apărea, te invităm să te înscrii la DAD TO BE Academy. Cursul cuprinde 7 module susținute de specilaiști, pe cele mai importante subiecte de parenting, toate dedicate și adaptate nevoilor taților.

DAD RO BE Academy – curs video

Curs video DAD TO BE Academy

Curs video de parenting

Dad to be Academy este singura academie dedicată viitorilor tați care îți oferă informații specializate despre perioada prenatală, nașterea și îngrijirea copilului, sănătatea și vaccinarea acestuia, dezvoltarea cognitivă și fizică, siguranța și alimentația acestuia, psihologia bărbatului, cât și rolul important pe care îl ai ca tată, în dezvoltarea copilului. Toate materialele sunt prezentate sub formă video și se găsesc aici

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să începi să te informezi și să te pregătești ACUM pentru noul statut. Tu cu ce vei începe?

_____
Sursă poză de copertă: Yanalya, Freepik.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.