Discutăm tot mai des despre sănătatea emoțională a copiilor, iar acest lucru este absolut normal. Ca părinți, suntem zilnic provocați de stări și comportamente ale copiilor pe care uneori le catalogăm ca fiind „fără sens”.
Echilibrul unei relații menite să ajute toate părțile implicate în relație
Conform unui studiu de piață al GfK publicat în 2017, în România, 74% din persoanele confruntate cu o problemă de sănătate apelează înainte de a merge la medic la social media și la căutarea online pe Google.
Așa a luat naștere Spitalul Virtual pentru copii – cu scopul de a oferi informații practice acolo unde caută majoritatea românilor: pe rețelele sociale. – Conf. Dr. Mihai Craiu, Medic primar pediatrie.
Suportul emoțional și sănătatea emoțională a copiilor
Este dificil de trasat graniția dintre grija sănătoasă pe care părinții o au asupra copiilor și situațiile în care aceasta poate provoca situații de risc. – Psih. Diana Stănculeanu – Psiholog clinician
Anxietatea este tulburarea sănătății mintale cea mai frecvent întâlnită care generează suferință majoră și poate să interfereze puternic cu calitatea vieții copiilor:
- capacitatea de a dezvolta relații de prietenie;
- performanța școlară;
- abordarea oportunităților de dezvoltare a traseului educațional/profesional;
- nivelul de autonomie în rutinele cotidiene;
- nivelul general de satisfacție și stare de bine.
Un copil cu anxietate la vârste mici va deveni un adult cu anxietate cu interferențe negative cu munca, relațiile și satisfacția generală. Va avea risc crescut de consum de substanțe, depresie, suicid și alte probleme medicale.
În familiile cu prea multă iubire și protecție pentru copii avem așteptarea ca celor mici să le fie bine tot timpul. Însă la un moment dat, aceștia se vor confrunta și cu ale emoții precum frica sau tristețea. Iar noi, ca părinți, trebuie să-i lăsăm să experimenteze și astfel de emoții.
Atitudini parentale de risc:
- hiperprotecția (faci pentru el lucruri pe care le poate face deja sau poate învăța să le facă singur);
- așteptarea ca un copil să funcționeze doar în spectrul emoțiilor pozitive;
- catastrofizarea;
- ignorarea feedback-ului copilului privind propriul corp;
- suspendarea funcționalității familiei;
- atenția acordată exclusiv rezultatului final;
- critică, perfecționism;
- reacții punitive;
- permiterea evitărilor (ex. Mă doar burtica, deci nu merg la școală);
- descurajarea inițiativelor copilului.
Sănătatea emoțională a copiilor și a adolescenților. De la prevenție la metode de intervenție curativă
Sănătatea mintală vorbește despre starea de bine percepută subiectiv. Este greu la vârstă mică să apreciezi dacă un copil se simte bine sau nu. Iar ca să existe o evaluare, trebuie să fim atenți la comportamentele copilului care de cel mai adesea sunt: plâns și comportament alimentar.
Din păcate, discrepanța dintre ceea ce-și doresc părinții ca al lor copil să fie vs. ceea ce-și doresc copiii să fie se transformă într-o presiune.
Tulburări psihice la copil și adolescent
- tulburări de personalitate;
- tulburări anxioase și fobii;
- tulburări de somn;
- ticuri;
- autism;
- tulburări de comportament;
- tulburări de alimentație;
- enurezis, encoprezis;
- tulburări de vorbire;
- depresie.
E mult mai puțin riscant să mergi cu copilul la pishiatru și să fie degeaba, decât să fie prea târziu și să pierzi opotunitatea. – Dr. Carmen Truțescu – Medic primar psihiatrie pediatrică
Semne de avertizare timpurie:
- Gânduri și amintiri persistente de care nu poate scăpa;
- Gândul de a se răni pe sine sau pe alții;
- Retragere din activități și relații obișnuite;
- Energie scăzută sau prea evidentă;
- Lipsa motivației;
- Țipă sau se ceartă cu familia și prietenii;
- Schimbări severe de dispoziție;
- Mănâncă sau doarme prea mult sau prea puțin;
- Consum de alcool, tutun sau droguri.
Echilibrul se poate șubrezi în timp. Așadar, cel puțin până la 18 ani trebuie să vedem dacă apar semnale de alarmă. Iar dacă apar, să ne adresăm unor specialiști.
Conștientizarea tulburărilor psiho-emoționale și intervenția timpurie pot crește calitatea vieții și pot îmbunătăți funcționalitatea generală. Suferința emoțională nu trece de tot, însă depinde de noi să fim responsabili și să punem sănătatea emoțională și echilibrul psihic al copiilor la adăpost. Doar astfel vom reuși să nu ajungem să ne întrebăm „ce-ar fi fost dacă…”
Toate informațiile de mai sus despre sănătatea emoțională au fost prezentate în cadrul Conferinței pediatrie pentru părinți organizată de asociația Din grijă pentru copii, conferință la care Modern Dads a fost partener media.
_____
Sursă poză de copertă: Freepik