Când copilul se apropie de finalul perioadei de grădiniță, cea mai frecventă întrebare care apare în rândul părinților este „Școala de stat sau școala privată?”. În ambele situații există avantaje, dar și dezavantaje, iar decizia corectă nu este universal valabilă pentru toate familiile. Ceea ce poate funcționa pentru o familie, poate da greș pentru alta.
Așadar, ca să iei cea mai bună decizie pentru copilul tău, îți prezentăm informații și detalii asupra celor două sisteme de educație: cel privat vs. public.
Ce spun cifrele?
Dacă privim cu atenție spre cifrele, acestea sunt îngrijorătoare: în 2020, rata de promovabilitate la BAC a fost de 62,9% (cea mai mică din ultimii 6 ani). În 2021, însă, procentul a crescut cu 5%. Mai mult decât atât, ne aflăm în top 3 în Europa la abandonul școlar.
Cum să iei decizia corectă: privat sau public?
În continuare, ne propunem să-ți oferim o serie de perspective pe care să le iei în considerare când alegi sistemul de învățământ pentru copilul tău.
1. Ține cont de nevoile copilului tău
Fiecare părinte își dorește tot ce e mai bun pentru puiul său: dragoste, acceptare, respect etc. În afară de acestea, copiii au propriile lor nevoi: de a se juca, a socializa și de a fi fericiți.
Așadar, când alegi școala potrivită pentru copilul tău, ar trebui să ai în vedere posibilitățile care îi permit să evolueze pe tot parcursul vieții.
- caută un mediu de dezvoltare în care copiii sunt încurajați să fie curioși și să caute răspunsuri
- asigură-te că învățarea se face într-un cadru plăcut și optimist pentru copil
2. Condițiile de studiu
Pe lângă pregătirea învățătoarei/învățătorului din clasele primare, la fel de importantă este și mărimea clasei. Câți elevi sunt într-o clasă? Școlile cu grupe mari de elevi (între 25-30) sunt mai greu de gestionat și controlat. Și, așa cum îți imaginezi, școlile publice fac parte din această categorie.
La polul opus, în școala privată, clasele sunt formate din mai puțini elevi (între 10-15). Astfel, șansele ca aceștia să aibă acces la o educație de calitate și atenția dascălului sunt mai ridicate.
Un alt aspect la care să privești cu atenție este legat de dotările și facilitățile școlii. De exemplu, dotarea laboratoarelor, sălilor de clasă, bibliotecii, sălii de sport etc.
Școala de stat îi pune la dispoziție cadrului didactic doar tabla, catedra, băncile, manualele. Profesorul trebuie să facă rost de mijloace auxiliare de învățare. Pe de altă parte, în mediul particular, managerul pune la dispoziție profesorilor tot ceea ce ei consideră necesar pentru ca orele să fie realizate la un nivel cât mai înalt. Aici includem proiector, laptop, sistem audio, tablă interactivă etc.
3. Costurile
Din fericire, accesul la școala publică este gratuit. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere banii pe care îi vei da pentru uniforma copilului, rechizite, excursii, cadouri pentru profesori, fondul clasei și altele.
De cealaltă parte, costurile pentru învățământul privat sunt mult mai mari. Școala privată percepe o taxă anuală sau lunară în care sunt incluse cam toate cheltuielile necesare, inclusiv program de after school și masa de prânz.
4. Pregătirea cadrelor didactice
Mai ții minte când spuneam că profesorul e cel mai important factor de decizie? Ei, școlile publice au profesioniști cu experiență și pregătire superioară. Cu toate astea, nu ar trebui să uităm că până și cei mai buni profesori pot ajunge să nu-și mai dorească să evolueze.
În școlile private, cadrele didactice nu au neapărat o pregătire superioară. Cu toate astea, ele participă regulat la cursuri de formare profesională.
Sfat. Indiferent de școala pe care o alegi pentru puiul tău, documentează-te cu privire la pregătirea cadrelor didactice.
Apropo, aici poți citi cum se face înscrierea în clasa pregătitoare.
5. Programele speciale
Pe lângă memorarea poeziilor, trasarea bastonașelor și pictat, este important ca puiul tău să fie angrenat în cât mai multe activități diferite. O școală bună, fie că este publică sau privată, ar trebui să le ofere copiilor cât mai multe experiențe de învățare.
Din acest punct de vedere, trebuie să recunoaștem că școala privată este fruntașă.
6. Locația și siguranța școlii
De multe ori avem tendința să subestimăm timpul și energia depusă pentru un drum spre sau de la școală. Recomandat este ca școala să fie aproape de locuința voastră.
Legat de securitatea în școală, școala de stat are bodyguarzi care asigură, în măsura în care pot, intrarea și ieșirea din școală. În timpul orelor, profesorul este responsabil cu disciplina la clasă. În timpul pauzelor, tot învățătoarea asigură disciplina și siguranța copiilor. Din păcate, securitatea lasă mult de dorit în mediul public, mai ales în cazul în care un copil se cere la toaletă, de exemplu. Învățătoarea ar trebui să-l însoțească și pe acesta, dar să și rămână cu ochii pe elevii din clasă. Cum face asta?
La școlile private, această problemă pare să nu existe, deoarece fiecare clasă are mai multe însoțitoare ce se ocupă atât de curățenie, cât și de sprijinul cadrului didactic.
7. Evaluarea elevilor
Pentru evaluarea elevului, cadrul didactic ține cont de diverse bareme de corectare. Din păcate, în sistemul de stat, unii profesori încă evaluează în mod subiectiv (în funcție de comportamentul copilului, de o ceartă cu părintele etc.) sau fac favoritisme.
Important este să-i explici copilului că notele nu sunt un scop în sine, și nu trebuie să se supere din cauza lor.
Din păcate, situația nu este mai bună nici în mediul privat. Aici, unii părinți pot exercita o presiune asupra managerului de a nu scădea mediile copilului.
În concluzie, pentru a lua cea mai bună decizie pentru copilul tău, trebuie să te decizi dacă vrei un mediu care urmează o anumită filozofie, sau un mediu în care elevii au oportunități de a învăța lucruri noi, de a întâlni oameni noi și de a se dezvolta.
În cele din urmă, răspunsul depinde de nevoile copilului tău și de importanța pe care le-o oferi aspectelor mai sus discutate.
_____
Sursă poză de copertă: Pressfoto, Freepik.com