Regulile screen time-ului s-au modificat dramatic în ultimile luni, contextul s-a schimbat, în timp ce aproape toate activitățile de job și de școală/grădiniță s-au mutat online. Din martie până în septembrie, cel puțin până la începerea grădiniței și a școlilor screen time-ul a crescut exponențial în toată lumea și la toate categoriile de vârstă, mai ales în rândul copiilor de peste 2 ani. Practic vechile reguli nu se mai pot aplica fără să ne gândim că practic experiențele noului context social în timp de pandemie sunt limitate, pentru că ne dorim înainte de orice să fim sănătoși. Astfel sunt niște reguli de bun simț de care e recomandat să ținem cont.  

Copiii sub 18 luni ar trebui să nu fie expuși la TV/Tabletă/Telefon, excepție făcând video chat-ul cu bunicii/familia etc. De la 18 la 24 de luni screen time-ul trebuie introdus treptat, aproximativ 20 minute pe zi și cel mai important este tipul de programe vizualizate – conținut înainte de cantitate.   

Foarte important, pentru a evita o serie lungă de certuri, discuții și tantrumuri chiar este recomandat să stabilești și să comunici dinainte limitele de timp în care copilul are voie să folosească device-urile respective și să vă și țineți de acele limite pe cât posibil. Copiii au nevoie de structură și de o rutină clară. Încearcă pe cât posibil să eviți să îl lași în fața ecranului cu măcar o oră înainte de somn, pentru a nu avea un impact în ciclurile de somn.  

Când poți, ajută-ți copilul să conecteze conținutul media cu experiențele din viața de zi cu zi, punându-i întrebări despre desenele/filmele la care se uită, sau ce învață. Un exemplu poate fi dacă se uită la niște desene cu gătit, cum e cafeneaua Bobiței, puteți încerca să gătiți împreună  ca o activitate de tata – copil.    

În această perioadă există câteva alternative atât educative cât și distractive de vizualizat online cu copiii:

  • Dublin Zoo: La grădina zoologică din Dublin există o cameră live și puteți vedea împreună un elefant, un pinguin și câteva artefacte din savana africană care sunt expuse acolo
  • San Diego Zoo: Încă o grădină zoologică interesantă unde poți vedea de la babuini la urși koala și chiar fluturi.
  • Melbourne Zoo: Dacă vrei să vezi pui de leopard, grădina zoologică din Melbourne are camere live, care îți permit să faci chiar asta.  
  • Animal Adventure Park: Vrei să faceți cunostiinta cu girafă April și fiul ei Tajiri? Acesta este locul potrivit. Știai că girafele dorm doar 2 ore pe zi?  
  • Monterey Bay Aquarium: Dacă ești interesat de viața subacvatică această cameră live ce arată cum trăiesc meduzele în acvariu de la Monterey Bay
  • Georgia Aquarium:  Pe timp de pandemie acest acvariu transmite în direct imagini cu multe animale cum ar fi balenele beluga și leii de mare din California.  
  • The Aquarium of the Pacific: Mulțumită acestui livestream poți să te bucuri de peste 1000 de animale de recif tropical.  
  • Wolong Grove Natural Reserve: Acesta este un livestream dintr-o rezervație de panda în China Woolong. În cazul în care cel mic ar vrea să vadă ursii live.
  • Gorilla Rehabilitation and Conservation Education (GRACE) Center: Observă Gorilele cum mănâncă și socializează, chiar din Congo.   

Mai multe aici: https://www.waterford.org/resources/live-animal-cams-for-kids/

Bucurați-vă împreună cu cel mic de aceste imagini live cu animalele favorite!

Surse:

https://abcnews.go.com/Health/screen-time-kids-findings-parents/story?id=66751520

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.