Activitățile sportive au o mulțime de beneficii, printre care rezistența, forța și dezvoltarea socială a copilului. Dar pentru copiii cu autism găsirea sportului adecvat poate să fie o adevărată provocare.
Asta nu înseamnă că ei ar trebui să stea departe de activitățile fizice. Însă, este important să-l ajuți pe copilul tău să aleagă sporturi pe care le va face cu plăcere.
Sporturile individuale sunt minunate pentru copiii cu autism
Exercițiile fizice sunt cele mai potrivite pentru copiii cu autism pentru a le crește nivelul de coordonare, forța, rezistența și îi ajută să îşi înțeleagă corpul. Citește care sunt cele 5 exerciții pe care le pot încerca.
Există o mulțime de sporturi care se practică individual și la care copiii cu autism pot lua parte.
- Echitația: mulți copii cu autism practică acest sport ca activitate terapeutică (hipoterapia).
- Drumețiile: pentru mulți copii, pacea și liniștea oferită de natură este un mare eliberator de stres.
- Pescuitul: un alt sport prin care copiii cu autism se pot bucura de natură.
- Ciclism: chiar dacă echilibrul nu le vine în mod natural copiilor cu autism, poate fi o modalitate bună de a se bucura de aerul curat. Dacă nu se simte bine pe două roți, îi recomandăm să iei în considerare o bicicletă cu ataș sau una în tandem.
- Arte marțiale: sunt o combinație bună între predictibilitate și structură cu provocările interacțiunii fizice cu alte persoane.
Sporturile de echipă nu sunt cea mai fericită alegere
Sporturile tradiționale jucate în echipă, precum fotbalul sau baschetul, ar putea să nu fie cele mai bune alegeri pentru copiii cu autism. În toate acestea, cererea de interacțiune socială, calculul mișcării și gestionarea zgomotului sunt aproape sigur prea mari.
Un exemplu concret este când jucătorii de fotbal și baschet conversează între ei în timpul jocului spunând verbal lucruri precum „lovește” sau „hai, pasează mingea”. Adesea, aceste mesaje sunt comunicate nonverbal, prin gesturi sau priviri. Unii copii mici pot înțelege aceste indicii, însă un copil cu autism ar putea avea dificultăți în înțelegerea lor.
Cu toate acestea, dacă îți dorești ca cel mic să participe la sporturi de grup tradiționale, ar fi o idee bună că începeți cu activități sportive în care fiecare membru al echipei contribuie independent. De exemplu, bowling, înot, tenis sau gimnastică.
Cum alegi sportul potrivit pentru copiii cu autism
Alegerea unei astfel de activități poate fi o sarcină copleșitoare. Pentru a evita asta, îți oferim câteva idei și sfaturi de care să ții cont înainte de a-i înscrie într-un program sportiv:
Comunicarea
Ia în considerare interesele, abilitățile și punctele forte ale copilului tău. Comunică cu el și stabiliți așteptări realiste pentru a le înțelege perspectiva. Ține cont că alegerea unui sport care să-i permită să participe cu succes și să exceleze poate ajuta la ameliorarea anxietății.
Copilul tău iubește să stea în apă? Înotul ar putea fi o idee de sport pe care să-l practice. Îi plac animalele? Atunci poate ar trebui să încerce călăria.
2. Ia în considerare mediului în care se practică
Copilul tău are sensibilitate senzorială la zgomote puternice? În acest caz, un sport cu fluierat (cum este voleiul) poate nu este o alegere potrivită.
Ia în calcul mediul de desfășurare al fiecărui sport pentru a evita provocările suplimentare care l-ar putea împiedica pe cel mic să participe cu succes.
3. Cooperarea
Abilitatea de a coopera cu ceilalți este esențială pentru un copil. Dacă copilul tău nu poate face ce fac restul copiilor, discută cu antrenorii sau instructorii. Se poate ca o sarcină care pare copleșitoare să fie împărțită în altele mai mici?
4. Conexiunea
Conexiunea cu alți părinți care se confruntă cu aceleași dificultăți poate fi o resursă excelentă.
5. Compasiunea
Copilul tău a progresat cu sportul? Oferă-i încurajări ori de câte ori e posibil.
Sporturile pentru copii, în special la o vârstă fragedă, ar trebui să fie distractive, fără a pune accent pe competiție și pe câștig și pierdere. Nu trebuie să fie un atlet olimpic pentru a participa la sport. În final, nu uita să-i oferi cât mai multe opțiuni copilului, astfel încât acesta să decidă în cunoștință de cauză care sport în place mai mult și unde vrea să se implice.
_____
Foto copertă: Freepik.com