Provocarile parentingului modern a fost tema celei de-a 11-a editii Modern Dad’s Challenges, iar Ioana Agachi psihoterapeut, trainer, managing partner Euparinteghemotoc, a vorbit despre provacarile parintelui singur si implicatiile asupra copilului.

Cum ii povestesti copilului ca divortezi?!

Divortul nu este o veste pe care copiii vor s-o auda, asta e clar. Insa… daca cei doi parteneri de cuplu ajung in acest punct, e indicat sa faca echipa buna ca parinti si sa se prezinte IMPREUNA in fata copilului. In situatia in care tensiunea dintre tata si mama e intr-atat de mare incat nu poate fi gestionata, atunci fiecare parinte o va lua pe cont propriu si va discuta separat cu copilul despre divortul lor. In aceste conditii, a se incerca, macar, transmiterea unui mesaj comun.

Cu ce incepi? In primul rand, ii asiguri copilului dragostea. El trebuie sa stie sigur ca, in urma divortului, relatia ta cu el nu se schimba. Statutul tau de tata nu va disparea. ”Divortez de mama, in relatia de cuplu, dar nu ca si parinte. Noi doi vom fi parintii tai pe mai departe” – iata mesajul care ar trebui sa ajunga la copil.

Si daca copilul are sub 4 ani?  Ii spui, mai intai, ce inseamna divort, separare si de cate feluri poate fi dragostea. Una este dragostea pentru copil, alta e dragostea fata de sotie, prieten, amic, nu-i asa? Este foarte important ca cei mici sa inteleaga ca dragostea parinteasca nu se termina niciodata. Pe cand dragostea dintre doi prieteni sau dragostea romantica a unui cuplu se poate termina.

Ce mai trebuie explicat? Copilul nu are nicio vina! Chiar daca copilul nu spune nimic, este important sa il asiguri ca nu are absolut nicio vina. Logica e simpla: Noi – ca si cuplu – existam de dinainte sa existi tu si asta este relatia noastra construita si nu are legatura cu tine!

Important! Neaparat spune-i copilului ce ramane si ce se schimba in viata lui. Se stie ca, cel mai mult, copiilor le place stabilitatea, rutina. Asadar, ei au nevoie sa stie, in primul rand, ce nu se va schimba si abia apoi ce se va schimba in viata lor.

Nu uita sa arati disponibilitate si deschidere fata de orice intrebare a copilului. Fii autentic si raspunde-i, pe limba lui, fara a intra in detalii si fara a da cu noroi in celalalt parinte (chiar daca celalalt o face). Sunt interzise injuraturile reciproce prin intermediul copilului. Ofera-i copilului empatie, lasandu-i libertatea de a-si trai supararea.

Atentie! Tristetea se ascunde sub multe forme: furie, detasare, jocuri demonstrative, santaj emotional etc. Copiii isi doresc sa-si vada parintii impreuna si, adesea, se simt vinovati pentru separarea lor. Ei au foarte multe emotii si job-ul nostru este sa le descifram. Nu este simplu. Copilul poate parea vesel, dar – de fapt – sa sufere mult in interior. Vorbiti despre sentimente, nu le ascundeti!

”Ca un copil sa poata gestiona cat mai bine divortul, parintii lui trebuie sa invete sa joace in aceeasi echipa si sa construiasca o relatie buna de parteneriat pentru acel copil. Divortul nu inseamna separarea din rolul de parinti!” spune Ioana Agachi – psihoterapeut, trainer, managing partner Euparinteghemotoc.

Ce ii spui copilului despre pierdere, moarte si divort Ioana Agachi

Cum ii povestesti copilului ca cineva drag a murit?

Discutia despre moarte trebuie sa inceapa cat mai devreme. Moartea face parte din viata. Exact ca nasterea, cresterea, dezvoltarea. Cand discut despre moarte nu este prea devreme nicicand. Exista carti pentru copii care trateaza acest subiect. Pe baza unei povesti – cu plante sau animale, e mult mai usor sa explici copiilor conceptul de moarte.

Mare grija la ce spui copilului despre moarte. Gandeste-te intotdeauna la repercusiunile pe care le poate avea asupra copilului. Nu sunt indicate teoriile de genul: ”l-a luat ingerii” sau ”te vede mereu”.

Moartea se aseamana cu divortul pentru ca este despre pierdere. Cumva, reactiile sunt similare. Cand este foarte mic, copilul nu intelege ca moartea este pentru totdeauna. Si vor intreba destul de des cand se intaoarce persoana decedata. Rolul noastru este sa le explicam, din nou si din nou, ca moartea este definitiva si ca persoana respectiva nu se va intoarce.

E OK sa plangi si sa arati ca si tu, la randul tau, suferi. Dar, in egala masura, arata ca ai incredere ca va veti descurca, ca va fi bine, veti trai si va veti aminti.

Dificultatile vin din faptul ca noi suferim foarte mult. Noi trebuie sa avem grija de noi. Nu este usor sa ti se termine o relatie sau sa-ti moara cineva apropiat. Sunt multe sentimente acolo – de tristete, vinovatie, furie, remuscari – si daca le tinem in noi fara a le trata o sa tot vina peste noi si o sa fie greu sa fim disponibili si empatici cu cei mici.

”Pentru ca micutii nostri sa poata gestiona moartea sau divortul,  trebuie sa avem grija ca, in primul rand, noi sa le putem gestiona.  Asta inseamna terapie sau carti motivationale sau timp cu tine sau sport sau orice stiti voi ca va ajuta sa va descarcati. A ascunde durerea in speranta ca va trece de la sine e o mare pacaleala si nicidecum e o solutie!!!”  subliniaza Ioana Agachi – psihoterapeut, trainer, managing partner Euparinteghemotoc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.