A bouquet of flowers in a vase on a table  Description automatically generated

Uneori femeile care devin mame, se identifică atât de puternic cu această parte atât de importantă din viață lor, încât ea este mami și uita să fie Maria/Ana/Elena etc. Poate că inițial este mai ușor așa, dar cu siguranță acea grija pe care o dăruim cu toată ființa copiilor noștri poate fi cu atât mai puternica cu cât ne gândim și la noi, ne iubim pe noi, femeile din spatele mamelor și ne îngrijim. 

Ok ok, dar când? Când avem timp între trezirea copiilor, micul dejun, dus-ul la grădiniță/scoală sau mai nou pregătirea pentru tot ce înseamnă online (job, școală, grădiniță), când ieșitul la cumpărături de mâncare este noul ieșit în oraș și când tantrumurile, problemele, răcelile, durerile copiilor noștri sunt mult mai acute înăuntru nostru, le resimțim înzecit pentru că sunt de multe ori însoțite de un sentiment de neputință. 

Astfel pentru a ne regăsi acel echilibru emoțional atât de necesar nouă, dar și lor, tuturor membrilor familiei este recomandat să facem un efort să ne găsim timp pentru noi. Unele mame prefera să se trezească la 5 *e clar că nu au un nou născut să facă o sesiune de sport, yoga, pilates sau cardio, orice funcționează pentru ele, altele își folosesc timpul pentru a citi o carte buna, sau să se uite la un serial, căci cu siguranță nu au mai deschis Netflixul/HBO Go de multe zile. 

Câteva sfaturi simple: 

10 minute mai devreme 

Trezește-te puțin mai devreme decât restul familiei, chiar și 10 minute contează, în care iți bei cafeaua tu cu tine și te reculegi, te organizezi pentru ziua respectivă, sau pur și simplu iți faci o baie. Treburile din casa nu sunt doar ale tale Nu doar că poate fi de ajutor pentru tine implicatul copiilor (toddlers și preșcolari) la treburile casei, dar în primul rand poate fi educativ pentru ei, pentru că îi implici și simt că fac lucruri importante. Nu spun că nu pot exista accidente, dar dacă își doresc de exemplu să dea cu aspiratorul poate fi chiar distractiv, mai ales pe muzică și mai ales daca el dă cu aspiratorul, tu cu mopul și invers. La fel și spălatul vaselor, bineînțeles sub supravegherea ta, deși e recomandat mai degrabă după 3 ani. Strângerea jucăriilor poate fi o activitate comună distractivă – concurs cine bagă cele mai multe jucării în coș – pe echipe, sau individual. Câștigătorul primește o îmbrățișare/ un masaj etc – ceva simbolic, dar motivant pentru ei. Incearcati să găsiți soluții rapide pentru curățenia din casa, și daca nu reușiți nu vă temeți să apelați la sistemul de suport – bunici/vecini/ bonă, să ia copiii pentru 2 ore timp în care, voi doi, mami și tati împărțiți și terminați treaba în casă. 

Mese ușoare, planificate 

Chiar și planificarea meselor ia timp, dar ideea e să ai câteva combinații deja stabilite și să jonglezi cu ele, ce mai poți face este să congelezi câteva variante de mâncare și să le decongelezi când timpul nu e de partea ta. Cum să congelezi corect aici: https://foodstory.ro/diverse/fereste-te-de-pericole-cum-să-congelezi-și-să-decongelezi-corect-alimentele

Ieșitul afară, o minune 

Atâta timp cât contextul pandemic ne permite, ieșitul afară cu copii, în parc, la pădure, la gradina zoologică, pe cât se poate nu la ore de vârf, pentru a nu fi aglomerat, este recomandat. Cel puțin o plimbare pe zi la aer curat poate face minuni și pentru copii, dar și pentru mamă. Fă mișcare Știm cu toții că este o provocare să faci sport cu copii, mai ales cu copii mici, dar implica-i. Daca sunt infanți pune-i în marsupiu și caută exerciții customizate pe youtube – exemplu aici: https://www.youtube.com/watch?v=Tnqllxkc4jY

Chiar și o plimbare mai lungă este bună și se pune drept mișcare. 

Playdates 

Pot fi o modalitate de socializare perfectă pentru copii, și poate fi o modalitate pentru tine de a avea măcar 2 ore de timp, mai ales daca ai un pact cu restul mămicilor și vă împărțiți pe zile de găzduit aceste playdates. 

Din când în când o pizza poate fi o soluție 

Fie că iei o pizza precongelata de la Lidl și o bagi la cuptor, fie că comanzi, mai ales când cei mici își doresc să petreacă timpul cu tine, acest lucru e mai important și nu e o problema că din când în când să adopți o astfel de soluție. 

Cunoaște-ți punctele sensibile 

Care sunt momentele zilei în care ești mai iritata? În care tinzi să ajungi într-o stare de nervi mai repede? Înainte să reacționezi bea un pahar de apa, sau respira ușor, din ce în ce mai adânc și daca ești într-un conflict cu unul dintre copii, care se tăvălește, țipă încearcă să iți ciupești exteriorul palmei în cât mai multe puncte. Se pare că ajută la relaxare. 

Nu uita, imperfecte așa cum suntem toate, ca mame și până la urmă ca oameni, suntem perfecte pentru omuleții pe care îi avem în grijă în fiecare zi, pentru că iubirea construiește, iubirea este la temelia unui parenting sănătos, înainte de orice altceva. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.