Chiar dacă ești convins că trimiterea copilului în tabără este o decizie foarte bună pentru cel mic, este normal să te simți neliniștit, știindu-l departe de tine. Deși primul instinct este să verifici constant ce face și cum se adaptează la activități, este recomandat să îi oferi spațiul său pentru a explora cât mai mult. Iată câteva tips and tricks de care să ții cont atunci când trimiți copilul în tabără.
Pregătirea emoțională a copilului
Înainte de plecarea în tabără, discută deschis cu copilul tău despre activități și program pentru a știi la ce să se aștepte. Încurajează-l să își exprime emoțiile și să îți pună întrebări. Asigură-l că este normal să fie nerăbdător sau puțin speriat și că aceste sentimente vor trece pe măsură ce se adaptează la noul mediu în care se va afla.
Sursa: freepik.com
Comunicare în timpul taberei
Stabilește o modalitate de comunicare regulată, dar nu exagerată. Majoritatea taberelor au perioade specifice în care copiii pot suna acasă. Încurajează-l să îți povestească despre activitățile zilnice și experiențele trăite.
Respectarea regulilor taberei
Explică-i importanța respectării regulilor și instrucțiunilor oferite de organizatori. Acest lucru nu doar că asigură siguranța sa, dar și buna desfășurare a activităților din tabără.
Încurajează-i independența
Rezistă tentației de a interveni prea mult în activitățile sale din tabără. Încrederea pe care i-o arăți îl va ajuta să se simtă mai sigur pe sine și să se descurce mai bine pe cont propriu.
Urmărește-i progresul
La întoarcerea din tabără, discută cu copilul tău despre experiențele trăite. Încurajează-l să îți povestească ce a învățat și cum s-a simțit. Aceasta este o oportunitate excelentă de a evalua ce a învățat și de a-l felicita pentru realizările sale.
Sursa: freepik.com
Chiar dacă te simți copleșit de emoții atunci când copilul tău pleacă în tabără, este important să îi arăți că ai încredere în el și îi oferi independența de care are nevoie. Încurajează-l pe cel mic să exploreze cât mai mult și să lege noi prietenii. Fiecare experiență îl va ajuta să își dezvolte personalitatea și să se adapteze mai ușor unor situații noi.