Acasă Blog

Copilul tușește? Ce trebuie să știm despre tusea seacă!

0
Tusea productiva la copii
A little girl sitting in protective mask

Primavara vine la pachet cu tot felul de răceli și gripe, de obicei. Chiar dacă această primăvară o petrecem mai mult în casă, din cauza pandemiei, pericolul nu este eliminat total. Poate cei mici obișnuiesc să alerge mult prin casă, apoi să iasă pe balcon transpirați, să bea mai rece decât de obicei, după un maraton de escaladat paturi, mese sau fotolii. O altă teamă a multor părinți și confirmată de medici este legată de scăderea sistemului imunitar, ca urmare a izolării în casă atât de mult timp. Astfel, riscul că cei mici să agațe un virus foarte rapid când încep din nou să iasă, s-ar putea să fie destul de mare. De aceea, trebuie să fim pregătiți. În primul rând să ne asigurăm că îi susținem sistemul imunitar, despre care am mai scris aici, dar să avem și armele necesare pentru combaterea inamicului, încă de la primele simptome.

Dacă acestea sunt durere în gât și tuse seacă, putem suspecta o răceală sau o gripă.

Tusea se declanşează de obicei atunci când ceva irită membranele mucoase ale gâtului, ale traheei sau bronhiilor, responsabile de transportul aerului către plămâni. Este, practic, răspunsul rapid al organismului care se apară de substanțele iritante precum praf, fum, bacterii sau virusuri, care blochează fluxul normal de aer, împiedicând respirația. Deși tusea în sine nu este o boală, nu trebuie să o neglijați pentru că ea transmite diverse nereguli în organism și chiar și afecțiuni mai grave.

Sunt două tipuri de tușe, în principal: productivă, care prezintă o eliminare a secretiei produse de mucoasele tractului respirator și seacă, “neproductivă”, fiindcă nu este însoțită de mucozitate expectorată.

Tusea seacă poate reprezenta o fază incipientă a unei viroze, motiv pentru care este foarte important să o tratăm corespunzător în acest moment, ca să evităm agravarea stării generale și transformarea tusei într-o tuse productivă.

Așadar, dacă aveți durere în gât și tuse seacă, insistați pe tratamentele cu propolis, considerat un antibiotic natural. Un astfel de produs este siropul Maria Med de la Apipharma, pe bază de extract standardizat din nalbă mare, miere și propolis. Ajută la reducerea durerilor din gât, formează un strat emolient la nivelul mucoasei orofaringiene și are acțiune antimicrobiană. În felul acesta accelerează procesul de vindecare, reduce durerea și inflamația din gât și oferă protecție împotriva agenților patogeni, care nu mai aderă pe mucoasă din gât. Un lucru foarte important este faptul că Maria Med este un sirop delicios și natural, ușor de acceptat de către cei mici și foarte compliant. Se administrează de la primele semne de dureri în gât, tuse seacă asociate răcelilor, atât pentru adulți cât și pentru copiii care au împlinit vârsta de 1 an. Pentru copiii între 1 și 3 ani le vom administra câte 2,5 ml de 3 ori pe zi, după mese, copiilor între 3-12 ani câte 5 ml de trei ori pe zi, după mese și copiilor peste 12 ani, inclusiv adulților le se administrează câte 5 ml, de 3-5 ori pe zi, după mese. Pachetul conține și un păhărel dozator, iar flaconul se agită ușor înainte de fiecare administrare.

Foarte important este ca după dispariția simptomelor să continuăm administrarea Maria Med încă 5-10 zile pentru a preveni recurențele, fiindcă cei mici sunt foarte fragili și sunt o țintă ușoară pentru microbi.

Este recomandat ca persoanele cărora li se administrează Maria Med să nu fie alergici la produse apicole. Sănătate multă vă dorim!

Cum tratăm virozele respiratorii?

0
Viroze respiratorii adulti

Noi, părinții, punem atât de mult accent pe sănătatea copiilor încât uităm de multe ori, la propriu, de sănătatea noastră. Mergem periodic cu copiii la medicul pediatru, ne activăm la orice bubită care a apărut pe corpul copiilor, durerile de burtică de care se plâng adesea (în joacă sau nu), suntem îngrijorați dacă observăm că cel mic a început să tușească sau i-au apărut mucii. Iar dacă simțim că are fruntea un pic fierbinte, în mintea noastră încep deja să se deruleze diverse scenarii: a luat o viroză, are gripă, o enterocolită etc. Dar când vine vorba despre noi, despre simptomele pe care le avem uneori, uităm sau amânăm să apelăm la un specialist, nu-i așa? Ne spunem: lasă că e doar o răceală, nu este nimic grav, mai poate aștepta, merg luna viitoare și multe alte scuze.

Dar poate ai observat și tu, de cele mai multe ori, această abordare dă greș. Așa cum avem grijă de sănătatea copiilor noștri, ar trebui să avem grijă și de noi. Un control periodic la doctor, analizele de bază făcute anual sau bianual, un consult la dentist, sunt printre lucrurile care ar trebui să intre în rutina noastră. Și așa cum procedăm în cazul copiilor – mergem la pediatru la primele semne când vedem că cel mic nu se simte bine, ar trebui să facem la fel. Corpul nostru de cele mai multe ori ne dă semnale, de care ar fi bine să ascultăm. Când simțim că ceva ne deranjează, un discomfort la nivelul gâtului sau o stare de rău, primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să investigăm ce avem.

Viroze respiratorii barbati

Imunitatea noastră scade uneori și suntem predispuși să ne îmbolnăvim mai ușor. De multe ori, se întâmplă să luăm viroze chiar de la cei mici. Copiii merg în colectivitate, pun mâna pe diverse lucruri, pun în gură jucării, obiecte cu care s-au jucat alți copii etc., se îmbolnăvesc și persoanele care intră cel mai des în contact cu ei sunt chiar părinții lor. Unii părinți obervă că după ce au tratat copilul de o viroză respiratorie, simt că și lor le-au apărut aceleași simptome:  durere în gât, tuse uscată, stări de moleșeală, rinoree, strănut, febră, dureri musculare și stare generală de disconfort. Toate acestea combinate cu un sistem imunitar slăbit (de la oboseala acumulată, nopțile nedormite, stres etc.), pot duce la alte complicații.

Ce sunt mai exact virozele respiratorii?

Virozele sunt de fapt infecții ale căilor respiratorii superioare sau inferioare. Când spunem căi respiratorii superioare ne referim la nas, cavitatea bucală, faringe și laringe, iar cele inferioare sunt traheele, bronhii și bronhiole. Există mai multe forme de viroză, în funcție de virusul care le-a generat, iar infecția virală poate fi uneori urmată și de una bacteriană.

Cum tratăm virozele respiratorii?

Partenerul de nădejde al părinților în perioada virozelor respiratorii este Isla Cassis, un dispozitiv medical care conține extract de mușchi islandez, vitamina C și aromă de coacăze.

Atunci când mucoasa bucală este iritată și inflamată, când apare tuse uscată și durerile în gât, asigură-te că ai Isla Cassis la îndemână, deoarece este un produs natural dedicat protecției și reducerii simptomelor afecțiunilor din cavitatea bucală și faringe. Tabletele de supt Isla Cassis conțin extract din mușchi islandez care este eliberat treptat în timpul suptului sub forma unui balsam care căptușește cavitatea bucală și faringiană oferind astfel protecție împotriva agenților patogeni, a prafului și alergenilor. De asemenea extractul de mușchi islandez este cunoscut încă din antichitate ca având proprietăți antivirale, antiinflamatorii și antibacteriene. Mai mult, datoriă adaosului de vitamina C, reduce stresul oxidativ și contribuie la întărirea sistemului imunitar. Isla Classic este disponibil și în România și se găsește în farmacii, ori dacă vrei poți comanda online de aici.

Virozele respiratorii apar mai des primăvara și toamna și se manifestă diferit, în funcție de virusul care le provoacă. Mai mult, contează și istoricul nostru medical, așadar încercați să aveti grijă de voi, să vă odihniți în mod corespunzător și să reacționați încă de la primele simptome pe care le observați la voi.

Aveți grijă de sănătate înainte de toate!

Unde ieșim cu copiii în luna ianuarie? Iată selecția noastră de activități și evenimente pentru întreaga familie

0

Iată-ne la începutul unui nou an, în care pășim cu energie, idei și multe surprize pentru comunitățile noastre. Copiii s-au întors la școală cu ghiozdanele pline și chef (sau nu) de învățat, noi ne-am readaptat la ritmul cotidian, iar zilele de vacanță sunt deja istorie. Dar asta nu înseamnă că luna ianuarie trebuie să fie monotonă! Acum e momentul perfect să pornim cu forțe proaspete și să umplem calendarul cu activități care să aducă bucurie întregii familii. Descoperă ce ți-am pregătit!

Evenimente și activități în țară:

Au început inscrierile la Scoala de SuperEroi Itsy Bitsy – Invata Oul pe Gaina – până pe 22 ianuarie

Copiii intre 7 si 10 ani sunt asteptati sa-si descopere si sa-si antreneze puterile interioare la a noua editie a Scolii de SuperEroi Itsy Bitsy – Invata oul pe gaina! Participand in calitate de studenti la Scoala de SuperEroi Itsy Bitsy – Invata oul pe gaina – prima scoala gratuita de radio din Romania, copiii capata cunostinte noi, in special de mass media, au parte de o valoroasa experienta de radio si show, dar si de multa joaca; primesc atentie speciala, isi cresc increderea in ei, siguranta in fortele proprii si in gandirea proprie si, astfel, isi descopera sau devin mai constienti de maretia din ei.

Participă la al Treilea Turneu al Campionatului Municipal U15, competiția feminină din cadrul AMVB 2024-2025 – 11 – 12 ianuarie

În perioada 11-12 ianuarie va avea loc al Treilea Turneu al Campionatului Municipal U15, competiția feminină din cadrul AMVB 2024-2025! Vă invităm să veniți alături de echipa noastră de volei și să o susțineți în drumul spre performanță.
Programul meciurilor de volei:
  • Sambata, 11.01:
Ora 11:30 CS Olimpia Bucuresti – ACS Lifegames Bucuresti
Ora 13:00 CS Spike Bucuresti – ACS Lifegames Bucuresti
  • Duminica, 12.01:
Ora 11:30 ACS Lifegames Bucuresti – CS Chitila
Sala desfășurării meciurilor: Sala Sporturilor Chitila

Au început înscrierile pentru echipele de volei (fete și băieți 6-16 ani) la ACS LifeGames București

ACS LifeGames București face selecție pentru echipele de volei, fete și băieți, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani. Primele 2 antrenamente de acomodare sunt gratuite. Antrenamentele vor avea loc în sectorul 3 la scolile 84 (Vitan) si 116 (Ozana).

Participați la spectacolul muzical „Prietenii LumiLunzi și Fetița care vrea o lume mai bună” – 18 și 25 ianuarie

Într-o lume în care visurile prind contur, Ela, o fetiță visătoare, își dorește să devină pianistă. Dar când pianul ei se strică și visul pare pierdut, Ela descoperă puterea magiei din inima fiecăruia dintre noi! Personaje fermecătoare precum Piratul RicăBucurică, Lumi-Steluța, Zizica, Darlunica, Aventurica și Istețel îi vor arăta Elei că adevărata magie este credința în propriile visuri și perseverența de a nu renunța! Un spectacol plin de energie, cântece și lecții valoroase, dedicat copiilor care cred într-o lume mai bună! Rezervă-ți locul acum și vino să descoperi magia alături de Prietenii LumiLunzi!

Teatrul Ion Creangă sărbătorește Ziua Culturii Naționale printr-o nouă premieră: „Fetița cu chibrituri” – 15 ianuarie

De Ziua Culturii Naționale, Teatrul Ion Creangă celebrează arta și, implicit, rolul major al creațiilor artistice în viața noastră, printr-un nou spectacol pentru copii. „Fetița cu chibrituri” se vede pentru prima dată la Sala Mare din str. Piața Amzei nr. 13, miercuri, 15 ianuarie, de la ora 18:00, și le promite micilor spectatori o călătorie unică în lumea imaginației. O călătorie în care muzica se împletește cu dansul, iar elementele de decor compun o adevărată poezie vizuală, o explorare inventivă a spațiului fanteziei, acolo unde reveria, în cazul de față, capătă semnificațiile duioase ale unui cântec de leagăn. Următoarea reprezentație din luna ianuarie are loc sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 11:00.

Vizionează filmul Niko – Beyond the Northern Lights la cinema

Descoperă povestea micuțului ren Niko al cărui mare vis este să se alăture Forțelor Zburătoare ale Moșului și să devină un erou, la fel ca tatăl său. Însă Stella, un alt pui de ren super talentat, aduce provocări necunoscute pentru Niko și îi destramă visul. În aventurile sale, Niko va fi pus în fața unor decizii dificile care vor schimba Crăciunul pentru totdeauna. Descoperă programul filmului în orașul tău aici.

Descoperă programul Teatrului Ion Creangă în luna ianuarie

Noul An dă startul petrecerii la Teatrul Ion Creangă care în luna mai aniversează 60 de ani
de existență și este emoționat și nerăbdător să își serbeze ziua de naștere alături de micii lui prieteni cărora le-a pregătit o sumedenie de surprize pe tot parcursul anului! Vom trece în agendă primele spectacole ale anului, începând cu 3 ianuarie, când TIC își redeschide ușile după mini vacanța de iarnă și îi așteaptă pe micuți cu spectacole pentru toate vârstele copilăriei, dintre care reamintim: „O lume de la zero”(0-3) și „Turtița năzdrăvană” (2+) din categoria #TICBEBE, „Ursul păcălit de vulpe” (3-6) #TICPITIC sau „Visul unei nopți de vară” (6+) #TICJUNIOR.

Descoperă atelierele de dezvoltare de la Ludotecă PlaYouth – luna ianuarie

Calendarul lunii ianuarie este plin de ateliere și activități pentru dezvoltarea celor mici. Înscrie-l la un atelier de chimie distractivă, pe 12 ianuarie, sau participați la Clubul Do It Yourself. Calendarul complet aici.

Vizionează filmul Mufasa – The Lion Kind la cinema

„Mufasa: The Lion King” ne invită să explorăm originile unuia dintre cele mai iubite personaje din universul Disney – Mufasa. Filmul ne arată cum un pui de leu aparent neînsemnat reușește să depășească toate obstacolele și să devină regele respectat al Tărâmului Luminii. Acest film pune accent pe importanța găsirii puterii interioare și a sentimentului de apartenență, arătând cum chiar și cei mai umili pot ajunge la măreție prin determinare și dragoste pentru comunitatea lor.

Descoperă aici și alte recomandări de filme pentru copii care încă rulează în cinema.

Pune-ti o dorinta! la Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” – Teatrul Vasilache – 11 ianuarie

Pune-ți o dorință” -o poveste despre creștere și acceptare. O producție teatrală plină de căldură, care invită publicul într-o lume magică în care emoțiile prind viață. Amplasată într-o casuță din copac, această poveste încântătoare reunește personaje care personifică diferite emoții, fiecare cu propriile personalități și călătorii unice. Tema centrală se învârte în jurul prieteniei, înțelegerii și puterii transformatoare a empatiei. Poți cumpăra bilete aici.

Lacrima de Argint la Teatrul Coquette – 11 ianuarie

Spectacolul este o adaptare scenică a legendei Dâmboviței. De mult de tot se zice că o fată frumoasă pe nume Dâmbovița a cărei inimă bună a cucerit Duhurile Naturii a primit de la ele câte un dar magic. Din unul din ele a izvorât râul pe care îl vedem și astăzi. Dar lucrurile nu au mers atât de lin. Descoperă povestea și cumpără bilete de aici.

Participă la Provocarea LEGO la Muzeul Grigore Antipa – 12 ianuarie – 30 martie

N-ar fi drăguț ca micuții tăi să vină la tine și să-ți explice cum funcționează un lift sau o mașină de spălat, sau dacă ți-ar explica ce este un diferențial? Înscrie-l pe copilul tău la un program de educație prin aplicații teoretice și practice distractive, Provocarea Lego. Prin intermediul poveștilor interesante, experimentelor incitante și modelelor de construcții LEGO®, concepute în mod original, ilustrând lumea Științei, Tehnologiei, Ingineriei, Artei și Matematicii (ȘTIAM), copilul tău își va dezvolta aptitudinile motorii, spațial-vizuale și sociale.

Patinează la Caro Iceland – până pe 9 februarie 

Deschis în perioada 30 Noiembrie 2024 – 09 Februarie 2025, patinoarul Caro IceLand, amplasat în curtea Hotelului CARO de pe Strada Barbu Văcărescu 164 A, vă așteaptă să vă bucurați de magia iernii. Anul acesta, patinoarul devine mai delicios ca niciodată! Pe lângă vinul fiert, ceaiul aromat și preparatele care vă încântă simțurile, vă prezentăm noutatea sezonului: FoodTruck-ul Glucoza Bar & Pizza. O combinație perfectă între savoare și distracție, care transformă pauzele de patinaj în momente de răsfăț autentic. Descoperă aici programul zilnic.

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din România în 2024: Unde magia sărbătorilor prinde viață!

0

În fiecare an, târgurile de Crăciun transformă orașele României în adevărate tărâmuri de poveste. Luminile strălucitoare, aromele dulci și cântecele care umplu aerul de bucurie sunt mai mult decât simple tradiții – sunt momente în care familia se reunește pentru a crea amintiri de neuitat. În 2024, magia sărbătorilor capătă noi forme și surprize pentru părinți și copii deopotrivă.

Îți recomandăm și ghidul nostru cu evenimente și activități pentru luna decembrie. Îl descoperi aici.

Craiova – Tărâmul poveștilor reinterpretate

Sursa: https://www.facebook.com/TargdeCraciunCraiova/?locale=ro_RO

Dacă există un loc unde imaginația nu are limite, acesta este Târgul de Crăciun din Craiova.

  • Perioada: 15 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025
  • Atracții: Cinci lumi tematice care îți taie respirația: Satul lui Moș Crăciun, Crăciunul Galactic, Tradiții românești și un colț fermecător inspirat din „Frumoasa și Bestia”. Copiii vor fi fascinați de sania zburătoare și liftul magic al Moșului, iar părinții vor savura concertele live și spectacolele de videomapping.
  • De ce să mergi? Este genul de târg care te face să te simți din nou copil, indiferent de vârstă.

București – Feeria din Piața Constituției

Sursa foto: https://www.facebook.com/TarguldeCraciunBucuresti?locale=ro_RO

Capitala strălucește de sărbători, iar Târgul de Crăciun din Piața Constituției rămâne epicentrul veseliei.

  • Perioada: 29 noiembrie – 26 decembrie 2024
  • Atracții: Bradul impozant de 30 de metri luminează atmosfera, în timp ce copiii explorează caruselul, trenulețul și roata panoramică. Vizitele la Căsuța lui Moș Crăciun sunt momente pe care nu le vor uita prea curând.
  • Surpriza: Artiști celebri precum Loredana și Direcția 5 vor aduce magia pe scenă.

West Side Christmas Market – Luminile din Drumul Taberei

Sursa foto: https://www.facebook.com/westsidechristmasmarket?locale=ro_RO

Pentru familiile din București, acest târg este o alternativă mai liniștită, dar la fel de fermecătoare.

  • Perioada: 28 noiembrie – 27 decembrie 2024
  • Atracții: Luminile de poveste din parc și atelierele creative unde cei mici își pot dezvolta latura artistică. Nu lipsesc delicatesele și colindele care încălzesc sufletul.
  • Moment special: Activitățile interactive cu Moș Crăciun transformă fiecare vizită într-o poveste memorabilă.

Târgul de Crăciun din Sibiu – Tradiție și autenticitate

Sibiu este renumit pentru tradiția și autenticitatea târgului său de Crăciun, oferind o experiență de neuitat în inima Transilvaniei.

  • Perioada: 15 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025
  • Atracții:
    • Căsuțe tradiționale: Peste 100 de expozanți oferă produse artizanale și delicii culinare.
    • Patinoar în aer liber: Ideal pentru distracția copiilor și a adulților.
    • Ateliere pentru copii: Micuții pot participa la diverse activități creative.
    • Spectacole: Concerte și evenimente culturale care completează atmosfera festivă.

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca – Modernitate combinată cu tradiție

Cluj-Napoca combină modernitatea cu tradiția, oferind un târg de Crăciun vibrant și plin de viață.

  • Perioada: 22 noiembrie 2024 – 1 ianuarie 2025
  • Atracții:
    • Patinoar în centrul pieței: Un loc de distracție pentru întreaga familie.
    • Căsuța lui Moș Crăciun: Copiii pot lăsa scrisori și se pot întâlni cu Moșul.
    • Carusel tradițional: O atracție îndrăgită de cei mici.
    • Concerte și spectacole: Evenimente artistice care aduc spiritul sărbătorilor în oraș.

Târgul de Crăciun din Brașov – atmosferă medievală în spiritul Crăciunului

Amplasat în inima orașului vechi, târgul oferă o atmosferă medievală combinată cu spiritul modern al Crăciunului.

  • Perioada: 30 noiembrie 2024 – 7 ianuarie 2025
  • Atracții:
    • Bradul de Crăciun: Un simbol impresionant al sărbătorilor, împodobit cu mii de luminițe.
    • Căsuțe cu produse locale: Artizanat, dulciuri și băuturi tradiționale.
    • Evenimente pentru copii: Ateliere și spectacole dedicate celor mici.
    • Colinde și concerte: Muzică live care încântă vizitatorii.

Târgul de Crăciun din Iași – cultura se îmbină cu tradiția

Iașiul îmbină cultura și tradiția într-un târg de Crăciun plin de eleganță și rafinament.

  • Perioada: 30 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025
  • Atracții:
    • Tunel luminos: Un spectacol de lumini care încântă privirile.
    • Roată panoramică: Oferă o vedere spectaculoasă asupra orașului iluminat festiv.
    • Căsuțe cu produse tradiționale: Oferte variate de cadouri și delicii culinare.
    • Evenimente culturale: Concerte și spectacole de teatru pentru toate vârstele.

Târgul de Crăciun din Timișoara – amestec unic de cultură central-europeană

Timișoara oferă un amestec unic de cultură central-europeană și ospitalitate românească, perfect pentru sărbători.

  • Perioada: 30 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025
  • Atracții:
    • Căsuțe cu produse artizanale: Cadouri unice și suveniruri.
    • Delicii culinare: Preparatele tradiționale bănățene încântă papilele gustative.
    • Patinoar și carusel: Distracție garantată pentru copii și adulți.
    • Concerte și spectacole: Program artistic variat pe toată durata târgului.

Tips & Tricks pentru o vizită reușită la târgurile de Crăciun

  1. Pregătiți-vă pentru magie: Lăsați telefonul în buzunar și bucurați-vă de momentele autentice alături de familie.
  2. Ora ideală: Mergeți după-amiaza târziu, când luminile sunt aprinse, dar târgurile nu sunt încă aglomerate.
  3. Țineți copiii ocupați: Participați la atelierele creative sau la activitățile de poveste.
  4. Gustări speciale: Nu ratați vinul fiert pentru părinți și turtă dulce pentru cei mici.
  5. Bucurați-vă de simplitate: Uneori, magia vine din lucruri mici – un colind neașteptat, râsul copiilor sau o cană cu ciocolată caldă.

Fiecare târg de Crăciun din România oferă o experiență unică, plină de magie și bucurie. Indiferent de orașul ales, vei găsi cu siguranță atmosfera perfectă pentru a sărbători alături de familie și prieteni. Sărbători fericite!

Apropierea de familie și prieteni: O deprindere care se învață

0

În primii ani de viață, copiii își formează bazele dezvoltării emoționale și sociale. În această perioadă, ei învață să își gestioneze emoțiile, să înțeleagă sentimentele celorlalți și să stabilească primele relații de prietenie. Aceste abilități sunt esențiale pentru viața lor viitoare, influențând modul în care vor interacționa cu cei din jur, cum vor gestiona conflictele și cum își vor exprima emoțiile.

Dar cum pot părinții să susțină această dezvoltare? Răspunsul este simplu: prin exemple pozitive, activități comune și resurse educative, cum sunt poveștile și desenele animate adaptate.

Cum să îi ajutăm pe copii să se apropie de familie și prieteni?

  1. Modelați comportamente pozitive
    Copiii învață observându-ne. Demonstrați empatie, respect și colaborare în relațiile voastre. Dacă aveți conflicte, încercați să le rezolvați într-un mod care să servească drept exemplu.
  2. Încurajați cooperarea prin joc
    Jocul este cel mai bun mod prin care copiii descoperă ce înseamnă prietenia și familia. Jocurile de echipă sau activitățile creative comune, precum construirea unui puzzle sau realizarea unei picturi, le oferă ocazia să colaboreze.
  3. Înțelegeți și discutați emoțiile
    Ajutați copiii să recunoască și să își exprime emoțiile. Folosiți situații din viața de zi cu zi sau povești pentru a-i învăța să gestioneze conflictele și să empatizeze cu ceilalți.
  4. Alegeți povești și desene animate care transmit valori pozitive
    Desenele animate sunt mai mult decât o formă de divertisment – ele pot deveni parteneri în învățare. Programele educative precum cele de pe JimJam contribuie la dezvoltarea socială și emoțională a copiilor.

JimJam: Învățăm despre importanța familiei și a prietenilor

La JimJam, luna decembrie este dedicată familiei și prietenilor. Programele noastre sunt special gândite pentru a sprijini părinții în educarea copiilor prin lecții valoroase despre prietenie, empatie și iubire.

Iată ce desene animate te așteaptă:

  • „Bing”  – Iepurașul curios învață zilnic despre emoții și relații, oferindu-le copiilor exemple concrete despre cum să gestioneze provocările.
  • „Ghici cât de mult te iubesc”  – Povestea dintre un tată și fiul său subliniază dragostea necondiționată și sprijinul în familie.
  • „Tripletii” – Aventurile celor trei frați arată importanța colaborării și a distracției împărtășite.
  • „Pettson și Findus”  – Relația specială dintre un bătrânel inventiv și motanul său arată cum prietenia și comunicarea pot rezolva orice provocare.
  • „Boribon”  – Aventurile ursulețului Boribon, alături de prietena sa Annalee, subliniază cum învățarea și prietenia merg mână în mână.
  • „Caillou”  – Prin aventurile sale, Caillou explorează ce înseamnă să fii un bun prieten și un membru valoros al familiei.
  • „Tilda Appleseed” – Micuța Tilda și prietenii ei îi învață pe copii cum să depășească provocările împreună, punând accent pe solidaritate și cooperare.

Adriana Olaru, profesor în învățământul preșcolar, spune:
„Apropierea de familie și prieteni este o deprindere care se formează încă din copilărie. Prin activități comune, povești și exemple pozitive, copiii învață să construiască relații sănătoase care îi vor ajuta întreaga viață.”

Relațiile sănătoase nu vin de la sine – ele se învață. Cu sprijinul părinților și al resurselor educative precum desenele de la JimJam, jocuri și mult sprijin din partea părinților, copiii pot descoperi ce înseamnă iubirea, empatia și prietenia. Fă din această perioadă a anului un moment special pentru a le arăta micuților tăi cât de frumoasă este conexiunea cu cei dragi!

Expoziția măBUCURcăEȘTI se prelungește

0

Expoziția interactivă de sustenabilitate măBUCURcăEȘTI continuă la Casa Filipescu Cesianu pentru toate familiile care vor să le transmită mesajul sustenabilității copiilor și tinerilor, pornind de la exemplul orașului în care locuiesc. În mai puțin de o lună de la deschidere, expoziția a fost vizitată de peste 500 de copii, părinți, profesori.

Doritorii sunt așteptați până pe 29 decembrie 2024 la Casa Filipescu Cesianu (Calea Victoriei nr. 151) pentru a descoperi ce înseamnă un oraș mai prietenos cu mediul. Decorul este realizat în cea mai mare parte din carton și elemente reciclate, încurajând vizitatorii să interacționeze cu fiecare element în parte, folosindu-și simțurile tactil, auditiv, vizual. 

Proiectul combină tehnologia digitală cu învățarea interactivă și implică dezvoltarea unei instalații digitale care le permite copiilor să exploreze diferite aspecte ale mediului înconjurător, să înțeleagă importanța protecției acestuia și să descopere soluții sustenabile într-un mod captivant și educativ. 

Pe lângă partea digitală, expoziția include si ateliere de educație ecologică, activități care să stimuleze creativitatea și spiritul de echipă al copiilor. Micuții pot proiecta orașul din viitor pe care și-l doresc și pot construi cu propriile mâini fundația unor clădiri spectaculoase. La final, fiecare poate planta o dorință la baza unui copac-simbol ce va duce mai departe ideea lor.

„Ne-am dorit să prelungim expoziția și în perioada sărbătorilor pentru că am observat cât de încântați sunt cei mici care îi trec pragul. Urmează vacanța și oamenii vor fi mai relaxați și își vor dori să petreacă timp alături de familie. În plus, ne-am bucurat să vedem ce idei ingenioase și uneori amuzante au scris copiii în copacul de la finalul experienței: mai multe adăposturi pentru animale, muzică la semafor, parcuri pentru mămici și locuri de joacă pentru copii, mai puține mașini, mai multe zile cu plimbări la muzeu” spune Măriuca Mihăilescu. 

Proiectul este realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Intrarea este gratuită, iar programul de vizitare este în zilele de sâmbătă și duminică 10:00 – 17:30. 

Anul acesta alege un cadou special – oferă un voucher cadou de la CompleTur

0

Când vine vorba despre planificarea vacanțelor în familie, părinții știu cât de dificil poate fi să găsești un pachet care să mulțumească pe toată lumea. Dincolo de simpla alegere a unei destinații, apar detalii precum activitățile potrivite pentru copii de vârste diferite, masa adaptată nevoilor speciale, momentele de relaxare pentru părinți, dar și ocazii de a explora în profunzime culturile și atracțiile locale.

Aici intervine voucherul CompleTur – un cadou menit să te inspire și să îți ofere vacanța perfectă, personalizată exact așa cum îți dorești.

De ce un voucher de călătorie personalizat?

În era ofertelor standard și a pachetelor „la grămadă”, devine deseori dificil să găsești ceva cu adevărat flexibil și adaptat nevoilor tale unice. Cu ajutorul consultanților CompleTur, fiecare detaliu al vacanței poate fi adaptat stilului vostru de viață și preferințelor fiecărui membru al familiei.

Vrei ca cei mici să aibă parte de aventuri în natură, să descopere animale exotice sau să participe la ateliere creative specifice zonei vizitate? Sau poate vă doriți o vacanță relaxantă, all-inclusive, unde serviciile de babysitting, cluburi pentru copii și meniurile speciale să fie la ordinea zilei. Totul este posibil!

Experiență de peste 20 de ani în crearea momentelor de neuitat

Echipa CompleTur are peste două decenii de experiență în turism, iar acest lucru se reflectă în atenția la detalii, cunoștințele vaste despre destinații și rețeaua de parteneri de încredere. Astfel, nu vei primi doar o listă standard de hoteluri și excursii, ci recomandări adaptate preferințelor familiei tale.

Poate vă tentează un safari în Africa, o vacanță liniștită pe plajele cu nisip fin din Zanzibar sau Thailanda, o escapadă cu autorulota în care copiii să aibă libertatea de a explora în voie, ori o aventură palpitantă în parcurile tematice europene. Iar dacă te pregătești de o vacanță la ski, găsești aici informații utile despre ce ar trebui să pui în bagajul copilului tău.

Oriunde ați decide să mergeți, consilierii CompleTur vor transforma fiecare dorință într-o experiență memorabilă.

De ce este voucherul CompleTur cadoul ideal?

  1. Flexibilitate și libertate de alegere: Un voucher de călătorie personalizat nu limitează destinatarul la o singură ofertă. Fiecare familie are dreptul de a-și alege destinul și modul în care vrea să călătorească, iar un astfel de cadou le oferă exact această putere.
  2. O investiție în timp de calitate: Într-o lume agitată, vacanțele sunt momente prețioase în care familia se reconectează, își creează amintiri și descoperă lumea împreună. Voucherul CompleTur nu este doar un cadou, ci o invitație la aventură, joacă și relaxare – toate trăite în ritmul propriu.
  3. Suport profesionist și consultanță dedicată: În loc să pierzi ore întregi căutând online informații, recomandări și soluții, echipa CompleTur îți va sta la dispoziție cu expertiza lor, sugerând opțiuni testate și validate, astfel încât să te bucuri de fiecare clipă a vacanței tale.
  4. Experiențe personalizate pentru toate gusturile: Nu contează dacă familia voastră este însetată de adrenalină, dornică de relaxare la soare sau curioasă să exploreze culturi noi. CompleTur va face ca fiecare vacanță să fie unică, reflectând personalitatea și dorințele voastre.

Transformă visele în realitate

Timpul petrecut cu familia este cel mai de preț cadou pe care ți-l poți oferi. Fie că este vorba despre primul zbor cu avionul al copiilor, prima drumeție într-o rezervație naturală, un curs de gătit specific bucătăriei locale sau doar bucuria de a admira împreună apusul pe o plajă exotică, toate aceste momente construiesc amintiri de neuitat.

Alege voucherul CompleTur și lasă profesioniștii cu peste 20 de ani de experiență în turism să te ghideze către vacanța perfectă. Indiferent de destinația aleasă, vei porni într-o călătorie autentică, plină de experiențe unice și momente magice, pe care tu și familia ta le veți prețui pentru totdeauna.

Supereroii Itsy Bitsy și Moș Crăciun îi așteaptă pe copii cu sacul plin de surprize

0

La final de an, Moș Crăciun are emisiune în direct la Itsy Bitsy FM și vorbește seară de seară cu ascultătorii copii, aflați în România sau oriunde în lume. Mai mult, în acest an Moș Crăciun le cântă copiilor despre superputerea lui de a oferi din suflet și îi îndeamnă să facă și ei la fel, zi de zi, nu doar de sărbători. Îi puteți urmări videoclipul realizat împreună cu supereroii Itsy Bitsy aici.

Pentru că vrea să vorbească cu și mai mulți copii anul acesta, Moș Crăciun a început deja emisiunea în direct la Itsy Bitsy FM și este live, seară de seară, de la 20:00 la 21:00, până pe 20 decembrie, când va pleaca să ducă daruri copiilor din toată lumea. În acest interval, Moșul poate fi sunat la numărul de telefon cu tarif normal  0725 300 700. Moșul vorbește cu fiecare copil, primește și mesaje pe WhatsApp, iar apoi oferă cadouri care activează creativitatea copiilor.

Și, pentru că în fiecare an copiii și-au dorit să îl îmbrățișeze pe Moș Crăciun, în această iarnă el le dă întâlnire celor mici în Centrul Comercial Sun Plaza, unde va fi prezent alături de SuperEroi Itsy Bitsy, opt zile la rând! Supereroii Itsy Bitsy vin cu Ha, Ha, Ha-ul stării de bine și cu ateliere de creație gratuite, iar Moș Crăciun vine cu magia Ho, ho, ho – ului și cu sacul plin de surprize.

Spiridușii Moșului au aranjat ca zile de sărbătoare și întâlnire cu Supereroii Itsy Bitsy și Moș Crăciun în perioada 14-21 decembrie 2024, în intervalul 17:00 – 20:00, în Centrul Comercial Sun Plaza. Atmosfera de sărbătoare și distracție este asigurată de supereroii Itsy Bitsy alături de corurile de copii invitate, care vor cânta pe scenă colinde și cântece de iarnă: Școala de Arte Mosaic Arts, Grupul Vocal Miniton, Corul de copii Sunetul Muzicii, Clubul Crescendo, Andra Gogan’s Dance Academy, BimBam, Clubul Sportiv DaviDans, Music All, Elite Dance Studio, Gogan Kids, Victoria Dance Academy, Surorile Dinu – Sofia și Anne Marie, Academia Campionilor, Academia de Talente Contrapunct, soliștii AI Mike Pepiniera.

În aceste evenimente, spiridușii lui Moș Crăciun invită copiii la multă joacă, la ateliere de creație art & craft, la concursuri cu premii și la dans. Evenimentele sunt gratuite, iar copiii participanți la ateliere vor putea pleca acasă cu obiectele realizate chiar de ei.

Și, pentru că luna decembrie înseamnă mai mult timp în familie, pentru pregătirea sărbătorilor de iarnă, Itsy Bitsy și Moș Crăciun au pregătit multe concursuri și provocări, unde cei mici pot să își arate creativitatea alături de întreaga familie.

Pregătind casa pentru sărbători, mulți copii își activează creativitate alături de părinți, începând cu decorarea camerelor și ferestrelor. Pentru cele mai creative ferestre, spiridușii Moșului au creat concursul „Ferestre de Poveste”. Distracția și timpul petrecut în familie pot fi lângă o fereastră creată împreună cu cei dragi și lângă un brad decorat cu ornamente din materiale reciclate, create în familie. Cele mai creative ornamente de brad sunt foarte apreciate de Mos Craciun și de supereroii Itsy Bitsy, dar și premiate la concursurile lunii decembrie.

Copiii și părinții care vor să fie spiridușii lui Moș Crăciun sunt invitați în concursul „Magia ofertelor din sacul lui Moș Crăciun”, pentru ca Moșul să termine mai repede de pregătit sacul cu daruri și să aibă timp să stea la povești cu cei mici.  Și multe altele sunt surprizele și darurile pregătite de Moș Crăciun și SuperEroii Itsy Bitsy pentru o lună decembrie de sărbătoare, cu multă bucurie!

Detalii pe itsybitsy.ro și în aplicația gratuită Itsy Bitsy FM.

Unde ieșim cu copiii în luna decembrie? Iată selecția noastră de activități și evenimente pentru întreaga familie

0

Îți mai amintești cum era luna decembrie atunci când erai copil? Mirosul cozonacilor abia scoși din cuptor, zăpada, dar mai ales timpul petrecut alături de familie, sunt amintiri neprețuite care ne-au însoțit în viața de adult. În acest decembrie, este rândul tău să creezi amintiri alături de copiii tăi. Așadar, rezervă-ți timp pentru activități și evenimente cu întreaga familie și creează amintiri memorabile alături de cei dragi. Iată care sunt recomandările noastre:

Atracții noi la Târgul de Crăciun la Opera Comică pentru Copii

Opera Comică pentru Copii continuă să transforme sărbătorile de iarnă într-o experiență magică. Târgul „Poveste de Crăciun” aduce noutăți și activități inedite, menite să încânte vizitatorii de toate vârstele. Patinoarul dedicat copiilor și familiilor este pregătit să ofere momente de bucurie și voie bună pe gheață. În această lună, patinoarul este deschis și în timpul săptămânii, de marți până vineri, între orele 16:00 și 21:00. De asemenea, liftul magic și casa lui Moș Crăciun sunt deschise din 6 decembrie. Descoperă toate atracțiile aici.

Descoperă programul lunii decembrie la Teatrul Ion Creangă

Perioada sărbătorilor de iarnă le aduce copiilor mai mici sau mai mari, la Teatrul Ion Creangă, zeci de motive de bucurie. Între 25 noiembrie și 23 decembrie, are loc „MagicTIC”, un eveniment unic adresat întregii familii, din al cărui program fac parte 19 reprezentații teatrale, 21 de momente cu activități interactive, 6 seri de colinde interpretate de actorii Teatrului și multe surprize dulci pregătite pentru prichindei. Aici găsești programul complet.

TIC60 ia startul printr-un eveniment de poveste la Teatrul Ion Creangă – 24 decembrie

În prag de Sărbători, Teatrul Ion Creangă dă startul proiectului aniversar „TIC60 – 60 de ani de excelență în domeniul artei” și anunță primul eveniment din seria mai multor manifestări culturale, care urmează să aibă loc anul viitor. Rolul lor este de a celebra, pe de o parte, moștenirea lăsată de Ion Creangă poporului român și, pe de alta, importanța teatrului și a educației prin artă în rândul copiilor, promovată de TIC, de-a lungul celor 6 decenii de existență, atât prin reprezentații, cât și prin activități conexe care facilitează accesul la actul artistic. 

Fiecare eveniment din proiectul „TIC60” va avea ca punct de plecare și va pune în valoare, prin conținutul său, una dintre următoarele arte frumoase: filmul, dansul, desenul / grafica, teatrul, muzica și sculptura. Primul dintre ele are ca nucleu filmul și se desfășoară marți, 24 decembrie, între orele 11:00 și 13:30, la Sala Mare din str. Piața Amzei nr. 13, urmând să fie prezentat de Gabriel Coveșeanu, managerul Teatrului Ion Creangă. Din program fac parte rememorări ale unor clipe importante din istoria Teatrului, evocate de Alexandrina Halic, invitata specială a întâlnirii, reinterpretarea unor fragmente memorabile din spectacolul „Harap Alb” (2005), a regretatului Cornel Todea, cu actori din distribuția originală, și proiecția filmului cult „De-aș fi… Harap Alb”, realizat în 1965 și regizat de Ion Popescu-Gopo.

Revelion de poveste la MINA Museum – 31 decembrie – 1 ianuarie

Transformă noaptea de Revelion într-o experiență unică, în povestea ‘Alice în Țara Minunilor,’ o temă care va cuprinde tot spațiul MINA .Decoruri digitale spectaculoase, personaje îndrăgite și un show imersiv de artificii vor face din acest Revelion o noapte de neuitat.

Copiii vor avea acces la MINA Kids, unde animatori precum Alice si Pălărierul Nebun alături de încă două personaje din desene animate, iubite de cei mici, îi vor distra prin activități tematice, în zonele interactive.

West Side Christmas Market în Parcul Drumul Taberei – până pe 29 decembrie

Spiritul sărbătorilor de iarnă începe la 𝐖𝐞𝐬𝐭 𝐒𝐢𝐝𝐞 𝐂𝐡𝐫𝐢𝐬𝐭𝐦𝐚𝐬 𝐌𝐚𝐫𝐤𝐞𝐭! Între 𝟐𝟖 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝟐𝟗 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, Parcul Drumul Taberei devine tărâmul de poveste al lui Moș Crăciun, de unde spiridușul vostru preferat vă transmite în direct de pe teren! Voi sunteți invitații noștri de onoare!

Atelierul lui Moș Crăciun by Qfeel – 21 decembrie

Într-o atmosferă caldă și plină de farmec, cu brad împodobit și spiriduși creativi, copiii vor explora magia sărbătorilor prin ateliere creative: Olaf cel ghiduș, îngeri de poveste, steluțe fermecate și brazi veseli prind viață sub mâinile celor mici.
Copiii își vor crea propriile decorațiuni, învățând să îmbine arta, joaca și spiritul Crăciunului.

Caruselul vesel la Opera Comică pentru Copii – 22 decembrie

Opera Comică pentru Copii vă așteaptă la un nou concert semnat Caruselul Vesel!
Pe 22 decembrie vă invităm alături de „Caruselul Vesel” într-un concert de neuitat dedicat sărbătorilor de iarnă numit „Scrisoare lui Moș Crăciun”!

Ne vom bucura împreună de cântecele vesele și colinde tradiționale românești, aducând spiritul Crăciunului mai aproape de inimile voastre.

Cei mici vor avea ocazia să compună împreună o scrisoare muzicală dedicată lui Moș Crăciun! Fiecare copil va putea să își exprime dorințele și visele, ne vom bucura cu toții de o experiență interactivă și magică!

Ho-Ho-Ho & Ha-Ha-Ha – Superdistracție cu supereroii Itsy Bitsy și Moș Crăciun – 14 – 21 decembrie

Supereroii Itsy Bitsy invită familiile cu copii să petreacă 8 zile de magie, între 14 și 21 decembrie, în intervalul 17:00-20:00, în Sun Plaza, la etajul 1, lângă Cinema City.

Atmosfera de sărbătoare și distracție va fi asigurată de supereroii Itsy Bitsy, iar atmosfera de magie va fi creată de corurile de copii care vor cânta pe scenă colinde și cântece de iarnă și de spiridușii lui Moș Crăciun, care vor organiza ateliere interactive și de creație art & craft.

Basme cu Cai: Povestea Zilei si a Noptii la OCC în aer liber – 20 – 29 decembrie

Un nou spectacol cu cai vine la Târgul Poveste de Crăciun de la Opera Comică pentru Copii. Conceptul, semnat Basme cu Cai, este unul foarte special: jonglerii cu foc, păsări de pradă, toate călare, așa cum nu au mai fost văzute niciodată.

Spectacolul are ca subiect povestea Zilei și a Nopții, pe când se luptau pentru supremație asupra pământului, înainte să se împace și să împartă frățește binecuvântările asupra omenirii.

Ateliere cu slime pentru copii la Mina Museum Kids – 21-22 decembrie

Pregătiți-vă pentru un weekend plin de distracție, în care micuții își pot dezlănțui imaginația la un atelier colorat de slime-making!

Sub îndrumarea unor instructori pasionați, vor crea slime-uri unice, explorând culori, sclipici și texturi.

Târg de Carte Gaudeamus – 4-8 decembrie

Peste 200 de participanți, sute de evenimente editoriale și zeci de mii de titluri, multe dintre ele in premiera, va dau intalnire in perioada 4-8 decembrie, la Pavilionul B2 Romexpo. Programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 si 20.00.

Atelierele SpeaKIDS – 7,8,14,15 decembrie

Ajută-l pe cel mic să se dezvolte și să înțeleagă importanța banilor în atelierul de pe 7 decembrie. De asemenea, pe 8 decembrie, micii actori învață despre improvizație. Pe 14 și 15 decembrie, cei mici pot participa la atelier de spontaneitate și creativitate, dar și improvizație și public speaking.

Atelier de pictură în tempera, colaj și tehnică mixtă: Creează cea mai frumoasă felicitare pentru Moș Crăciun la Art Safari Kinder – 14 decembrie

Copiii încep o aventură creativă, exprimându-și și redând vizual propriile povești. Atelierele sunt concepute pentru a stimula sensibilitatea, emoția și intelectul micuților, oferindu-le:
🖌️introducere captivantă în desen și culoare;
🌞îmbunătățirea imaginației și originalității;
💪copiii își dezvoltă încrederea în sine.

Atelier „Șoricelul Fursec și un prieten minunat” la Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu – 15 decembrie

Muzeul Municipiului București și Asociația De Basm, vă invită duminică, 15 decembrie 2024, începând cu ora 11.30, la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu 2), pentru a participa la atelierul „Șoricelul Fursec şi un prieten minunat” inspirat de cartea cu același nume semnată de Simona Epure. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, scriitoarea Simona Epure vă invită în brutăria şoricelului Fursec unde veţi asculta povestea despre cȃt de mult preţuieşte prietenia necondiţonată a cuiva, mai ales în momentele dificile. De asemenea, veţi afla şi de ce nu trebuie să judecăm niciodată pe nimeni după aparențe şi că fiecare dintre noi este important în felul său și trebuie apreciat, în primul rând, după ceea ce face. „Prietenia este o mică stea ce străluceşte acolo unde e aşezată…”este motto-ul atelierului și totodată, al cărții.

GingerBread Fair la Muzeul Grigore Antipa – 14 – 15 decembrie

𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫𝐛𝐫𝐞𝐚𝐝 𝐅𝐚𝐢𝐫 𝐈𝐈𝐈…poveste de iarnā în centrul capitalei spusā pe 𝟏𝟒-𝟏𝟓 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, între 11:00 și 20:00, în Grādina Muzeului Antipa, în Piata Victoriei! Dintre zecile de mirosuri pe care un om le poate distinge, mirosul de turtā dulce are locul lui aparte în mintea noastrā.

Marea călătorie a renilor la Muzeul Grigore Antipa – 14 și 20 decembrie

Știm cu toții că Moș Crăciun călătorește cu o sanie trasă de reni – dar oare renii chiar au puteri magice? Pe lângă povestea binecunoscută, noi, cei de la Antipa, vrem să vă arătăm că acești călători nordici sunt cu adevărat speciali! În cadrul atelierului, copiii vor descoperi că renii nu sunt doar personaje îndrăgite din poveștile de Crăciun, ci animale extraordinare, perfect adaptate pentru a supraviețui în unele dintre cele mai aspre condiții de pe glob.

În așteptarea Crăciunului la Muzeul Grigore Antipa – 13 și 15 decembrie

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă așteaptă în luna Sărbătorilor de iarnă la atelierele creative „În așteptarea Crăciunului”, ediția a IV-a. Anul acesta vă dăm întâlnire din nou la Muzeu, în Sala Atelier, în zilele de vineri, 13 decembrie 2024, între orele 15.00 și 16.30, pentru a crea felicitări pentru cei dragi de Crăciun și pe 15 decembrie 2024, între orele 10.15 și 11.45, pentru a confecționa ornamente și obiecte de decor din elemente naturale și materiale refolosibile.

Atelier de turtă dulce la Ikea Pallady – 13 decembrie

Copiii vor putea să-și decoreze proprii biscuiți de turtă dulce pentru a intra în spiritul Crăciunului. Alătura-te atelierului nostru, unde iți oferim tot ce ai nevoie pentru un moment colorat în familie.

O călătorie magică prin istoria târgurilor de Crăciun – 13 decembrie

Participați pe 13 decembrie la o călătorie fascinantă prin istoria târgurilor de Crăciun din Europa și nu numai, din ultimii 500 de ani.
𝐆𝐚𝐳𝐝𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 este 𝐀𝐧𝐢𝐭𝐚 𝐒𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚, istoric și președintele Asociației Coolturale Nouă ne pasă!
Ce veti descoperi împreună:
• Tradiții și obiceiuri specifice târgurilor de Crăciun
• Moduri de organizare și preparate speciale
• Cum au ajuns târgurile de Crăciun în America, Australia și Asia, și care sunt particularitățile lor.

Florile Dalbe la Muzeul Satului Dimitrie Gusti – 14-15 decembrie

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită în perioada 14-15 decembrie 2024 la Festivalul de datini și obiceiuri „Florile Dalbe”, eveniment de tradiție organizat anual cu scopul de a vă prezenta tradițiile de Crăciun și Anul Nou.
Vechi de secole, colindele reprezintă trăirile profunde ale poporului, trecând testul timpului și mișcând sufletele celor care le ascultă. Colindele aduc speranță față de anul care vine, perioada lor culminând cu Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, prin care bucuria a intrat în lume.

Bookisit – Târg Second Hand de Carte – 14-15 decembrie

Organizat în jurul conceptelor #Refoloseşte, #Redu, #Reciclează, #ReCiteşte, târgul de carte second-hand pentru toată familia Bookisit este o inițiativă autohtonă de promovare a lecturii, care aduce împreună familii pasionate de cărţi! Participă cu ai tăi sâmbătă și duminică, 14 și 15 decembrie, 10:00-15:00, la Ludoteca FamilyHub by PlaYouth, să vă alegeţi cărţi la preţuri mici şi să petreceţi timp frumos împreună!

Proiecție film „Frozen” la MINA Museum – 7 decembrie

Descoperă alături de cei mici frumusețea filmului „Frozen” împletit cu arta imersivă, la MINA Museum.

„Ce mă fac când mă fac mare?” Hotel Continental Forum – 7 decembrie

La acest Atelier Alpha pentru copii, trainerii vor stimula copiii să vorbească despre talentul și abilitățile lor, să le mimeze, să observe cum s-au adaptat meseriile de-a lungul timpului, cât și modele și exemple de succes în viață.

Robo-Crăciunul – Ateliere de Robotică și Programare în abordare STEaM la Muzeul Grigore Antipa – 7-21 decembrie

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și www.scoalait.ro vă invită să îi aduceți pe cei mici la „Robo-Crăciunul – ateliere de Robotică și Programare în abordare STEaM” la Muzeul Antipa.

În cadrul acestor ateliere, copiii vor învăța noțiuni introductive despre robotică și programare, vor descoperi cum arată echipamentele IT văzute prin ochii unui specialist și vor afla cum sunt construiți roboții și cum se pot programa ei pentru a îndeplini diverse sarcini.

Povestea Renilor lui Mos Craciun + Petrecerea Spiriduşilor LumiLunzi – 7 decembrie

Povestea Renilor lui Mos Craciun + Petrecerea Spiriduşilor LumiLunzi
Unde? LumiLand – Teatru pentru copii
Când? 7 decembrie, orele 16:30
Duratǎ: 1H 30 MIN (spectacol 30 minute/ petrecerea 1 h)
Vârstǎ recomandatǎ: 3 ani +

Târg de Crăciun Magia Basmelor la Opera Națională – 2-27 decembrie

Magia Basmelor în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Opera Naţională Bucureşti prezintă în perioada 2 – 27 decembrie Târgul de Crăciun Magia Basmelor. Evenimentul se va desfăşura pe esplanada Operei, într-un decor deosebit.

„Revolta Poveștilor” la MINA Museum – 8 decembrie

MINA prezintă „Revolta poveștilor” – primul spectacol de teatru imersiv pentru copii din România, în parteneriat cu Teatrul „Stela Popescu”. Spectacol găzduit la Muzeul MINA.

ARCOGRAFICA la Circul Metropolitan – 8 decembrie

Cu o paletă de numere alerte de acrobație și dresaj executate de profesioniști ai arenei, acest spectacol te captivează din prima clipă cu o explozie de culoare, ritmuri sincopate și prezențe electrizante ale splendidelor cabaline care încununează acest show incredibil.

„Acrografica” aduce pe scenă un melanj savuros de umor, numere spectaculoase și prezențe memorabile ale artiștilor care ard pe arenă ca niște adevărate staruri. Vizualurile de excepție transformă spațiul într-o poveste fascinantă, în timp ce coloana sonoră te ține alert și te cucerește prin ritmul, versatilitatea și forța sa.

„Acrografica” este un show actual și tulburător, care scrie cu emoție și energie magia sub cupola circului.

Atelier MARe de Mic: Atelierul spiridușilor: felicitări de Crăciun în tehnici mixte la Muzeul de Artă Recentă – 8 decembrie

Sărbătorile se apropie cu pași repezi, așa că îi așteptăm pe micii spiriduși – artiști în atmosfera caldă a unui atelier MARe de Mic unde vom crea împreună cele mai strălucitoare felicitări de Crăciun. Folosind creioane, markere, acuarele și bineînțeles, sclipici, vom da viață gândurilor noastre de sărbătoare.

Ești în Cluj pe 06-08.12? Participă la MiniTIFF!

0

MiniTIFF include animații pline de culoare, scurtmetraje educative și povești emoționante care explorează teme precum prietenia, natura, curajul și legătura familială. Acest festival este dedicat celor mai tineri cinefili, oferind o selecție captivantă de filme educative pentru copii și adolescenți. 

  • Prințesa mică de tot urmărește aventurile lui Itty Bitty, o fetiță răsfățată care, în fața veștii că va avea un frățior, pornește într-o călătorie alături de cățelul ei magic și de vecina sa, o adevărată prințesă. Această poveste plină de umor și tandrețe explorează cum copiii pot învăța să accepte schimbările și să-și găsească locul în familie. 
  • Lars e LOL este un film emoționant despre prietenia dintre Amanda, o fetiță de 11 ani, și Lars, un coleg care suferă de sindromul Down. Povestea surprinde provocările și bucuriile relației lor, oferind o lecție valoroasă despre acceptare și empatie. 
  • Mici exploratori ai naturii este o colecție de scurtmetraje menită să-i introducă pe cei mai tineri spectatori în lumea fascinantă a naturii. Plină de culori și aventuri, această selecție este ideală pentru copiii care își doresc să descopere misterele naturii într-un mod ludic. 
  • Magia grădinii cuprinde cinci scurtmetraje animate din Slovacia, care explorează frumusețea naturii și prietenia prin ochii unor personaje simpatice. Filmul reușește să transpună spectatorii într-o lume plină de magie și curiozitate. 
  • Kepler 6B este povestea unei fetițe retrase pe nume Zaida, care îl întâlnește pe Jonás, un bătrân care se crede astronaut NASA. Împreună, ei pornesc într-o călătorie imaginară care îi ajută să descopere multe despre ei înșiși și despre puterea imaginației. 
  • Surorile haos și pinguinul Paul urmărește povestea a patru surori diferite care găsesc un pinguin rătăcit și încearcă să-l protejeze. În această aventură plină de momente amuzante și emoționante, fetele descoperă importanța unității și a legăturilor familiale. 
  • Jippie este un film despre adolescentul Jaap Peter, care se îndrăgostește la nunta surorii sale, doar pentru a descoperi că fata visurilor sale este interesată de sora lui mai mică. Povestea abordează temele complexe ale primei iubiri și provocărilor adolescenței. 
  • Micuțul ren Niko și sania lui Moș Crăciun aduce în fața spectatorilor o poveste plină de magie de Crăciun, în care Niko, un ren tânăr și entuziast, visează să devină un erou precum tatăl său. Este o aventură minunată pentru cei mici. 
  • Dulce tristețe îl urmărește pe Relja, un adolescent de 16 ani care, în timp ce încearcă să organizeze înmormântarea bunicii sale, se confruntă și cu primele experiențe ale iubirii. Filmul este o combinație emoționantă între dramă și sensibilitatea descoperirii de sine. 

MiniTIFF este mai mult decât un festival de filme – este o experiență care aduce împreună copiii, adolescenții și familiile într-un spațiu plin de culoare, învățare și magie cinematografică. Indiferent de vârstă, selecția de filme și scurtmetraje te va inspira, te va face să râzi și îți va încălzi sufletul.

Cauți și alte filme disponibile în cinema în luna decembrie? Găsești aici selecția noastră de filme pentru copii, dar și pentru întreaga familie.

Descoperă bucuria învățării: Ateliere de știință și planetariu mobil pentru școala copilului tău cu Planeta Științei

0

Copilul tău este pasionat de planete și sistemul solar și îți dorești să să îi deschidă copilului său un univers nou de cunoaștere? Atelierele de știință oferite de Planeta Științei sunt exact ceea ce ai nevoie pentru a transforma Săptămâna Verde sau Școala Altfel într-o experiență memorabilă și educativă.

De ce știința este mai mult decât o formulă complicată?

Mulți dintre noi am crescut cu ideea că știința este grea, inaccesibilă sau rezervată doar celor “geniali.” Dar Planeta Științei demontează acest mit și arată că știința este frumoasă, utilă și chiar distractivă! Fie că vorbim despre fizică, chimie, biologie sau astronomie, atelierele interactive îi ajută pe copii să:

• Dezvolte gândirea critică și curiozitatea.

• Înțeleagă fenomenele care îi înconjoară prin explicații clare și experimente captivante.

• Lucreze în echipă și să își împărtășească ideile.

De ce sunt atelierele Planeta Științei diferite?

Traineri pasionați și bine pregătiți: Nu sunt doar animatori, ci specialiști care știu să explice pe înțelesul copiilor.

Subiecte diverse și adaptate intereselor copiilor: De la misterele spațiului până la experimente chimice fascinante sau gândirea critică.

Metodă practică și interactivă: Copiii învață prin experimente reale și rămân cu o înțelegere concretă a fenomenelor studiate.

Magia unui planetariu mobil, chiar în școala copilului tău

Imaginează-ți cum ar fi ca micuțul tău să descopere galaxii îndepărtate, să călătorească printre stele sau să înțeleagă misterele universului… totul în siguranța și confortul școlii sale! Planetariul mobil de la Planeta Științei aduce cerul în clasă, oferind o experiență imersivă unică.

Cum poți aduce Planeta Științei în școala copilului tău?

Dacă îți dorești ca micuțul tău să experimenteze bucuria de a învăța prin joacă și știință, recomandă Planeta Științei profesorilor sau conducerii școlii. Este simplu:

📧 Contactează echipa la contact@planetastiintei.ro.

🌐 Descoperă mai multe despre ateliere pe www.planetastiintei.ro.

Fii eroul copilului tău!

Într-o lume care se schimbă rapid, știința îi pregătește pe copii pentru viitor, ajutându-i să gândească logic, să ia decizii informate și să vadă lumea cu alți ochi. Tu poți să le oferi această oportunitate, contribuind la dezvoltarea lor prin activități educative de neuitat.

Magia lunii decembrie la cinema: 6 filme pentru copii

0

Ne apropiem rapid de finalul acestui an și de binemeritata vacanță de iarnă. Cu siguranță ați început să vă gândiți deja la activitățile pe care să le faceți alături de cei mici și aventurile pe care le veți parcurge împreună. Programul lunii decembrie nu ar fi complet dacă nu ar cuprinde și câteva seri la cinema pentru a viziona cele mai noi animații pentru copii și să intrați în magia sărbătorilor.

Cauți cele mai bune filme pentru copii care rulează în cinematografele din București în luna decembrie? Iată propunerile noastre:

Crăciunul magic al animalelor

Pe 29 noiembrie, Yay Films lansează în cinematografele din România filmul de animație franco-german Crăciunul magic al animalelor (Animal Tales of Christmas Magic), o producție perfectă pentru întreaga familie. În poveștile încântătoare din Crăciunul magic al animalelor, animalele și oamenii pornesc în călătorii ce îi poartă din Franța până în Japonia și în Nordul îndepărtat, răspândind bucurie și generozitate. 

Aceste aventuri nu se limitează la sărbătoare și cadouri, ci aduc în prim-plan cel mai important mesaj al Crăciunului: ajutorul reciproc, solidaritatea și comuniunea cu natura. Unul dintre filmele educative perfecte pentru elevi de gimnaziu, dar și copii mai mici, datorită conținutul plin de căldură și plin de învățăminte pentru cei mici.

  • Cinematografe: Disponibil în cinematografele din toată țara, în parteneriat cu Yay Films.

Niko și sania lui Moș Crăciun

„Niko și sania lui Moș Crăciun” urmărește visul micuțului ren Niko de a se alătura Forțelor Zburătoare ale Moșului și de a deveni un erou, la fel ca tatăl său. Însă apariția Stellei, un alt pui de ren talentat, aduce provocări neașteptate pentru Niko, punându-l în fața unor decizii care vor schimba Crăciunul pentru totdeauna. Acesta este un film educativ ideal pentru întreaga familie care vă va învăța lecția curajului, prieteniei și spiritului Crăciunului. 

  • Cinematografe: Disponibil în cinematografele din toată țara, în parteneriat cu Bad Unicorn.

Vaiana 2

„Vaiana 2” reia povestea îndrăgitei eroine polineziene, aducând-o pe Vaiana într-o nouă aventură captivantă, plină de magie, curaj și explorare. Filmul continuă tematica originală de descoperire personală, însă accentuează mai puternic relația sa cu oceanul și cu spiritul strămoșilor. Filmul reușește să păstreze farmecul, optimismul și umorul originalului, oferind în același timp o nouă perspectivă asupra poveștii, ce va rămâne cu siguranță în sufletele spectatorilor.

  • Cinematografe: Disponibil în cinematografele din toată țara, începând cu 29.11.2024

Mufasa: The Lion King

„Mufasa: The Lion King” ne invită să explorăm originile unuia dintre cele mai iubite personaje din universul Disney – Mufasa. Filmul ne arată cum un pui de leu aparent neînsemnat reușește să depășească toate obstacolele și să devină regele respectat al Tărâmului Luminii. Acest film pune accent pe importanța găsirii puterii interioare și a sentimentului de apartenență, arătând cum chiar și cei mai umili pot ajunge la măreție prin determinare și dragoste pentru comunitatea lor. 

  • Cinematografe: Disponibil în cinematografele din toată țara, începând cu 20.12.2024

Sonic the Hedgehog 3

În acest film, Sonic, împreună cu prietenii săi Tails și Knuckles, se confruntă cu o nouă amenințare venită din partea maleficului Dr. Robotnik, care se întoarce cu planuri și mai ambițioase de a prelua controlul asupra lumii. Povestea combină perfect scenele de acțiune intensă cu momentele de camaraderie și umor, păstrând publicul captiv pe tot parcursul filmului. Sonic continuă să fie protagonistul curajos și plin de spirit, iar relația sa cu Tails și Knuckles aduce un plus de profunzime poveștii.

  • Cinematografe: Disponibil în cinematografele din toată țara, începând cu 27.12.2024

Hopa! A venit Crăciunul

Filmul urmărește aventurile unei familii care, în încercarea de a organiza cel mai spectaculos Crăciun, se confruntă cu o serie de peripeții amuzante și situații neașteptate. De la încercări de a împodobi bradul perfect până la gafe hilare în bucătărie, povestea ne poartă prin toate micile crize și bucurii ale pregătirilor de sărbătoare. O comedie captivantă cu Danny DeVito.

  • Cinematografe: Disponibil în cinematografele din toată țara, începând cu 06.12.2024

Fiecare film aduce un mesaj valoros, fie despre prietenie, curaj, familie sau solidaritate, amintindu-ne de lucrurile care contează cu adevărat. Așadar, rezervați-vă biletele și bucurați-vă de magia cinematografică alături de cei mici – este una dintre cele mai frumoase modalități de a face din acest decembrie unul de neuitat.

#CeSpunTatii: Liviu Mihăileanu – Președinte Alianței România Fără Orfani, Fondator Asociația Tzuby’s Kids și autor despre adopția copiilor în România

0

În cadrul comunității Modern Dads, ne propunem să explorăm diversele fațete ale paternității, inclusiv provocările și bucuriile asociate adopției. În acest interviu, avem plăcerea de a discuta cu Liviu Mihăileanu, un tată dedicat, care, alături de soția sa, a adoptat doi copii și a fondat Asociația Tzuby’s Kids, o platformă de sprijin pentru cei interesați de plasament sau adopție. Implicat activ în Alianța România Fără Orfani (ARFO), el a contribuit semnificativ la îmbunătățirea legislației în domeniul adopției. Pasiunea pentru adopție și dorința de a înțelege profunzimea dimensiunilor ei l-au determinat să urmeze un doctorat în teologie cu un accent special pe implicarea comunităților creștine în acest domeniu. Cercetarea a inclus atât instrumente sociologice, cât și analiza istorică, biblică și exegetică a conceptului de adopție. Teza de doctorat a fost ulterior publicată în două volume distincte: Născuți din inimă, care abordează componenta sociologică, și Comoara pierdută, care explorează aspectele teologice ale adopției.

Te invităm să descoperi un interviu plin de informații utile pentru părinți în care vom aborda experiențele sale personale, perspectivele asupra adopției în România și sfaturile pentru familiile care iau în considerare această opțiune.

Modern Dads: Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în rolul de tată adoptiv și cum le-ați depășit, atât pe plan emoțional, cât și birocratic?

În urmă cu 10 ani, atunci când am dorit să îngrijim de un copil din sistemul de protecție și ni s-a spus că acești copii nu vor ajunge niciodată în familii ci vor rămâne în servicii rezidențiale până la limită de vârstă am conștientizat nedreptatea care li se făcea. Atunci am decis să ne implicăm și am făcut-o atât la nivel personal prin adopția a doi copii cât și prin deschiderea Asociației Tzuby’s Kids prin care dorim să fim o platformă de sprijin pentru oricine dorește să ia în plasament sau să adopte un copil. Ne-am afiliat Alianței România Fără Orfani și am preluat activitățile de lobby și advocacy ale ARFO. Obiectivele noastre de lobby stabilite în 2015-2016 sunt astăzi realitate legislativă. Da, procesul birocratic a fost dificil întrucât la acel moment ne-a luat 2 ani să avem o decizie de instanță pentru plasamentul unui copil, însă astăzi este un cadru legislativ diferit iar îngrijirea în mediul familial este prioritară. Emoțional a fost un carusel pentru că nu puteam da speranțe false copiilor iar ei nu aveau de unde să știe că ne luptăm pentru ei. A fost un timp în care ne-am pregătit în îngrijirea copiilor cu istoric de traumă dar de atunci oferim aceste cursuri prin intermediul Asociației pentru mii de părinți adoptivi, voluntari și specialiști deci, în cele din urmă, putem spune că a meritat fiecare efort.

Modern Dads: Care considerați că este cea mai mare satisfacție din rolul de tată adoptiv și ce momente v-au făcut să simțiți că adopția a fost decizia potrivită?

Când iei în plasament un copil care s-a născut fără șanse de supraviețuire și ești martorul fiecărui progres, sunt experiențe pe care nu le uiți toată viața. Ziua în care a râs prima dată, respectiv momentul în care a ajuns conștient să este în siguranță și este iubit, a fost ziua în care a început să-și miște mâinile și picioarele. De acolo, fiecare progres este mai mult decât o satisfacție, este o adevărată celebrare.

Modern Dads: În volumul „Născuți din inimă” abordați barierele și stereotipurile legate de adopție. Cum ați reușit, ca tată adoptiv, să combateți aceste prejudecăți în viața de zi cu zi?

În ceea ce mă privește nu le-am luat nicio clipă în considerare pentru că nu am avut o intenție de a adopta un copil ci am văzut nevoia lor și am pornit de acolo. Când te uiți în ochii unui copil și vezi nevoia de apartenență și identitate familială, nevoia de siguranță și dragoste necondiționată, barierele nu mai pot fi decât cele birocratice iar stereotipurile inexistente. Din păcate aveți dreptate, în cercetarea mea am identificat un număr destul de semnificativ de înțelegeri deformate ale adopției, de la rasism la înțelegeri teologice cu o hermeneutică distorsionată. Ca o observație de fond, aceste distorsionări apar atunci când adopția este văzută din perspectiva familiei care are nevoie de un copil. Atunci când paradigma se schimbă și înțelegem că adopția este despre un copil care are nevoie de o familie, lucrurile încep să se schimbe.

Modern Dads: Care sunt cele mai importante mesaje pe care doriți să le transmiteți prin lansarea celor două volume despre adopție și cum sperați ca aceste cărți să influențeze percepția publicului asupra adopției în România?

Cercetările au pornit de la faptul că nu avea informație cu privire la modul în care noi ne-am implicat ca și comunități în adopție după Revoluția din 1989. Nu știam care au fost motivațiile implicării și a neimplicării, cum s-au schimbat în timp și ce avem astăzi de făcut. Sunt mai multe concluzii la fiecare instrument de cercetare folosit însă, chiar dacă observăm o îmbunătățire a culturii adopției în România, suntem încă departe de ceea ce ar trebui să fim. În momentul de față avem în România 7.000 de copii care sunt eligibili pentru adopție. În sistem sunt 38.000 de copii, o parte vor fi reintegrați în familia biologică iar ceilalți vor fi la rândul lor declarați adoptabili. Nu avem astăzi decât 3.000 de persoane și familii atestate pentru adopție deși în România avem cel mai fluid sistem de atestare din Europa (în 90 de zile de la depunerea actelor familiile primesc decizia de atestare sau refuzul justificat). Prin urmare, vom avea la sfârșitul anului mii de copii care sunt declarați adoptabili dar nu vor fi adoptați din cauza faptului că nu avem suficiente familii care doresc să adopte unul sau mai mulți copii. 

Modern Dads: Ce impact credeți că ar putea avea o educație mai amplă despre adopție în rândul tinerilor și cum putem demonta miturile și stereotipurile care înconjoară adopția în România?

Unul dintre rezultatele studiului a fost că lipsa de implicare în domeniul adopției se datorează faptului că această opțiune nu a fost niciodată luată în calcul. Prin urmare, dacă vom vorbi mai mult despre acest subiect putem împlini o nevoie socială, aceea ce cunoaștere. Un alt rezultat arată că cei care s-au gândit la adopție nu au făcut pasul întrucât nu cunosc procesul sau consideră că este un proces birocratic complex. Cu toate acestea, după cum spuneam, în România s-au făcut progrese semnificative în procesul de debirocratizare, atât în privința atestării adoptatorilor cât și a alternativelor pentru intrarea în potrivire și reducerea timpului de ședere a copiilor în sistem. O educație mai amplă ar clarifica multe dintre barierele culturale și ar adresa o problemă care nu este chiar atât de mare pentru România. Suntem peste 7 milioane de familii în România, nu vom putea adopta niciodată toți, însă, cu siguranță trebuie să facem mai mult decât astăzi.

Modern Dads: Cum le-ați vorbit copiilor dvs. despre procesul adopției și despre identitatea lor? Ce sfaturi le-ați oferi altor părinți adoptivi în ceea ce privește aceste conversații?

Unul dintre copii avea 6 ani când a ajuns la noi, noțiunea de adopție a fost destul de clară dată fiind tranziția și schimbarea numelui. Discutăm deschis despre orice subiect atunci când apare în modul în care poate fi înțeles de copil. Celălalt copil a venit la noi la 9 luni și de mic umbla prin casă cântând „I’m adopted”, un cântec pentru copii de la Slugs and Bugs pe care l-am ascultat destul de mult la noi acasă în perioada respectivă. Noțiunea adopției considerăm că trebuie introdusă din primul moment indiferent de vârsta copilului dar modul în care este transmisă depinde de vârsta acestuia și interesul manifestat. Oricum ar fi, adopția trebuie inclusă organic în povestea de viață a copilului. Copiii noștri au albume cu fotografii din istoricul lor înainte de a veni la noi în familie și după astfel încât să aibă o imagine coerentă a istoriei lor. De asemenea, celebrăm în fiecare lună noiembrie ziua certificatului, respectiv ziua în care au primit nume noi.

Modern Dads: În ce măsură considerați că implicarea religioasă și motivația spirituală joacă un rol esențial în decizia de a adopta, mai ales în cazul copiilor din medii defavorizate sau instituționalizați?

În ultima perioadă avem, într-adevăr exemple de oameni care au adoptat copii cu dizabilități grave considerând că „atât timp cât Dumnezeu îi va da viață vrem să știe că este iubită așa cum și Dumnezeu ne iubește pe noi”. Acest lucru însă nu a fost din totdeauna așa iar în multe comunități creștine din România adopția a fost mai degrabă descurajată, inclusiv cu argumente scoase din context biblic. Din acest motiv am publicat „Comoara pierdută. Adopția – firul roșu al Evangheliei” în care prezint adopția nu doar din perspectivă istorică dar și biblică și exegetică atât în Vechiul cât și în Noul Testament. Doctrina adopției a fost în atenția teologilor secolelor XVII-XIX însă în ultimele generații a început să se piardă și cred că este timpul să regăsim această comoară spirituală, nu doar expresia umană a adopției.

Modern Dads: Ce sfat le-ați da tinerelor familii care se gândesc la adopție, dar care poate au rețineri sau frici legate de proces și de provocările paternității adoptive?

Primul sfat este să se informeze foarte bine și să se pregătească temeinic. Avem sesiuni de informare lunare, online, la care pot participa, cursuri de îngrijire competentă a copiilor cu istoric de traumă, le recomand să meargă la grupuri de suport pentru familii adoptive unde să înțeleagă care este experiența altor familii sau să vină în taberele noastre terapeutice. Cele mai frumoase adopții au fost ale unor oameni care s-au pregătit temeinic și au știut cum să gestioneze integrarea copiilor, având, totodată, așteptări realiste cu privire la proces și dinamica familială pe care o aduce adopția.

Modern Dads: Ce considerați că este cel mai important aspect de care trebuie să țină cont un tată adoptiv pentru a construi o relație sănătoasă și de încredere cu copilul său?

Toți copiii, dar în mod special cei adoptați, au nevoie să se simtă în siguranță alături de părinții lor. Primul aspect pentru o relație sănătoasă cu copiii este o relație sănătoasă de familie. Tensiunile nu trebuie neapărat ascunse dar copiii trebuie să știe că împreună trecem peste dificultăți. Regulile de bază ale metodologiilor de intervenție pentru copiii cu istoric de traumă ne pot ajuta să înțelegem liniile mari ale construirii unei relații sănătoase: stăm împreună, nu ne rănim (nici fizic, nici emoțional), ne respectăm și ne distrăm. Dinamica integrării unui copil în familie trece prin nevoia de siguranță și apartenență, apoi prin crearea unei relații bazată pe încredere pentru ca, în cele din urmă, să poată fi adresate problemele de comportament. Procesul de adaptare și dezvoltare a unei legături bazate pe încredere poate necesita timp, iar fiecare copil are un ritm propriu de a se simți în siguranță și de a face progrese. De multe ori, încrederea se câștigă prin comportamente previzibile și prin respectarea promisiunilor. Orice mic gest ajută la întărirea relației. Un copil are nevoie, de asemenea, de structură pentru a se simți în siguranță, iar aici este o provocare în privința modului în care aceasta este introdusă. 

Modern Dads: Cum v-ați pregătit emoțional și psihologic pentru a deveni tată adoptiv și ce resurse v-au ajutat în această tranziție?

Modul în care am intrat noi în această poveste este atipic întrucât am fost pregătiți de o echipă de traineri din SUA în 2014 pentru a putea preda cursurile de traumă în România. Împreună cu soția mea am făcut parte din prima grupă de 25 de traineri în ICT (Îngrijirea Competentă în Traumă) din România. Astăzi, însă, sunt mai multe resurse disponibile și accesibile atât în limba română cât și în limba engleză decât au avut toate generațiile dinaintea noastră. De la cărți de specialitate, webinarii disponibile online până la cursuri specializate, este suficient să dăm un „search” și avem informații de calitate care ne pot pregăti psihologic. Pregătirea emoțională cred că poate fi făcută prin interacțiuni cu copiii adoptați și părinții lor, ascultarea mărturiilor acestora precum și prin înțelegerea perspectivei copilului în povestea adopției. 



Dezvoltarea Creativității la Copiii Preșcolari: Cum îi putem sprijini pe cei mici să își exprime imaginația?

0

Creativitatea este o abilitate esențială în dezvoltarea copiilor preșcolari. În această perioadă de vârstă, mințile celor mici sunt extrem de receptive, iar stimularea imaginației lor prin jocuri, activități artistice și diverse experiențe poate contribui la dezvoltarea unor abilități importante, cum ar fi rezolvarea de probleme, gândirea critică și exprimarea emoțiilor.

La această vârstă, copiii sunt adesea foarte curioși și dornici să descopere lumea din jurul lor. Creativitatea nu este doar despre artă și desen, ci și despre modul în care aceștia abordează provocările și își folosesc imaginația pentru a rezolva situații din viața cotidiană. Fiecare moment de joacă poate deveni o oportunitate de a explora, de a crea și de a învăța ceva nou.

Diana Marchiș, pictoriță, subliniază importanța acestui proces, oferind un sfat esențial pentru părinți: „Încurajați-vă copiii să își exprime ideile prin artă. Nu este vorba despre cum arată rezultatul, ci despre procesul de creație, despre încrederea în propriile idei și despre libertatea de a explora.Acesta este un sfat care se poate aplica nu doar în activitățile artistice, dar și în viața de zi cu zi a celor mici. Încurajarea exprimării personale îi ajută pe copii să își construiască o bază solidă pentru dezvoltarea lor emoțională și intelectuală.”

Un mod excelent de a sprijini creativitatea la copii este prin intermediul desenelor animate educative. La JimJam, postul TV special conceput pentru preșcolari, există numeroase programe care ajută copiii să își dezvolte abilități creative într-un mod jucăuș și interactiv. Află de aici cum poți dezvolta capacitatea de a lucra în echipă a preșcolarilor.

În luna aceasta, JimJam aduce în prim-plan câteva dintre cele mai îndrăgite desene animate care contribuie la stimularea imaginației celor mici:

  • DoodleBoo – Un mic artist cu o inimă mare, Doodleboo adoră să împărtășească pasiunea sa pentru desen. Cu ajutorul prietenului său, Sketchy, Doodleboo îi învață pe copii cum să creeze desene amuzante și să le dea viață prin culoare. Împreună, cei doi rezolvă puzzle-uri care pun în mișcare imaginația. De asemenea, fiecare episod oferă oportunități de învățare prin jocuri de desen.
  • Corbul Calamităților (Calamity Crow) – Emisiunea „Desenează și Ghicește” provoacă copiii să ghicească ce se desenează pe ecran înainte ca desenul să fie complet. Acesta este un joc care dezvoltă atenția și creativitatea celor mici, în timp ce se distrează ghicind.
  • Murdarel în Okido – Această serie îi ajută pe copii să înțeleagă lumea științifică prin întrebările și curiozitățile monstrului albastru Murdărel. Împreună cu prietenii săi, Murdărel explorează și descoperă răspunsuri la întrebările lor, iar prin intermediul poveștilor captivante, copiii învață cum să gândesc analitic și să exploreze.

Aceste desene animate sunt disponibile zilnic la 12:07 și 16:28 pe JimJam și sunt o modalitate perfectă de a combina distracția cu învățătura, oferind celor mici oportunități de a învăța și de a crea într-un mod natural și captivant.

În concluzie, creativitatea este o abilitate care trebuie încurajată încă de la vârste fragede. Părinții au un rol important în acest proces, iar prin activități zilnice și prin expunerea copiilor la medii care stimulează imaginația, pot contribui semnificativ la dezvoltarea unei gândiri libere și inovative. Și, nu uitați: imaginația este cheia care deschide ușile învățării!

Conferința Modern Family Challenges ajunge în Iași. Părinții sunt invitați pe 7 decembrie, la o ediție pe tema „Simbioza în Familie”

0

Cum stabilim limite clare și constructive pentru copii, fără a le afecta încrederea în sine?

Cum ne putem proteja familia în mod natural pe timp de iarnă? 

Când este copilul pregătit să înțeleagă valoarea banilor? 

Cum gestionăm relațiile de cuplu și timpul personal în contextul unei familii moderne?

Pe data de 7 decembrie 2024, la Hotel Unirea din Iași, are loc evenimentul din seria Modern Family Challenges: Simbioza în Familie.

Evenimentul reunește specialiști în parenting, sănătate holistică și educație financiară, oferind părinților instrumente și strategii practice pentru a sprijini o creștere sănătoasă și echilibrată a copiilor, într-o lume plină de schimbări și provocări. 

De la construirea unei relații de încredere cu copiii, la protejarea sănătății familiei cu soluții naturale și la învățarea gestionării resurselor financiare într-un mod responsabil, agenda evenimentului abordează teme fundamentale pentru dezvoltarea simbiozei în familie. Părinții vor afla cum să stabilească limite sănătoase care să stimuleze dezvoltarea copiilor, cum să-și protejeze familia folosind metode naturale și cum să pună bazele unei educații financiare eficiente, într-un mediu de sprijin și învățare colectivă.

Fii parte dintr-o experiență de învățare dedicată întregii familii, menită să consolideze relația cu copilul și să creeze un mediu familial armonios. Ia-ți partenera de mână și explorați împreună simbioza în familie – o zi de descoperiri, în care veți învăța să vă sprijiniți reciproc și să construiți o relație bazată pe încredere, respect și bucurie! 

Înscrie-te gratuit completând formularul de înregistrare aici!

Program conferință

  • 𝐂𝐮𝐦 𝐩𝐮𝐧𝐞𝐦 𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐜𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐚̆𝐫𝐢? Irina Nichifiriuc, fondatoare Sfatul Mamei & Ghid de părinți Hand in Hand Parenting;
  • 𝐑𝐞𝐦𝐞𝐝𝐢𝐢 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞 î𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐞𝐳𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐫𝐞𝐜𝐞, Ramona Grosu, Dr. ApiFitoAromaterapie si Acupunctura, experiență în medicina intergrativa
  • 𝐂𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭𝐚̆ 𝐜𝐨𝐧𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐢, Profesor Școala de bani
  • 𝐅𝐀𝐌𝐈𝐋𝐘 𝐓𝐀𝐋𝐊𝐒: 𝐑𝐞𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐮𝐩𝐥𝐮 || 𝐓𝐢𝐦𝐩 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 || 𝐏𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚̆𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐦𝐞𝐬𝐞𝐫𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞, Elisa Solovăstru, Mamă de 4 copii & Invitat surpriză!

Conferința este organizată cu sprijinul partenerilor de încredere BCR & Școala de Bani, Young Living Romania, ADNV, Adesgo, Cappy și SuperThings, alături de care pregătim numeroase surprize pentru participanți.

Vino alături de noi să transformăm experiențele din parenting într-o călătorie comună, în care întreaga familie crește, învață și se bucură împreună. Intrarea este liberă, iar locurile sunt limitate, așa că rezervă-ți locul completând formularul de înregistrare.

Te așteptăm pe 7 noiembrie la Hotel Unirea Iași pentru o zi plină de inspirație și soluții practice, toate dedicate creșterii unei familii puternice și conectate!

Despre „Modern Family Challenges”

„Modern Family Challenges” este un proiect dezvoltat de agenția Creative Energy Corner și este dedicat susținerii părinților în provocările zilnice ale educației și dezvoltării copiilor, prin conferințe, workshop-uri și sesiuni de informare organizate în diferite orașe din România. 

Contact media & parteneriate: sofia.frunza@energycorner.ro

Criza calificării: Un sfert din Gen Z lucrează în joburi nepotrivite. Cum intervine Neoversity, o nouă platformă educațională, cu soluții practice

0

Pentru tinerii din România, incertitudinea în carieră începe devreme: peste 40% dintre elevii de 15 ani nu au un plan de carieră, iar la finalul studiilor superioare, unul din patru absolvenți ajunge să lucreze în joburi pentru care este supracalificat. Într-o economie unde rata șomajului în rândul tinerilor este de 17,3%, peste media europeană de 14%, această criză de orientare profesională indică un decalaj tot mai mare între educație și cerințele reale ale pieței muncii.

Sistemele tradiționale de educație par depășite, nereușind să pregătească studenții cu competențele necesare pentru succesul profesional. Neoversity, o nouă platformă educațională, propune o soluție nouă: un model educațional personalizat, adaptat fiecărui student, bazat pe mentorat unu-la-unu și ghidare practi, aliniat la cerințele angajatorilor. Fondatorul Tinu Bosinceanu explică de ce acest sistem de educație, fără clase tradiționale și fără programe generice, poate transforma atât carierele individuale, cat și viitorul profesional al unei generații, adaptând învățământul la nevoile pieței muncii în schimbare.

__________________________________________________________________

În timp ce în Germania și Țările de Jos rata de supracalificare este de 10% și 12%, semnificativ sub media UE de 20,8%, România se confruntă cu o rată semnificativ mai mare, reflectând lipsa de conectare a educației cu piața muncii. Fenomenul este amplificat de faptul că România se confruntă cu cea mai mare rată de tineri NEET (tineri care nu sunt angajați și nici implicați în educație sau formare) între 15-29 de ani din UE.

Ne inspirăm din modelele de succes ale țărilor nordice, unde sistemele duale de educație și colaborările cu companiile contribuie la scăderea ratei de supracalificare. Ne dorim să aducem acest model colaborativ în România prin dezvoltarea de programe care pregătesc tinerii și angajații cu competențele necesare pentru a răspunde cerințelor reale ale pieței. Prin parteneriate strategice, identificăm oportunități de internshipuri și locuri de muncă relevante, asigurându-ne că participanții noștri intră pe piața muncii echipați pentru succes într-un mediu profesional dinamic și mereu în schimbare,” explică Tinu.

Problema este accentuată și de lipsa consilierii profesionale adecvate în școli: 55% dintre tinerii din Generația Z spun că ar fi avut nevoie de o orientare mai bună pentru carieră. Fără un sprijin adecvat, mulți își finalizează studiile fără o direcție clară, în special în domenii precum științele sociale, umaniste și arte, dar și în STEM, un domeniu perceput de obicei ca mai stabil. Acest decalaj între educație și piața muncii îi forțează pe mulți tineri să accepte poziții în sectoare care nu le valorifică pe deplin competențele – cele mai comune fiind retail, ospitalitate și administrație.

„Este un dezechilibru clar între educație și cerințele pieței muncii. Pentru Generația Z și, în curând, și pentru Alpha, acest decalaj este un obstacol serios în realizarea potențialului lor. Iar la nivel național, este o problemă ce afectează creșterea economică,” subliniază Tinu Bosinceanu, fondatorul Neoversity.

Neoversity: O soluție personalizată pentru tineri

Conștient de aceste provocări, Tinu Bosinceanu, absolvent Harvard care și-a început parcursul antreprenorial cu Upgrade Education, o companie dedicată pregătirii elevilor pentru admiterea la universități de top la nivel global, a observat că problemele pentru tineri nu se opresc la alegerea universității. 

„Am văzut cât de important este să oferim nu doar pregătire academică, ci și îndrumare practică pentru a dezvolta skill-uri de angajabilitate, astfel încât să existe o tranziție lină de la educație la carieră,” explică Tinu.

Această perspectivă l-a condus la crearea Neoversity, un nou tip de universitate care depășește simpla orientare academică și oferă fiecărui student un parcurs complet și personalizat, de la admitere până la primele internshipuri și joburi. Neoversity se bazează pe un model educațional unic, fără clase tradiționale și fără programe generice, unde fiecare student beneficiază de mentorat unu-la-unu și de ghidare practică din partea mentorilor.

Baza programelor de pregătire pentru joburi și promovare profesională de la Neoversity este framework-ul HUMAN, dezvoltat de echipa de educație și cercetare Neoversity și inspirat de framework-uri internaționale precum Partnership for 21st Century Skills (SUA), OECD DeSeCo, și Skills 4.0 din Scoția. Framework-ul HUMAN pune accent pe dezvoltarea abilităților meta, pentru viitor, și este structurat în cinci piloni:

  • H – Heuristic Learning (Învățare continuă)
  • U – Understanding Communication (Comunicare)
  • M – Mastery in Problem-Solving (Rezolvarea problemelor)
  • A – Agility in Collaboration (Lucru în echipă)
  • N – Navigating Change (Adaptabilitate)

„Studiile arată că abilitățile soft și meta devin singurele abilități durabile pe măsură ce AI-ul și automatizarea progresează,” explică Tinu, citând raportul Skills Development Scotland. 

„Abilitățile tehnice și cunoștințele vor avea o importanță mai mică pe măsură ce soluțiile de automatizare învață să efectueze sarcini tehnice, iar AI ușurează accesul la aceste cunoștințe. De aceea investiția în meta-competențe devine prioritară, permițând angajaților să învețe noi abilități mai rapid și cu costuri mai mici.”

Focusul pe abilitățile meta asigură o adaptabilitate crescută și capacitatea de a răspunde rapid la schimbările din piața muncii, făcându-i pe tineri mai pregătiți și mai competitivi. Conform World Economic Forum, până în 2025, 40% dintre lucrători vor avea nevoie de recalificare din cauza progreselor rapide ale AI, iar raportul OECD „Skills for 2030” adaugă că pentru a rămâne competitivi, lucrătorii trebuie să dobândească abilități noi în mod continuu, ceea ce implică flexibilitate, o atitudine pozitivă față de învățare și curiozitate.

Această nevoie de recalificare se reflectă deja în datele disponibile despre Generația Z, recunoscută pentru abilitățile digitale: 57% dintre aceștia consideră că trebuie să dobândească constant noi competențe pentru a rămâne competitivi, iar 43% recurg la platforme online de cursuri pentru a compensa lipsurile din educația formală. „Generația Z nu ar trebui să depindă doar de învățarea autodidactă,” adaugă Tinu.

În plus, 68% dintre tineri anticipează schimbarea carierei în primii cinci ani de muncă, iar aproape jumătate din ei practică munca freelance. „Această flexibilitate arată dorința de explorare, dar și lipsa de direcție – un simptom al decalajului dintre educație și cerințele pieței. Indiferent de traseul ales, tinerii trebuie să fie pregătiți pentru succes,” subliniază fondatorul.

 „Generația Z își dorește mai mult decât simple perioade exploratorii; caută claritate în alegerea unei direcții profesionale. În acest context, framework-ul HUMAN al Neoversity oferă soluții concrete pentru a echipa tinerii cu aceste abilități, asigurându-le o pregătire mai bună pentru a face față schimbărilor constante din piața muncii,” afirmă Tinu.

O nouă abordare educațională pentru o nouă generație

Nevoia de soluții educaționale care să țină pasul cu o piață a muncii în continuă schimbare este evidentă. Neoversity răspunde acestei provocări printr-o experiență educațională ghidată și adaptată în timp real. Fiecare student beneficiază de un parcurs de învățare personalizat și dinamic, construit în funcție de punctele sale forte, de nevoile individuale și de ritmul de dezvoltare a abilităților. 

„Toți suntem diferiți, deci și programele de învățare ar trebui să fie configurabile, iar aici inteligența artificială vine în ajutor. Am integrat soluții de AI pentru a construi un parcurs de învățare dinamic, care se adaptează în timp real la nevoile fiecărui individ,” explică Tinu.

Neoversity colaborează cu alumni de la universități de top și mentori care activează în domenii relevante pentru studenți, sprijinindu-i în traseul lor profesional. Într-o perioadă în care Generația Z este adesea percepută de angajatori ca fiind neimplicată, Neoversity își propune să schimbe această percepție, echipând tinerii cu abilitățile necesare pentru a deveni lideri adaptabili și competitivi în piața muncii de mâine.

STAY CONNECTED

2,849FaniÎmi place
399CititoriConectați-vă
5AbonațiAbonați-vă

NOUTATI

Unde ieșim cu copiii în luna ianuarie? Iată selecția noastră de...

Iată-ne la începutul unui nou an, în care pășim cu energie, idei și multe surprize pentru comunitățile noastre. Copiii s-au întors la școală cu...