Acasă Blog

Copilul tușește? Ce trebuie să știm despre tusea seacă!

Primavara vine la pachet cu tot felul de răceli și gripe, de obicei. Chiar dacă această primăvară o petrecem mai mult în casă, din cauza pandemiei, pericolul nu este eliminat total. Poate cei mici obișnuiesc să alerge mult prin casă, apoi să iasă pe balcon transpirați, să bea mai rece decât de obicei, după un maraton de escaladat paturi, mese sau fotolii. O altă teamă a multor părinți și confirmată de medici este legată de scăderea sistemului imunitar, ca urmare a izolării în casă atât de mult timp. Astfel, riscul că cei mici să agațe un virus foarte rapid când încep din nou să iasă, s-ar putea să fie destul de mare. De aceea, trebuie să fim pregătiți. În primul rând să ne asigurăm că îi susținem sistemul imunitar, despre care am mai scris aici, dar să avem și armele necesare pentru combaterea inamicului, încă de la primele simptome.

Dacă acestea sunt durere în gât și tuse seacă, putem suspecta o răceală sau o gripă.

Tusea se declanşează de obicei atunci când ceva irită membranele mucoase ale gâtului, ale traheei sau bronhiilor, responsabile de transportul aerului către plămâni. Este, practic, răspunsul rapid al organismului care se apară de substanțele iritante precum praf, fum, bacterii sau virusuri, care blochează fluxul normal de aer, împiedicând respirația. Deși tusea în sine nu este o boală, nu trebuie să o neglijați pentru că ea transmite diverse nereguli în organism și chiar și afecțiuni mai grave.

Sunt două tipuri de tușe, în principal: productivă, care prezintă o eliminare a secretiei produse de mucoasele tractului respirator și seacă, “neproductivă”, fiindcă nu este însoțită de mucozitate expectorată.

Tusea seacă poate reprezenta o fază incipientă a unei viroze, motiv pentru care este foarte important să o tratăm corespunzător în acest moment, ca să evităm agravarea stării generale și transformarea tusei într-o tuse productivă.

Așadar, dacă aveți durere în gât și tuse seacă, insistați pe tratamentele cu propolis, considerat un antibiotic natural. Un astfel de produs este siropul Maria Med de la Apipharma, pe bază de extract standardizat din nalbă mare, miere și propolis. Ajută la reducerea durerilor din gât, formează un strat emolient la nivelul mucoasei orofaringiene și are acțiune antimicrobiană. În felul acesta accelerează procesul de vindecare, reduce durerea și inflamația din gât și oferă protecție împotriva agenților patogeni, care nu mai aderă pe mucoasă din gât. Un lucru foarte important este faptul că Maria Med este un sirop delicios și natural, ușor de acceptat de către cei mici și foarte compliant. Se administrează de la primele semne de dureri în gât, tuse seacă asociate răcelilor, atât pentru adulți cât și pentru copiii care au împlinit vârsta de 1 an. Pentru copiii între 1 și 3 ani le vom administra câte 2,5 ml de 3 ori pe zi, după mese, copiilor între 3-12 ani câte 5 ml de trei ori pe zi, după mese și copiilor peste 12 ani, inclusiv adulților le se administrează câte 5 ml, de 3-5 ori pe zi, după mese. Pachetul conține și un păhărel dozator, iar flaconul se agită ușor înainte de fiecare administrare.

Foarte important este ca după dispariția simptomelor să continuăm administrarea Maria Med încă 5-10 zile pentru a preveni recurențele, fiindcă cei mici sunt foarte fragili și sunt o țintă ușoară pentru microbi.

Este recomandat ca persoanele cărora li se administrează Maria Med să nu fie alergici la produse apicole. Sănătate multă vă dorim!

Cum tratăm virozele respiratorii?

Noi, părinții, punem atât de mult accent pe sănătatea copiilor încât uităm de multe ori, la propriu, de sănătatea noastră. Mergem periodic cu copiii la medicul pediatru, ne activăm la orice bubită care a apărut pe corpul copiilor, durerile de burtică de care se plâng adesea (în joacă sau nu), suntem îngrijorați dacă observăm că cel mic a început să tușească sau i-au apărut mucii. Iar dacă simțim că are fruntea un pic fierbinte, în mintea noastră încep deja să se deruleze diverse scenarii: a luat o viroză, are gripă, o enterocolită etc. Dar când vine vorba despre noi, despre simptomele pe care le avem uneori, uităm sau amânăm să apelăm la un specialist, nu-i așa? Ne spunem: lasă că e doar o răceală, nu este nimic grav, mai poate aștepta, merg luna viitoare și multe alte scuze.

Dar poate ai observat și tu, de cele mai multe ori, această abordare dă greș. Așa cum avem grijă de sănătatea copiilor noștri, ar trebui să avem grijă și de noi. Un control periodic la doctor, analizele de bază făcute anual sau bianual, un consult la dentist, sunt printre lucrurile care ar trebui să intre în rutina noastră. Și așa cum procedăm în cazul copiilor – mergem la pediatru la primele semne când vedem că cel mic nu se simte bine, ar trebui să facem la fel. Corpul nostru de cele mai multe ori ne dă semnale, de care ar fi bine să ascultăm. Când simțim că ceva ne deranjează, un discomfort la nivelul gâtului sau o stare de rău, primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să investigăm ce avem.

Viroze respiratorii barbati

Imunitatea noastră scade uneori și suntem predispuși să ne îmbolnăvim mai ușor. De multe ori, se întâmplă să luăm viroze chiar de la cei mici. Copiii merg în colectivitate, pun mâna pe diverse lucruri, pun în gură jucării, obiecte cu care s-au jucat alți copii etc., se îmbolnăvesc și persoanele care intră cel mai des în contact cu ei sunt chiar părinții lor. Unii părinți obervă că după ce au tratat copilul de o viroză respiratorie, simt că și lor le-au apărut aceleași simptome:  durere în gât, tuse uscată, stări de moleșeală, rinoree, strănut, febră, dureri musculare și stare generală de disconfort. Toate acestea combinate cu un sistem imunitar slăbit (de la oboseala acumulată, nopțile nedormite, stres etc.), pot duce la alte complicații.

Ce sunt mai exact virozele respiratorii?

Virozele sunt de fapt infecții ale căilor respiratorii superioare sau inferioare. Când spunem căi respiratorii superioare ne referim la nas, cavitatea bucală, faringe și laringe, iar cele inferioare sunt traheele, bronhii și bronhiole. Există mai multe forme de viroză, în funcție de virusul care le-a generat, iar infecția virală poate fi uneori urmată și de una bacteriană.

Cum tratăm virozele respiratorii?

Partenerul de nădejde al părinților în perioada virozelor respiratorii este Isla Cassis, un dispozitiv medical care conține extract de mușchi islandez, vitamina C și aromă de coacăze.

Atunci când mucoasa bucală este iritată și inflamată, când apare tuse uscată și durerile în gât, asigură-te că ai Isla Cassis la îndemână, deoarece este un produs natural dedicat protecției și reducerii simptomelor afecțiunilor din cavitatea bucală și faringe. Tabletele de supt Isla Cassis conțin extract din mușchi islandez care este eliberat treptat în timpul suptului sub forma unui balsam care căptușește cavitatea bucală și faringiană oferind astfel protecție împotriva agenților patogeni, a prafului și alergenilor. De asemenea extractul de mușchi islandez este cunoscut încă din antichitate ca având proprietăți antivirale, antiinflamatorii și antibacteriene. Mai mult, datoriă adaosului de vitamina C, reduce stresul oxidativ și contribuie la întărirea sistemului imunitar. Isla Classic este disponibil și în România și se găsește în farmacii, ori dacă vrei poți comanda online de aici.

Virozele respiratorii apar mai des primăvara și toamna și se manifestă diferit, în funcție de virusul care le provoacă. Mai mult, contează și istoricul nostru medical, așadar încercați să aveti grijă de voi, să vă odihniți în mod corespunzător și să reacționați încă de la primele simptome pe care le observați la voi.

Aveți grijă de sănătate înainte de toate!

Ce se vede în luna decembrie la Teatrul Ion Creangă

0

Pentru că iarna deja a sosit, Teatrul Ion Creangă și-a pregătit deja căsuța cu ornamente de sărbătoare. Cu lumini magice, bradul vrednic împodobit, TIC îl așteaptă pe Moș Crăciun, deoarece o scrisoare de la un elf prietenos anunță că va sosi împreună cu toții renii săi, și cu doamna Crăciun.

Astfel, la Sala Mică de la Teatrul Ion Creangă se va juca din nou „Alertă în Laponia” – un spectacol unic de Crăciun. Acesta are două reprezentații, pe 15 și pe 16 decembrie (de la orele 18:00 și 11:00), la Sala Mică din Strada Biserica Amzei 21-23. Pe pagina oficială a teatrului, www.teatrulioncreanga.ro, găsiți toate informațiile privind programul complet, dar și detalii despre titlurile din repertoriu, gândite și create conform etapei de dezvoltare în care se află cei mici (#TICBEBE – 0-3 ani, #TICPITIC – 3-6 ani, #TICJUNIOR – 6+ ani). Să alegem potrivit și, mai ales, să alegem cu bucurie, atât pentru copiii de lângă noi, cât și pentru cei din noi!

PROGRAM DECEMBRIE 2023


Pinguinii melomani (3-6)
02.12, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23)

Nici un vis nu este imposibil de împlinit atunci când ai un strop de curaj. Pingunel și Pingunica sunt doi mici pinguini care își iau inima în dinți și pleacă într-o neașteptată călătorie. Sunt melomani, iar pasiunea lor este mai puternică decât orice piedică. Așa că, fiecare popas din această aventură are propriul sens și… propriul ritm. „Pinguinii melomani“ este un spectacol cu cântec, cu întâmplări polare și vise solare.

 

Mica Sirenă (4+)
02.12, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23)

Iubirea îi face pe oameni să facă lucruri la care nu s-ar fi gândit niciodată. De fapt, nu doar oamenii sunt afectați astfel. Ariel, fiica cea mică a Zeului apelor, se îndrăgostește de un om. Pentru a-și împlini iubirea, face sacrificiul suprem. Renunță la propriul suflet pentru a-și preschimba coada în picioare. Pornește apoi într-o aventură plină de peripeții și înfruntă întreg universul pentru iubire, într-un spectacol muzical fascinant care vă va face s-o adorați pe mica sirenă.

 

Fără frică (3-6)
03.12, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23)

Iepurașii sunt cei mai fricoși, se spune, și-așa crede și Rița Veverița, înainte să se trezească într-o situație complicată din care doar Urechilă și Pămătuf o mai pot salva. În general, cei doi iepurași duc o existență foarte liniștită, dar când Rița se află la ananghie, aceștia își înfruntă frica și se pun în mișcare. O poveste înduioșătoare despre cum ne putem depăși teama și, mai ales, despre puterea prieteniei.

 

Ursul păcălit de vulpe (3-6)
03.12, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23)

De ce a rămas ursul fără coadă? Ne-am obișnuit să dăm imediat vina pe vulpea cea vicleană. Dar nici ursul nu e chiar atât de inocent în povestea aceasta. Oare nu a fost și el prea lacom? De săracii pești ce să mai spunem, ei cu ce au greșit de-s vânați așa întruna de animale? Nu vă mai zicem, totuși, c-o să vă zică ei. Mai exact, el, Peștele Discordiei, un personaj esențial în inedita montare a faimoasei povești.

 

O lume de la zero (0-3)
09.12, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23)

Spectacolul „O lume de la zero“ reimaginează începutul Universului, propunând un început în care bucuria de a descoperi și joaca au un rol esențial. Din joacă, cele două personaje creează o lume de la zero în care, mai târziu, apare și omul. Pe scenă, se va contura în fața ochilor celor mici și a celor mari, un univers căruia, an după an, omul îi va adăuga noi și noi sensuri.

 

Amintiri într-o valiză (2-5)
10.12, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23)

Plimbate prin întreaga lume – și aduse cu grijă acasă – amintirile din valiza noastră sunt îmbrăcate în straturi de sens. Un prilej de bucurie pentru cei mici, care urmăresc cu entuziasm cum obiecte aparent obișnuite se transformă într-o invitație la joacă și o ocazie pentru cei mari de a privi cu alți ochi bagajul experiențelor care ne însoțesc, spectacolul Amintiri într-o valiză“ impresionează prin expresivitatea și candoarea mijloacelor coregrafice.

 

Păcală și Tândală (3-6)
10.12, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23)

Unde e Păcală, e și Tândală, iar unde e Tândală, e și Păcală – așa e de când lumea și pământul, că de n-ar fi, nu s-ar povesti și, altfel, nu i-am mai cunoaște pe cei mai simpatici frați din poveștile noastre populare. De la naștere până la vârsta maturizării, viața lor stă sub semnul peripețiilor, la fiecare pas îi așteaptă o surpriză și un nou lucru de rezolvat. Îi ajută însă umorul și inocența, dar și faptul că se au mereu unul pe altul.

 

Alertă în Laponia (4+)
15.12, ora 18:00; 16.12, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23)

Cu trei zile înainte de Crăciun, la antrenamentul de dimineață al renilor, Moșul, Crăciunița și ceilalți reni își dau seama că Rudolf lipsește. Când într-un final apare, aduce cu el o veste deloc îmbucurătoare: anul acesta, nu va conduce el sania. De ce? Pentru că este trist! Ce s-a întâmplat oare? Și vor ajunge cadourile la timp? Nimic nu este mai frumos decât atunci când prietenii își unesc forțele pentru a da viață magiei Crăciunului. Iar asta se întâmplă din plin în Alertă în Laponia“!

Punguța cu doi bani (3-6)
16.12, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23)

Găinile fac ouă, cocoșii fac… galbeni? De obicei nu, să nu dăm cuiva speranțe false. Dar în basmul lui Ion Creangă protagonistul nostru, un cocoș năstrușnic, reușește ca prin minune să se îmbogățească. De fapt, nu e chiar o minune. E o poveste despre determinare și perseverență și capacitatea de a face față tuturor obstacolelor care apar în cale, plină de umor și voie bună și un personaj tare simpatic.

Cei trei purceluși (3-6)
17.12, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23)

Când îți propui să te apuci de construcția unei căsuțe, trebuie să te gândești serios, înainte de toate, la materialul din care o vei ridica. Cei trei purceluși se gândesc și ei cam tot atât de serios. Numai că o vor acum, imediat. Dar un lucru bun necesită timp, mai ales când acesta trebuie să reziste împotriva unui lup flămând cu planuri malefice pentru micuții protagoniști. Noroc că din trei purceluși, măcar unul e cu băgare de seamă.

Fata babei și fata moșului (3-6)
17.12, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23)

Două surori se vor întâlni cu o cățelușă, un păr, o fântână și un cuptor cu lemne pe drumul lor spre maturizare. Vor avea probe lesne de trecut pentru cei harnici, dar dificile pentru cei leneși. Șapte văi și-o cale adâncă sunt suficiente pentru a o înzestra pe fata moșului cu răbdare și bunătate. Despre fata babei nu am putea spune același lucru. Buna credință este ultima probă pe care surorile trebuie să o treacă.

 

Descoperă mai multe:

www.teatrulioncreanga.ro

→ Facebook.com/TeatrulIonCreanga

→ Instagram.com/TeatrulIonCreanga

→ Youtube.com/TeatrulIonCreanga

→ Casa de Bilete – tel. 0767 934 374

 

 

 

 

6 școli din România vor fi școli model, sustenabile, în cel mai nou proiect al ASAP România. Ce înseamnă Școala ASAP+

0

6 instituții de învățământ din București, Brașov și Constanța vor deveni școli model, exemple de bune practici în colectarea separată a deșeurilor reciclabile, într-un nou proiect lansat de ASAP România, denumit Școala ASAP+. Vor urma, până la finalul lui februarie 2024, acțiuni de educare și de conștientizare cu privire la colectarea deșeurilor reciclabile și protecția mediului.

Proiectul Școala ASAP+ ajută astfel instituțiile de învățământ din România să se pregătească pentru a obține statutul de ”Școală Verde” conform cu metodologia prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde sunt obligatorii de îndeplinit două funcții: eco educația, prin învățarea experiențială, în școli (re)configurate ca spații prietenoase cu mediul, respectiv implicarea elevilor în rezolvarea problemelor de mediu.

Selecția școlilor partenere a fost realizată în urma unui apel către toate școlile din localitățile ASAP, în vara acestui an. Cele 6 instituții de învățământ parte din această inițiativă sunt: din București – Liceul Teoretic ”Jean Monnet”, Colegiul Național ”Iulia Hașdeu” și Colegiul Național ”Grigore Moisil”, din Brașov – Colegiul Național ”Àprily Lajos” și din Constanța – Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân”.

Dorința de a îmbunătăți infrastructura de colectare separată, disponibilitatea de a susține proiectele și inițiativele ASAP până în aprilie 2024, existența unui contract între școală și o firmă de salubritate și organizarea, anterioară programului, a unor proiecte de protecția mediului au fost printre criteriile pe baza cărora s-au ales cele 6 instituții de învățământ.

 

Ce acțiuni desfășoară instituțiile de învățământ în proiectul Școala ASAP+?

Probabil cel mai important pas pe care îl au de urmat colegiile și liceele parte din ASAP+ este dotarea cu infrastructura de colectare separată a deșeurilor reciclabile, calibrată corect la dimensiunea clădirii și conform cifrei de școlarizare.

Proiectul include și o parte interactivă, extrem de atractivă pentru liceeni, pentru că pot afla mai multe pe tema sustenabilității, prin activitățile și jocurile propuse de ASAP România, precum Jocul „Adevăr sau Reciclare” cu Alex Zamfir, dar și alți invitați speciali în școala lor, alături de care vor desfășura ateliere de creație.
Nici profesorii nu sunt neglijați, proiectul incluzând și acțiuni pentru ei, precum: implementarea acțiunilor din kitul digital ASAP pentru ”Săptămâna Verde” sau instruirea cu privire la colectarea separată a deșeurilor reciclabile, instruire care include o sesiune dedicată exclusiv școlilor model, alături de partenerii programului ASAP de la Asociația Ecoteca.

Cu toții vor avea, în unitățile de învățământ menționate, toate materialele necesare de informare cu privire la colectarea separată.

Elementul inedit al proiectului Școala ASAP+ este pictura murală ce va fi realizată pe pereții exteriori ai acestor instituții de învățământ, marcate astfel ca școli model. Ilustrația pentru graffiti este realizată de către Radu Crețu, cunoscut în online drept Cracklez.

”Școala ASAP+ e un proiect pe care îl aveam de ceva timp în minte și ne bucurăm că acum îl putem anunța. Suntem curioși să vedem cum vor răspunde cele 6 licee și colegii alese la acțiunile pe care le-am propus pentru următoarele luni. Ne-am concentrat atenția către București, Brașov și Constanța pentru că acestea sunt printre primele orașe în care am avut parteneriate ASAP și menținem o relație strânsă, solidă cu colaboratorii locali”, a precizat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.

La finalul proiectului, pentru a evalua procesele și acțiunile implementate în cele 6 instituții de învățământ, ASAP România ia în calcul o serie de criterii calitative și cantitative.

”Când spunem calitativ, ne dorim să existe o implicare a întregii comunități din interiorul școlii în procesul de învățare și de educare despre colectarea separată, să refolosească deșeurile reciclabile, să respecte obligațiile legale cu privire la managementul deșeurilor, să ia în calcul utilizarea de instrumente noi de lucru atât pentru profesori, la clasă, cât și pentru personalul administrativ, precum platforma digitală de management deșeuri, modele de documente utile pe care le pot utiliza în relația cu autoritățile locale sau cu firmele de salubritate etc. Pentru partea cantitativă, vom avea în vedere dacă și în ce fel se completează infrastructura de coșuri de gunoi pentru colectarea corectă a deșeurilor (reciclabile și menajer) din sălile de clasă și din spațiile comune, din interiorul școlilor. În procesul de determinare a deșeurilor colectate în cele 6 școli îi avem alături pe partenerii de la GreenPoint. Suntem curioși să primim feedback-ul tuturor celor implicați în proiect și să vedem rezultatele”, completează Mihaela Tutunaru.

Proiectul Școala ASAP+ este, la acest moment, un proiect pilot, un exemplu de bune practici în comunitățile locale. În funcție de reacțiile comunităților implicate și de rezultatele obținute prin acțiunile desfășurate, ASAP va continua  și va recalibra inițiativele similare pentru viitorul an școlar.

Pentru mai multe informații despre Școala ASAP+, consultați pagina dedicată a proiectului.

***

Parteneri media: Ambasada Sustenabilității în România, Hotnews, Rock FM.

***

Despre ASAP România

ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute, care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectare separată și reciclare. Obiectivul ASAP este acela de a contribui activ la promovarea educației pentru mediu în rândul publicului țintă și de a crea cea mai mare infrastructură unitară pentru colectarea separată a deșeurilor în vederea reciclării în toate școlile din România. În prezent, programul e activ în peste 1.600 de școli din 36 de localități și municipii reședință de județ din România, informațiile despre colectare separată și reciclare ajungând la peste jumătate de milion de elevi din ciclurile preuniversitare.

ASAP este un program susținut de Lidl România, care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

Toate informațiile despre programul ASAP sunt disponibile pe site-ul oficial ASAP România și pe conturile de social media, Facebook, Instagram și TikTok.

 

*Sursa: ASAP

Bucurie mare în direct cu Moș Crăciun la radio Itsy Bitsy

0

Chiar Moș Crăciun este realizator la radio Itsy Bitsy incepand de acum si până pe 24 decembrie, pentru că toți copiii îl așteaptă an de an să vorbească la telefon cu el, să îi povestească ce au făcut în anul care a trecut, să primească primele daruri din acest sezon!

De 5 ani, studioul Itsy Bitsy FM este prima oprire a lui Moș Crăciun, pentru ca mesajul lui de bucurie să ajungă pe calea undelor la copiii romani de pretutindeni.

În săptămânile următoare, până in Ajun de Craciun, în fiecare seară de luni până vineri, copiii pot suna la numarul de telefon 0725 300 700, între orele 20:00-21:00, să vorbească în direct cu Moș Crăciun la radio. Mosul își așteaptă prietenii vechi și noi cu poveștile lor de peste an, cu colinde si poezii, care fac din perioada sărbătorilor bucuria celor mari si mici! Și pentru că Moș Crăciun nu vine niciodată cu sacul gol, el va darui zilnic copiilor ascultători 10 cadouri, seturi de construcții LEGO®, in cadrul emisiunii LIVE „În direct cu Moș Crăciun – powered by LEGO®”
Mos Craciun Itsy Bitsy FM

Supereroii Itsy Bitsy sunt primii care l-au așteptat pe Moș Crăciun și s-au bucurat de revedere! Itsy și Bitsy au vorbit cu cei mici și au adunat o listă lungă de întrebări pentru Moș Crăciun. Dupa ce Moșul va răspunde întrebărilor tuturor, va împărți daruri, va avea parte și el de o surpriză. Supereroii ii vor organiza o petrecere – surpriză, chiar în Ajunul Crăciunului, care va fi transmisă și pe Facebook Itsy Bitsy, astfel încât magia și bucuria sărbătorilor să ajungă în casele familiilor cu copii și prin mediul online.

“An de an îl avem pe Moș Crăciun oaspete mult asteptat la noi în studio. Atât de mulți și de nerăbdători sunt copiii, încât am inceput emisiunea Moșului înca din noiembrie, căci vrem ca numărul celor care se vor bucura în direct de Moș Crăciun să fie cât mai mare. Aceste intalniri sunt si darul nostru de sărbători pentru copiii ascultatori, care ne sunt alături tot anul! Nadia Tătaru, co-fondator si director Itsy Bitsy FM.

Pentru că Moș Crăciun este mereu generos, anul acesta el oferă cadou si 50 de seturi LEGO® micuților aflați departe de părinți, în case de copii sau centre de plasament. Ei vor primi vizita lui Moș Crăciun si cate o îmbrățișare din partea lui, care sigur valorează mult mai mult decât orice dar.

Chiar și părinții se pot bucura de spiritul Crăciunului alături de Moș Crăciun! Între 1 și 24 decembrie, echipa Itsy Bitsy îi va provoca pe părinți cu un Calendar Advent plin de surprize jucăușe, chiar pe pagină de Facebook Itsy Bitsy . Fiecare fereastră deschisă zilnic va dezvălui o surpriză, o poveste magică sau o provocare amuzantă, care amintește de importanța generozității, bucuriei și spiritului Crăciunului.

Mai multe detalii pe www.itsybitsy.ro si pe toate canalele on-line Itsy Bitsy.

*******
ITSY BITSY este unic platformă integrată de comunicare dedicată copiilor, părinţilor şi educatorilor şi
include singurul post de radio din România pentru părinţi şi copii, platforma online www.itsybitsy.ro, ateliere pentru părinţi şi copii şi evenimente pentru timpul liber în familie. Itsy Bitsy FM emite în eter în Bucureșți și în peste jumătate din teritoriul României. Lumea Itsy Bitsy o puteţi accesa oriunde şi oricând, prin intermediul aplicaţiei gratuite ITSY BITSY FM, disponibilă în GooglePlay şi AppStore. Itsy Bitsy a inițiat și obținut, împreună cu partenerii săi, că 1 Iunie să fie zi liberă naţională şi a iniţiat şi derulează campania strategică naţională de prevenire şi combatere a bullyingului în şcoli.

Educația digitală timpurie la MindHub București Unirii & discount 50%

0

În era tehnologiei, care este în continuă dezvoltare și care nu mai contenește să ne surprindă cu viteza pe care o are în cercetare și implementare, este important le oferim copiilor instrumentele potrivite pentru a înțelege și aborda provocările și oportunitățile viitorului.

Academia de programare MindHub, care își dedică misiunea de a face din educația digitală
timpurie o prioritate a sistemelor de învățare, este un generator de contexte potrivite copiilor cu vârsta între 618 ani, pe care îi pregătește pentru un viitor digital complex.

Ceea ce face MindHub special este accentul pe care îl pune pe experiența de învățare
captivantă și aplicată, bazată pe transpunerea teoriei în practică și pe transformarea
metodologiei clasice în abordări adaptate abilităților cu care sunt înzestrați copiii de astăzi.

Echipamente și medii de studiu

În cursurile, atelierele sau lecțiile demonstrative MindHub, se lucrează cu o multitudine de
echipamentesuport pentru transmiterea facilă, interesantă și captivantă a informațiilor. De la tablete, la roboței inteligenți care pun în aplicare instrucțiunile trasate de copii, până la
covorașele special create pentru a avea un plan de desfașurare a misiunilor, echipamentele
academiei le sunt atât copiilor cât și mentorilor, unelte de lucru extrem de utile și de prietenoase.

Copiii sunt întrun continuu process de descoperire a pașilor pe care îi fac în pregătirea pentru viitor, iar curiozitatea și fascinația de a înțelege tot mai mult din ceea ce studiază, le sunt suținute prin antrenarea în medii de programare variate: Scratch, Thinker, Wonder, Blockly, Osmo, Sphero Edu, App Inventor, Pyton, Lua (Roblox), Minecraft Studio, Hopscotch, Kodu, Java, Html, Css, Micro:bit, prin exerciții practice, dezvoltate în metodologia STEAM și computer science.


Lucrul în echipă


MindHub recunoaște importanța colaborării întro lume interconectată și integrează în metodologia sa lucrul în echipă, cu roluri clar stabilite și relaționarea în taskuri diferite, cu mai multe tipologii de coechipieri. Astfel, în activitățile de la cursuri sau de la atelierele de programare, copiii își dezvoltă abilitățile sociale și de comunicare, dar înțeleg și valoarea contribuției individuale la un obiectiv comun, pe care îl stabilesc de la început, în grup. Această abordare încurajează creativitatea colectivă și pregătirea pentru implicare activă în comunități și în societate.

Mentorii


Întrun proces echilibrat de învățare, mentorii sunt un important factor în succesul acestuia. La
MindHub, mentorii sunt tineri dedicați tehnologiei și pasionați de transmiterea informației, a
knowhowului, către copiii care fac primii pași în această direcție. Se investește constant în dezvoltarea și ghidarea lor prin participarea la evenimente dedicate industriei, prin susținerea și încurajarea înscrierii lor în compețitii educaționale.


Învățare prin experiență


De la limbaje de programare ușor de înțeles pentru cei mai mici, la limbaje complexe pentru adolescenți, MindHub se adaptează nivelului de cunoștințe și abilităților fiecărui copil, punând învățarea prin experiență pe primul loc.

Curricula internațională, actualizată constant și structurată în oglindă cu anul școlar, este
împărțită în module lunare, progresive ca aprofundare, cu o continuitate de până la 5 ani,
pentru ai susține pe copii în dezvoltarea unui set complet de abilități, cunoștințe și deprinderi.

Cursurile se desfășoară pe parcursul anului școlar și sunt împărțite în module, respectând
programa inovatoare, dezvoltată special pentru vârsta și abilitățile elevilor. Un modul durează 1 lună, se realizează în 4 ședințe a câte 2 ore, cu frecvență săptămânală. Modelele și instrumentele folosite sunt special concepute pentru formarea copiilor în programare.

Curiozitatea întâlnește programarea

La MindHub, curiozitatea copiilor întâlnește programarea și acesta, este primul pas în
transformarea lor din utilizatori, în creatori de tehnologie.

Folosind tehnicile educaței STEAM, încurajând lucrul în echipă și transpunând în practică
informațiile prin explorarea diverselor medii de programare, MindHub le oferă celor mici cadrul în care se simt liberi să pună întrebări, să testeze și să retesteze, să gândească soluții, strategii și răspunsuri adaptate vârstei și nivelului de cunoștințe pe care îl au.

La MindHub, pe lângă predarea principiilor programării, se creează un mediu în care copiii pot să exploreze și și dezvolte cele 12 abilități esențiale în secolul 21, de la gândirea critică, la creativitate și gândire analitică pentru a avea o bază solidă pe care să își construiască viitorul.

MindHub București Unirii este parte din rețeaua internațională de academii de programare
pentru copii și adolescenți, înființată în Bulgaria, și extinsă ulterior în Europa și SUA în sistem de franciză. În prezent, MindHub operează peste 40 de centre indepentente din nouă țări: România, Bulgaria, Belgia, Finlanda, Estonia, Macedonia, Danemarca, Olanda și S
UA.

Mindhub

MindHub a pregatit si o oferta pentru comunitatea Modern Dads – 50% discount la primul modul de curs Educatie digitala pentru copii ( 6 -8 ani).

Alege pentru copilul tau un cadou educativ, care ii va influnenta parcursul educational! Mai  multe despre MindHub poti accesa pe contul de Facebook.

CONIL Fest 2023 – FESTIVALUL INTEGRĂRII EDIȚIA A – XXIII-A ROMÂNIA COPIILOR – Unirea diferențelor

0

Cea de-a XXIII-a ediția a Festivalului Integrării – CONIL FEST se va desfășura anul acesta în
incinta Circului Metropolitan, între 25 și 26 noiembrie. Anul acesta, festivalul face un pas înainte, prin celebrarea în avans a Zilei Naționale, dar și a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, 3 decembrie, sub umbrela conceptului România Copiilor: Unirea Diferențelor.

Acest demers inovator are ca scop asigurarea fericirii și bucuriei tuturor copiilor, indiferent dacă aceștia se încadrează în tiparele obișnuite sau sunt atipici. Încurajăm bucuria și învățarea într-un spirit de unitate și incluziune, promovând valorile esențiale ale societății noastre.

CONIL FEST nu este doar un eveniment artistic sau de divertisment, ci și o lecție de viață. Unul dintre principalele obiective ale acestui festival este promovarea prieteniei și acceptării între copii, indiferent de diferențele lor. Acesta reprezintă un spațiu în care copiii pot învăța să se înțeleagă și să se respecte reciproc, indiferent de background-ul lor, abilitățile sau eventualele lor nevoi speciale.

Prin intermediul Festivalului Integrării, un mesaj puternic este transmis către societate: Toți copiii au talent!; Fiecare copil are ceva special de oferit, iar acest eveniment reprezintă un tribut adus diversității și potențialului fiecărui mic participant. Este un loc în care prejudecățile sunt lăsate deoparte, iar talentul și pasiunea copiilor strălucesc mai puternic ca niciodată.

Festivalul Integrării este cu adevărat un maraton artistic desăvârșit. În cadrul acestui
eveniment, orice copil, fie că este tipic sau cu nevoi speciale, devine un erou al publicului. Acest festival găzduiește o varietate impresionantă de performanțe artistice, de la dansuri și teatru la muzică și expoziții de artă. Toate acestea sunt prezentate cu pasiune și talent de către copii, demonstrând că fiecare mic artist are ceva special de oferit lumii.

Unul dintre aspectele remarcabile ale Festivalului Integrării este participarea activă a
instituțiilor educaționale. Școlile, grădinițele, cluburile sportive și școlile de dans și teatru se
implică cu entuziasm în acest eveniment. Fiecare ediție a festivalului este o oportunitate pentru aceste instituții să-și arate sprijinul pentru copii și să încurajeze dezvoltarea lor artistică și socială.

Școala Gimnazială specială pentru deficienții de vedere din București, participă cu 22 de copii talentați, cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani, cu momente emoționante de dans și muzică. Ei participă în fiecare an la CONIL Fest și momentele lor sunt pline de emoție! Trupe mari, precum Dance World și Zen Dance, copii tipici se alătură misiunii CONIL de integrare și susținere a copiilor cu dizabilități.

Ei vor performa pe scena festivalului cu 100/120 de copii, cu momente de dans modern sau acrobatic. Grupul Și eu pot, cu tineri cu diferite nevoi speciale (autism, sindrom Down, retard mediu,etc), participă la festival cu momente de dans și muzică. Ei se distrează de minune pe scenă, ridică de fiecare dată publicul în picioare cu energia lor pozitivă.

Sunt prieteni buni cu elevii CONIL, se întâlnesc de două ori pe săptămâna la Școala Gimnazială CONIL, pentru a socializa și pentru a participa la activități educative menite să le dezvolte independența și capacitatea de a se integra în societate. Grupul copiilor surdomuți de la Liceul Tehnologic Special, emoționează întreaga arenă a Circului prin spectacolul pe care-l oferă. Practic, este un festival care adună micii artiști din București dar și din tară, ceea ce-l transformă în cel mai mare mare eveniment dedicat copiilor din România.

CONIL Fest în cifre per ediție:

 1.500 copii tipici
 800 copii cu dizabilități
 80 instituții
 120 profesori și coordonatori
 30 voluntari
 5.000 vizitatori

În cadrul festivalului, pe holul Circului Metropolitan, va prinde viață și un târg plin de culoare și surprize! Aici, vor avea loc ateliere pline de creativitate, special concepute pentru micuții prezenți și expozanți pasionați, gata să împărtășească bucuria produselor lor.

Iată ce-i așteaptă pe vizitatori:

 Ateliere de motricitate, ateliere de robotică și ateliere hand-made
 Destiny Park va aduce veselia printr-o mascotă adorabilă, un prieten pufos care va fi în
centrul atenției și o să împartă îmbrățișări și zâmbete micuților entuziasmați.
 Baloane colorate și face painting.
Carrefour România sponsor al festivalului și implicit al târgului, a mers mai departe de
susținerea finaciară și a decis să fie apropape de copiii cu dizabilități și de vizitatori prin
următoarele acțiuni:
 Expoziția de fotografie „Inclusiv TU. Expoziția tuturor abilităților”, alături de Fundația
FARA. Organizatorii își propun să prezinte diversitatea abilităților, promovând un mesaj
de incluziune și acceptare.
 Panou fotografic pregătit special pentru a-i îndemna pe copiii şi tinerii participanți să îşi
descopere super eroii din ei: “Inclusiv TU. Descoperă-ți abilitățile de supererou!”.
Momentele de bucurie capturate în fotografii vor putea fi transformate gratuit în
magneți.
 Oferte speciale Carrefour, prin scanarea codului Act for Good disponibil în aplicația
Carrefour, vizitatorii pot beneficia de reduceri substanțiale la achizițiile lor.
 Moment artistic Carrefour, oferit în dar participanților, prin implicarea cu suflet a
artiştilor din NON Centru de Arte Performative.

INTRAREA ESTE LIBERĂ în cele două zile pentru vizitatorii care vor avea acces atât la festival cât și la târgul organizat în paralel cu festivalul.

Program festival și târg

 Sâmbătă – 25 noiembrie – 12:00 – 19:00.
 Duminică – 26 noiembrie – 09:00 – 19:00.

Partenerii media: București FM, Radio Itsy Bitsy, România Pozitivă, Presa în blugi, E-femeia,
PR&ARTS Communications, Succes Grup, Revista Antreprenorului, E-femeia.
Despre Asociația CONIL, fondatoarea Școlii Gimnaziale CONIL – Școala UNESCO

Povestea Asociației CONIL începe cu Adela Hanafi, o femeie curajoasă și hotărâtă care a trecut printr-o experiență dificilă. Ea a avut un copil cu nevoi speciale, care, din păcate, a decedat în urma unei pneumonii. Însă, înainte de această tragedie, Adela a observat cum copilul ei era tratat diferit de cei din jur, o experiență care a stârnit dorința ei de a face o schimbare. Astfel, în anul 2005, a înființat primul Centru CONIL, bazat pe conceptul educației incluzive, un loc deschis tuturor copiilor, indiferent de nevoile lor. Aici, toți copiii sunt egali și învață împreună, într-un mediu susținător.

De-a lungul anilor, proiectele desfășurate de CONIL au avut un impact semnificativ. Peste 3.000 de copii atipici au beneficiat de programe de educație și terapie specializată, peste 40.000 de copii tipici și cu dizabilități au avut ocazia să urce pe scene celebre ale capitalei în cadrul festivalului CONIL Fest, iar peste 300 de copii cu nevoi speciale au participat la tabere de integrare. De asemenea, peste 1.500 de copii și tineri cu dizabilități au
avut acces la cursuri gratuite de weekend, oferindu-le astfel o șansă reală de dezvoltare și
integrare.

PROIECT SPECIAL – CONIL Fest

Unul dintre cele mai deosebite proiecte ale Asociației CONIL este CONIL Fest, Festivalul Integrării, ajuns la cea de-a XXIII -a ediție. Acest eveniment a fost recunoscut și premiat la Gala Societății Civile, fiind considerat cel mai mare eveniment dedicat copiilor din România. CONIL Fest aduce împreună copii tipici și atipici din întreaga țară, oferindu-le o platformă pentru a-și arăta talentele și abilitățile.

 

*Sursa: CONIL

Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Jumătate dintre copii spun că nu sunt implicaţi de adulţi când se iau decizii.

0

Jumătate dintre copii spun că adulţii din jur nu îi implică atunci când se iau decizii, conform datelor World Vision România. Mai mult decât atât, unu din doi copii spune că nu se simte liber să-şi exprime opiniile în faţa profesorilor, iar unu din cinci nu se simte liber să facă acest lucru nici cu părinţii.

Când vine vorba de a reclama o problemă către autorităţi, o treime dintre adolescenţi spun că nu ar face acest lucru de teama de a nu fi crezuţi.

De ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România şi Consiliul Tinerilor din Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, au organizat evenimentul #CopiiiVorPuterea și au Dreptul să o ceară. Astfel, 15 copii din cele două consilii reprezentative ale copiilor și tinerilor au mers la Guvernul României, unde au fost prezenţi premierul Marcel Ciolacu, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse Natalia Elena Intotero, ministrul Educației Ligia Deca și preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie Rareş-Petru Achiriloaie, şi au prezentat  Strategia Drepturile Copiilor pe “înţelesul lor”, ca răspuns la adoptarea recentă a Strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului „Copii protejați, România sigură”- 2023-2027, document la care și copiii şi tinerii au contribuit. Nu în ultimul rând, aceştia au adresat întrebări reprezentanților Guvernului referitor la cum vor implementa această strategie.

Cei 15 copii au prezentat într-un limbaj prietenos, printr-o grafică similară cu cea de pe Instagram (cu care copiii sunt familiarizați), câteva dintre problemele din strategie care îi preocupă: participarea copiilor la procesul decizional, echitatea în educație și protecția lor în fața diferitelor forme de abuzuri și violențe.  Strategia Copiilor pe înţelesul lor, în format de Instagram, poate fi regăsită aici: https://worldvision.ro/wp-content/uploads/2023/11/Drepturile-copiilor_pe-intelesul-lor.pdf

Copiii şi tinerii au cerut autorităţilor, la Guvern, să continue traducerea Strategiei pe un limbaj prietenos cu copiii, precum şi să implice copiii în mod formal în procesul de monitorizare a implementării strategiei.

Mai mult, copiii au propus premierului Marcel Ciolacu să invite copiii şi tinerii în şedinţele de Guvern, atunci când se discută politici publice care îi privesc.

 

43% dintre adolescenţii de la sate văd în comunităţile lor oameni violenţi, care consumă alcool: Copii îşi cer Dreptul la protecție în fața abuzurilor

Deși o parte dintre minori sunt zilnic expuși la violență în școală, familie sau pe stradă, patru din zece elevi din ciclul gimnazial și liceal nu știu dacă în unitatea lor de învățământ se află un consilier școlar cu care să poată vorbi dacă au nevoie, arată un sondaj realizat de World Vision România. În același timp, 37% dintre profesorii consultați de organizație se simt puțin sau deloc pregătiți să identifice copiii care sunt victime ale violențelor. Iar în cazul actelor de agresiune care se petrec chiar la școală, doar 45% consideră că „știu ce au de făcut”.

43% dintre adolescenții de la sate văd în comunitățile lor oameni care sunt violenți și consumă alcool. Totodată, 20% dintre părinții lor consideră că cei mici sunt expuși la violenţe pe stradă. Referitor la agresiunile în școală, doi din zece copii din comunitățile vulnerabile spun că violența este prezentă mult sau foarte mult.

Numărul de apeluri la Telefonul Copilului a crescut semnificativ: cu peste 3.000 anual. Totuși, sistemul de raportare prezintă deficiențe, inclusiv lipsa de informații detaliate și  a unei platforme care să integreze toate raportările de abuzuri la adresa copiilor. Aceste deficiențe arată posibilitatea unui număr real mai mare de cazuri de abuz decât cele raportate oficial. Strategia subliniază și necesitatea formării tuturor angajaților din sistemul public, și nu numai, care intră în contact cu copiii.

“Protecția copiilor înseamnă mult mai mult decât legi si mecanisme. Este o misiune comună fiecăruia dintre noi, o misiune de a schimba modul de raportare al societății la copii. Avem nevoie de campanii de conștientizare cu privire la formele de violență, de modalități de raportare prietenoase și de un sistem național care să colecteze toate sesizările pe abuz”, a declarat Mara, 15 ani, Dolj.

Unu din zece copii din mediul rural nu merge la şcoală: Copiii îşi cer Dreptul la o educație echitabilă

Una dintre cele mai importante probleme identificate de copii în ceeea ce privește echitatea în educație este decalajul dintre elevii din mediul rural și cei din mediul urban.

Conform unui raport realizat de World Vision România, unu din zece copii din mediul rural nu frecventează nicio instituţie de învăţământ. În aceste zone, unu din patru copii frecventează grădinița ocazional, chiar parțial, mergând uneori doar o dată pe săptămână. 45% dintre părinți invocă deficitul de resurse financiare drept cauză pentru frecventarea redusă a grădiniței. Totodată, elevii români din medii dezavantajate, chiar și cei cu performanțe bune, au aspirații educaționale mai scăzute: 1 din 4 nu se așteaptă să termine învățământul superior.

Referitor la această temă, printre țintele strategiei se află: scăderea ratei abandonului școlar timpuriu cu 4,5% față de 15,3% (cât era în 2019), cât și reducerea cu 15% a procentului de tineri cu competențe scăzute la testările PISA.

„În discuțiile noastre din grupul nostru de Instagram, am abordat un subiect crucial pentru noi – educația, o problemă care ne preocupă și ne afectează profund. Printre soluțiile pe care le-am identificat în strategie și le considerăm esențiale se numără: oferirea unei mese calde în școli, deoarece sunt copii care ajung la școală fără mâncare și e greu să te concentrezi când îți e foame sau frig. De asemenea, programele de educație parentală sunt vitale pentru ca părinții să înțeleagă importanța educației și să prioritizeze școala în locul muncii gospodărești. În plus, e nevoie de mai mulți profesori de sprijin, în special în zonele rurale, unde mulți copii necesită o atenție specială „, a declarat Mario, 16, Vaslui.

Unu din doi copii spune că adulţii nu le cer copiilor opinia: Copiii îşi cer Dreptul la participare

Jumătate dintre copii spun că adulţii din jur nu îi implică atunci când se iau decizii, conform datelor World Vision România.

Conform datelor care fundamentează măsurile propuse în Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului „Copii protejați, România sigură”- 2023-2027, majoritatea copiilor români (88%) știau despre drepturile copilului, un procent mai mic decât media europeană (95%). Cei mai mulți au aflat despre aceste drepturi de la școală (69%), familie (40%) și Internet (40%). Alte surse mai puțin folosite au fost cărțile (16%) și prietenii, ONG-urile sau alții (între 9% și 11%). La nivel european, școala a avut un rol mai important (83%) în informarea copiilor.

La nivelul strategiei României, una dintre ținte este ca “documentele de politici naționale care vizează drepturile copilului să fie elaborate în formate accesibile pentru copii și cu participarea copiilor”.

“Un prim pas spre implicarea cu adevărat a tinerilor o reprezintă înțelegerea legislației cu care aceștia vor lucra. De aceea, traducerea în limbaj prietenos a documentelor oficiale trebuie să fie o prioritate. Alături de acest demers, ne-ar ajuta înființarea si utilizarea de mecanisme de consultare a copiilor, la nivelul fiecărui domeniu. Suntem experți în experiențele pe care le avem, iar acest lucru ne face veritabili parteneri de discuție și implementare a politicilor publice care ne vizează,” a declarat Bianca, 17 ani, Bacău.

 “Respectarea drepturilor copilului începe, în primul rând, cu o bună informare și în baza unei relații de încredere pe care adulții au responsabilitatea să o construiască cu copiii. Obligaţia noastră este să-i susţinem şi să-i încurajăm pe copii să-și exprime opiniile atunci când se iau decizii care îi pot afecta atât  la nivel de comunitate locală, cât la nivel national. Datele noastre arată că jumătate dintre copii nu se simt liberi să-și exprime opiniile în faţa profesorilor, iar unu din cinci nu-şi exprimă opiniile în fața părinților. Totodată, peste o treime dintre copii spun că nu se simt încurajați de adulții din jurul lor să producă o schimbare în comunitatea de care aparțin. Mai grav este că observăm că 28% dintre adolescenţi nu ar aborda autorităţile dacă ar fi victima unor violenţe, cei mai mulți din teama de a nu fi crezuți”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

“FONPC susține participarea reala a copiilor la acțiuni și decizii și învățam de la ei să fim atenți la nevoi și drepturi. Este doar o chestiune de voință, ascultare și încredere”, a declarat Daniela Boșca, director executiv FONPC.

Despre World Vision România

World Vision România  este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România a ajutat un milion de copii și adulți, din 40 județe.

Detalii la www.woldvision.ro și http://fb.com/WorldVisionRomania

Despre FONPC

FONPC este principalul interlocutor specializat al statului în vederea elaborării şi redefinirii politicilor publice pentru asigurarea bunăstării copilului din perspectiva drepturilor copilului, utilizând şi dezvoltând într-un cadru coerent şi comprehensiv experienţa şi expertiza membrilor săi. Înfiinţată în anul 1997, FONPC există cu şi pentru membrii săi, în folosul copiilor şi al comunităţii ghidându-se după principiile şi prevederile statutare şi promovând următoarele valori: identitatea/ autonomia membrilor, eficienţă în comunicare şi în acţiune, decizie democratică, solidaritate, deschidere, încredere, respect reciproc, echitate, consecvenţă, continuitate, parteneriat, transparenţă, participare şi implicare.

 

*Sursa: World Vision România

 

Conferinta dedicata parintilor in BRASOV – Modern Family Challenges!

0

Parintii din BRASOV sunt invitati la prima editie a conferintei Modern Family Challenges in orasul lor! Subiectul evenimentului este:𝗖𝘂𝗺 𝗰𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗲𝗺 𝘂𝗻 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗹 𝗲𝗰𝗵𝗶𝗹𝗶𝗯𝗿𝗮𝘁? 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝘁𝗶𝗺𝗽𝘂𝗿𝗶𝗲 𝘀̦𝗶 𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶.

Hai să te informezi la conferinta Modern Family Challenges Brasov! Investeste acum in dezvoltarea ta ca parinte, pentru un impact pe termen lung in viata copilului tau!

 

Modern Family Challenges ajunge in Brasov!

Modern Family Challenges eveniment educativ dedicat familiei moderne, ajunge în comunitatea părinților din BRASOV ! Cand: pe 𝟮𝟭 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯, de la 18:00 – 21:00, la 𝗖𝗼𝗿𝗲𝘀𝗶 𝗕𝘂𝘀𝗶𝗻𝗲𝘀𝘀 𝗖𝗮𝗺𝗽𝘂𝘀, Sala IAR 80!  Te invităm să dezbatem alături de specialiști în psihologie, experți și oameni relevanți pe zona da parenting, subiectul: 𝗖𝘂𝗺 𝗰𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗲𝗺 𝘂𝗻 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗹 𝗲𝗰𝗵𝗶𝗹𝗶𝗯𝗿𝗮𝘁? 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝘁𝗶𝗺𝗽𝘂𝗿𝗶𝗲 𝘀̦𝗶 𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶.

Omuletul nostru absoarbe tot ce aude si vede si de aceea este extrem de important sa invatam cum sa ii cultivam increderea si iubirea de sine, sa ii descoperim nevoile specifice si cum putem contribui la motivarea si determinarea sa.

Sigur ca parentingul se traieste, se simte, dar sunt si multe lucruri pe care nu le stim, asadar este necesar sa intelegi rolul tau si sa dobandesti abilitatile necesare pentru a fi un parinte prezent, iubitor si care il sustine!

Descoperim impreuna si cum influenteaza experientele din primii ani de viata, viata adulta si cum sa facem din timp si tehnologiealiatii nostri de nedajde?

Si pentru ca ne ocupam de educatie 360, invatam si ce le spunem copiilor despre bani!

Toate pregatite pentru tine, parintele modern al generatiei noastre, dornic sa fie cel mai bun exemplu pentru copilul sau!

Evenimentul este gratuit si posibil datorita partenerilor nostri minunati, care sustin initiativa si satisfac dorinta ta de cunoastere!

Completează formularul de înregistrare și rezervă-ți locul gratuit! Mai mult, la eveniment pregătim pe lângă sesiunea de informare și momente practice, interacțiune cu brandurile și multe surprize.

 

𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗘𝗩𝗘𝗡𝗜𝗠𝗘𝗡𝗧 Modern Family Challenges

Iata ce program ti-am pregatit pe 21 noiembrie:

18:00 – 18:30: Registration & networking
18:30 – 19:10: 𝗜𝗺𝗽𝗮𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗺𝗲𝘂 𝗰𝗮 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗶̂𝗻 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝘁𝗶𝗺𝗽𝘂𝗿𝗶𝗲 𝗮 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶. 𝗗𝗲 𝗹𝗮 𝘀𝘁𝗶𝗹𝘂𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝗽𝗮𝗿𝗲𝗻𝘁𝗶𝗻𝗴, 𝗹𝗮 𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶, Gabriela Maalouf, Psiholog;
19:10 – 19:40: 𝗖𝗲 𝗹𝗲 𝘀𝗽𝘂𝗻𝗲𝗺 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗯𝗮𝗻𝗶? Marian Gavenea, Profesor Școala de bani;
19:40 – 20: 00: Networking & brand interaction;
20:00 – 20:45: 𝗦𝗲𝗰𝗿𝗲𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗡𝗲𝘂𝗿𝗼𝘀̦𝘁𝗶𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗶 𝗣𝗮𝗿𝗲𝗻𝘁𝗶𝗻𝗴𝘂𝗹𝘂𝗶: 𝗖𝘂𝗺 𝗰𝘂𝗹𝘁𝗶𝘃𝗮̆𝗺 𝘂𝗻 𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂 𝘀𝗮̆𝗻𝗮̆𝘁𝗼𝘀 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗲𝘇𝘃𝗼𝗹𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗺𝗶𝗻𝘁𝗮𝗹𝗮̆ 𝗮 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗻𝗼𝘀̦𝘁𝗿𝗶, Dr. Psih. Drd Costin Dămășaru – Fondator și CEO Veruvis & Veruvis Kids;
20:45 – 21:15: 𝙁𝘼𝙈𝙄𝙇𝙔 𝙏𝘼𝙇𝙆𝙎:
𝗖𝘂𝗺 𝘀𝗮̆-𝘁̦𝗶 𝗳𝗮𝗰𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝘁𝗶𝗺𝗽 𝘀̦𝗶 𝘁𝗲𝗵𝗻𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲 𝗮𝗹𝗶𝗮𝘁̦𝗶 𝗱𝗲 𝗻𝗮̆𝗱𝗲𝗷𝗱𝗲 𝗮𝘁𝘂𝗻𝗰𝗶 𝗰𝗮̂𝗻𝗱 𝗲𝘀̦𝘁𝗶 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲? Ștefana Rondak, Co-fondator Aplicație Mommy HAI
&
𝘾𝙧𝙚𝙨̦𝙩𝙚𝙢 𝙘𝙞𝙩𝙞𝙩𝙤𝙧𝙞: 𝙧𝙤𝙡𝙪𝙡 𝙥𝙤𝙫𝙚𝙨̦𝙩𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙞̂𝙣 𝙙𝙚𝙯𝙫𝙤𝙡𝙩𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙚𝙢𝙤𝙩̦𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡𝙖̆ 𝙖 𝙘𝙤𝙥𝙞𝙞𝙡𝙤𝙧, Cristina Ipate-Toma, Redactor-Sef editura Ars Libri & Consilier Școlar;
21:15 – 21:30: Tombola & networking
MODERATOR: Sofia Frunză, Inițiator & coordonator Modern Family România & Modern Dads

 

Participă la eveniment și beneficiază de expertiza specialiștilor, de informații adaptate la realitatea zilelor noastre, experiențe pregătite la standuri, provocări și concursuri! Alocă o seară de marți pentru informare și explorare, pentru inspirație și networking.

Mai mult, ti-am pregatit multe suprirze alaturii de partenerii evenimentului:

Premium Partners: Scoala de bani || Veruvis

Gold Partners: Generali Romania || Woom Bikes Romania

Silver Partners: Editura Ars Libri || Mommy HAI || Sugus Romania || Ursuletul Papi || Podocare Efect & Footlogix Romania

Partners: Superthings || Kookyloos

Parteneri media – Brasov Stiri, Zile si Nopti, MIB International, Jurnaluliubirii.com, News Brasov, Alexandra Ciucanu;

Prinde locul gratuit la Modern Family Challenges, un eveniment dezvoltat de agenția Creative Energy Corner!

 

*Despre CREATIVE ENERGY CORNER

Creative Energy Corner este o agenție de PR & Events, prezenta pe piata din anul 2014. Agenția este condusă de Laura Pîrlog și Sofia Frunză și are ca focus evenimentele (proprii și ale clienților agenției), campanii de comunicare online și offline, precum și Influencer Marketing.

Pentru parteneriate si colaborari: sofia.frunza@energycorner.ro || Tel: 0755925594

 

„Părinți puternici. Copii fericiți, alături de profesorul Dumitru Borțun, la conferința AUTENTIC

0

Asociația Tzuby’s Kids este invitată să împărtășească cu participanții conferinței Autentic despre visul fiecărui copil: apartenența într-o familie permanentă, îngrijit cu o dragoste competentă.

În 21 noiemebrie 2023, ora 19:00, alături de profesorul și mentorul Dumitru Borțun și moderatorul Costi Gogoneață, asociația Tzuby’s Kids  va lua parte la conferință AUTENTIC la sala Dalles din București, cu titlul „Rațiune și emoție. Când ai fost ultima dată FERICIT?” Biletele pot fi achizitionate aici.

“Tema abordată de profesorul Borțun este pivotală în misiunea Tzuby’s Kids. Toate studiile ne arată că mediul optim în care un copil se poate dezvolta este familia, nu putem vorbi despre a asigura fericirea unui copil fără a-i oferi o familie în care să se simtă în siguranță și să fie iubit. Rațiunea și emoția se împletesc în misiunea Asociației Tzuby’s Kids pentru fericirea copiilor care au fost lipsiți de îngrijirea părinților biologici.” fondatorul asociației Tzuby’s Kids, Liviu Mihăileanu.

Evenimentul este caritabil, banii obținuți din vânzarea biletelor fiind donați către Tzuby’s Kids  – Părinți puternici. Copii fericiți. Scopul Tzuby’s Kids este ca fiecare copil să beneficieze de o familie în care să fie îngrijit cu o dragoste competentă.

În acest sens, asociația oferă informare și consiliere în vederea adopției și a plasamentului familial, instruire în îngrijirea competentă a copiilor cu istoric de traumă și sprijinim integrarea copilului în familie prin grupuri de suport pentru părinți, terapie de grup pentru copii și tabere terapeutice.

Anul 2022 ne-a confirmat nevoia crescândă de instruire și suport, aici fiind concentrate cele mai intense eforturi din partea noastră. Pe lângă cele 324 de persoane consiliate în vederea adopției, 1.082 de persoane au primit instruire de specialitate și 268 de persoane au participat la grupurile de suport și taberele Tzuby’s Kids. Este din ce în ce mai evident că, odată cu creșterea numărului de adopții din România (în anul 2021 am înregistrat cel mai mare număr de adopții din ultimii 20 de ani), nevoia serviciilor de suport pentru integrare copiilor în familiile adoptive și de plasament este critică și va fi din ce în ce mai mare de la un an la altul.

Planurile noastre de viitor rămân sintetizate într-un singur cuvânt: TzubyLAND – un complex terapeutic în care cât mai mulți copii și familiile lor să aibă parte de suport în vindecare și recuperare. Compania PwC a sponsorizat achiziția unui teren în proximitatea Sibiului, urmând ca și alți parteneri să se alăture acestei viziuni: Părinți puternici. Copii fericiți. 

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun a fost premiat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţilor din România – ANSOC cu titlul de Profesor Bologna, acordat dascălilor care „sunt apreciaţi de studenţi, aduc plus de valoare educaţiei din România şi sunt modele pentru studenţi”.

De asemenea, pe domnul prof. univ. dr. Dumitru Borțun l-a decorat președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler în semn de apreciere pentru contribuţia importantă avută, de-a lungul întregii sale activităţi, la promovarea culturii şi a identităţii naţionale româneşti.

 

Tzuby’s Kids susține workshop-uri la Sibiu și Timișoara

Pentru cei care nu sunt din București și doresc să afle informații despre procesul adopției din partea asociației Tzuby’s Kids, sunt invitați în luna noiembrie la Summit-ul ARFO, cel mai important eveniment în domeniul adopției, organizat de Alianţa România Fără Orfani.

  • Sibiu, 18 noiembrie, Tzuby’s Kids susține workshop-urile: „Procesul Adopției”, „Trauma și Dificultățile de Procesare Senzorială”, Modele de Implicare a Bisericii”
  • Timișoara, 25 noiembrie, „Procesul de Adopție”, „Trauma și Dificultățile de Procesare Senzorială”, precum și „Impactul Traumei în Dezvoltarea Copiilor”

 

*Sursa: Asociația Tzuby’s Kids

 

Vineri începe Povestea de Crăciun la Opera Comică pentru Copii

0

Pe 17 noiembrie, la ora 16:00, se deschid porțile Târgului „Poveste de Crăciun”, în curtea Operei Comice pentru Copii, pe Calea Giulești nr. 16. O mulțime de activități și surprize de sezon, plus 145 de spectacole, îi așteaptă pe cei mici împreună cu familiile lor.

Evenimentul are loc în perioada 17 noiembrie – 30 decembrie 2023, după următorul program:

  • orele 16:00-21:00: vinerea și în perioada 18-21 decembrie
  • orele 10:00-21:00: sâmbăta, duminica și în zilele de 30 noiembrie, 1, 26, 27, 28, 29 decembrie
  • închis: pe 24 și 25 decembrie.

 

Atracții de Poveste, unicat în București

Una dintre activitățile unicat în București este și în acest an Zborul cu Sania, pentru cei mai curajoși vizitatori, care vor să se simtă la înălțime și la propriu, nu doar la figurat. Începând cu prima zi a evenimentului poposește în Târg chiar Moșu’ în persoană, pentru a se întâlni cu toții copiii care vor să-l vadă și să-i transmită dorințele lor, după ce au călătorit cu Liftul Magic pentru a ajunge până la el.

Patinoarul, Derdelușul, Trenulețul și Caruselul revin în curtea Operei Comice pentru Copii, spre bucuria copiilor de toate vârstele. Derdelușul, atracție unică în Târgul „Poveste de Crăciun”, este destinat exclusiv copiilor, iar pe Patinoar, în Trenuleț și în Carusel sunt invitați și părinții și bunicii.

Târgul cu Bunătăți atrage cu siguranță atenția vizitatorilor în căutare de daruri inspirate și mâncăruri tradiționale, iar la Căsuța din Copac este amenajată zona de servit masa în familie. Scena Colindătorilor, unde cântă corurile de copii din Programul Național Cantus Mundi, este nelipsită și din această ediție a Târgului.

Încă una dintre noutățile din acest an este faptul că organizatorii deschid parcul de aventură pentru prima dată în sezonul rece, pentru ca bucuria explorării să se întâmple și într-un cadru festiv. Traseul Spiridușilor îi provoacă pe cei mici să descopere secretele iernii, iar Tiroliana Renilor provoacă adrenalină într-un mod adorabil. În Hornul Moșului, un perete de escaladă, sunt așteaptați copiii dornici de provocări la înălțime. Împreună, aceste atracții creează o experiență de iarnă plină de aventură și entuziasm, perfectă pentru toți copiii dornici să exploreze și să se distreze în aer liber.

La Atelierele Spiridușilor copiii își exersează creativitatea prin realizarea de globuri, decorațiuni de iarnă, coronițe și jucării din fetru, iar la Magazinul OCC și la Librăria lui Moș Crăciun, părinții găsesc inspirația pentru cadourile de sub brad. Totodată, Atelierele Bubu continuă și pe durata Târgului „Poveste de Crăciun”, fiind adresate celor mai mici spectatori, cu vârste de până la 3 ani.

În premieră, în această ediție, Fabrica de Turtă Dulce și Fabrica de Coronițe sunt locurile în care cei mici au ocazia să-și încerce talentele culinare și estetice, realizându-și propriile decorațiuni delicioase de sărbători. Iar la finalul vizitei în Târg, amintirile cele mai frumoase se creează pe loc la Colțul Foto.

Accesul publicului în Târgul „Poveste de Crăciun” este liber. Pentru participarea la activități este necesară achiziționarea de tichete, disponibile la Magazinul OCC și în spațiile special amenajate în incinta Târgului. Costul unui tichet este de 3 lei.

 

145 de spectacole pe 4 scene

Nu aveau cum să lipsească spectacolele pe durata Târgului „Poveste de Crăciun”, majoritatea având deja biletele epuizate. Anul acesta am pregătit 145 de reprezentații din 9 titluri diferite, la care sunt așteptați peste 20 000 de spectatori. Începem cu una dintre cele mai amuzante opere din toate timpurile, „Elixirul dragostei”, continuăm cu cel mai celebru spectacol de balet al iernii, „Spărgătorul de Nuci”, apoi cu cele mai jucate spectacole din ultima perioadă, „Bubu la Zoo” și „Parada jucăriilor”, și încheiem anul cu opereta „O Noapte la Veneția”, programată între Crăciun și Revelion.

Spectacolul eveniment „Poveste de Crăciun” se va juca în acest an de opt ori, cu casa închisă, în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii.

Targul cu bunatati

„Poveste magică”, în premieră în Salonul Mozart

Începând cu 25 noiembrie 2023, actorul Bogdan Muntean, magician al Operei Comice pentru Copii, aduce pe scenă o nouă poveste fermecată, pe care ne-o spune prin glume și trucuri.

Este povestea magiei, această artă de a produce fenomene naturale care par miraculoase. Fie din foc, fie din apă, din aer, din pământ, Bogdan Muntean știe toate secretele aparițiilor și disparițiilor de obiecte, de persoane și de personaje. El are puterea de a face copiii să plutească, de a combina culorile obiectelor, de a crea prin puterea imaginației, alături de spectatori, o lume în care orice vis poate deveni realitate. Dar cum au apărut și apar aceste minuni se poate afla doar în spectacolul „Poveste magică”, premiera sfârșitului de an în Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii.

„Bubu și Fulgii de nea”, în premieră în Sala UnderGrant

Pe 2 decembrie are loc premiera celui de-al treilea spectacol din seria lui Bubu, în Sala UnderGrant. „Bubu si fulgii de nea” aduce în prim-plan muzica celebrului spectacol de balet „Spărgătorul de Nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski și pune accent, prin scenariul său, pe cunoașterea și înțelegerea anumitor nevoi emoționale și sociale esențiale. Nevoia de conectare, nevoia de control și nevoia de competență sunt pilonii unei educații sănătoase și ai unei dezvoltări armonioase.

Echipa de creație coordonată de Andreea Soare și Irina Furdui păstrează aceeași rețetă care i-a cucerit pe cei mici: o călătorie muzicală multisenzorială, într-un spațiu sigur pentru copii, cu un decor conceput special pentru a le oferi libertate de mișcare, un scenariu ce le dezvoltă inteligența emoțională și le pune la dispoziție părinților un set de jocuri cu care pot continua educația acasă. Toate acestea fiind realizate prin contribuția unei echipe de specialiști în artele spectacolului, mișcare, psihologie și pedagogie.

Bubu este simbolul educației culturale timpurii și cel mai bun prieten al celor mici. Experiența dobândită alături de cei peste 5000 de „foarte mici spectatori” care au luat parte activ la spectacolele „Bubu și Anotimpurile” și „Bubu la Zoo” contribuie la realizarea, în luna decembrie a acestui an, a premierei „Bubu și fulgii de nea”.

Basme cu cai

„Basme cu cai”, în premieră la Opera Comică pentru Copii

Pentru prima dată la Opera Comică pentru Copii, publicul are acces la un concept unic de divertisment urban neconvențional: „Basme cu Cai”. Acțiunea de legendă, văzută până acum doar pe ecrane, prinde viață chiar în fața micilor și marilor spectatori. Reprezentațiile au loc în aer liber, în Grădina Operei Comice pentru Copii, într-un spațiu de poveste, amenajat special pentru acest eveniment, în perioada 15-23 decembrie 2023. Durata e de 30 de minute, iar subiectul aduce în prim plan povestea Zăpezii și a vântului de iarnă, Crivățul. Luate separat, cele două elemente nu sunt foarte apreciate – zăpada acoperă pământul și face viața grea oamenilor, iar Crivățul îi face să dârdâie de frig. Dar atunci când se întâlnesc, creează împreună niște tablouri nemaivăzute, iar oamenii nu pot să nu aprecieze frumosul! Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro. Locurile vor fi alocate în ordinea sosirii.

„Basme cu Cai” reprezintă visul împlinit al cascadorului Vali Vasilescu, el fiind cel care scrie scenariile de poveste, apoi le pune în scenă alături de echipa lui de cascadori, actori tineri, veterani ai cinematografiei și tehnicieni. Unii îi spun meserie, alții îi spun pasiune. De fapt, este viața de poveste a unuia dintre cei mai mari cascadori pe care i-a văzut România. Vali Vasilescu a dublat actori celebri, în filme precum „Cold Mountain” și „The Three Musketeers”.

A fost primul român acceptat în „The Taurus World Stunt Academy”, prestigioasa organizaţie internaţională a cascadorilor, fiind și crescător de cai, lupi și păsări de pradă. În cariera sa, a avut ocazia să lucreze alături de actori celebri precum: Danny Trejo, Jude Law, Mila Jovovich, Nicole Kidman, Steven Seagal, Wesley Snipes, Jean Claude Van Damme, Sharon Stone, Mickey Rourke, Mathew Macfadyen, Ray Stevenson, Orlando Bloom, Christopher Lambert, Adrien Paul, Lance Henriksen și Jon Voight.

 

50 de Ateliere ale Spiridușilor, disponibile prin rotație pe toată durata Târgului

Atelierele Spiridușilor, locul unde copiii își exersează creativitatea, sunt în număr de 45 la ediția din acest an. Astfel, prin rotație pe toată durata Târgului, cei mici pot participa la ateliere de creație unde își pot confecționa, sub îndrumarea meșterilor, diferite obiecte de folosit acasă atât în perioada sărbătorilor, cât și în restul anului.

Dintre atelierele cu tematică de iarnă amintim: Coronițele din brad natural, Decorațiunile cu Lumânări, Ghetuța lui Moș Crăciun, Brad de Crăciun colorat, Felinar de Crăciun, Decorațiuni vesele din lemn pentru Crăciun, Brăduț din fetru, Felicitări de Crăciun, Puzzle cu Animăluțe 3D, Glob decorat, Clay, Slime  și Tabloul de Crăciun cu Licheni.

Accesul publicului în Târgul „Poveste de Crăciun” este liber. Pentru participarea la activități este necesară achiziționarea de tichete, disponibile la Magazinul OCC, la Casa de Bilete OCC și în spațiile special amenajate în incinta Târgului. Costul unui tichet este de 3 lei.

  • Derdeluș – 1 tichet / coborâre
  • Patinoar – 6 tichete / tură de 90 de minute, 6 tichete închirier patine, 6 tichete închiriere focă
  • Carusel – 3 tichete / persoană / tură (5 minute)
  • Trenuleț – 3 tichete / persoană / tură (o plimbare)
  • Zbor cu Sania – 18 tichete / tură (două persoane o dată)
  • Traseul Spiridușilor – 9 tichete, vârstă minimă: 3 ani, înălțime minimă: 100 cm, înălțime maximă: 140 cm
  • Hornul Moșului – 7 tichete, vârstă minimă: 5 ani, înălțime minimă: 120 cm
  • Tiroliana Renilor – 6 tichete, vârstă minimă: 3 ani, înălțime minimă: 100 cm, înălțime maximă: 140 cm
  • Liftul Magic către Moș Crăciun – 15 tichete / urcare (maxim 4 persoane o dată)
  • Fabrica de Turtă Dulce – 3-15 tichete
  • Fabrica de Coronițe – 5-20 tichete
  • Colțul Foto – 5 tichete / fotografie
  • Atelierele Spiridușilor – 5-25 tichete, în funcție de atelierul ales.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către  soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole  de calitate – operă, balet, musical, concerte-lecție, operetă, teatru muzical – cât şi prin diverse proiecte conexe inovatoare precum festivaluri de vară și de iarnă, Atelierele „Micul Artist”, ,,Magazinul OCC”, Tururile „În Spatele Cortinei”, ,,Petreceri de ziua de naștere”, ,,Escape Room”, „Aventura Parc”,  „Abonamente” sau „Voluntariat”.

 

Ce se vede în luna noiembrie la Teatrul Ion Creangă

0

Toamna se numără spectacolele bune pe scena Teatrului Ion Creangă, spectacole pline de feerie, joacă și bucurie, create și gândite special pentru cei mai iubiți dintre spectatori – copiii!

Fie că e vorba de categoria de vârstă 0-3 ani (#TICBEBE), 3-6 ani (#TICPITIC) sau +6 ani (#TICJUNIOR), fiecare mic privitor are parte de propria-i reprezentație. De la călătorii senzoriale printre planete și stele – cum se întâmplă în „ÎmpreLună“ (0-3 ani) -, până la călătorii fantastice – ca în „Jack și vrejul de fasole“ (5+ ani) -, titlurile din portofoliul lunii noiembrie acoperă interese și pasiuni variate și toate explorează fascinantul tărâm al imaginației. „ÎmpreLună“ se joacă duminică, 5 noiembrie, la Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23), de la ora 11:00, iar „Jack și vrejul de fasole“, tot duminică, dar pe 19 noiembrie, de la ora 11:00, la Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian (Bd. Octavian Goga 1).

Vă invităm, de asemenea, să urmăriți în continuare pagina oficială a teatrului, www.teatrulioncreanga.ro, pentru a fi la zi cu ultimele noutăți, dar și pentru a afla mai multe detalii despre spectacole sau informații despre bilete.

PROGRAM NOIEMBRIE 2023

Fără frică (3-6 ani)
03.11, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23)


Acțiunea din spectacolul „Fără frică“ ne poartă tocmai în inima unei păduri, un loc plin de mister și pericole care pândesc la tot pasul, unde vom face cunoștință cu Urechilă și Pămătuf, doi iepurași simpatici și sperioși – sau poate doar un pic prea prevăzători. Însă, chiar dacă nu par, ei au nebănuite resurse de curaj! Și ne vor arăta și nouă cât de ușor ne putem depăși cele mai mari frici atunci când cei dragi au nevoie să fim puternici pentru ei.

O lume de la zero (0-3 ani)
04.11, ora 11.00,
Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

Creat și regizat de Beatrice Iordan, acest spectacol vine cu o mare provocare: ne invită să asistăm la un altfel de început al Universului, un început dominat de inocență și de bucuria de a descoperi, prin joacă, lumea din jur. Cele două personaje, Mira și Miru, vor construi împreună, acompaniați de muzica duioasă a instrumentelor, „O lume de la zero“, ale cărui sensuri se vor lăsa descoperite pas cu pas.

Mica sirenă (+4 ani)
04.11, ora 18:00 & 18.11, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23) 

Iubirea îi determină pe oameni să facă lucruri la care nu s-ar fi gândit niciodată. De fapt, nu doar pe oameni, ci și pe făpturile fantastice, așa cum este Ariel, fiica cea mică a Zeului apelor, care se îndrăgostește de un om. Pentru a-și împlini iubirea, face sacrificiul suprem. Renunță la propriul suflet ca să-și preschimbe coada în picioare. Pornește apoi într-o aventură plină de peripeții și înfruntă întreg universul în numele iubirii, într-un spectacol muzical fascinant care vă va face s-o adorați.

ÎmpreLună (0-3 ani)

05.11, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)

 

Imaginația este un tărâm infinit, care ne permite să vedem universul altfel decât îl știm – Luna, de exemplu, poate fi la fel de moale ca un burete. Totul este să ne lăsăm purtați de aripile fanteziei. „ÎmpreLună“ le propune micilor spectatori o călătorie senzorială printre planete și stele, în care întâmplările mai mult se simt decât se trăiesc.

 

Ursul păcălit de vulpe (3-6 ani)
05.11, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)

Un urs, o vulpe și un pește s-au întâlnit într-o poveste. Iar ceea urmează să se petreacă pare să fie rupt nu dintr-o poveste, ci chiar din realitatea uneori surprinzătoare – întâmplări care ne arată că lăcomia și falsa prietenie s-au născut odată cu timpul. Dar timpul, la rândul lui, ne-a mai învățat ceva: când privim o provocare cu umor, devenim mai înțelepți. Simțim cum creștem. Ce vom învăța din pățaniile ursului sau din planul șiret al vulpii? Să-i dăm mai bine cuvântul peștelui, pentru că el este cel care ne va spune povestea…

Punguța cu doi bani (3-6 ani)
10.11, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)

Deși a fost scrisă acum mai bine de o sută de ani, povestea lui Ion Creangă continuă să aibă același farmec și același impact asupra cititorilor. Punerea ei în scenă, în regia Gabrielei Dumitru, îi reconfirmă dinamismul și potențialul interactiv – vom cânta, vom râde și ne vom distra alături de un cocoș simpatic și companionii săi. S-a auzit cumva „Cucurigu, boieri mari, dați punguța cu doi bani!“? E timpul să-nceapă spectacolul!

 

Povești cu fire (1-4 ani)
11.11, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)

Într-un spațiu atemporal, ne pregătim să pornim spre un tărâm croșetat din întâlniri neprevăzute. Conduși de un fir invizibil, în fața noastră, o sferă uriașă de lână și trei personaje interesante vor apărea rând pe rând. Împreună, ele vor porni în descoperirea și deslușirea firelor ce ne înconjoară. Spectacolul „Povești cu fire“ este universul ideal al oricărui copil care se lasă desprins din mâinile părinților și care, ghidat de curiozitate, se bucură de explorarea necunoscutului.

 

Hainele cele noi ale Împăratului (3-6 ani)
11.11, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)


Luminăția Sa, măritul Împărat prea bine îmbrăcat și foarte lăudat, are tot timpul nevoie de aplauze și complimente. Lui nu-i pasă de regat – toată ziua visează țesături fine și broderii de calitate, de fiecare dată unele mai noi și mai grozave. Dar când supușii săi ajung la capătul puterilor și al răbdării, împăratului i se pregătește o surpriză. Spectacolul livrează o întreagă paletă de dungi, buline și nuanțe fine. Și un final neașteptat, pe care copiii și părinții vor trebui să îl descurce, pentru a salva Împărăția.

La un metru de tine (3-6 ani)
12.11, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)

 

De la un metru de tâmplărie la o poveste cu fluturi jucăuși, căluți nărăvași sau baloane-pătrățele pare o cale extrem de lungă, ba chiar aproape imposibilă. Dar nu este oare acesta rolul imaginației, să transforme imposibilul în posibil? Spectacolul „La un metru de tine“ ne deschide porți spre lumi fascinante, lumi în care singurele „griji“ ale personajelor principale sunt jocul și joaca, totul pe un fundal sonor când allegro, când piano.

 

Pernuța somnoroasă (0-3 ani)
12.11, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)

Când lumina se stinge, imaginația unui copil „se aprinde“. Povești cu umbre și forme încep să apară, iar jocuri noi sunt inventate în acest moment plin de mister. Copilul poate să adoarmă într-un submarin, sub apă sau într-un balon cu aer cald, deasupra dealurilor colorate și să se trezească în patul său, ca printr-o magie. „Pernuța somnoroasă“ este un spectacol despre percepție, imagini, sentimente și despre noi moduri de joacă pe care micii spectatori le descoperă înainte de culcare.

 

Călătorii prin galaxii (+4 ani)
17.11, ora 18.00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

Se știe despre Soare că este Steaua în jurul căreia se învârte planeta noastră, iar despre Lună că este un corp astronomic care se rotește în jurul Pământului. Dar ce știu Soarele și Luna despre celelalte planete? Poți să afli pornind alături de noi într-o aventură prin Univers! Amuzant și deopotrivă educativ, spectacolul „Călătorii prin galaxii“ oferă un excelent punct de plecare pentru părinți, bunici, prieteni sau educatori, pentru a discuta despre stele, planete, gravitație și toate surprizele pe care le rezervă Universul.

Glasul copilăriei (+6 ani)
18.11, ora 18.00,
Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23) 

 

Să fii copil nu e chiar atât de simplu, deoarece vârsta copilăriei poate veni cu o mulțime de provocări și întrebări cărora cei mici nu le găsesc întotdeauna răspunsurile. De aceea ei au nevoie de sprijinul celor mari, inclusiv al părinților, de înțelegerea și deschiderea lor. „Cu toții formăm un întreg, iar fiecare este o parte. Fără acea parte, nu există un întreg“ – spune Eva, fetița din „Glasul copilăriei“, subliniind, prin afirmația ei, relația complexă dintre oameni, de la familie, la prieteni.

 

Jack și vrejul de fasole (+5 ani)
19.11, ora 11:00, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian (Bd. Octavian Goga nr. 1) 

O poveste clasică într-un format muzical antrenant. O doză consistentă de energie și entuziasm. O aventură fermecătoare pentru întreaga familie. Spectacolul „Jack și vrejul de fasole“ pledează pentru bucuria, curajul și curiozitatea celor care nu și-au rătăcit candoarea prin hățișurile vieții adulte. Atunci când frumusețea copilăriei este umbrită de griji și nevoi, creativitatea devine unica modalitate prin care realitatea poate fi transformată într-o lume de basm.

 

CUTInE (0-3 ani)
19.11, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

„CUTInE“ este un spectacol care ne dă posibilitatea tuturor, de la mici la mari și de la mari la mici, să transformăm un spațiu și un obiect în ceea ce ne îndeamnă creativitatea. Vom pune cutie lângă cutie și vom forma prin dans, mișcare și emoție, noi construcții: un zid, un tunel, un pod, un labirint, un bloc, o casă – locuri metaforice și locuri fizice pe care le vom explora în joacă în această aventură.

 

Prostia omenească (+4 ani)
19.11, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

Despre prostia omenească se știu multe, dar se spun puține. Ion Creangă a scris în urmă cu mulți ani despre ea – se întâlnește la tot pasul, este ca aerul. Se povestește astfel despre un om care a fugit în lume pentru a scăpa de prostie. Dar o vorbă din popor spune: „De ce îți este frică, de aia nu scapi!“. Rămâne de văzut dacă personajul nostru se întoarce acasă, la familia lui puțin mai fericită în istețime decât restul lumii.

 

Cei trei purceluși (3-6 ani)
24.11, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

Cei trei purceluși dezbat cât se poate de serios arhitectura viitoarelor căsuțe în care vor să-și petreacă iarna. Să fie de hârtie sau din ziare? Să fie din crenguțe? Sau să fie din cărămidă? Doar că în locul unde prietenii noștri locuiesc dă târcoale un lup cam zgomotos. Dar… este el oare și prietenos?! Povestea își urmează firescul într-un spectacol dinamic, plin de cântece și o atmosferă veselă, în care binele învinge întotdeauna răul.

 

De-a Micul Prinț (4-6 ani)
25.11, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23) 

Jocul și joaca sunt două lucruri esențiale în dezvoltarea copiilor. Spectacolul „De-a Micul Prinț“ este un joc care spune o poveste. Universul Micului Prinț și întreaga sa aventură în căutarea unui prieten sunt explorate cu multă candoare de doi copii, printre jucării. Cum îi văd copiii pe adulți? Ciudați și interesați doar de numere. În joaca „De-a Micul Prinț“, descoperă ce este prietenia și dragostea adevărată!

 

Magia ghicitorilor (3-6 ani)
25.11, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)

Ce au în comun magia și ghicitorile? Vrăjitorul ghicitorilor îi provoacă pe copii să găsească răspunsuri la jocuri de cuvinte deloc ușoare. Minte ageră îți trebuie și atenție neclintită. Iar când un răspuns la o ghicitoare îl aduce pe magician în cale, copiii răsuflă pe loc a ușurare. Pentru că ei află că nu există problemă fără soluție. Totul e să fim ochi și urechi, să ne sfătuim unul cu altul  când nu înțelegem sau nu știm ceva și, mai ales, să nu uităm niciodată să ne amuzăm. Și-abia atunci începe magia…

 

Amintiri într-o valiză (2-5 ani)
26.11, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

Lucrul cel mai de preț care ne rămâne după o călătorie sunt amintirile. Le purtăm într-o valiză imaginară care, odată cu trecerea timpului, se golește puțin câte puțin, lăsând în ea esențialul. „Amintiri într-o valiză“ aruncă o privire curioasă și jucăușă asupra acestui „esențial“ – o umbrelă, un nas roșu de clovn sau… Sau mai bine haideți să descoperim împreună lucrurile magice care prind viață odată trecute prin filtrul emoțiilor! Căci o călătorie lasă în urmă nu doar amintiri, ci și multe, multe trăiri.

 

Descoperă mai multe:

www.teatrulioncreanga.ro

→ Facebook.com/TeatrulIonCreanga

→ Instagram.com/TeatrulIonCreanga

→ Youtube.com/TeatrulIonCreanga

→ Casa de Bilete – tel. 0767 934 374

#RaspunsulPsihologului:Cum sa spui „NU” copilului?

Părinții întreabă: Cum să spui „NU” copilului?

Psihoterapeutul Mihaela Cristea răspunde: Întâi de toate, te întreb dacă cu adevărat nu ai găsit alte moduri de a spune NU sau ai încercat deja diferite moduri și nu au funcționat? 😁

Apoi, te-as întreba de ce să nu spui simplu NU? Și aici îmi imaginez că deja ai găsit o mulțime de motive și ai și toate cărțile de parenting care le susțin. 😁💪

Greutatea, puterea și sensul cuvintelor nu o dau ele in sine, ci cântărește mult intenția, tonul, încărcătura din spatele lor. De ce-ul lui NU ii dă sensul. Dacă e o situație care are nevoie de NU, pur si simplu spui „NU”. Ferm și blând. 💚 E in regulă. Încercând să spui NU sub alte forme decât cea in care a fost menit, riști să te pierzi pe tine. Să-ți pierzi autenticitate și puterea, urmate apoi și de pierderea conectării cu copilul. Cum adică pierd conectarea cu copilul?😏

Verifică tu cu tine, într-un mod autentic, care este intenția sau dorința din spatele căutării altor moduri in care să spui NU. Ca să faci bine? Mai bine decât s-a făcut? Să nu greșești? Atunci nu este despre copil, este despre tine, copiii simt asta și resping (nu-l aud). Dacă îi spui nu pentru că tu știi, ca și părinte, că nu îi fac bine 2 înghețate una după alta, atunci tonul tău va fi unul blând pentru că știi că îl zici in interesul lui, pentru binele lui și știi ca nu e greșit. Ești sigur pe tine, nu te îndoiești nu ai de ce să te superi și nici să cedezi.

Ești sigur pe NU-ul nu tău și nu te răzgândești când copilul protestează. Tu îți faci treaba ta de părinte, el își face treaba lui de copil. Dar pot greși, e doar perspectiva mea. Tu verifică la tine care este cu adevărat intenția din spate. Poți verifica și ce simți tu când ți se spune NU sau cum le spui tu NU celorlalți.

Fii autentic și curios și află povestea ta din spatele acestui cuvânt atât de mic și atât de controversat. Ține in minte gândul că nu e nimic in neregulă cu tine. Descoperind lucrurile acestea despre tine și înțelegând de unde vin, nu vei mai avea nevoie ca altcineva să-ți spună cum să ii spui NU copilului tău. 💯

Dacă ai nevoie de ajutor specializat, fii curajos să il ceri. Îți poate face căutarea și viața mai ușoară.🍀

 

_____________     _______________    ______________

Psihoterapeut Mihaela Cristea

Mihaela Cristea este psihoterapeut de formare integrativă cu specializare în psihotraumatologie si oferă servicii de psihoterapie pentru millennials care se ceartă cu părinții și se simt vinovați.

 

 

 

RADAR lansează RADAR Kids, secțiunea dedicată copiilor

0

RADAR, cel mai amplu festival de new art media, anunță lansarea unei noi ediții RADAR Kids la magazinul București din centrul Bucureștiului, între 27 și 29 octombrie. 

Tema acestei ediții este Evoluția și este pusă în scenă sub forma unui loc de joacă în care arta, tehnologia și interacțiunea se împletesc pentru a dezvolta creativitatea copiilor.  În cadrul festivalului sunt prezentate 10 instalații de artă digitală cu care copiii cu vârsta de peste 3 ani pot interacționa.

Biletul oferă acces în cadrul tuturor secțiunilor din festival unde se pot bucura alături de părinți de proiecte de realitate augmentată, virtuală, inteligență artificială și momente performative.

RADAR Kids Evoluția este un proiect educațional susținut și prezentat de Lidl România și finanțat de Primaria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

Prin intermediul secțiunii RADAR Kids, festivalul aduce cultura digitală și tehnologia în contact cu copiii într-un mod creativ. Această secțiune prezintă proiecte care conectează asociații și instituții culturale cu artiști, încurajându-i să descopere universul imaginației și să ofere copiilor experiențe cu adevărat neobișnuite. Peste 3.000 de copii au participat la eveniment anul trecut, explorând atât zona principală RADAR, cât și secțiunea specială dedicată lor. Tema de anul acesta se concentrează pe Evoluție și aduce în prim plan instalații interactive și proiecte digitale concepute special pentru cei mici. Recomandăm aceste activități pentru copiii cu vârsta de peste 3 ani, pentru a se bucura de o experiență cât mai potrivită fiecăruia, în funcție de vârstă și etapă în dezvoltare.”, spun organizatorii RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities.

3 zile, 10 instalații

Timp de 3 zile, între 11:00 și 23:00, peste 10 instalații ce folosesc noile tehnologii ca mediu de creație vor ilustra evoluția unor lumi și personaje într-un spațiu gândit special pentru copii. Dintre acestea enumerăm AR (augmented reality), VR (virtual reality), proiecții video, senzori de mișcare, lumini și sunete care captează atenția celor mici și le permite să controleze și să exploreze o lume fantastică în evoluție.

Una dintre instalațiile din zona Kids este pregătită de Opera Comică București, în colaborare cu un grup de studenți din cadrul Masterului de Tehnologii interactive pentru arte performative și media – Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC). Aceștia vor aduce o instalație multisenzorială care îmbină lumini vibrante, oglinzi magice și proiecții interactive prin care copiii vor experimenta o călătorie în Valea Recunoștinței pornind de la spectacolul „Erus și Valea Recunoștinței” al Operei Comice pentru Copii, regizat de Ana Crăciun Lambru, o adaptare după textul lui Alec Blenche.

O altă colaborare, Teatrul „George Ciprian” Buzău și Ogmios Z42, va aduce un robot care joacă teatru la RADAR Kids. Ogmios Z42 este un robot care încurajează prietenia dintre oameni și roboți și care invită oamenii să se joace de-a roboții, dacă sunt iubitori de teatru. Personajul Ogmios Z42 a fost creat de Marina Hanganu (RO) și Bianca Trifan (RO) și adus la viață de Smaranda Găbudeanu – păpușar (RO) în spectacolul „2032 SMART-FAMILY” din cadrul proiectului european „Tele-Encounters: Beyond the Human”.

Anul acesta la RADAR este prezentă și Societatea Ornitologică Română (SOR), care se ocupă cu studiul și protecția păsărilor și a naturii de peste 30 de ani. SOR va susține realizarea a 3 instalații pentru copii prin sunete, triluri si imagini ale păsărilor din România – o modalitate inedită de a stârni emoția celor participanți și de a începe sau aprofunda o relație de durată cu păsările și natura.

Pe tot parcursul vizitei în secțiunea Kids, copiii vor fi întâmpinați de Pufarici, mascota Lidl România, prietenos, curios și entuziasmat de noi tehnologii și de artă.

Line up

Artiștii invitați la RADAR Kids anul acesta sunt: Cristina Bodnărescu & Oana Băluță, Simona-Diana Chiru, Caty Alexandra Samata, Constantin Șimon, Ștefan Damian, Ioana Mischie, Andra Bria, TAMMY LOVIN, Ygreq Interactive, Emil Drăgan, 13m10j, Lucian E. Matei.

Festivalul RADAR va avea loc pe toată suprafața a 5 etaje ale Magazinului București și va găzdui peste 30 de proiecte artistice, instalații de artă digitală, proiecte ce folosesc inteligența artificială, lucrări de realitate augmentată, realitate virtuală și mixtă, spectacole de dans contemporan, muzică și poezie și secțiunea dedicată RADAR Kids.

Biletele sunt disponibile pe iabilet.ro.

 

Despre RADAR

RADAR este cel mai amplu festival de new media art susținut de UniCredit Bank și co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023.

RADAR KIDS este prezentat de Lidl România.

RADAR KIDS Evoluția este un proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, prin fonduri nerambursabile de la bugetul local al Sectorului 3. Acest material nu reprezintă poziția autorității finanțatoare.

Parteneri: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Mercedes, Fanta, Primăria Municipiului București prin ARCUB,  Absolut, Conceptual Lab by Theo Nissim,  Primăria Sectorului 3, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din România, UNATC I. L. Caragiale, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) al Universității din București, Opera Comică, Societatea Ornitologică Română (SOR), Fundația România de Mâine, Fundația ESHTE, 360 Revolution.

Parteneri media: IQAds, The Institute, Zeppelin, Agerpress, Designist, BIZ, Iabilet, Bilete.ro, Eventim, Livetickets, start//up, Igloo, Modernism, GOKID, Munteanu, Radio România Cultural, Modern Dads.

Parteneri radio: KissFm, Zile si Nopti, Rock FM, Magic FM.

Identitatea acestei ediții RADAR este realizată de Glitch Shop.Mai multe informatii pe pe paginile de social media @RADAR.newmediaart.

RADAR LIVE este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

 

 

*Sursa: RADAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce se întâmplă cu copilul meu în perioada adolescenței?

Ce se întâmplă cu copilul meu în perioada adolescenței? Adolescența – un cuvânt care trezește în sufletul părinților o multitudine de emoții, adesea conflictuale: pe de o parte avem bucuria de a vedea cum ușor, ușor copilul se transformă în adult, își descoperă noi pasiuni, iar discuțiile capătă un nou nivel de profunzime și umor.

Pe de altă parte, perioada adolescenței vine cu anxietate pentru mulți părinți – ne temem de adolescentul rebel, ne facem griji în privința situației școlare și privim cu îngrijorare dinamica din cercul de prieteni ai copilului.

În societatea noastră, adolescența poartă stigma unei perioade dificile, conflictuale, descrisă uneori ca o serie de comportamente iraționale, produse de hormonii copilului și pentru care părintele trebuie să se pregătească, să-și ia inima în dinți și să se roage să treacă cât mai repede și cu cât mai puține incidente.

Te invit, drag părinte, să explorăm împreună ce se întâmplă, de fapt, cu adolescenții și să aducem în prim plan o nouă perspectivă asupra acestei perioade.

 

Ce înțelegem prin adolescență?

Adolescența, adesea confundată cu pubertatea, este o etapă a dezvoltării umane ce se desfășoară între 12 și 24 de ani și are ca și caracteristică principală un proces intens de remodelare neuronală a creierului. Schimbările hormonale din perioada adolescenței sunt cauzate în principal de procesul de pubertate, care reprezintă o serie de schimbări fiziologice semnificative în corpul unui adolescent, inclusiv dezvoltarea organelor sexuale.

În memoria colectivă s-a întipărit ideea conform căreia adolescenții sunt dificili din cauza hormonilor, însă știm acum că acest lucru nu este în totalitate adevărat, schimbările majore prin care aceștia trec fiind datorate în mare parte procesului de dezvoltare a creierului.

În continuare vom explora împreună principalele schimbări pe care le vei observa la copilul tău în perioada adolescenței și vom explora câteva moduri în care îl poți sprijini.

 

  1. Intensificarea emoțiilor

De la momente de bucurie la tristețe profundă, de la entuziasm copleșitor la furie intensă, copilul tău va experimenta fiecare emoție cu o putere care te va uimi. Aceste stări îi pot aduce adolescentului confuzie și o anumită vulnerabilitate, dar în același timp aduc pasiunea și curiozitatea de a explora direcții noi și neașteptate.

Ce poți face?

  • încurajează-l să-și exprime emoțiile.
  • validează-i emoțiile și experiențele.
  • ajută-l să se simtă înțeles, văzut și auzit și evită să îi spui că exagerează când îți descrie o întâmplare și ce simte față de aceasta.
  • ascultă cu deschidere și curiozitate ceea ce îți povestește și manifestă interes față de noile pasiuni descoperite.
  • împărtășește propriile tale emoții și experiențe din perioada adolescenței.

 

  1. Dorința de a dezvolta noi relații

Ușor, ușor cercul social va căpăta o importanță din ce în ce mai mare pentru adolescentul tău și, treptat, va favoriza prezența prietenilor în detrimentul timpului petrecut cu familia, ceea ce pentru tine ca părinte se va simți uneori trist sau chiar dureros.

Ce poți face?

  • lucrează cu tine însuți pentru a face pace cu această redirecționare a atenției copilului tău către prieteni.
  • colaborează împreună cu adolescentul spre a găsi activități extracurriculare unde poate socializa față în față, nu prin intermediul social media.
  • ajută-l să descopere cum să spună NU și cum să se sustragă dintr-o situație unde presiunea socială îi pune dificultăți în a seta limite.
  • oferă-i sprijin și înțelegere atunci când experimentează primele conflicte sau dezamăgiri cauzate de noile relații de prietenie (sau chiar romantice).
  • ajută-l să-și dezvolte încrederea în sine și propriile principii de luare a deciziilor.

 

  1. Căutarea experiențelor noi

În perioada adolescenței copilul începe să iasă din zona de confort și caută noi experiențe. Familiarul devine plictisitor, în timp ce necunoscutul este din ce în ce mai atrăgător. Starea de plictiseală din perioada adolescenței nu este una pur declarativă, ci este cauzată fizic de un nivel de bază redus al dopaminei. Vor fi astfel inclinați către un comportament mult mai riscant decât în copilărie, însă, ca și aspect pozitiv, vom vedea la adolescenți multe dovezi de curaj și dorința de a înfrunta noi provocări.

Ce poți face?

  • experimentați împreună lucruri noi.
  • amintește-ți că reacția ta joacă un rol crucial în decizia adolescentului de a împărtăși cu tine o problemă cu care se confruntă.
  • oferă-i sprijin necondiționat și înlocuiește cearta cu îndrumare..
  • învață-l să asculte semnalele corpului. Deși mintea adolescentului tinde să minimizeze riscurile, corpul le poate oferi indicii importante pentru luarea deciziei de a se aventura sau nu într-o situație.
  • fii cât mai deschis atunci când tu însuți treci printr-un proces de luare a unei decizii și împărtășește cu adolescentul modul în care evaluezi riscurile și beneficiile.
  • încurajează-l să se informeze din surse sigure și să ceară ajutorul atunci când are nevoie

 

  1. Dezvoltarea gândirii critice și a creativității

Adolescenții dezvoltă o capacitate extraordinară de a gândi în afara tiparelor, de a aduce noi perspective pe masă și de a pune sub semnul întrebării regulile și sistemele care îi înconjoară.

Ce poți face?

  • încurajează gândirea critică și deschide-i apetitul spre a căuta noi abordări la problemele cu care se confruntă.
  • ajută-l să-și exploreze creativitatea și imaginația sub diverse forme.
  • învață-l să-și facă vocea auzită într-un mod constructiv și diplomat.
  • ajută-l să-și gestioneze dezamăgirea sau frustrarea pe care le poate simți atunci când întâlnește rezistență la a schimba lucrurile.
  • învață-l să evalueze lucrurile din multiple perspective.
  • fii deschis la opiniile primite din partea adolescentului tău.
  • cere suportul unui specialist atunci când te simți copleșit.

În concluzie, abordând această perioadă cu curiozitate, empatie și comunicare, vei avea ocazia să construiești o legătură puternică cu copilul tău adolescent în această etapă crucială a dezvoltării sale. Nu te opune schimbării, ci îmbrățișează aceste noi comportamente și emoții pentru a consolida relația dintre voi.

 

Andra Olaru

*Un articol scris de Andra Olaru – www.andraolaru.com

 

 

 

 

 

 

*Sursa poza cover: Freepik

CONFERINTA: Motivatia si mentalitatea copilului in contextual e-learning. Tatii moderni sunt asteptati la eveniment!

0

Modern Dad’s Challenges – sigurul eveniment de parenting dedicat exclusiv tatilor – va avea loc pe 8 noiembrie, de la 18:00 – 21:30, la Hotel International din Bucuresti. Tatii interesati de cum isi pot motiva copilul si incuraja dezvoltarea meta-competentelor acestuia in contextul e-learning, dar si despre rolul scolii, cat si al sistemului de invatamant actual sau al parintilor, sunt invitati sa participe la eveniment.

Eveniment de traditie in zona de parenting si un proiect care se diferentiaza prin specificul lui, Modern Dad’s Challenges continua cu o editie pe subiectul: 𝗠𝗼𝘁𝗶𝘃𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝘀̦𝗶 𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗶̂𝗻 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗹 𝗲-𝗹𝗲𝗮𝗿𝗻𝗶𝗻𝗴. In cadrul conferintei au loc –  sesiuni de speech-uri, sectiune de dialog – Dad Talks, cat si momente de interactiune cu brandurile partenere, care sustin familia moderna.

Implicarea tatalui in educatia copilului este relevanta in fiecare etapa din dezvoltarea copilului, asadar invitam tatii sa dedice o seara, cateva ore, pentru informarea lor si sa beneficieze de experientele pe care le-am pregatit impreuna cu partenerii nostri, cat si multitudinea de informatii pe care le vor afla de la specialistii invitati”, afirma Sofia Frunza, Initiator comunitate & The Mom Behind Modern Dads.

 

Programul evenimentului Modern Dad’s Challenges

In cele peste 3 h de eveniment, vor veni fata tatilor specialistii: Alina-Cristiana Dumitrache, psiholog, doctor în științele educației, fondator și director al Liceului Româno-Finlandez; Catalin Isbase, Profesor la Scoala de Bani si 𝗗𝗮𝗱 𝗧𝗮𝗹𝗸𝘀: 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗶 𝗗𝘂𝗻𝘂𝘁𝗮, Antrenor Vânzări & Public Speaking Fondator Arta de a NU vinde.

𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁:
18:00 – 18:30: Registration & Networking
18:30 – 19:20: 𝗖𝘂𝗺 𝗻𝗲 𝗰𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗲𝗺 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗱𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗲𝗻𝘁̦𝗶 𝗶̂𝗻𝘁𝗿-𝘂𝗻 𝘃𝗶𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹?
19:20 – 20:00: 𝗖𝗲 𝗹𝗲 𝘀𝗽𝘂𝗻𝗲𝗺 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗯𝗮𝗻𝗶?
20:00 – 20:30: Networking & brand activation
20:30 – 21:10: 𝗗𝗮𝗱 𝗧𝗮𝗹𝗸𝘀
21:10 – 21:30: Concurs & Brand activation
MODERATOR: Alex Aninosanu

 

Inscrieri conferinta dedicata tatilor & surprize

Inscrierile la eveniment se fac completand formularul de inregistrare. Intrarea este libera, iar numarul locurilor este limitat – 100 de participanti!

La Modern Dad’s Challenges pregatim si multe experiente si provocari pentru participanti, concursuri si momente speciale, alaturi de partenerii evenimentului.

PARTENERI eveniment:
________________________
Premium Partners: BCR & 𝗦𝗰𝗼𝗮𝗹𝗮 𝗱𝗲 𝗯𝗮𝗻𝗶 || 𝗦𝗼𝗼𝗰𝗸𝘀
Gold Partners: 𝗘𝗻𝗴𝗹𝗶𝘀𝗵 𝗞𝗶𝗱𝘀 𝗔𝗰𝗮𝗱𝗲𝗺𝘆 || 𝗟𝗮𝘆’𝘀 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮
Silver Partners: 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗼𝗹𝗮 ||  𝗘𝗱𝗶𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗔𝗿𝘀 𝗟𝗶𝗯𝗿𝗶 || 𝗗𝗶𝘃𝗲𝗿𝘁𝗮 || 𝗠𝗶𝗻𝗱𝗛𝘂𝗯 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮 || 𝗣𝗼𝗱𝗼𝗰𝗮𝗿𝗲 ||
Partners: 𝐄𝐢𝐬𝐛𝐞𝐫𝐠

Modern Dad’s Challenges este un eveniment organizat de agenția Creative Energy Corner, cu sprijinul brandurilor și a partenerilor media: Radio Itsy Bitsy, GrittyHub, comunitatea Părinți pe sârmă cu Adina Giurgea, Blog Laura Frunză, Romaniapozitiva.ro, Parentropolis.ro, Mamaluivladimir.ro, Solonaria.ro, Alexisme.ro, Meritopoveste.ro.

Programul complet al evenimentului si detalii suplimentare se gasesc pe platforma online www.moderndads.ro, sectiunea “Evenimente”, cat si pe Facebook Modern Dads. Tatii sunt invitati de asemenea sa se alature grupului privat de Facebook – Grup Modern Dads, pentru sesiuni de networking online si campanii pregatite special pentru ei. Totodata, pentru a fi la curent cu ce alte proiecte si campanii dezvoltam pentru tati, se pot abona la newsletter-ul bilunar aici.

In ultimii 5 ani, platforma Moderndads.ro a devenit o sursa de informare importanta pentru parintii moderni. Prin proiectul Modern Dad’s Challenges tatii din Bucuresti si din tara au beneficiat de experiente de invatare si de informare complexe, evenimentul fiind singurul de acest fel din Romania. Prin conceptul #ModernDads sustinem implicarea tatalui in dezvoltarea copilului si ii spirjinim in fiecare etapa din dezvoltarea copilului.

 

___________________
Modern Dad’s Challenges este un proiect dezvoltat de agenția Creative Energy Corner.

Pentru parteneriate media sau de brand si colaborari ne poti scrie pe adresa de email sofia.frunza@energycorner.ro.

 

STAY CONNECTED

2,849FansLike
399FollowersFollow
5AbonațiAbonați-vă

NOUTATI

Alerta in Laponia

Ce se vede în luna decembrie la Teatrul Ion Creangă

Pentru că iarna deja a sosit, Teatrul Ion Creangă și-a pregătit deja căsuța cu ornamente de sărbătoare. Cu lumini magice, bradul vrednic împodobit, TIC...