Este extraordinar sa fii parinte, dar asta nu inseamna ca e mereu frumos și usor. De aceea, am invitat-o pe Urania Cremene, cunoscuta experta in parenting atat de apreciata de parintii din toata tara, sa ne povesteasca despre provocarile acestei meserii. Va avertizam, a iesit un interviu lung! Insa merita citit pana la ultimul punct si apoi luat de la capat. 🙂 Si, evident, share-uit către toti parintii din lista de prieteni!

Iar daca aveti si alte intrebari, Urania Cremene va asteapta in fiecare joi, de la 15:00 și 16:00, la emisiune „In direct cu Urania Cremene”, pe frecvențelele Itsy Bitsy FM sau LIVE pe Facebook Itsy Bitsy FM.

Ce inseamna sa fii parinte? E un dar, o menire, o meserie sau…?

              Urania Cremene: A fi parinte inseamna toate cele de mai sus, plus extraordinara sansa de-a invata despre tine, despre relatia ta cu lumea, de a-ti aseza viata pe un alt fagas, cu mult mai mult sens. Atunci cand devenim parinti, intelegem mult mai profund sensul vietii si importanta fiecarei clipe.

Exista o obsesie, din ce in ce mai pregnanta, de a fi parinte perfect. De unde vine si cat de sanatoasa/toxica este?

               Urania Cremene: Aceasta obsesie are la baza intelegerea faptului ca ai o singura sansa, poate doua. Adica, cele mai multe familii astazi au unul sau doi copii, mai rar trei sau mai multi. In plus, suntem poate a doua generatie pentru care nu supravietuirea este principala problema, ci obtinerea unei stari de bine, atingerea sucesului, orice ar insemna asta, pentru fiecare. Traim cea mai abundenta perioada a umanitatii si cu toate astea, fericirea – asa cum fiecare o intelege, pare a fi mai departe decat era, pentru ca nu mai stim sa fim recunoscatori pentru ceea ce avem, pentru ca nimic nu ne mai multumeste, pentru ca totul pare atat de la indemana si posibil de obtinut. Ni se vinde mereu ca poti face orice doresti, ca poti obtine orice, ca nimic nu este suficient de bun. Nu ne mai dam voie sa gresim si traim intr-o cotinua comparatie – autoimpusa cu vietile altora, care par atat de transparente in mediul online, dar despre care nu stim de fapt nimic. Presiunea pusa de parinti pe ei insisi in a fi perfecti ar da intr-adevar da roade daca si-ar propune sa devina ei insisi cea mai buna varianta a lor, in fiecare zi.

De ce, in mare parte, relatia parinte-copil devine problematica?

               Urania Cremene: Pentru ca reactionam la ceea ce face copilul, in loc sa actionam constient, adica sa avem un comportament ales in functie de ceea ce ne dorim sa obtinem. Suntem de cele mai multe ori luati prin surprindere si reactionam pe baza experientelor anterioare, a ceea ce au facut sau nu au facut parintii nostri, pe baza presiunii celorlalti sau una auto-impusa. Daca doar reactionam, sansele sa cooperam cu copiii scad destul de mult. Unora dintre parinti le iese, in mod natural. Atii insa se confrunta cu provocari zilnice in relatia cu copiii si trec dintr-o extrema intr-alta. Se straduiesc sa fie prietenosi, zambitori, sa nu impuna, sa indeplineasca dorinte, sa-si tina copiii zambitori mereu, apoi vazand ca asta nu functioneaza, isi pierd rabdarea si isi muta comportamentul in cealalta extrema, acuzand copiii de lipsa de recunostinta, pentru tot ceea ce se face pentru ei.

Care sunt cele mai grave greseli pe care parintii le fac in numele iubirii si, bineinteles, cu cele mai bune intentii?

               Urania Cremene: Eu chiar am convingerea ca cei mai multi parinti pleaca cu cele mai bune intentii in fiecare comportament si fiecare actiune, in relatia cu propriul copil. Doar ca intentiile noastre se bazeaza, asa cum am vorbit mai devreme, pe un set de convingeri, experiente, informatii care nu ne ajuta intotdeauna. Nu stiu daca sunt greseli grave, aici vorbim despre comportamente eficiente sau mai putin eficiente, in functie de ceea ce imi doresc, ca parinte.

Uite, majoritatea parintilor ar spune ca isi doresc sa aiba copii – viitori adulti responsabili, care sa ia deciziile corecte pentru ei insisi si sa poata trai independenti, pe picioarele lor. Cu toate acestea, pana la varste mari, se face totul pentru copil, sau in locul lui. In afara de scoala si eventual teme (spun eventual, pentru ca si temele au devenit cumva responsabilitatea parintelui), copiii nu au responsabilitati nici pentru ei insisi (camera lor, obiectele personale, propriul corp si sanatatea), nici pentru familie sau locuinta.

Ca sa-ti dau cel mai mic exemplu: ai fi surprinsa cati copii trecuti de 10 ani ajung in tabere cu un geamantan facut de unul dintre parinti, fara sa aiba habar nici ce contine, nici daca acele obiecte ii apartin (cineva a cumparat pentru el pe ultima suta de metri o geaca noua), nici cum sa procedeze cu schimbul acestor haine.

Cum pot parintii sa isi repare greselile si, mai ales, sa scape de sentimentul de vina?

               Urania Cremene: Sentimentele de vinovatie sau rusine sunt sentimente care in timp ne pot „ingropa” energia pozitiva a iubirii, atat de necesara intr-o relatie. Ce inseamna iubire neconditionata? Inseamna sa ma pot iubi in primul rand pe mine asa cum sunt, pentru a putea iubi pe altcineva, asa cum este. In plus, ciclurile vinovatiei apar atunci cand, desi imi propun ca parinte sa nu repet un anumit comportament (sa strig la copil, sa ma enervez, sa pedepsesc), nu invat nici ce sta la baza comportamentului meu (nu invat despre mine), nici ce as putea face diferit data viitoare intr-o situatie similara, pentru a evita aceste comportamente. A-ti propune sa nu mai strigi doar, nu ajuta. Ce ajuta, este sa stii ce sa faci diferit, pentru a obtine cat mai mult din ceea ce-ti doresti, prin alte comportamente.

La fel procedam si cu copiii. A-i spune unui copil sa nu mai smulga jucaria altor copii, nu ajuta. Este doar jumatate din drum. Ce ajuta, este sa invatam copilul sa obtina ceea ce-si doreste, prin comportamente dezirabile social sau in spiritul valorilor insamantate de parinti. Scapam de vina, atunci cand suntem siguri ca ceea ce facem, facem bine si chiar daca nu ne iese intotdeauna, avem clara calea la care sa ne intoarcem. Aceasta certitudine nu o putem obtine, decat invatand.

Care este ingredientul-cheie in buna crestere a unui copil?

               Urania Cremene: Constienta. Asta inseamna capacitatea de alegere a unui comportament in fiecare moment, versus reactie necontrolata. O sa explic la ce ma refer si extinzi tu exemplul in fiecare situatie la care te poti gandi. Daca atunci cand esti la volan, intr-o zi incarcata si esti deja obosit sau stresat, daca un participant la trafic iti adreseaza injurii pentru ca i se pare ca nu i-ai acordat prioritate, impulsul (adica reactia) este da a reactiona in oglinda. Mai exact, de a raspunde acelei persoane pe exact acelasi ton sau folosind aceleasi cuvinte. Asta inseamna reactie necontrolata. O persoana constienta este capabila sa aleaga un coportament sau altul, in functie de situatie, si s-o faca constient, asumansu-si consecintele propriului comportament, pe care le anticipeaza. Daca tot ceea ce am spus mai sus (proces mental, de altfel) are la baza si o componenta extrem de importanta a iubirii, atunci nu are cum sa nu ne iasa.

3 lucruri pe care le putem noi, ca parinti, invata de la copiii nostri?

               Urania Cremene: În primul rând, iubirea neconditionata – copiii nostri chiar ne iubesc neconditionat, indiferent cum aratam, indiferent ce facem, cu ce ne ocupam, si chiar daca nu-i tratam cu respect.

Apoi, starea de prezenta in aici si acum  – copiii traiesc intr-un prezent aproape continuu, lipsit de maine, de alaltaieri si de planuri pe termen lung. De aceea, copiii isi traiesc existenta la maxim, 100%, de fiecare data.

Și nu în ultimul rând, jocul, ludicul. Cred ca este o componenta extrem de importanta in viata fiecarui om. Multi adulti au pastrat ludicul in forme de umor – ceea ce este excelent, dar cei mai multi si-au pierdut capacitatea de a se juca. Cred ca prima zi in care incetezi sa mai fii copil este si prima zi in care incepi sa mori. Metaforic vorbind, desigur.

Cum iubeste un tata si care este rolul sau in cresterea copilului?

               Urania Cremene: Fiecare persoana, indiferent de sex, iubeste diferit si iubirea imbraca forme diferite pentru diferite persoane. Un parinte nu-si va iubi la fel copiii. Poate la fel de mult, dar diferit pe fiecare in parte. Iubirea unui tata pentru fiica lui va fi diferita decat pentru fiu sau fiice/fii, presupunand ca are mai multi copii. Capacitatea noastra de a iubi este fara limite si fara forme fixe.

Daca discutam despre rolul unui tata, atunci lucrurile sunt ceva mai simplu de nuantat. Tatii au rolul de a taia cordonul ombilical intre mama si copil. Din nou, metaforic vorbind. Tatal este acela care impinge putin mai sus limitele unui copil, pe care mama are tendinta de a-l proteja, mai degraba. Tatal va da copilul in leagan putin mai tare, il va incuraja sa se suie mai sus in copac, il va incuraja sa-si depaseasca frica si sa-si demonstreze ca poate. Rolul tatilor este sa ajute la cresterea independentei copiilor si la curajul lor, la revenirea din esecuri, greutati sau probleme, la a lua decizii si a rezolva probleme, cautand mereu solutiile cele mai bune.

Cum se poate imparti, un tata ocupat, intre copil, job si sotie, astfel incat sa-i ramana timp si pentru el?

               Urania Cremene: La fel ca si o mama: planificand acest timp, cerand ajutor, delegand anumite sarcini, implicand mai multi membri ai familiei – sau mai mult, celalalt parinte sau angajand ajutor pentru altele.

Stii, eu nu cred in roluri bine impartite, intre barbati si femei. Cred ca un cuplu, cu cat este mai evoluat (format din doi indivizi evoluati), cu atat nu se mai concentreaza pe cine gateste, spala, calca sau duce masina la service, sau aduce bani in casa. Cred ca aceste responsabilitati se intrepatrund firesc, fara ca ceva sa fie „treaba mea” sau „treaba ta”. Doi oameni constienti isi vor imparti sarcinile legate de casa, copil, familie si job in functie de abilitati, de aptitudini, de placerea de a face un lucru sau altul, de prioritatile sau valorile personale, de timp, chef si incarcare intr-un moment sau altul. Daca o femeie ramane acasa cu copilul 2 ani, nu inseamna ca are timp pentru ea. :). Este un mit pe care as vrea sa-l depasim. De multe ori, pauza de pranz a unui parinte care lucreaza este mai lunga si mai relaxanta decat a parintelui ramas acasa, care in timpul de somn al copilului spala, gateste, da cu aspiratorul, sau apuca in sfarsit sa se spele pe cap.

Care ar fi primele 5 recomandari dedicate exclusiv taticilor? Tatici moderni, care-si doresc sa creasca copii sanatosi si fericiti.

               Urania Cremene: Un tata implicat este super cool! Plecand de la aceasta premisa – cu care fiecare femeie va fi de acord, nu stiu daca vor fi 5, dar vor fi cele care cred ca-s importante, asa ca as incepe prin: jucati-va cu copiii! Stiti, noua, femeilor, de multe ori ne lipseste umorul. Ne lipseste capacitatea de a ne juca „de-adevarat” cu copiii. Voi stiti sa va jucati intr-un mod absolut captivant pentru copii. Daca voi suntenti capabili sa nu va luati prea tare in serios, toata familia are de castigat.

A doua recomadare, desi se bate cap in cap cu prima, ar fi sa fiti prezenti la orice decizie luata pentru copil, la baie, la gatit, la schimbat de scutece. Si asta este super cool. Nu numai ca veti avea sansa extraordinara de-a avea o sotie mereu zambitoare, dar aceste momente trec extrem de repede si nu vrei sa fii mandru de copilul tau doar cand a luat o nota buna la mate, asa-i?

Mergand mai departe, daca ai o fata, invat-o sa schimbe cauciucul masinii si ce e aia o dioda.  Invat-o ce e aia responsabilitate financiara si ce inseamna EBIT. Daca ai un baiat, mergi cu el intr-un camping, invata-l sa monteze un cort si sa taie lemne, du-l la concerte de jazz si incurajeaza-l sa-si spele singur farfuria, sa faca mancare si sa-si respecte mama.

Si, draga tata, baietii plang. Si e perfect ok, daca la final reusesc sa-si stearga lacrimile, sa invete ceva din ce-au facut si sa faca mai bine data viitoare.Sa repet? Un tata implicat este super cool! 🙂

***

În ultimii trei ani, Urania Cremene a organizat peste 300 de seminarii gratuite de parenting, conferințe și workshop-uri intensive, la care au participat peste 70.000 de părinți din toată țara. Urania a dezvoltat primul program de parenting online din România și singurul din lume bazat pe Teoria Autodeterminării (Ryan & Deci): All About Parenting. Acesta are, în momentul de față, peste 8000 de părinți membri.

Noua emisiune radio „În direct cu Urania Cremene” este cu tematică săptămânală și are loc joia, între 15:00 și 16:00, la Itsy Bitsy FM și LIVE pe Facebook Itsy Bitsy FM. Părinții pot adresa întrebări Uraniei sunând în direct la ITSY BITSY sau scriind oricând pe pagina online a emisiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.