Există pe buzele multor părinți întrebarea ”oare și copilul meu va avea nevoie de aparate dentare?”. Pentru că pare că în jurul nostru sunt mulți copii în această situație. În realitate, noi, părinții, avem o super putere: aceea de a-i ajuta pe copiii noștri să nu aibă nevoie de un astfel de tratament. Desigur, dincolo de aspectele legate de moștenirea genetică, care se reflectă parțial și în configurația dento-facială.

Încă de când sunt bebeluși, copiii pot ajunge să dezvolte unele obiceuri care sunt dăunatare sănătății orale. Cu atenție și grijă, părinții pot identifica aceste obiceiuri, pe care apoi, cu blândețe, să îl ajute pe copil să scape de ele. De cele mai multe ori, părinții, deși le observă la copii, nu intervin de teamă să nu lase copilul fără alinare și el să nu mai doarmă sau să nu mai mănânce. Însă noi, medicii, încurajăm părinții să ia măsuri, căci pe termen lung le va fi copiilor mult mai de folos.

 

Principalele obiceiurile vicioase la care e bine să fie atenți părinții – cauze frecvente care duc la apariția unor anomalii dentare la copii, în timp:

  • Suptul degetului;

Suptul degetului poate produce deformări ale procesului alveolar superior cu înclinarea accentuată a incisivilor superiori, care capătă un aspect de dinți de iepuraș, care devine neplăcut atât din punct de vedere estetic, cât și al sănătății orale, când copiii cresc. Sfatul meu ar fi acesta: atunci când observăm, din primele zile de viață, că bebelușul își suge degetul, îi îndepărtăm cu blândețe degetul din guriță și îl înlocuim sau suptul sânului (cel mai ușor de făcut) sau, dacă alimentația naturală nu este posibilă, introducem suzeta, care va fi mai ușor de dezvățat ulterior decât degetul.

  • Suzeta

Suptul prelungit al suzetei peste vârsta de 1 an oprește erupția completă a incisivilor, între ei rămâne un spațiu în care limba compensează deglutiția, cea ce duce la apariția ocluziei deschise însoțită de vorbirea sâsâită (sigmatism). Suzeta trebuie îndepărtată, cât mai curând, după vârsta de 1 an, printr-o poveste frumoasă creată de părinți.

  • Biberonul lăsat noaptea în pătuț

Fie că e vorba de lapte, ceai sau suc, hrănirea pe timpul nopții cu biberonul lăsat copilului în pat nu este indicată. În afară de faptul că este periculoasă hrănirea în somn, zahărul din lichidele menționate creează un mediu propice multiplicării cariilor. Iar suptul tetinei biberonului are același efect cu cel al suzetei.

  • Introducerea obiectelor între dinți

Copiii mici testează mult prin gust și de aceea obiectele duse la gură și ulterior roase cu ajutorul dinților afectează suprafața acestora. Rosul de creioane sau de jucării tari au acest rol dăunător. Părinții trebuie să ofere alternative copiilor mici – jucării moi pentru ros.

Și la vârste mai mari, la școală, de exemplu, obiceiul de a ține creioane sau alte obiecte între dinți, repetat pe o perioadă îndelungată, poate avea repercursiuni în perturbarea erupției unor dinți, ceea ce necesită tratament ortodontic ulterior.

  • Bruxismul

Scrâșnirea dinților este întâlnită și la copiii mici și e posibil să fie trecută cu vederea de către părinți, pentru că apare pe timpul nopții. Bruxismul produce tocirea smalțului dentar, care e diferit ca grosime la copii față de adulți. Specialistul ortodont poate sfătui părinții cum să abordeze copilul ca să renunțe la acest obicei. Aplicarea unor gutiere din silicon purtate noaptea sau a plăcuțelor mobile poate ameliora sau opri bruxismul.

  • Respirația orală

Apare mai ales în timpul episoadelor de infecții respiratorii, când căile nazale sunt înfundate și atunci involutar are loc trecerea la respirația pe gură. Printre alte aspecte legate de sănătate, dacă e practicată pe termen lung, are loc deformarea maxilarelor și împingerea dinților în față.

În schimb, atunci când când căile respiratorii sunt obstrucționate o perioadă mai lungă de timp prin: vegetații adenoide hipertrofice (polipi), amigdalite frecvente, deviații ale septului nazal, copilul respira pe gură o perioadă mai lungă de timp, ceea ce are drept urmare îngustarea foselor nazale și a bolții palatine. Ca urmare, maxilarul superior suferă un proces de îngustare și alungire, dinții frontali superiori sunt înclinați în față, buza inferioară stă în spatele lor, ceea ce conferă aspectul de dinți de iepuraș. Trebuie cerut sfatul medicului în acest caz – poate fi un tratament multidisciplinar: medic pediatru, ORL, ortodont, în funcție de caz. 

Sigmatismulapare în ocluzia deschisă – e spațiul dintre incisivi, aceștia fiind opriți în erupția lor, iar consoanele siflante (s,ș,ț,z) nu mai pot fi pronunțate corect, apare astfel vorbirea peltică sau sâsâită. În acest caz echipa de medici logoped – ortodont va colabora pentru a ajuta copilul și a corecta deficiența de vorbire.

Rârâitul sau rotacismul – se datorează de cele mai multe ori frenului lingual scurt (este că o ață ce se întinde pe fața dorsală a limbii până pe procesul alveolar inferior). Atunci când este scurt, vârful limbii nu ajunge sus pe bolta palatină ca să poată pronunța corect consoană R. De multe ori secționarea acestui fren însoțită de exerciții la logoped corectează acest defect de vorbire.

În concluzie, printr-o igienă corespunzătoare și prin întreruperea acestor obiceiuri vicioase apărute în perioada copilăriei, părinții pot preveni instalarea unor anomalii dentomaxilare la copii, asigurând astfel dezvoltarea armonioasă a întregului complex dento-maxilar.

Material realizat de către dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here