Barza alba - Emil Todorov
Barza alba - Emil Todorov

Cum împrietenim copiii cu păsările? Cred ca orice ieșire în natură poate fi o oportunitate extraordinară de a descoperi și de a le arăta copiilor ce păsări vedem în jur sau a căror cântec îl auzim. Le putem povesti copiilor despre mediul în care trăiesc păsările, ce mânâncă și cum dau nastere puișorilor. Dar există și o insituție care are multe proiecte adresate atât celor mici, cât și adulților – Societatea Ornitologică Română (SOR). Din 2017 Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează anual proiectul Uite barza!.

Ediția din 2020 a proiectului Uite barza! a început. Start numărătoare! Astfel, din 10 iunie, cu ajutorul aplicației, utilizatorii de smartphone-uri pot participa la numărarea berzelor albe. Recensământul berzelor va fi realizat în perioada 10 iunie – 5 iulie 2020. Proiectul este implementat de Societatea Ornitologică Română (SOR), cu sprijinul companiilor Enel din România. Iar anul trecut, în 2019, cu ajutprul aplicației au fost cele mai multe cuiburi recenzate, peste 3.000.

„Anul acesta am decis să schimbăm puțin perioada în care numărăm berzele albe cu ajutorul aplicației Uite, barza! și să dăm startul mai repede. Astfel, recensământul berzelor va avea loc în perioada 10 iunie – 5 iulie 2020. Schimbarea datei a fost determinată de faptul că berzele se întorc mai repede la cuib și se modifică puțin și perioada de cuibărire. Până acum, cu ajutorul aplicației și a voluntarilor care au folosit-o, am reușit să facem inventarul cuiburilor de berze și să creștem gradul de protecție a acestei specii”, a declarat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Cum folosim aplicația?

Oricine are un smartphone poate descărca aplicația Uite barza!, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru IOS. Când utilizatorul se află în imediata apropiere a cuibul de barză, trebuie să pornească aplicația și GPS-ul telefonului. Apoi, este necesară completarea câtorva informații: număr de păsări prezente, pe ce fel de construcție se află cuibul și dacă acesta este sau nu în pericol.

Aplicația solicită și efectuarea unei fotografii a cuibului. Precizia localizării este foarte importantă. Astfel, poziția cuibului trebuie marcată prin intermediul GPS-ului cât mai aproape de stâlp sau de suportul pe care se află cuibul. Datele salvate în aplicație pot fi trimise şi ulterior dacă nu există conexiune la internet. De asemenea, berzele albe și puii trebuie numărați numai la cuib. Diferența dintre păsările adulte și pui este simplă: adulții au ciocul roșu, iar puii au ciocul negru.

Specialiștii biologi vor verifica și confirma apoi datele încărcate în aplicație. Pe baza informațiilor obținute, la finalul campaniei de monitorizare, companiile Enel din România urmează să amplaseze noi suporturi pentru cuiburile de barză, pe baza unui plan realizat împreună cu specialiștii SOR, în zonele unde companiile sale de distribuție de energie electrică activează (Muntenia Sud, Dobrogea și Banat).

De asemenea, și în acest an, datele colectate prin aplicația Uite, barza! vor ajunge și la ceilalți distribuitori de energie electrică din România. Societatea Ornitologică din România își exprimă speranța ca și aceștia să se implice în protejarea berzelor albe.

În afara numărării berzelor și a cuiburilor, utilizatorii aplicației pot semnala și incidente în care sunt implicate berzele albe, cum sunt, spre exemplu, electrocutările sau coliziunile. Aplicația permite preluarea datelor GPS și realizarea unei fotografii cu incidentul. Informațiile colectate vor fi introduse în baza de date a SOR, urmând apoi să se realizeze o hartă de senzitivitate. Pe baza acesteia, distribuitorii de energie electrică pot afla cu precizie care sunt liniile unde este nevoie de teci izolatoare sau de semnalizatoare, pentru a se evita în viitor coliziunile și electrocutarea păsărilor.

4 ani de Uite, barza!

În 2020,proiectul Uite, barza!intră în cel de-al patrulea an în care implică voluntari din toată țara în protejarea berzelor albe. Datorită volumului semnificativ de informații înregistrate de către utilizatori începând cu anul 2017, aplicația reprezintă un instrument important pentru ornitologi și efortul lor de protejare a berzelor albe.

Din 2017 până în prezent, aplicația Uite, barza! a avut peste 9.000 de utilizatori, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria „Călătorii și aplicații locale” din Google Play.

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here