the cyber effect
O carte despre oameni si tehnologie - The Cyber Effect

Este spațiul virtual un loc real? Această întrebare a fost dezbătută cu înverșunare de specialiști din toate domeniile conexe. Răspunsul cyberpsihologului Dr. Mary Aiken este unu fără echivoc: Da, este! Spațiul virtual este un loc distinct, pe care îl accesezi dintr-un mediu familiar, cum ar fi confortul casei tale. Totuși imediat ce ai accesat mediul online, ai călătorit deja spre alt loc, care corespunde nevoilor tale de informare sau conștientizare, cu emoțiile și cu răspunsurile tale, cu comportamentul tău, cu vârsta, genul, dezvoltarea ta fizică și mentală și nu în ultimul rând cu setul tău distinctiv de trăsături de personalitate.

Internetul le-a deschis copiilor noștri lumea, însă a oferit și lumii acces la ei. Suntem oare conștienți de aceste dublu sens al deschiderii? Suntem pregătiți să devenim consumatori de tehnologie și dispozitive digitale în mod responsabil. Suntem noi părinții suficient de bine informați, astfel încât să îi educăm pe copii ce înseamnă consumul responsabil de tehnologie?

Tehnologia nu este bună sau rea în sine. Este de fapt neutră, dar mediază comportamentul uman, ceea ce înseamnă că poate fi utilizată bine sau rău de către umanitate.

Dr. Aiken propune prin cartea sa The Cyber Effect, o abordare transdisciplinară bazată pe psihologie, sociologie, antropologie, informatică, criminologie și știința rețelelor, fără a se limita la acestea. Cartea este redactată într-un limbaj simplu și cât mai concret cu putință, lăsând însă posibilitateaspecialiștilor de a consulta cercetările pe care își fundamentează fiecare ideea, în notele de la finalul cărții.

  • Activitatea Dr. Aiken ca expert consultant de Europol, INTERPOL, FBI și Casa Albă au adus-o pe expertă la Hollywood, inspirând  serialul de televiziune CSI: Cyber. În serial, Patricia Arquette joacă rolul agentei speciale Avery Ryan, din Unitatea de Criminalitate Informatică a FBI, însărcinată cu rezolvarea unor cazuri extrem de grave de infracțiuni care „încep în minte, trăiesc online și se desfășoară  în lumea reală”. Acesta corespunde cu o descriere perfectă a  muncii sale.

Cartea The Cyber Effect este disponibilă pe site-ul Editurii Niculescu, la secțiunea Family & Parenting. Lectură placută îți dorim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.