Modul în care vorbești despre tine își are ecoul în identitatea copilului tău

Copiii își modelează comportamentul pe cel al părinților lor, așa că, dacă aceștia au tendința de a vorbi negativ despre ei înșiși, copiii vor dezvolta probabil și ei acest comportament.

De exemplu, să presupunem că un părinte are o convingere interioară că nu este foarte inteligent. Chiar dacă nu este adevărat, acest lucru îl va face să se simtă profund nesigur. Prin urmare, de fiecare dată când cineva îl complimentează pentru inteligența sau abilitățile sale, face un comentariu de autoironie care îl pune într-o lumină nu tocmai favorabilă. De asemenea, ori de câte ori face o greșeală, o ia ca pe o dovadă care îi confirmă autoevaluarea.

Nu îi tratăm și nu ne gândim la copiii noștri în același mod, așa cum nu ne gândim nici la modul în care comentariile noastre, despre noi înșine, îi afectează. Cu toate acestea, în timp, s-ar putea să observăm că nu se mai străduiesc foarte mult la școală, că le este teamă să facă greșeli sau că își minimalizează frecvent inteligența.

Acest lucru este posibil deoarece atunci când copiii ajung pe această lume, nu au o înțelegere inerentă a limbajului sau a obiceiurilor sociale – învață totul de la persoanele care îi îngrijesc. Ei învață cum să se integreze imitând comportamentele pe care le văd la acestea, pentru că asta este ceea ce ei percep ca fiind normal. Acest lucru include și auto-reflecțiile negative.

Pentru a ne pregăti copiii să aibă o relație de sine pozitivă, trebuie să abordăm modurile negative în care ne raportăm la noi înșine. Primul pas este să ne recunoaștem tiparele de auto-reflecție negativă. Aceste tipare trec adesea neobservate deoarece sunt încorporate în imaginea de sine, așa că este important să le identificăm în mod conștient.

#TemăDeAntrenament

Începe prin a nota, atunci când observi, fiecare gând negativ pe care îl ai despre tine timp de o zi.

Odată ce ai identificat un gând negativ, nu încerca să îl analizezi – acest lucru îți va consuma prea multă energie și va fi neproductiv. În schimb, recunoaște gândul și pretinde că este un comentariu neplăcut făcut de o persoană cu a cărei opinie nu ești de acord. Reamintește-ți că orice persoană își poate împărtăși opinia, dar nu este obligatoriu să fii de acord cu ea.

Notă: O modalitate de a lua puterea de la vocea ta critică interioară este să-i dai un nume, ca și cum ar fi o persoană. Acest lucru te va ajuta să o vizualizezi ca pe ceva din afara ta. În plus, atribuirea unui nume caraghios o va face să pară mai puțin amenințătoare, făcând ca și gândurile să pară caraghioase.

Apoi, fă ceva ce criticul interior pretinde că nu poți face. Făcând lucrul acesta care pare imposibil, îți întărești încrederea și creezi dovezi la care să te uiți când începi să îți pui din nou întrebări. De exemplu, revenind la exemplul anterior, ai putea începe să lucrezi la acel lucru pe care ai dorit întotdeauna să îl faci, în ciuda gândurilor negative care îți spun că nu ești suficient de inteligent pentru a îl face.

Poți, de asemenea, să aduni dovezi împotriva gândurilor negative, îndepărtându-ți atenția de la ele și îndreptând-o spre lucrurile pozitive pe care le faci deja. Întocmește o listă pe zi cu cinci lucruri pe care le faci bine, fie că ai făcut exerciții fizice sau ai avut o conversație plăcută sau orice altceva. Faptul că recunoști aceste lucruri în mod constant te va ajuta să îți reîncadrezi gândurile mai departe de critica constantă.

Tiparele de gândire negative pot fi dificil de recunoscut, deoarece sunt automate și au rădăcini adânci în copilăria noastră, iar în cele mai multe cazuri sunt prinse sub vălul normalității. De aceea, de cele mai multe ori este necesar să privim, alături de un specialist, în trecutul nostru pentru a înțelege modul în care aceste tipare s-au format și a le contesta, acolo unde este cazul, natura lor de „adevăr”.

Daniela PaunescuDespre Daniela Paunescu, Psiholog clinician:

Dorința mea este să te ajut să te privești cu compasiune, să alegi cu claritatea ce-ți mai este util și ce nu, astfel încât să trăiești în prezent, cu cele mai bune resurse pe care le ai.
Cred că fiecare din noi este unic, valoros în sine și avem în mod natural capacitatea de a ne dezvolta sănătos atunci când mediul este benefic, însă nu toți am beneficiat de acest privilegiu. Cu toate acestea, sunt de părere că majoritatea dintre noi deține libertatea de își găși propriul sens indiferent de circumstanțe și se poate bucura de această liberare, alegând cu responsabilitate să-și construiască propria viață.
Nu fac magie, însă am văzut prin propria experință, cum claritatea și noile perspective aduse de procesul terapeutic, pot fi magice!

*Sursa: Freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.