Cat si cum laudam copilul_cover

Așa-i că-ți vine să-ți lauzi copilul și simți că ți se umple sufletul de bucurie atunci când vezi că face ceva ce te mulțumește sau te bucură?
Lauda este o recompensă verbală pe care ne dorim să o oferim atunci cand comportamentul copilului nostru ne încântă, însă ea poate face și rău și bine!

Cât și cum lăudăm copilul?

– “Bravo!”
– “Sunt mândru de tine!”
– “Ce tablou frumos!”

Copiii lăudați constant astfel, cresc cu convingerea că cineva le evaluează mereu performanța. Ei devin mai nesiguri în exprimarea propriilor păreri și idei, iar teama de a dezamăgi li se sădește adânc în suflet “Dacă tatălui/mamei nu-i va plăcea, oare merită să încerc ceva nou? Mai bine nu…”.

Pe tot parcursul vietii, ei vor aștepta confirmarea valorii din exterior, fără a se putea bucura de propriile realizări, dacă alții nu-i laudă: și ce dacă am avut un proiect de succes la serviciu? Dacă nu a venit șeful să mă bată pe umăr, parcă nu mai are nici o valoare.
Îți lauzi piticul când își oferă lopățica la locul de joacă, dar parcă a început să facă asta doar ca să primească aprecierea ta, fără a vedea de ce gestul în sine este important? Ba chiar nu-i mai vine să facă deloc, decât dacă primește lauda? Acest lucru se întâmplă deoarece lauda are efect numai atunci când suntem acolo să o oferim. Atunci când sunt mereu lăudați pentru că împart, copiii împart mai puțin în absența adulților, spun studiile de psihologie. Când adulții sunt de față, lauda și aprecierea lor este prețioasă! Dar dacă adultul nu e acolo să te laude? Obiectul însuși devine mai prețios și preferi să îl păstrezi pentru tine.

Lauda nu este suficientă pentru a-l învăța pe copil bucuria de a fi generos. Cum devin copiii cu adevărat darnici? Oferindu-le ocazia să păstreze lucrul pe care îl folosesc pentru ei și încurajându-i în același timp să ofere și altora: “Uite, băiețelul și-ar dori lopățica ta! Ai vrea să faceți schimb?” Dacă alege să-și cedeze bunul, este momentul să îi oferim o recompensă în acțiunea însăși, care îl va motiva și când noi nu vom fi de față: “Ia uite ce se bucură băiețelul pentru că i-ai dat lopățica, ai văzut ce încântat e și cum zâmbește?”
“Ce deștept ești, ai reușit să faci puzzle-ul” sau “Ce copil deștept, întotdeauna iei notă mare la test” sunt lucruri care ne vin cu ușurință pe buze când recunoaștem calități ieșite din comun. Însă dacă îi lăudăm astfel, copiii înțeleg că ceea ce la aduce succes sunt calități înnăscute asupra cărora ei nu au niciun impact. Acești copii se vor lupta să mențină aparențele, nu vor face eforturi reale pentru a se dezvolta, pentru că nu știu cum. Felul în care îl lăudăm, definește în mintea copilului ce înseamnă succesul. Lăudarea calităților duce la un tipar de gândire “fix”, spune Carol Dweck, promotoarea cercetărilor în acest domeniu, pe când lăudarea efortului și a strategiei, pe lângă rezultatul final, le oferă copiilor acel mod de gândire “de dezvoltare”care îi va ajuta să fie motivați, să persevereze și să facă față eșecului pe tot parcursul vieții.
Copiii lăudați constant pentru o calitate înnăscută percep de obicei greșelile ca fiind eșecuri. Pentru că au învățat că sucesul se atribuie felului de a fi, asupra căruia nu au control, ei percep și eșecul ca fiind static, de neschimbat. Teama de eșec este foarte mare în cazul acestor copii, deoarece a avea o nereușită înseamnă că ei înșiși, ca persoane, nu sunt suficienți de buni. Astfel, ei vor fi mai preocupați să pară deștepți în loc să învețe ceva nou. De asemenea, ei devin mai puțin dispuși să se confrunte cu cauzele insuccesului, mai puțin dispuși să facă eforturi și își recunosc cu greutate greșelile.

Despre cum lăudăm copilul în mod constructiv, vom devzolta în articolul următor, unde vom explica prin exemple concrete cum poți folosi lauda de tip descriptiv pentru a aprecia reușitele copilului.

Alexandra Ilies

 

*Prietenii noștri de la Parenting prin iubire, prin Alexandra Ilieș, ne sunt alături printr-o serie de articole utile pe teme de parenting, cu inserturi de infografice practice și materiale documentate, din care ne putem inspira.

 

 

 

 

 

Fii un Modern Dad informat! Abonează-te la newsletter-ul nostru  AICI și fii parte din cea mai cool, informată și implicată comunitate de tați! Ne poți urmări și pe pagina de Facebook sau Instagram, unde te așteptam cu materiale numai bune de comentat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.