Părinții întreabă: Cum ne putem conecta având in vedere puținul timp rămas după serviciu?

Psihoterapeutul Mihaela Cristea răspunde: Prin prezența!

Psihoterapeut Mihaela Cristea

Spun asta pentru că sunt de părere că dacă ești prezent în interacțiunea cu copilul în acel puțin timp pe care îl ai după serviciu, acesta va fi mult mai valoros și pentru el și pentru tine decât mult timp petrecut împreună, dar în care nu poți fi prezent la el.

Această stare de prezență o poți pregăti încă din momentul în care pleci de la serviciu sau când doar trebuie să închizi laptopul, 🙂 printr-un ritual de trecere de la job la viața de familie. Aici te poți gândi la orice îți place. Poate să vii pe jos o parte din drum, să faci un duș, să asculți muzică, să vorbești 10 minute cu partenera despre cum a fost ziua respectivă, să stai 10 minute tu cu tine, etc.

Apoi o metodă ușoară de conectare cu copilul este aceea în care stabilești un timp, cât îți este ție confortabil, pe care să il petreci cu el. În acest timp petrecut împreună, regulile sunt că nu ai voie cu telefonul, nu stai cu gândul la ce nu ai făcut in ziua respectivă sau la ce ai de făcut mâine și urmezi regulile jocului pe care copilul le alege. Jocul lui, regulile lui. Mergi pe ideea ca el știe cel mai bine jocul respectiv.

„- David / Maria, uite, am 10 minute libere și mi-ar plăcea să mă joc cu tine. Ce ți-ar plăcea să ne jucam?”

După ce a trecut timpul, stabilit clar încă de la început, fiecare își vede liniștit de seara lui în continuare. E posibil copilul să spună că mai vrea să se joace și e firesc pentru că e mișto 😊 să ai atenția părintelui doar pentru tine. Fix acesta este acel moment în care este posibil să cazi în capcană, încercând prin diferite metode să îl faci să nu mai simtă ce simte și să fie mulțumit. Lasă-l să simtă! 

„Înțeleg că ești trist/ă și că vrei să ne mai jucăm. E in regulă! Mâine ne vom putea juca iar. Între timp te poți gândi ce joc ai vrea să ne jucam mâine. Acum eu am de făcut x lucru si voi merge să fac asta.”

Asta nu înseamnă că faci tu ceva greșit sau că el nu e niciodată mulțumit. Înseamnă doar că acela e momentul în care tu să fii in acord cu ce ai zis și să pui limite, așa cum am dat exemplu mai sus.

Fii prezent la copil și atunci 10 minute sunt suficiente pentru a te conecta cu el. 💚

 

_____________     _______________    ______________

Mihaela Cristea este psihoterapeut de formare integrativă cu specializare în psihotraumatologie si oferă servicii de psihoterapie pentru millennials care se ceartă cu părinții și se simt vinovați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.