Vitamina D, cunoscută drept „vitamina soarelui”, este esențială pentru dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a copiilor noștri. De la primele zile de viață, acest nutrient joacă un rol vital în formarea oaselor, funcționarea mușchilor și consolidarea sistemului imunitar. Dar, cum ne asigurăm că atât noi, cât și copiii noștri, avem un nivel normal de vitamina D în organism? Dr. Ioana Stavrositu, medic specialist endocrinolog și nutriționist, ne răspunde la cele mai frecvente întrebări despre vitamina D și prin importanța vitaminei D în viața copiilor, de la beneficiile esențiale la metodele de testare și suplimentare.
Modern Dads: De la ce vârstă este relevant să testăm copiii pentru a identifica nivelul de vitamina D din organism?
Dr Ioana Stavrositu, medic specialist endocrinolog, nutriționist: Propun ca mai întâi sa definim importanța vitaminei D la copii.
Vitamina D este un nutrient esențial care joacă un rol important în homeostazia calciului și sănătatea osoasă. Prematurilor se recomandă din prima zi de viață grație rolului esențial în dezvoltarea sistemului osos, muscular, dar si pentru dantură si imunitate.
Deficitul sever al vitaminei D cauzează rahitismul și/sau hipocalcemia la sugari și copii și osteomalacia la adulți sau adolescenți după închiderea cartilajelor de creștere.
Vârsta cea mai expusă pentru apariția rahitismului este 3-18 luni. De aceea, protocoalele medicale subliniază importanța administrării D3 zilnic la copii, cel puțin până la 2 ani, pentru evitarea cazurilor de rahitism și patologiilor asociate (perturbari de crestere, deformari ale oaselor). Un grad optim de absorbție îl are vitamina D3 în suspensie uleioasă, ea fiind liposolubilă, deci se absoarbe mai bine în prezența grăsimilor.
Pentru a verifica dacă cei mici au un nivel de vitamina D optim, putem testa chiar de la vârsta de 1 an, prin analizele de rutină specifice, iar apoi periodic, în funcție de context și la recomandarea medicului, mai ales dacă există factori de risc pentru deficitul de vitamina D, cum ar fi: alăptarea exclusivă, fără suplimentare cu vitamina D, expunerea limitată la soare, prezența unor afecțiuni cronice care afectează absorbția vitaminei D sau suplimentarea cu produse supuse oxidării, D3 fiind sensibilă la acțiunea luminii și a aerului.
Modern Dads: Exista mitul conform căruia cu cat iei mai multa vitamina D, cu atât mai bine. Care este de fapt doza zilnică de vitamina D recomandată pentru un adult? Dar pentru un copil?
Dr Ioana Stavrositu, medic specialist endocrinolog, nutriționist: Întotdeauna este indicat să administrăm nivelul de vitamina D pe care ni-l solicită organismul sau pe care îl recomandă medicul.
Chiar și de la soare, corpul uman asimilează atât cât are nevoie.
Testarea periodică este esențială pentru a monitoriza nivelul de vitamina D. Iar dacă ajungem la laborator pentru analiza 25OH vitamina D este uneori mai greu, un test rapid pentru vitamina D care poate fi găsit în farmacii, și poate fi făcut în confortul propriei case, cu precizie de laborator este soluția pe care o avem cu toții la îndemână, acum că au apărut testele rapide și pentru Vitamina D. Este un test semicantitativ, adică indică intervalul în care te încadrezi în doar 10 minute (deficit, insuficient, suficient sau exces) și putem merge cu rezultatul la medic pentru ca acesta să indice dozajul necesar, în funcție de rezultatul testării.
Orientativ, pentru a susține un nivel optim pe tot parcursul anului, cantitățile ar fi cam asa:
- Pentru adulți: 600-2000 UI , în funcție de vârstă și starea de sănătate.
- Pentru copii: 400-1000 UI, în funcție de vârstă.
Modern Dads: Există alimente care contribuie la aportul de vitamina D din organism?
Dr Ioana Stavrositu, medic specialist endocrinolog, nutriționist: Da, există alimente care pot contribui la aportul de vitamina D, deși este dificil să obținem cantitatea necesară doar din alimentație.
Printre acestea se numără: Peștii grași (somon, macrou, ton, sardine), uleiul de ficat de cod, gălbenușul de ou, ciupercile, produsele lactate fortificate cu vitamina D.
Modern Dads: Care sunt semnele care pot arăta că avem un deficit de vitamina D în organism?
Dr Ioana Stavrositu, medic specialist endocrinolog, nutriționist: Semnele unui deficit de vitamina D pot fi subtile și extrem de variate: de la oboseală persistentă, dureri osoase și musculare, slăbiciune musculară, furnicături la nivelul membrelor, amețeli, până la căderea părului, infecții sau răceli frecvente prin impactul carenței de D3 asupra imunității, depresie, anxietate sau modificări bruște ale dispoziției.
Modern Dads: Dacă luăm deja suplimente multivitamine care conțin și vitamina D, este necesară administrarea de vitamina D și separat?
Dr Ioana Stavrositu, medic specialist endocrinolog, nutriționist: În general, dacă suplimentele conțin doza recomandată de vitamina D, administrarea suplimentară nu este necesară.
Totuși, este important să ne testam si sa consultam un medic pentru a verifica nivelurile de vitamina D și a ajusta doza dacă este necesar.
Depinde acum și de gradul de absorbție a D3 din multivitamine. Produsele tip suspensie uleioasa sau capsulele moi au un grad mai mare de asimilare in organism, ocolind procesele gastrointestinale.
Modern Dads: De la ce vârstă este sigur să administram vitamina D la copii? În ce doze?
În România suplimentarea cu vitamina D este recomandată prin administrarea de suplimente per os încă din a 7-a zi de viață (din prima zi de viață în cazul nașterilor premature), cu administrare continuă până la vârsta de 18 luni cu doze intre 400-800 UI/zi.
Aceste doze sunt general acceptate pentru prevenirea deficitului și menținerea sănătății osoase, dar pot fi ajustate în funcție de nevoile specifice ale copilului, sub supravegherea unui medic.
Reamintesc că pentru a monitoriza nivelul și a suplimenta cu o doză corectă de vitamina D3, testarea periodică este esențială, iar doar dacă nivelul nu este optim, suplimentarea este recomandată, urmată de o nouă testare după 3 luni pentru a verifica eficacitatea tratamentului. Și, așa cum spuneam, datorită faptului că avem la îndemână teste rapide pentru autotestare acasă, acest proces devine mult mai simplu.
Este important si ca suplimentele de vitamina D sa fie de calitate si sa aibă o administrare facila care sa crească complianța atat la copii, cat si la adulti, precum sunt cele sub formă de spray sau picături, în suspensie uleioasă, deoarece vitamina D se absoarbe mai bine în prezența grăsimilor.
***
Testarea vitaminei D se poate face și din confortul casei cu ajutorul testelor rapide din gama Barza Self Care. Acesta este un test imunologic, semicantitativ, care determină în 10 minute concentrația de 25-OH-Vitamina D (D2+D3) dintr-o picătură de sânge. Poate fi achiziționat din farmaciile partenere sau online pe www.elisiomed.ro.