Dupa aparitia copilului, relația de cuplu trece la un alt nivel. Și, de cele mai multe ori, nu este usor. Nici pentru tata, nici pentru mama. Dar cum pot barbatii, tati implicati fiind, sa continuie sa fie parteneri ideali pentru soțiile lor ne-a povestit Andrei Tudose, Fondatorul Asociatiei DeliveringLife, blogger – www.andreitudose.com, Co-founder la Oltea si Andrei – Scoala Vietii de Cuplu.

Moderndads: Asistam de cativa ani la o schimbare a perceptiei rolului pe care il are tatal in societate si in cresterea copilului, cat si efectele benefice asupra dezvoltarii celui mic. Ce crezi ca a produs aceasta schimbare?

ANDREI TUDOSE: Faptul ca vedem acum tatal implicat in cresterea copilului este doar varful icebergului. Asistam de multi ani la redefinirea rolurilor femeii si al barbatului. Schimbarile sunt uriase. Din ce in ce mai multe femei simt libertatea de a-si urma pasiunile si cariera. Ca o consecinta, din ce in ce mai multi barbati aleg sa inteleaga rolul lor in relatie diferit. Familia nu mai este inteleasa asa cum era inainte. A te casatori nu mai este ceva ce lumea isi doreste neaparat. Casatoria a fos in timp incarcata cu atatea promisiuni inutile incat lumea a inceput sa se fereasca de ea. Si uite asa, usor-usor, s-a creat cumva si contextul ca unii barbati sa aiba din ce in ce mai mult deschiderea catre redefinirea rolului lor in cresterea copilului.

Moderndads:Este afectata in vreun fel si masculinitatea barbatului odata cu implicarea in cresterea copilului?

ANDREI TUDOSE: Da, este afectata, insa pozitiv. Unii barbati inteleg cat de important este pentru un copil sa aiba un tata care se poate juca si sta alaturi de copil cand acesta are nevoie si in acelasi timp tatal, sa poata fi „om mare”. Acela este barbatul care ii arata copilului puterea de a fi in armonie cu el ca om. Tie ce impresie iti lasa cand vezi un barbat serios si implicat in munca lui de om mare, care atunci cand apare un copil stie cum sa vorbeasca cu el, cum sa il stranga in brate si cum sa ii respecte prezenta? Mie mi se pare un barbat puternic si echilibrat! Tie?

Moderndads: Exista unele preconceptii legate de “tatii implicati”, derivate de la mentalitatea precum ca ingrijirea si cresterea copilului este responsabilitatea femeilor, iar asta ii inhiba pe multi dintre ei si ii face sa faca un pas in spate, desi cursul firesc este altul. Tu cum ai facut fata la aceste “opinii”?

ANDREI TUDOSE: Eu pur si simplu nu m-am gandit la ele fiindca bucuria de a sta cu copiii mei a fost atat de mare incat nimic nu mai conta. Dragostea pe care o primesti de la un copil cu care te joci si care traieste cu pasiune joaca cu tine nu poate fi egalata de nici o alta bucurie. Fii acolo conectat cu copilul cand te joci si restul se rezolva de la sine. Daca mai este si copilul tau, cand va fi mare iti va stragne mana pentru ca stie cine esti si cine ai fost tu pentru el. Crezi ca te vei mai gandi atunci la „opiniile” celorlalti?

Moderndads: Cum se schimba relatia de cuplu odata cu aparitia copilului?

ANDREI TUDOSE: Pai, relatia de cuplu de pana atunci se incheie. Pur si simplu nu mai exista ce a fost. Pentru ea in mod special dar si pentru tine apare ceva mai important dintr-un anumit punct de vedere. Apare responsabilitatea unei noi vieti. Bucuria voastra si placerile raman in unbra. Unde mai pui ca si hormonal femeia este in niste schimbari majore. Organismul ei este focusat acum sa continuie sa dea viata noului membru al familiei. Si tu, barbatul, dintr-un spatiu pe deplin respect si grija pentru copiul si partenera ti-ai dori sa mai fie macar putin ca inante cand erati voi 2 … dar nu prea mai este loc si pentru dorintele tale. Te regasesti?

Si uite asa incepe o noua relatie de cuplu care se cheama … relatia din mers sau din fuga :-))) Relatiei de cuplu nu ii este usor sa supravietuiasca aparitiei copiilor.

Moderndads: Lipsa timpului este una dintre marile probleme ale momentului. Iar cand in ecuatie apare si un copil, cu atat mai mult parintii “uita” de timpul pentru ei. Cat de important este sa existe totusi acest “timp pentru cuplu” si cum putem sa ne surprindem partenera?

ANDREI TUDOSE: La inceput, mai ales la primul copil, suntem coplesiti de cate avem de facut. Dar ca la orice noutate avem si sansa sa ne revenim si sa ne punem, ca la avion, intai noua masca de siguranta si apoi copilului. Pana la urma daca noua nu ne este bine cum sa ii fie bine copilului, nu? In relatia mea de cuplu (avem 2 copii la distanta de aproape 2 ani) am incercat multe variante de a ne gasi timp unul pentru celalalt. A fost cand mai bine cand mai rau. Totusi, pot spune 2 lucruri care au functionat in momentul in care am inceput sa caut intai conectarea cu partenera:

  1. Momentele in care o iau in brate dimineata sau cand ma vad cu ea: 10-20s de strans in brate fara sa ma gandesc la nimic decat sa o simt langa mine. Recomand! Sunt mici deschideri care va aduc pas cu pas mai aproape unul de celalalt
  2. Cel putin 1 data pe an sa plecati o saptamana impreuna fara copii … credeti-ma este magic!!!

Moderndads: Cumva, barbatii simt ca sunt ignorati dupa ce apare copilul, iar faptul ca si la capitolul intimitate apar schimbari, poate afecta relatia de cuplu. Ce le recomanzi barbatilor sa faca astfel incat aceasta schimbare radicala din viata lor sa nu ii afecteze extrem de mult si cum sa abordeze capitolul “initimitate” astfel incat sa evite acea starea de “oboseala continua” in randul partenerei, care genereaza multe frustrari de ambele parti?

ANDREI TUDOSE: Sunt multe de povestit aici dar daca ar fi sa aleg 1 chestie care a schimbat la mine mult la capitolul intimitate cu partenera a fost sa ii inteleg ritmul ei generat de ciclul menstrual. Cand am inteles (nu doar stiut) ca organismul ei periodic produce un ovul pentru a da posibilitatea sa nasca o noua fiinta am inteles ca intreg corpul ei respecta acest proces. Adica asa cum stiti si si eu stiam dar nu foloseam, sunt perioade inainte si dupa ciclu pe care daca le iei in cosiderare iti fac viata mult mai fericita. Afla si intelege ritmul pertenerei tale si creeaza contextul sa va puteti intalni in intimitate in perioada in care organismul ei este pregatit sa dea viata unei noi fiinte 🙂 O sa vezi diferenta. Restul vorbim cu alta ocazie.

Moderndads: Femeile iubesc surprizele si momentele in care barbatii fac gesturi frumoase, fara un motiv anume. Le poti oferi, te rog, barbatilor 3 idei/recomandari despre cum isi pot surprinde partenera?

ANDREI TUDOSE: Este greu sa dau 3 idei fiindca suntem atat de diferiti si, in plus, chiar daca rezonezi cu ideile mele e posibil ca partenera sa nu rezoneze asa ca o sa va dau o singura recomandare: cititi „cele 5 limbaje ale uibirii” de Gary Chapman si dati-i si partenerei cartea. Discutati apoi impreuna despre ea si intelegeti care sunt limbajele iubirii pentru partenera voastra. Apoi stiind ce este important pentru ea ca sa se simta iubita … sky is the limit! 🙂

interviu Andrei Tudose*** Andrei Tudose este Fondatorul Asociatiei Delivering Life, scrie pe www.andreitudose.com  si este Co-founder la Oltea si Andrei – Scoala Vietii de Cuplu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here