Tu ești super eroul copilului tău iar siguranța lui este în mâinile tale!                                                                                                                    

Și pentru că siguranța în mașină este una extrem de importantă, anunțăm lansarea primului Centru Siguranță Auto Copii din România! Pe 4 septembrie, de la 18:00, alături de bloggeri de parenting, oameni din mass media, influenceri locali și părinți, a avut loc lansarea oficială a Centrului Siguranță Auto Copii. Conceptul este inițiat de Alice Dona Mitu, Medic Specialist, primul Consultant certificat în Siguranța Auto de “Institution of Occupational Safety and Health” și își propune să informeze și să crească gradul de conștientizare și responsabilizare al părinților în ceea ce privește siguranța auto a copilului.

FACTS:

  • 86% din familii au poziționat nou-nascutul în mod incorect în scaun.
  • 77% din părinți au instalat incorect scaunul.
  • 69% dintre copii centurile tensionată insuficient
  • Două din cinci scaune sunt montate sub un unghi de înclinare incorect.
  • 1 din 3 scaune are centurile lăsate din fantă incorectă
  • Unul din 5 părinți folosește un scaun necertificat
  • 44% din scaunele instalate în centuri se mișcă pe banchetă mai mult de 2.5 cm.
  • Jumătate din scaunele care utilizează centurile de siguranță nu au blocat retractorul centurii de siguranță.
  • Mulți părinți au folosit incorect ghidajul pentru centurii de siguranță.
  • 11% din scaune aveau centurile răsucite, ceea ce poate reduce eficacitatea acestora în eventualitatea unui accident.

 

“Centrul Siguranță Auto Copii este un proiect unic în România, proiect născut din dorința de a crește gradul de conștientizare și responsabilizare al părinților din România în ceea ce privește siguranța copiilor lor în timpul deplasării cu un autovehicul. În centrul nostru își desfășoară activitatea 3 experți certificați internațional în Siguranța Auto a Copiilor. Activitatea de zi cu zi constă în testarea scaunelor auto pe mașina părintelui pentru a verifica compatibilitatea acestuia cu autovehiculul, verificarea așezării corecte a copilului în scaun. Părinții sunt apoi instruiți cum anume să repete procesul de instalare ulterior și cum să regleze scaunul auto și să îl întrețină. Serviciul de testare costă 30 lei pentru scaunele achiziționate din afară și este gratuit în cazul în care achiziția s-a făcut din cadrul centrului. Necesitatea acestui serviciu provine din datele statistice care arată că  77% din părinți au instalat incorect scaunul sau două din cinci scaune sunt montate sub un unghi de înclinare incorect”, a declarat Alice Dona, Medic Specialist, Expert Siguranță Auto Copii .

În Centru sunt disponibile doar modelele de scaune auto testate de organizații internaționale independente precum ADAC, OAMTC, WHICH sau PLUS, fiind selectate pe baza rezultatelor obținute la aceste testări. De asemenea, părinții care călătoresc sau din diverse motive au nevoie să închirieze un scaun auto pentru copii, pot beneficia de acest serviciu în cadrul Centrului.

Complementar serviciilor oferite în cadrul Centrului de Siguranță Auto, se organizează și o serie de cursuri intitulate “Ghidul Părintelui Responsabil la Volan”. Cursurile sunt susținute de traineri din cadrul Academiei Titi Aur, experți ai Centrului Siguranță Auto Copii, specialiști din cadrul Poliției Rutiere și de la Inspectoratul Român pentru Situații de Urgență. Aceste cursuri se vor desfășura începând cu luna octombrie, la sediul Academiei Titi Aur. Programările se fac pe pagină Academiei Titi Aur: https://academiatitiaur.ro/ sau pe pagină site-ului www.siguranță-auto-copii.ro. Pentru detalii suplimentare puteți sună la numărul de telefon 0755.800.500.

“Ghidul Părintelui Responsabil la Volan” este un curs complex în cadrul cărora părinții vor învață cum  aleagă scaunul potrivit în funcție de mașînă și vârstă copilului, cum -l regleze, ajusteze și întrețînăcând e momentul  schimbe scaunul auto pentru unul de vârstă mai mare, cum  își modifice comportamentul la volan odată cu mărirea familiei, cum  iasă dintr-mașînă răsturnată și cum  ajute la descarcerarea copiilor prinși în mașînă, cum  aplice măsuri de prim ajutor precum dezobstructie, resuscitare sau imobilizare fracturi simple.

Scopul este  prin Centrul de Siguranță Auto Copii și prin cursurile organizate împreună cu Academia Titi Aur, părinții  înțeleagă mai bine cât de importantă este folosirea corectă a unui scaun auto adecvat, cât de importantă este conduită preventivă la volan, mai ales atunci când în mașînăalături de ține se află cea mai importantă ființă – copilul. Ne dorim  contribuim la schimbarea staisticii conform căreia România este pe primele locuri în privința decesului și accidentării grave la copii, iar prin aceste proiecte vrem  ajungem treptat la ceea ce astăzi se întâmplă în alte țări, dar care pentru noi este încă doar un vis: Viziunea 0, adică 0 copii decedați pe drumurile publice.

Site-ul oficial al Centrului de Siguranță Auto Copii este www.siguranță-auto-copii.ro, dar ne puteți urmări și pe pagină de Facebook https://www.facebook.com/Siguranță-Auto-CopiiVa așteptăm cu informații utile și de actualitate legate de siguranță auto a copiilor.

 

Persoană de contact: Alice Dona Mitu, Medic Specialist, Expert Siguranță Auto Copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.