Cu doar 15 ani în urmă, discuția între părinți și copii, despre SEX în România era încă tabu. Nu exista o disponibilitate a părinților noștri, a bunicilor de azi, spre a discuta deschis acest subiect, poate o rușine tot așa transmisă din generații trecute. În zilele noastre avem multe resurse în acest sens, educația sexuală începe de când copilul învață să denumească corect părțile genitale, adică de la 3-4 ani și continuă cu întrebări de tipul ”Tati de unde vin copii? Tati cum a ajuns frățiorul meu în burtica lui mami? Tati eu de ce nu am penis/puță (în cel mai bun caz, de obicei cocoșel sau cucuț fiind diminutivele utilizate)? Mami eu vreau să fiu fată. De ce nu pot să fiu fată? La grădiniță e un băiat pe care vreau să îl pup și mi-e rușine.” Toate acestea și multe altele pot apărea la vârste mici, iar de răspunsul nostru depind toate viitoarele conversații pe tema educației sexuale. 

De ce e important ca această educație sexuală să înceapă acasă? Cei mici sunt expuși la diverse surse, media, colegi, frați mai mari, dar totul ține de perspectivă, de abordare pozitivă.  

Iată mai jos câteva mituri în capcana cărora părinții pot cădea. 

Dacă începi să îi faci copilului educație sexuală, aceștia vor deveni activi sexual. 

Un review din 2001 a 28 de studii diferite despre educația sexuală aduce în vedere faptul că Sexualitatea și educația în ceea ce priveste HIV, discuții care includ informații despre prezervative și contracepție nu cresc șansele ca cei mici să devină mai activi sexual, nu cresc momentul în care adolescenții încep activitatea sexuală, nici frecvența și nici numărul de parteneri. (Kirby, 2001) 

E încă timp, e prea tânără ca să îi răspund la aceste întrebări

Chiar nu există așa ceva ca ”prea” tânăr, pentru o anumită forma de educație sexuală. Nu înseamnă să explicați de la 2-3 ani procesul prin care se fac copii, dar trebuie să începeți discuțiile destul de devreme. 

Oricum o să afle tot ce are nevoie, sexul e peste tot și dacă o să aibă întrebări sunt aici.

Să vorbești despre sex poate fi cumva inconfortabil, pentru oricine, mai ales pentru copii. Pot chiar să creadă că te vei supăra pe ei, dacă aduc vorba despre asta. E important să deschizi tu discuția și să știe că dacă au întrebări pot veni oricând la tine.   

Educația sexuală nu ține doar de sex, e mult mai mult decât atât. În realitate, sexualitatea include, dar nu e limitată la identitatea de gen, orientare sexuală, erotism, abilitatea de a iubi și a se simți iubiți, imaginea de sine, relațiile interpersonale, psihologie sexuală și sănătate, manipulare sexuală și da, comportament sexual și reproducere.

Pentru inspirație pe diverse subiecte despre Educație Sexuală puteți încerca:

Pentru 3-6 ani- https://amaze.org/jr/â

Pentru pre-teens: http://everybodycurious.com/episodes

Pentru adolescenți: https://soundcloud.com/user-233677690

E clar că nu e un subiect ușor, mai ales ținând cont de backgroundul nostru, dar este un subiect care nu e opțional este extrem de necesar, pentru adolescentul tău de mâine. Pentru mai multe live-uri despre adolescenți și educație sexuală ne găsiți pe pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/ModernDadsChallenges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.