Copiii sunt în extaz de fiecare dată când primesc o jucărie nouă. Însă, după ce emoția inițială dispare și jucăriiele sunt aruncate pe ici pe colo, cei mici caută altceva de făcut. Dar nu trebuie să fie mereu așa. Prin oferirea unei experiențe semnificative pentru copilul tău poți să-i oferi un cadou memorabil de care să se bucure și care să-i folosească pe termen lung.

Un studiu de la Universitatea din Toronto a constatat că oferirea copilului experiențe semnificative cadou, în loc de jucării, mărește inteligența copilului și creează legături mai puternice între părinți și copii. Cindy Chan, cercetător principal în cadrul studiului, sugerează că, atunci când cumperi un cadou, concentrează-te pe ceva ce ar putea experimenta alături de tine.  

Un alt studiu, de această dată efectuat la Universitatea Oxford, a constatat că atenția părinților este mult mai valoroasă decât lucrurile materiale, chiar și decât jocurile educaționale, în succesul academic al copiilor.

Deci, dacă vrei să ai copii fericiți și inteligenți, petrecerea timpului cu ei și realizarea de amintiri sunt cele mai bune cadouri pe care le poți face. 

7 experiențe semnificative care construiesc amintiri

Majoritatea dintre noi nu ne amintim ce am primit de Crăciun când aveam, să zicem, 10 ani, dar ne amintim cu drag de vacanța de familie pe care am luat-o în acel an. 

  • Mini excursie la plajă sau la munte 

Nu este neapărat vorba despre a vă deplasa dintr-un loc în altul. Ci, mai degrabă, de a-i pune pe cei mici față în față cu lumea vastă. 

Când ai modul de vacanță activat, este ușor să nu fii distras de smartphone-uri și să fii dedicat în totalitate copilului tău. 

  • Organizați un camping împreună

Organizarea unei astfel de aventuri poate fi solicitantă. Cu toate astea, este una dintre acele experiențe semnificative care implică toată familia și creează amintiri.

  • Plimbare cu bicicleta

Nu contează unde mergeți, atâta timp cât este undeva unde niciunul dintre voi nu a mai fost.

  • Mergeți la pescuit

Evită să pui presiune asupra copilului, așteptându-te să prindeți o mulțime de pești. Pentru această activitate, răbdarea este cheia! Pescuitul oferă un moment excelent pentru a afla mai multe despre copilul tău și pentru a deschide diferite subiecte de discuție.

  • Vizitați un muzeu interesant

Caută expoziții temporare sau muzee interesante care sa ofere ceva nou si inedit pentru cei mici: Orășelul Cunoaşterii din București care este primul muzeu interactiv pentru copii din Romania și Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa.

Indiferent că alegi să vizitați o expoziție sau un muzeu, aceste experiențe semnificative vor fi oportunități incredibile pentru a purta conversații educative cu cei mici.

  • Introdu-i într-o altă cultură

Iar pentru asta nu este nevoie să plănuiești călătorii internaționale. Ci te poți îndrepta spre comunitățile de minorități cu care copiii tăi nu sunt familiarizați. 

Nu doar că este o experiență semnificativă, dar îi pui într-un mediu în care au șansa de a pune mai multe întrebări. În plus, îi expui în fața unor oameni cu care altfel nu ar putea interacționa niciodată. 

  • Faceți voluntariat împreună

Probabil, una dintre cele mai semnificative experiențe și lecții pe care i le poți transmite copilului tău este valoarea timpului. Alege o cauză care să vă reprezinte și oferiți-vă timpul voluntar pentru a ajuta.

Puteți merge la un adăpost de animale unde să vă bucurați de animale. Sau să pregătiți câteva jucării pe care să le donați unor copii mai puțin avantajați. Iar dacă vreți să petreceți timp în natură, puteți alege să plantați un copac. 

Alege ideile care se potrivesc cel mai bine cu valorile tale și cu cele pe care vrei să le transmiți copiilor tăi. Toate aceste experiențe semnificative îi învață pe copii să se concentreze asupra celorlalți mai degrabă decât doar ei înșiși.

Tu ce fel de experiențe semnificate le oferi copiilor tăi?

 

_____
Sursă foto: Emma Bauso, Pexels

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here