Jocul care te învață să colectezi și să reciclezi corect plasticul. Tu ai auzit de el? Se numește Adevăr sau Reciclare și e creat de ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului), în colaborare cu Alex Zamfir, cunoscut în mediul online ca @celmaibuntata.
Un joc realizat momentan în ediție limitată, a cărui scop este dublu – educativ și distractiv, în același timp, prin care suntem învățați să colectăm deșeurile corect. E adresat unei categorii largi de vârstă, de la adolescenți, până la părinți, profesori și bunici, asta pentru că include, așa cum și numele spune, întrebări și provocări pe teme de reciclare.
Văzut ca o metodă creativă de a afla cât mai multe despre acest subiect și de a învăța ce înseamnă responsabilitatea față de mediu, jocul va fi integrat în următoarele acțiuni și activități ale programului ASAP.
Mecanica jocului:
Tragi un cartonaș și citești întrebarea. Răspunzi cu Da sau Ba. Dacă ai ghicit întrebarea, câștigi numărul de puncte înscrise pe cartonaș. Dacă ai greșit răspunsul, altcineva ia un cartonaș cu Provocări și tu trebuie să spui o cifră de la 1 la 5. Apoi cineva îți citește provocarea din dreptul cifrei aleasă de tine și trebuie să duci la îndeplinire pe loc provocarea respectivă, înainte ca jocul să meargă mai departe.
”Am creat acest joc pentru tinerii de azi, pentru că ei sunt o generație mult mai conștientă de impactul acțiunilor noastre asupra planetei și mult mai dornică și mai deschisă spre un comportament sustenabil. De la 12, 13 ani jocul poate fi jucat de oricine și vă invit să-l jucați alături de copiii voștri și poate, așa, să ne îmbunătățim un pic comportamentul, pentru că altfel vom lăsa o „casă” mult mai urâtă și mai puțin prietenoasă copiilor și urmașilor noștri”, a menționat Alex Zamfir.
„Credem că e necesar să translatăm noțiunile despre colectare separată și reciclare pe limba tinerilor și să le transmitem într-un context ludic. Considerăm că educația prin joc, educația nonformală, are o importanță deosebită în transformarea tinerilor, în corectarea comportamentelor, și vine în completarea educației formale, la școală, și a celei din familie”, a precizat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.
Jocul Adevăr sau Reciclare face parte din cele 4 misiuni ale ambasadorilor elevi ASAP.
Cine sunt ambasadorii ASAP? Elevi din întreaga țară, dornici să ajute programul ASAP în misiunea lui, adolescenți determinați să se implice în acțiunile ”verzi”, pentru care responsabilitatea socială e serios luată în calcul. Ei transmit mesajele ASAP în școlile lor, în comunitățile lor, către familie și prieteni – pentru că așa putem face viitorul mai verde.
Ambasadorii ASAP sunt încurajați să organizeze în școlile lor Clubul ASAP, un loc de întâlnire pentru tineri ca ei, pasionați de protecția mediului și interesați să afle mai multe informații despre colectarea separată și de reciclare.
Până la finalul acestui an școlar, acești tineri ambasadori au de îndeplinit 4 misiuni, iar jocul Adevăr sau Reciclare este a doua misiune pe care trebuie s-o realizeze alături de echipa pe care au format-o în cadrul Clubului ASAP din școlile lor.
Ce face programul ASAP?
ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectare separată și reciclare. Obiectivul ASAP este acela de a contribui activ la promovarea educației pentru mediu în rândul publicului țintă și de a crea cea mai mare infrastructură unitară pentru colectarea separată a deșeurilor în vederea reciclării în toate școlile din România.
Toate informațiile despre program, pe https://asap-romania.ro/.
*Sursa poze: ASAP & Alex Zamfir