Ai copii înscriși la școală, grădiniță sau creșă? Află cum poți beneficia de scutiri de impozit

Anul 2023 a început cu o mulțime de modificări legislative, inclusiv pentru părinții care au copii la școală, grădiniță sau creșă.

Cu alte cuvinte, părinții salariați primesc, începând cu ianuarie 2023, o deducere personală suplimentară de impozit pentru fiecare copil dacă acesta este înscris la o unitate de învățământ (la creșă, grădiniță sau școală), menționează Federația Națională a Părinților. 

Reduceri de taxe pentru parinti

Suport legislativ

Ordonanța de Urgență nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 priving Codul fiscal, stabilește că deducerea personală se acordă părinților care au salarii, indiferent de nivel, cu condiția ca al lor copil să fie înscris într-o unitate de învățământ.

Acte necesare pentru a beneficia de deducerea suplimentară

  • Dacă copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți;
  • Părintele trebuie să prezinte documentul care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ (creșă, grădiniță, școală);
  • Declarație pe propria răspundere.

Important de menționat este faptul că, în cazul în care părintele are mai multe locuri de muncă, el are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

Cum se acordă deducerea personală

Conform ordonanței de urgență nr. 16/2022, deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

  1. a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);
  2. b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Dacă vrei să beneficiezi chiar de la începutul anului de deducerea personală, este important să te grăbești și să depui dosarul la angajatorul tău cât mai repede.

_____
Sursă poză de copertă: drobotdean, Freepik

Sursă poză articol: Freepik

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.