Un nou proiect al asociației Da’DeCe scoate la iveală aspecte inedite pentru copii, în muzee, de o manieră specifică și potrivită celor mici. Proiectul ”Activează arta” cofinațat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat în colaborare cu Muzeul Municipiului București și Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare” și-a propus realizarea unor stații interactive/ truse de explorare pentru copii, prin interpretarea unor lucrări din cadrul celor două muzee de artă, astfel încât explorarea artei să devină plăcută și educativă pentru cei mici. În plus, vineri, 15 noiembrie 2019, ora 10.00, la Muzeul Theodor Aman se desfășoară masa rotundă Poveștile Artei, adresată educatorilor și animatori culturali, profesorilor și artiștilor. Se vor discuta modalități prin care muzeele de artă pot deveni mai prietenoase pentru copii, se vor identifica cele mai bune abordări în acest sens, punând în comun experiența asociației cu experiența participanților. Cu această ocazie se va prezenta instalația realizată în cadrul proiectului ”Activează arta”, pentru Muzeul Theodor Aman.

Stația interactivă din Muzeul Aman, accesibilă micilor vizitatori de 9-14 ani- dar și adulților mai curioși din fire, a fost realizată prin colaborarea dintre educatorii culturali din asociație (Iulia Iordan și Alexandra Cucu), Liviu Pop (folclorist și expert în digitalizarea arhivelor culturale) și Bogdan Maltezeanu (designer de obiect). Copiii își vor pune căștile și vor alege carduri asociate cu 14 obiecte ce  vorbesc despre viața lor de muzeu. Astfel, vor asculta povești fermecătoare spuse de către respectivele obiecte care povestesc despre cei care le-au creat, proprietarii pe care i-au avut și alte detalii interesante pentru copii. Apoi aceștia pot căuta aceste obiecte în expunere, pentru confruntarea poveștii cu realitatea obiectului.

Tonomatul cu povești din muzeu va fi disponibilă pentru familiile cu copii începând de vineri, 15 noiembrie, în limbile română și engleză (traducere Chuckk Hubbard). Ea va putea fi utilizată gratuit pe parcursul vizitei la Muzeul Theodor Aman, conform programului normal de funcționare: de miercuri – duminică, între 10.00 și 17.30.

Instalația din Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare” constă într-o trusă de privit în muzeu, va fi disponibilă începând de vineri, 15 noiembrie, în limbile română, maghiară și engleză (traducere Timea Ferencz si Chuckk Hubbard) și va putea fi împrumutată gratuit pe parcursul vizitei la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», la sediul de pe strada 1 Mai, nr.8, conform programului normal de funcționare: de marți – duminică, între 10,00 – 16,30.

Trusa de privit în muzeu este un kit pedagogic adresat copiilor de 3 – 6 ani, conceput de educatorul muzeal Iulia Iordan din cadrul Asociației Da’DeCe. Ansamblul de elemente interactive, texturi și activități facilitează vizita celor mici și a însoțitorilor lor – părinți sau bunici – și îi ajută să înțeleagă și să rețină semnificația Fenomenului Centrul Artistic Baia Mare. Trusa este fundamentată pe cercetarea specificului și a colecțiilor muzeului, și pe informațiile culese în cadrul atelierelor organizate în luna august cu micii vizitatori ai expoziției permente din muzeu dar și pe vasta experiență a membrilor echipei.

Proiectul ”Activează arta” face parte din demersul strategic al Asociației Da’DeCe de a face muzeele accesibile cu adevărat copiilor. Dintre inițiativele deja active în muzee, amintim: audioghid pentru copii în expunerea de bază a Muzeului Literaturii Române, kitul educativ care constă în puzzle-uri și jocuri din Muzeul Hărților, căsuța în miniatură pentru copii mici din Casa Avramide și jocul de cărți din Muzeul Etnografic, ambele din cadrul ”Centrului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea”.

Sursă: Asociația Da’DeCe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.