afis bombastic final

V-ati saturat sa mergeti cu copii in locuri in care este nevoie a sa le spuneti: nu atinge! mai incet! nu fugi! stai!?

Va propunem un loc, intr-un muzeu clasic, dar in care este deschisa o expozitie gandita special pentru copii. Tema serioasa, ascunsa, este patrimoniul, dar expozitia prezinta jucarii din colectia donata de Iosif Hertea, o personalitate insuficient cunoscuta a Romaniei , asociatiei Da’DeCe. Este o colectie strasa in jumatate de secol care contine:  jucarii vechi, populare, etnografice, facute de copii sau de mesteri, dar si jucarii mai noi de plastic, metal sau lemn. Ideea selectiei este aceea de a bucura ochiul, mintea si sufletul celui care se joaca. Si pentru ca dl. Hertea a fost un spirit viu si tanar pana la sfarsit, si-a dorit ca jucariile lui sa fie accesibile copiilor, sa se joace cu ele in expozitie. De aceea echipa asociatiei care face muzeele mai prietenoase pentru copii, a gandit un concept de expozitie in care copiii se pot ascunde, se pot juca, se pot odihni, se pot gandi si pot visa, plecand de la cateva teme cheie, care pot fi sintetizate asa cum au gandit curatorii expozitiei, prin fraza: ”Obiectele pretuite de colectionar devin patrimoniul de maine”.

imagine finala poster-brosura

BOMBASTICBOMBASTIC este titlul expozitiei si el vine de la:

B ila

O glinda

M asina

B ibelou/Broasca

A lbina

S anie

T ren

I osif

C olectie

Adica de la colectia de jucarii expusa altfel, asa cum in alte tari exista muzee ale copiilor in care ei insisi pot explora singuri sau cu adultii insotitori si pot afla multe lucruri.

Ce pot afla la expozitia din Iasi?

Faptul ca orice colectie poate sa devina o activitate importanta si valorizata, ca orice jucarie poate sa devina patrimoniu, cine are grija de patrimoniu, ca orice copil poate sa devina colectionar serios (sau mai putin serios) si protector al patrimoniului (intotdeauna foarte serios) dar si ca timpul ajuta la toate acestea. Cum pot afla: explorand, cautand, parcurgand labirintul care este metafora expozitiei, potrivind si comparand. In general, cam ce le place lor sa faca!

PROGRAM:

Expozitia este deschisa la Palatul Culturii din Iasi pana pe data de 14 noiembrie, de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 17:00, si este insotita de un poster-brosura: ”Patrimoniu: ce cuvant complicat!”, la fel de saltaret si atractiv, cu texte de Iulia Iordan si Daniela Miscov si cu ilustratii de Sorina Vazelina. O bucurie de explorat care speram sa aiba efect pe termen lung in mintile si sufletele copiilor, caci educatia pentru patrimoniu este o stiinta importanta pentru ce va urma.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.