Cover campanie #CeSpunTatii, powered by ModernDads

Suntem tați, suntem soți, suntem bărbați și mai avem o multitudine de statute pe care ni le asumăm zi de zi. #CeSpunTatii ca tine despre situația în care ne aflăm? Ce temeri au, cum  gestionează viața de familie, dar și cea profesională? Sunt întrebări la care vom încerca să găsim răspunsuri în cadrul unor interviuri, pe care le vom realiza cu tați din România, tați implicați, activi și deschiși să povestească despre asta.

Începem această campanie cu un interviu realizat cu Cristian Petre, tată de 2 copii și blogger la JurnalulunuiTata.ro.

“Cristian Petre, 40 și ceva de ani, tată a două fete (una de grădiniță și alta adolescentă), scriu Jurnalul unui Tată de 4 ani, mai precis de când am aflat că voi fi a doua oară tată, lucrez în banking de vreo 20 de ani – Corporate Credit Risk Analyst, iubesc viața, îmi place să gătesc, iar fata cea mare mi-a reaprins o pasiune mai veche – artele marțiale”. 

ModernDads.ro: Ce conține în această perioadă “jurnalul unui tată”: ce gânduri, ce planuri, ce temeri ai?

Cristian Petre, JurnalulunuiTata.ro: Încă din ianuarie am scris despre Coronavirusul apărut în Wuhan, când nici nu avea nume. Apoi s-a extins în Europa, a luat amploare în Italia, au apărut primele cazuri la noi. 

Am urmărit îngrijorat evoluția, am scris despre faptul că ai noștri au pierdut 2 luni extrem de importante când s-au jucat cu focul: uite guvernul, nu-i guvernul, hai cu anticipatele, hai să ne împărțim primăriile, ba un tur, ba două. Și acum ne ardem cu toții. Sau mai ales noi, pentru că ei au tratament preferențial, vedem că sunt prioritari și la teste. Două luni pierdute. Două luni în care se puteau comanda măști, mănuși, combinezoane, alcool sanitar, se puteau porni linii de producție autohtone. S-ar fi putut face multe și evita pierderi de vieți. 

Iar ca să îți răspund pe scurt la întrebare, am trecut prin multe stări, de la a trage semnale de alarmă, la a scrie cu obidă, de la a compara ce fac alții versus ai noștri până am zis stop. Suficient! Nu este ok pentru moralul meu, nici pentru a celor care mă urmăresc. 

Am decis să schimb abordarea. Chiar dacă nu pot să mint că totul va fi bine (pentru că până atunci va fi rău sau foarte rău) și să desenez un curcubeu, am ajuns la concluzia că avem nevoie de speranță, de optimism și de o doză de umor.

ModernDads.ro: Tu ești unul dintre tații care merg la birou zi de zi, Cum te simți atunci când ești în drum spre job-ul tău și vezi străzile aproape goale și foarte puțini oameni în jur?

Cristian Petre, JurnalulunuiTata.ro: Este o atmosferă cum nu am crezut că poate exista în realitate, o văzusem doar în câteva filme post-apocaliptice. Mi se pare îngrozitor faptul că lucrurile se pot schimba peste noapte și în consecință se modifică tot stilul vieții anterioare. Iar lucrurile sunt din păcate în plină evoluție și încerc să țin pasul. 

Am un job care necesită prezența la birou și mai ales genul de job care este extrem de important pentru bunul mers al economiei, mai ales când merge în avarie, cum se întâmplă în aceste perioade. Este vorba de banking, dar nu vreau să dezvolt subiectul pentru că blogul meu este vorba despre viața mea în calitate de tată, mai puțin spre deloc de bancher. 

Cum mă simt? Simt că ceea ce fac, respectiv munca mea de la birou este importantă, dar am și o strângere de inimă ori de câte ori ies din casă. Legat de activitatea mea online, este în primul rând importantă pentru mine, este jurnalul meu, dar așa cum și eu găsesc inspirație în alte bloguri ale altor părinți, așa și alți părinți apreciază ceea ce fac. Iar până în acesta moment Jurnalul unui Tată nu înseamnă doar niște fotografii pe Instagram, postări pe pagina de Facebook sau articole pe blog, ci mult mai mult de atât, cu impact offline. 

ModernDads.ro: Ce măsuri de protecție aplici la birou sau în relația cu colegii?

Cristian Petre, JurnalulunuiTata.ro: La birou s-au luat foarte multe măsuri de protecție, inclusiv o rotație a personalului, respectiv 50% acasă două săptămâni, apoi rotire. Aplic distanțarea socială. Mă spăl foarte des pe mâini, apoi aplic soluții pe bază de alcool. Ni s-au distribuit măști de protecție, soluții de dezinfectare. 

Aplic politica birouri curate, respectiv la sfârșitul programului nu las nimic pe birouri. De ce? Pentru a permite curățarea eficientă a biroului cu substanțe dezinfectante. Nu mai port ceas la mână, deinfectez zilnic telefonul, nu mai dau noroc.

Probabil că mai sunt și alte măsuri, dar le-am luat din mers de mai bine de o lună, mi-au intrat în reflex și acum nu mi se par ieșite din comun. 

ModernDads.ro: Copiii cred că te așteaptă cu nerăbdare în fiecare seară. Ce le-ai spus despre COVID-19 și cum ai gestionat momentele dificile (de exemplu: vor să meargă în vizită la bunici, vor să iasă în parc etc.)

Cristian Petre, JurnalulunuiTata.ro Într-adevăr sunt așteptat seara acasă precum pâinea caldă 🙂 Celei mari i-am explicat mai pe îndelete și poate înțelege într-o măsură mai mare pentru că are aproape 14 ani. Cea mică care are aproape 4 ani, înțelege oarecum și ea că este o problemă, că sunt microbi (mai greu să înțeleagă diferența între microbi și acest Coronavirus, iar despre microbi știa dinainte…), că nu este voie în vizită la bunici să nu se îmbolnăvească, îi spuneam că parcurile sunt închise… 

Dintr-un anumit punct de vedere, pot spune că nu este încă de nesuportat. Faptul că stăm la casă și am un petic de gazon ne ajută să suportăm mai bine limitările din această perioadă. 

ModernDads.ro: Ce soluții ai luat în familia ta pentru a evita riscurile care pot apărea datorită COVID-19?

Cristian Petre, JurnalulunuiTata.ro În primul rând statul acasă și spălatul pe mâni. Eu sunt singurul care ies. La întoarcerea acasă mă descalț la ușă, talpa pantofilor face cunoștință cu o soluție pe bază de clor. O parte din haine merg direct la spălat, iar altele sunt păstrate la cuierul de lângă ușa de la intrare. Când mă întorc de afară, evit orice contact fizic cu familia până nu mă spăl cu simț de răspundere. Sunt atent și la ce cumpăr, scot ambalajele, le arunc, apoi mă spăl pe mâini bine. 

Nu vreau nici să par paranoic, dar nici să las lucrurile la întâmplare. 

ModernDads.ro: Cu ce jocuri și activități vă ocupați timpul liber și cum ați îmbinat partea educativă, cu cea de relaxare?

Cristian Petre, JurnalulunuiTata.ro. Timpul liber? Încă nu am, așa cum mi-aș dori! 

Am noroc de o școală bună pentru cea mare și o grădiniță la fel de bună pentru cea mică. 

Școala s-a mutat online pe Google Classroom și Zoom. Zilnic sunt conferințe video, filmulețe, lecții predate, teme de făcut. La fel și doamnele educatoare care trimit pe grupul de Whats App un milion de idei, de fise de făcut cu cei mici, de exemple de activități, de sfaturi, de cântecele și povești. Iar partea doar de relaxare constă în desene animate, ambele ascultă muzică, cea mică preferă să și cânte și să danseze. 

Seara sau mai mult în weekend colorăm, ne jucăm cu plastilina, îmbrăcăm păpușile 😉, mai umflu un balon, mai citesc povestioare. 

Cea mică e foarte bucuroasă să ajute la pusul și strânsul meselor și mai ales la ajutatul la gătitul oricărui fel de mâncare. 

Am redescoperit până și XBOX-ul 360 abandonat acum câțiva ani prin pod. 

Și chiar dacă am lăsat la urmă, nu este cel mai puțin important: sportul. Cum îmi lipsește alergarea în parc, am suplinit-o cu alergarea de pe hol în living și înapoi. De zeci de ori. Sute. plus alte tipuri de exerciții fizice. Încerc să repet cam tot ce practicam la sala de arte marțiale, așa că tatami de la sală este înlocuit de covorul gros din living. 

ModernDads.ro: Trecem printr-o perioadă dificlă, totuși fiecare avem și motive de recunoștință zi de zi. Ale tale pentru ce/cine ar fi? 

Cristian Petre, JurnalulunuiTata.ro: Gând la gând, chiar recent am scris despre asta. Mai mult, deja am început să îmi fac o listă cu ce mi-aș dori după ce trece perioada asta deloc ușoară.

Tu ce temeri ai? Care sunt subiectele despre care ți-ar plăcea și despre te-ar ajuta să povestim la rubrica #CeSpunTatii?

***

#ModernDads

Hai și tu în comunitatea taților cu adevărat implicați! Te ținem informat și pe pagina de Facebook sau în grupului privat ModernDadsRomania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here