Modern Dad's Challenges - eveniment dedicat tatilor

Prima ediție offline de anul acesta a evenimentului dedicat tatilor – Modern Dad’s Challenges s-a desfășurat cu sala plină. N-a rămas niciun scaun liber în toată sala și pe bună dreptate: tematica a fost una de actualitate pentru tații preocupați de relația cu copiii lor, în cadrul unui stil de viață sănătos care să includă multă mișcare și ieșire în natură.

Vlad Chiciudean

Joaca si miscarea in natura – mediul pentru dezvoltarea relatiilor sanatoase

Primul vorbitor a fost Vlad Chiciudean care a captat imediat atenția publicului când a început să povestească despre ieșirile pe care le organizează pentru echipe formate din tați și fii, dar și alte combinații familiale (mame-copii, părinți-copii, doar copii).

Vlad Chiciudean, cunoscut drept „ghidul cu chitara” a declarat că intenția lui este să dea ocazia taților care vor să se implice să aibă un punct de plecare. Vlad a citat studii care demonstrează că până în jurul vârstei de 6-7 ani, copiii sunt mai atașați de mamă, dar după această vârstă, și tatăl trebuie să se implice mai mult în creșterea și educația lor.

„Există multe produse dedicate mamelor, dar este nevoie și de concepte pentru tați” a declarat Vlad Chiciudean, explicând că, în general, tații nu știu ce să facă cu copiii lor, așa că turele lui pe munte includ și multe jocuri și momente de conectare tată-copil. „Îmi place să-i fac pe copii să descopere joaca”, a mai adăugat Vlad, exemplificând cum se poate face asta la nivelul de familie, cu ajutorul unor obiecte banale pe care le putem avea în portbagaj.

Vlad i-a învățat pe tați cele trei dimensiuni ale jocului improvizat: cu ce? cum? de ce?, arătând cum poți transforma o situație cu potențial stresant (de exemplu, ți se strică mașina în drum sau faci o pană) într-o ocazie pentru joacă.

Cum ne jucăm cu ce avem, mai ales dacă nu suntem foarte spontani din fire? Păi:

  • aruncând lucruri, de exemplu la un punct fix
  • construind ceva conform unor criterii date
  • echilibrând – lucruri sau pe tine însuți
  • coordonând – pentru a te încadra în niște parametri
  • vorbind – joc de cunoaștere sau pentru a comunica idei.

La final, Vlad a răspuns unor întrebări foarte pertinente din sală, una dintre cele mai des adresate fiind: cum motivezi copilul să iasă din casă și să participe la activități outdoor, și apoi să meargă mai departe atunci când obosește sau dă de greu?

Conform spuselor lui Vlad, obiceiurile de ieșit în natură se pot educa, așa că cel mai important este să începem de undeva. Le vom spune copiilor că vom ieși mai mult în natură pentru a respira aer curat, pentru a fugi de zgomot și poluare și pentru a face mișcare benefică pentru corp și minte. Apoi, pe traseu, îi mai putem motiva prin metoda mini-recompenselor intelectuale. Asta nu înseamnă că le dăm o prăjiturică, ci că le acordăm atenție sau le dăm o problemă de rezolvat (o sarcină).

Un alt mod de a motiva copiii este să mergem în grup mai mare. Mergând împreună cu alți copii, ei se vor motiva unii pe alții și vor merge din instinct fără să se mai plângă de durată sau dificultate.

Referitor la bagajul necesar pentru mersul pe munte, Vlad a confirmat că, pentru expediții lejere, nu-ți trebuie nimic altceva decât o pereche de bocanci (încălțăminte cu talpă rigidă) care să preia șocul din potecă, fără să-l transmită în talpă. Contrar preconcepției generale, oricine poate merge pe munte dacă învață să-și coreleze respirația cu mișcarea, nefiind nevoie de o condiție fizică specială.

Pe Vlad Chiciudean îl găsiți pe Facebook: Vlad Chiciudean – ghid montan și de turism

Beneficiile sportului in dezvoltarea copilului. Studiu de caz: educatia franceza

David Héraud a fost al doilea invitat al serii și a vorbit despre importanța sportului în dezvoltarea copiilor. David este directorul Școlii Franceze Internaționale din București și a subliniat că, în calitate de cadre didactice și părinți, trebuie să îi educăm pe copii să înțeleagă importanța sportului în viața lor.

Copiii trebuie să dezvolte anumite abilități fizice, să se simtă confortabil cu ieșitul în exterior și să-și înțeleagă reacțiile fizice pe care le pot avea atunci când practică un sport sau un tip de mișcare (transpirație, accelerarea ritmului cardiac etc).

EFI Bucarest

De asemenea, David Héraud a subliniat că practicarea unui sport are beneficii și pentru dezvoltarea cognitivă, nu doar pentru cea fizică. În cadrul școlii pe care o conduce, copiii sunt încurajați să-și aleagă un sport din cele puse la dispoziție (yoga, karate, balet, badminton etc) și să-l practice minim un semestru pentru a decide dacă li se potrivește. Același lucru se aplică și la nivel familial, unde trebuie să ne asigurăm că le punem la dispoziție mai multe opțiuni, dar și că insistăm pentru o perioadă fixă de testare, pentru a putea lua decizii informate la final.

Dacă doriți să citiți mai multe despre programa Școlii Franceze Internaționale din București, puteți accesa site-ul lor.

 

DAD Talks despre taberele active pentru copii si aventuri in natura

Al treilea invitat a fost Dan Chitilă, fondator Outdoor Activities in Romania, care a povestit despre taberele pentru copii pe care le organizează, majoritatea de tipul „cu ruscacul în spate”, cu cazare la cort sau la cabane.

El a sfătuit audiența cum să aleagă o tabără potrivită pentru copii, în funcție de activitățile și interesele copilului, în funcție de alte activități pe care le-a mai făcut, dar și de experiența pe care o are.

La capitolul „bagajul de munte”, atât pentru tabere, cât și pentru turele de zi, Dan Chitilă a recomandat să pregătim bagajul copilului pe principiul „orice gram cântărește mai mult la urcare”. Esențiale sunt următoarele: haine de schimb, apă, ceai (dacă excursia are loc în sezonul rece), șosete de schimb, jachetă de munte impermeabilă anti-vânt, bluză tip polar, bluze de corp din material sintetic, bețe de drumeție și mâncare pentru traseu.

Pe traseu, „copiii nu au nevoie de tot ce cred ei că au nevoie”, a declarat Dan, adăugând, într-o notă amuzantă, că provocarea cea mai mare a fost „să-i dezvăț să mănânce continuu pe traseu”.

Prezentarea taberelor pe care le organizează Dan Chitilă, prin intermediul Outdoor Activities in România, a făcut toți tații să scoată repede telefoanele să caute detalii: expedițiile în Deltă cu caiacul, în munții Trascău, în Retezat, în Cheile Nerei și în Apuseni au captivat, prin experiențele deosebite incluse în pachete, întreaga audiență.

Dan Chitila

La final, Dan a vorbit și despre beneficiile taberelor și excursiilor în natură:

  • socializare și deconectarea de la tehnologie (pe cele mai multe porțiuni de traseu nu există semnal)
  • creșterea rezistenței la efort fizic
  • descoperirea de locuri sălbatice
  • dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor
  • dezvoltarea empatiei și a spiritului de echipă
  • dezvoltarea capacității de comunicare.

Pe Dan Chitilă îl găsiți pe Facebook aici: Outdoor Activities in Romania.

 

Moment practic Prim-Ajutor, cu Loredana Neghina

Ultima, dar nu cea din urmă invitată a fost Loredana Neghină, fondatoarea primelor cursuri de prim ajutor pentru copii din România, Micul Erou. Loredana a povestit despre cursurile pe care le organizează pe categorii de vârstă și despre lucrurile pe care le pot face copiii ca să ajute, în funcție de etapa lor de dezvoltare.

De exemplu, un copil de 4+ ani poate fi învățat să sune la unul dintre numerele favorite salvate în telefonul unui adult, dacă se întâmplă ceva cu adultul. Copiii de 6+ ani pot suna la 112, pot pune un adult în poziția laterală de siguranță și pot îngriji o rană minoră (o julitură, o arsură). Copiii de 10+ pot face corect manevre de resuscitare și pot aplica corect manevra Heimlich.

Loredana Neghina, Micul Erou

După partea introductivă, Loredana a prezentat câteva metode de prim ajutor în drumeții, referindu-se în mod special la cele trei situații care pot apărea cel mai des: insolațiile, degerăturile și rănile.

Ca sfat general, a subliniat cât de important este să verificăm constant încălțămintea și îmbrăcămintea copiilor pe parcursul deplasării, ca să putem preveni degerăturile, de exemplu. Dacă totuși s-a întâmplat, este important să nu încălzim brusc și să nu încălzim prin frecare, pentru că putem deteriora tegumentele. Putem încălzi mâinile la subraț, să le acoperim cu o pătură sau să punem zonele afectate sub un jet de apă călduță, dar nu fierbinte.

În cazul unei insolații, mutăm persoana la umbră, o hidratăm cu guri mici de apă și aplicăm comprese cu apă călâie (nu rece). Dacă avem și arsuri solare, nu ungem cu iaurt/miere, ci aplicăm apă rece (dar nu gheață, care va leza și mai mult zona).

Dacă intervin sângerări masive, nu punem garou, ci aplicăm presiune cu compresă. Dacă nu avem compresă, putem folosi hainele de pe noi, dar cu partea care a stat pe corp și urmărim permanent să nu se învinețească zona, semn că sângele nu mai circulă corect în zona afectată. Ne deplasăm cât mai repede la spital.

În cazul în care avem de-a face cu un obiect străin intrat în corp (un lemn, un cui), nu-l scoatem pentru că putem provoca o hemoragie. Bandajăm pe lângă corpul străin și mergem de urgență la spital.

La final, Loredana a făcut o demonstrație de prim-ajutor în cazul înecului cu alimente/obiecte, atât în cazul unei victime-copil, cât și al uneia adulte. Pe Loredana Neghină o găsiți pe site sau pe Facebook.

Modern Dad’s Challenges, ediția Mișcare și sport pentru un stil de viață sănătos în familie a fost susținută de partenerii Premium – EFI Bucarest și Danonino, de partenerii Silver – Dr Witt Plus, Complice.ro, Mommy HAI și Twist and Drink și de partenerii educaționali Atelierele Tamarei și Didactica Publishing House.

Pentru a fi la curent cu edițiile viitoare, puteți urmări pagina de Facebook Modern Dads, iar pentru networking si interactiune cu tatici moderni – JOIN Grup Modern Dads.

Va asteptam la evenimentele dedicate tatilor – Modern Dad’s Challenges!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.