Vocatia mea

La ce este bun copilul meu? Care este talentul lui? Cum pot să-l ajut să-și găsească meseria potrivită? Va ajunge copilul meu bine în viață? Cum pot descoperi care este vocația copilului meu?

Dacă și tu îți pui aceste întrebări și mai cauți direcția profesională potrivită pentru copilul tău, atunci acest articol este pentru tine. Vom discuta astăzi un subiect fascinant și important – cum să descoperim vocația copiilor noștri, având în vedere că fiecare copil este unic și găsirea pasiunilor și a direcției potrivite pentru ei poate fi o călătorie captivantă.

De ce este importantă descoperirea vocației?

În adolescență, copiii încep să-și contureze identitatea și să-și descopere pasiunile. Cum adolescența este o perioadă crucială în dezvoltarea personală și luarea deciziilor pentru viitor, cunoașterea vocației poate servi ca un ghid valoros pentru a construi o bază solidă pentru cariera și viața lor în general.

Tinerii care știu direcția lor vocatională sunt mai încrezători în forțele proprii, mai motivați să-și atingă obiectivele, mai rezilienți și mai predispuși să atingă un nivel mai mare de fericire personală.

Este esențial ca părinții să îi sprijine în această călătorie, oferindu-le instrumente și ghidare pentru a-și găsi direcția potrivită. Pentru că tinerii noștri sunt încă în formare, vă recomand să începeți explorarea vocațională urmărind preferințele copilului și să urmăriți câțiva pași simpli:

 1. Observați interesele și pasiunile: În primul rând, încercați să observați cu atenție ce îi captivează pe copii. Le place să deseneze, să citească, să construiască lucruri sau să petreacă timp în natură? Acestea pot fi indicii importante ale pasiunilor lor.
 2. Stimulați curiozitatea: Oferiți-le oportunități de a explora diverse activități. Atelierele de artă, excursiile în natură sau activitățile științifice pot ajuta la dezvoltarea curiozității și pot oferi indicii despre ce îi atrage cel mai mult.
 3. Creați un mediu deschis la discuții: Vorbiți cu copiii voștri despre ceea ce le place și ce îi entuziasmează. Stabiliți un mediu în care să se simtă confortabil să împărtășească gândurile și visele lor. Ascultarea activă poate aduce la lumină pasiuni și interese ascunse.
 4. Explorați diverse oportunități: Încurajați-i să încerce diverse activități și hobby-uri. Uneori, copiii pot descoperi vocații neașteptate prin simpla explorare a diferitelor domenii.
 5. Introduceți educația prin joc: Joaca este o modalitate minunată de a dezvolta abilități și de a încuraja creativitatea. Jocurile de rol, construirea lucrurilor sau chiar jocurile de strategie pot dezvălui talente și interese ascunse.
 6. Urmăriți evoluția intereselor: Interesele copiilor pot evolua odată cu înaintarea în vârstă. Fiți deschiși la schimbări și ajustați-vă sprijinul în funcție de noile lor descoperiri.
 7. Conectați-vă cu alți părinți: Schimbați-vă experiențele și ideile cu alți părinți din comunitate. Uneori, perspectiva altora poate oferi idei noi și inspirație.
 8. Asigurați-le că sunteți acolo pentru ei: Indiferent de direcția pe care o aleg, copiii au nevoie de sprijinul nostru. Asigurați-le că sunteți alături de ei în fiecare etapă a descoperirii lor vocaționale.

Workshop interactiv „Vocatia mea: cum descopar ce mi se potriveste?”

Dacă doriți să continuați explorarea vocațională a copilului dumneavoastră, am creat un workshop interactiv în 4 sesiuni săptămânale pentru a oferi adolescenților instrumente simple și practice care să-i ajute să se cunoască mai bine și să-și descopere pasiunile unice. Cere toate detaliile pe adresa de email – pr@energycorner.ro.

Este o oportunitate unică pentru tineri de a explora împreună legătura dintre vocație, valori și viziunea optimă a viitorului.

Iată ce vor învăța participanții la acest workshop:

 1. Cunoașterea tipului de personalitate și aflarea joburilor recomandate: Vom face niște teste interactive și, prin discuții amuzante cu ceilalți, tinerii vor afla ce tip de personalitate au și care joburi li se potrivesc.
 2. Identificarea valorilor personale: Vom explora împreună valorile participanților și cum acestea se corelează cu diferite domenii de muncă.
 3. Analizarea abilităților și dezvoltarea talentelor. Tehnici de găsire a vocației: Vom vorbi despre ce fac bine și cum își pot dezvolta talentele și pasiunile. Vom explora diverse tehnici de aflarea a vocației și îi vom ajuta pe tinerii noștri să descopere ceea ce îi face fericiți.
 4. Întocmirea unui plan de dezvoltare vocațională personalizat: Cu pași simpli și clari, care să fie un ghid de lucru pentru viitor, tinerii își vor stabili obiective practice de acțiune și dezvoltare și vor discuta resursele și modalitățile prin care vor duce la îndeplinire aceste obiective.

Cursul este susținut de Liliana Păduraru, specialistă și trainer HR cu 10 ani de experiență în resurse umane și consiliere profesională. Ea vă va ghida în această călătorie de autocunoaștere și vă va ajuta să vă creați o viață personală și profesională împlinită.

Vă invităm cu drag și bucurie să descoperiți că se poate să-ți urmezi vocația!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.