Am stat de vorbă cu Cristina Ciucă, doctor oftalmolog la optica medicala Videt.ro pentru a ne povesti mai multe despre cum protejăm vederea copiilor noștri și cum se face acomodarea când optează pentru ochelari de vedere sau lentile de contact, în vederea corectării dioptriei.

În luna Octombrie, medicii oftalmologi oferă consultații gratuite celor care se înscriu la programul “Prima pereche de lentile de contact”. Prin workshop-ul individual de învățare a rutinei corecte pentru lentile, cei care se înscriu vor putea proba dispozitivul medical în prezența specialistului.

Puteți veni alături de cei mici să descoperiți atât lentilele, cât și ochelarii, la îndrumarea medicului specialist!

Când trebuie efectuat primul examen oftalmologic copilului? Există anumite simptome care trebuie să ne dea de înțeles că trebuie să apelăm la un specialist?

Dr. Cristina Ciucă: Primul consult oftalmologic trebuie efectuat imediat după naștere, de către medicul neonatolog, urmat de un al doilea control în jurul vârstei de 3 luni. În cazul copiilor născuți prematur, cu greutate mică la naștere sau cei care provin din familii cu afecțiuni oftalmologice, al doilea consult trebuie făcut mai devreme, la varsta de 1 lună. După aceea, este recomandat un control oftalmologic de rutină o dată pe an.

Pe lângă controalele de rutină, există anumite simptome care ar trebui să grăbească prezentarea la medic: scăderea acuității vizuale, ochiul roșu, secreții, prezența durerilor oculare și sensibilitatea la lumină.

Care sunt principalele lucruri pe care le putem face pentru a proteja vederea copiilor noștri?

Dr. Cristina Ciucă: Primul lucru cu care ar trebui să începem este efectuarea unui consult oftalmologic de rutină în primii ani de viață, chiar dacă copilul nu dă semne să aibă probleme de vedere. Apoi urmează controalele oftalmologice regulate – o data pe an sau mai rapid în cazul în care este nevoie.

Atunci când copilul își face temele trebuie sa avem grija ca încăperea să fie suficient de bine luminată, este de preferat ca biroul sa fie așezat în fața ferestrei, astfel încât în cursul zilei să avem lumină naturală.

O altă măsură de precauție pe care o putem lua pentru a menține sănătatea ochilor este purtarea unor ochelari de soare cu filtru de protecție UV atunci cand cel mic este expus la radiații ultraviolete (atunci când ne plimbăm prin parc, la plajă în zilele însorite). Dacă copilul poartă ochelari de vedere, putem opta pentru o pereche de ochelari de soare cu dioptrii sau pentru o pereche de ochelari cu lentile heliomate care se închid la culoare în funcție de intensitatea luminii.

O alimentație echilibrată, bogată în vitamine, minerale și antioxidanți contribuie la menținerea sănătății vederii.

Există alimente care ajută la menținerea sănătății vederii copilului nostru sau este doar un mit?

Dr. Cristina Ciucă: O alimentație corectă și echilibrată poate sa contribuie la menținerea sănătății vederii. Un rol important îl are o dieta bogată în vitamine, cum sunt vitamina A, C și E. Vitamina A, betacaroten, se regăsește în ouă, ficat, morcovi, pepene galben și apără ochii de razele ultraviolete și îmbunătățește vederea în condiții de luminozitate scăzută. Vitamina C se regaseste in cantitate mare în fructe precum citricele și kiwi, are rol antioxidant și protejează ochii împotriva apariției cataractei.

Vitamina E se găsește în uleiuri vegetale, unt, nuci și protejează retina împotriva aparitiei degenerescenței maculare. Luteina și zeaxantina se găsesc în legume cu frunze verzi, spanac, salată verde, broccoli și protejează ochii împotriva aparitiei cataractei și degenerescenței maculare. Acizii grași Omega 3 care se găsesc în pește gras ajuta la menținerea sănătății retinei și îmbunătățesc filmul lacrimal, împiedicând uscarea ochiului.

Care sunt principalele simptome ale afectiunilor vederii la copii?

Dr. Cristina Ciucă: Principalele simptome care pot indica probleme oftalmologice la copii sunt:

  • Ochiul roșu, dureros
  • Secreții sau lăcrimat abundent care apar în caz de conjunctivită, corp străin, etc.
  • Fotofobie (sensibilitate la lumina) poate apărea în caz de glaucom congenital, eroziuni corneene
  • Modificări de culoare ale pupilei (pupila alba este un semn de cataracta congenitala sau tumoră intraoculara)
  • Strabism (devierea ochiului în convergență sau divergență)
  • Poziția prea aproape de obiectul privit poate sa sugereze o miopie.

Care sunt cele mai întâlnite probleme la nivelul ochilor copiilor?

Dr. Cristina Ciucă: Cele mai întâlnite probleme oftalmologice sunt viciile de refracție: miopie, hipermetropie, astigmatism.

Corectarea lor se face prin purtarea de ochelari sau lentile de contact. Este foarte important ca viciile de refracție sa fie corectate încă din primii ani de viață pentru a nu se instala ambliopia (ochiul leneș).

Ambliopia se poate instala la un singur ochi sau la ambii ochi și apare atunci când avem vicii de refracție mari, când între cei doi ochi există o diferență mare de dioptrie, în caz de strabism sau atunci când există un obstacol în calea axului vizual (ptoza a pleoapei, cataractă congenitală).

Strabismul reprezintă deviația unuia sau a ambilor ochi de la axul vizual fiziologic. Strabismul poate sa fie convergent (deviația ochiului spre nas) sau divergent (deviația ochiului spre lateral). Exista un strabism fiziologic care poate să apară la nou născuți în primele 6 luni de viață, dar după această vârstă, un copil cu strabism are nevoie obligatoriu de un consult oftalmologic. Pe lângă inconvenientul estetic, prezența strabismului împiedică dezvoltarea normală a vederii.

Alte probleme oftalmologice ce pot apărea la copii sunt cataracta congenitala, glaucomul congenital și diverse tumori benigne sau maligne (retinoblastom).

Cum corectăm vederea copilului nostru?

Dr. Cristina Ciucă: Prezenta unor afecțiuni oftalmologice nedepistate și netratate la timp pot duce la apariția ambliopiei, așa numitul ochi leneș, care nu mai poate fi corectată după varsta de 8 ani. De aceea, este foarte important ca copilul sa fie dus la medic, chiar daca nu prezinta simptome care să sugereze o afecțiune oculară.

Prezenta viciilor de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) se corectează cu ochelari sau lentile de contact. Trebuie sa ținem cont ca o hipermetropie mică (pana la +2 dioptrii sferice) este considerată fiziologică la copii în primii ani de viață, deoarece ochiul nu este complet dezvoltat.

Cu cat defectele de vedere sunt depistate mai devreme, cu atat ele sunt mai ușor de corectat și tratat, cu efecte benefice asupra vederii.

De la ce vârstă sunt recomandate lentilele de contact și cum le alegem astfel încât să fie cu adevărat eficiente?

Dr. Cristina Ciucă:Nu exista o anumita varsta potrivită pentru a purta lentile de contact.

Vârsta potrivită este cea la care copilul este capabil să aibă grija singur de lentilele de contact. Copilul trebuie să reușească să-și aplice și să scoată singur lentilele, păstrând igiena corespunzătoare.

În majoritatea cazurilor, un copil peste vârsta de 8 ani poate să facă toate aceste lucruri. Folosirea lentilelor de contact poate sa fie chiar mai sigura decat purtarea ochelarilor la copii care practica diverse sporturi, când prin accidentare ramele de ochelari se pot rupe și pot produce răni la nivelul ochiului și feței.

Lentilele de contact se aleg numai după efectuarea unui consult oftalmologic.

Pentru început este recomandat sa începem cu lentile de unică folosință, cum ar fi acestea, pe care le aplicăm dimineața și le aruncăm la finalul zilei. Acestea sunt cele mai igienice, sunt subțiri și ușor de folosit, fără a fi nevoie de soluții de curățare. Ulterior acestea se pot înlocui cu lentile lunare sau de 14 zile (pentru 2 saptamani), acestea din urma fiind mai potrivite pentru copii.

Cum le explicăm copiilor faptul că trebuie să poarte ochelari de vedere sau lentile de contact? Copiii sunt sensibili și îi poate afecta o astfel de schimbare.

Dr. Cristina Ciucă: Trebuie sa ii explicam copilului ca ochelarii sau lentilele îl ajută să vadă totul mai clar, că se va descurca mai bine la școală, la teme, dar și la joacă. Putem sa le dăm exemple de membrii ai familiei, prieteni, personaje pe care le îndrăgesc din desene animate sau filme care poartă ochelari.

Este important să ținem cont de părerea lui în alegerea ramelor de ochelari. Uneori este greu să convingi un copil să poarte o pereche de ochelari, dar o sa fie cu atât mai greu sa îl convingi să poarte niște ochelari care nu-i plac. Rama de ochelari trebuie sa fie ușoară, rezistență, cu lentile din plastic. Nu trebuie sa cumparam lucruri de calitate indoielnica său din magazine neautorizate.

Pentru o alegere informată, în prezența medicului oftalmolog, părinții trebuie să meargă cu cei mici la consultul oftalmologic obligatoriu și să aleagă varianta cea mai potrivită pentru sănătatea ochilor copiilor lor. Pe perioada lunii Octombrie, doamna doctor Cristina Ciucă vă așteaptă în showroomul Videt.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.