De ce nu mancam floricele la teatru
De ce nu mancam floricele la teatru

Chiar, de ce nu mâncăm floricele la teatru? S-ar putea să fie o întrebare pe care o vei primi negreșit de la copilul tău. Știm că de îndată ce ajungi cu juniorul în sala de spectacol, deși te-ai asigurat de dinainte ca nimic să nu perturbe atenția micilor spectatori și nici răbdarea ta, începe provocarea. De cele mai multe ori, după ce se sting luminile din sală și apar pe scenă personajele, copiii au câte o revelație îndepărtată de intenția voastră de a-i culturaliza: „mi-e seteeee!”, „ai ceva bun?” sau chiar… „faaac pipiiii!”.

Printre cele mai recente astfel de perle culese în timpul unui spectacol-matineu (în weekend, când cei mai mulți dintre micii spectatori vin însoțiți de părinți) a fost: „avem floricele?!”

Nu, la teatru nu avem floricele. Nu doar acum, când situația sanitară nu ne permite prea multe relaxări, ci niciodată. Dacă i-ați obișnuit pe cei mici cu ieșirile împreună la cinematograf, ocazia perfectă pentru a fi permisivi și a încălca regimul alimentar sănătos stabilit de mama și urmat de bunici, este foarte probabil ca jurniorul să ceară popcorn.

Pentru că noi nu încurajăm răspunsurile simple, sub forma „nu avem”, „nu îți dau”, „nu primești”, urmate nu de o explicație pe care cel mic să o cuprindă cu mintea sau cu imaginația, ci de „așa am zis eu”, ne-am gândit să deschidem seria răspunsurilor la întrebările acestei comunități, prin niște idei despre… popcorn.

La teatru cu copilul
De ce nu mancam floricele la teatru

Deci, de ce nu mâncăm floricele la teatru?

În primul rând, pentru că spectacolele (nu doar de teatru) presupun participarea activă a artiștilor și nu numai. Un act cultural „live” are nevoie de o anumită stare pentru a se forma punți de legătură între scenă și sală. Tradus, pentru juniorul tău, ar suna așa: „Nu mâncăm florcele la teatru pentru că este important să fim atenți la tot ce se întâmplă pe scenă. Ești pe cale să aplauzi o poveste cu actori care arată exact ca niște supereroi și care sunt aici special pentru tine. Toate aceste personaje pe care poate că le cunoști de pe tabletă sunt acum printre noi, iar tu trebuie să fii atent, pentru că nu există buton de pauză”.

Apoi, pentru că în sala de spectacole este mereu liniște. Cu mici excepții, care presupun fie momente interactive din spectacole – în care personajele întreabă spectatorii –, fie momente neașteptate, despre care scriam la început – acele solicitări imperative „vreeeaaaau”, prin care copiii își revendică dreptul la atenție. Cum îi explici juniorului: „în sala de spectacole nu avem voie să mâncăm sau să ne jucăm cu sticla de apă, pentru că fiecare zgomot face ca povestea de pe scenă să fie mai greu de spus. Ce s-ar întâmpla dacă vecinii tăi din sală ar face zgomote?! Ai mai putea fi atent la poveste?!”. Cu toate acestea, și la teatru funcționează șiretlicul cu „falsa alegere”: „Când se termină spectacolul vrei ACOLO sau DINCOLO *unde „acolo” și „dincolo” sunt numele lourilor preferate în care luați masa, de obicei!

Un alt argument este acela că Teatrul este un loc special. Chiar de la intrare ești întâmpinat cu atenție, condus la locul tău. Ce s-ar întâmpla dacă, în loc de fotoliile catifelate, ai găsi scaune lipicioase?! Sau pe mocheta pufoasă – „cioburi” de bomboane?! Pentru ca sala de spectacol să rămână un spațiu care are superputerea de a ne teleporta, trebuie să avem cu toții grijă să o păstrăm departe de „accidentele” previzibile între agitația copilului și pachetul de biscuiți.

Prezența la un spectacol este o experiență diferită de cele pe care copiii le au, în fiecare zi. Astfel, vă încurajăm să alegeți pentru cei mici ținute elegante, diferite de cele „condamnate” să strângă praful de la locurile de joacă. Asortați-vă și voi ținuta și atitudinea. Astfel, cei mici vor avea un exemplu, un model de urmat în zecile de minute în care se simt prinți și prințese. Aici nici nu prea mai e nevoie de șiretlicuri de convingere. Odată ce poartă hăinuțe speciale, și starea copiilor se schimbă și înțeleg (adesea, nu garantăm absolutul), că sunt pe cale să descopere ceva nou.

Tu ce provocări primești de la copilul tău, atunci când mergeți împreună la teatru? Așteptăm să răspundem întrebărilor voastre cu argumente culese din experiența noastră în lucrul cu cei mai mici spectator, dar și cu părinții lor.

Iar dacă te întrebi la spectacole pentru copii puteți merge în perioada următoare, verifică acum ce spectacole și care este programul pe care îl are Teatrul Excelsior!

Ne-am împrietenit cu Teatrul Excelsior din dorința de a aduce copiii mai aproape de sala de spectacole si vom găzdui o serie de articole educative și distractive despre experiența celor mici în universul artistic.

*Sursa poza: Freepik

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.