Teatrul Excelsior
Spectacol la Teatrul Excelsior

Actorul nu e personajul! – aceasta este o informație importantă pe care ar trebui să i-o spui copilului tău, înainte să îl aduci la teatru!

La Teatrul EXCELSIOR observăm adesea și exclusiv la spectacolele destinate copiilor, adulți care le promit că „mergem să îi dăm flori Cenușăresei” sau „uite, așa se vor comporta și jucăriile tale de acasă, dacă ești cuminte”. Nu îi promite copilului tău întâlniri care nu se vor concretiza niciodată!

Teatrul Excelsior
Spectacol la Teatrul Excelsior

Noi încurajăm discuțiile constructive cu cei mai mici dintre spectatorii noștri. Le recomandăm părinților să le spună copiilor că poveștile se desfășoară doar pe scenă și că actorii sunt niște oameni care au superputerea de a crea lumi de basm, atunci când se întâlnesc. Dar, pentru un spectacol e nevoie de o scenă – un spațiu special delimitat, în care avem o convenție: ignorăm realitatea și construim povestea! Pentru spectacol mai este nevoie de sunet și de lumini și, neapărat, de spectatori. Doar așa are loc magia! Dar despre asta vom vorbi cu altă ocazie…

Acum recunoaștem, desigur, că ne bucură joaca celor mici – despre care aflăm de la părinți, bunici, educatori și învățători – prin care își confecționează o scenă și se joacă ”de-a spectacolul”. Este un exercițiu important pentru dezvoltarea creativității, a imaginației și a firii extrovertite. Tocmai de aceea încurajăm ideea că actorii nu sunt personajele! Mai ales pentru că, peste câțiva ani, dintre copiii de astăzi se vor forma actorii de mâine. E important să știe că, dacă au talent și chemare, pot chiar să își aleagă ”meseria” de actor.

Actorii sunt și ei… oameni ca toți oamenii. Copiii trebuie să știe că acești ”oameni ca toți oamenii” mănâncă, se bucură, sunt triști, au emoții la întâlnirea cu publicul. Și, mai ales, că aplauzele de la final sunt pentru Oameni, nu pentru Personaje. Așa că, atunci când vii cu cei mici la teatru (noi te așteptăm la EXCELSIOR), ai grijă să le spui de dinainte că vor aplauda o poveste pusă în scenă cu actori, adică oameni care intră atât de bine în pielea personajelor încât tot timpul în care stați în sală va părea ca într-un basm. Iar apoi, așa cum voi reluați joaca și programul din fiecare zi, și actorii de pe scenă se întorc la viețile lor.

Este important ca fiecare spectator copil care ne calcă pragul să știe că actorii nu sunt personajele, tocmai pentru a prețui întâlnirile artistice de la teatru și din alte instituții de cultură. Oricât de cuminți sunt copiii, nu vor putea avea acasă personajele pe care le îndrăgesc și nici amploarea artistică dintr-un teatru profesionist, de aceea este important să le cultivați gustul pentru spectacolele de teatru, la care vă așteptăm. Puteți consulta aici programul nostru 😉

Iar dacă cel mic te întreabă de ce nu se mănâncă floricele la teatru, găsești răspunsul și explicația într-un material dedicat.

 

SURSA: Teatrul EXCELSIOR

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.