Despre parametrii invatarii

Vrem copii atenți la ore. Vrem copii care își fac temele din proprie inițiativă și sunt focusați și atenți la activitățile pe care le fac. Cum putem obisnui copilulul cu realizarea temelor ca pe ceva natural?

Despre parametrii de bază ai învățării, curba de atenție și concentrarea copiiilor am povestit într-un interviu alături de Alexandru Mircea Bordea, Professional coach , fondator Infospeed, autor, learning expert, pregătire examene.

Moderndads.ro: Suntem generatia care foloseste scroll-ul mai des decat orice alt tool de „comunicare”. Iar copiii vad asta si multi si-au insusit acest comportament. Cum vezi tu aceste schimbari ale societatii?

Alexandru Mircea Bordea, learning expert: Foarte periculoase. Virtualizarea este din experiența mea cel mai mare pericol în dezvoltarea mentală a copiilor și duce la întârzieri foarte mari în învățare. Din păcate nu am găsit o soluție eficientă la această problemă. Ce am văzut că ajută este reducerea drastică sau de tot la ecrane, conectarea cu natura, cu corpul și relații cât mai armonioase în familie pentru a reveni cât mai mult în realitatea de zi cu zi.

 

Moderndads.ro: Ce legatura exista intre tehnologie si atentia umana? In ce fel este influentata?

Alexandru Mircea Bordea, learning expert: Tehnologia captează mult mai repede și mai eficient atenția umană decât realitatea pentru că așa a fost concepută de la început. Este gândită să te fascineze, îți dă imediat ce vrei, îți răspunde în timp real, efortul minții fiind aproape zero, devii foarte repede un spectator la tot ce se întâmplă în jurul tău și acest rol continuă și după ce nu mai folosești tehnologia.

Este ca atunci când cineva face totul pentru tine, evident că după un timp nu o să mai vrei să depui nici un fel de efort, oricât de mic ar fi el.

 

Moderndads.ro: Generatiile actuale de copii petrec mult timp in fata ecranelor. Ce efect are asta pe termen scurt si lung asupra lor? 

Alexandru Mircea Bordea, learning expert: Pe termen scurt afectează direct atenția și concentrarea precum și abilitatea de a procesa informația în timp real (creierul nu poate concluziona ce vede).
Pe termen lung creează așa numitul autism digital, copilul rămâne în lumea virtuală chiar și după ce nu mai este în fața ecranului. Nu te aude, nu te înțelege, nu poate fi atent nici măcar 2 minute la o activitate pentru că nu este stimulat și presupune mult mai mult efort din partea lui. Efectele autismului digital sunt deja cunoscute și este greu de recuperat un copil care a fost expus mult timp la ecrane.

 

Moderndads.ro: Cand vine ora temelor, incepe provocarea. Cum ii putem ajuta pe copii sa se concentreze mai usor la teme, dar si la ore?

Alexandru Mircea Bordea, learning expert: Temele trebuie prezentate ca o sarcină obișnuită și care trebuie făcută ca și spălatul pe dinți, mâncatul, etc. E bine să creem un spațiu special de lucru bine luminat, aerisit, spațios, fără jucării sau alte distrageri. Când reușim să obținem un bun echilibru între joacă și antrenament (lucru) suntem pe drumul cel bun.

La ore copilul este concentrat dacă are abilitatea formată de acasă și dacă profesorul știe cum să le mențină activă curba de atenție pe termen scurt și mediu.

 

Moderndads.ro: Ce exercitii putem face acasa, cu copiii, astfel incat invatarea si informatiile sa fie asimilate mai bine?

Alexandru Mircea Bordea, learning expert: În primul rând să le citim de mici, să le comunicăm și să ne comportăm cu ei ca și adulților.
Învațarea se face oricând, când mergem în oraș, în parc, oriunde.
Copii supradotați își mențin nivelul de supradotare dacă au mediul suficient de stimulant și emțional hrănitor.

 

Moderndads.ro: Povesteste-ne despre kitul pe care le-ai facut tu, care vine in sprijinul copiilor!

Alexandru Mircea Bordea, learning expert: Kitul elevului atent constă într-o serie de 8 mape de antrenament ce lucrează pe toți parametrii de bază ai învățării, parametri foarte importanți pentru primii ani de școală (atenție, concentrare, viteza generală de lucru, orientarea vizuală, atenția la detalii, curba de efort mental, zona de confort.)

Marele avantal al exercițiilor este că sunt în format fizic și sunt concepute să se adapteze la curba de efort a oricărui elev.

Reultatele se văd încă din prima săptămână de lucru și mă bucur să văd părinți care comandă și kitul din anul următor după ce au văzut progres vizibil la copilul lor.

 

Moderndads.ro: Ofera parintilor 3 recomandari pe care le consideri vitale atunci cand vorbim despre atentia copiilor pe termen scurt si mediu.

Alexandru Mircea Bordea, learning expert: 

  1. Antrenament zilnic atunci când sunt mici să fie atenți la o activitate, proces, etapă,etc.
  2. Să facă sport cât mai devreme, să se obișnuiască cu efortul fizic.
  3. Fără ecrane până la 2 ani.

 

 

Alexandru BordeaDespre Alexandru Mircea Bordea:

Alexandru Mircea Bordea este Professional coach , fondator Infospeed, autor, learning expert, pregătire examene. Infospeed, lansat in 2002 de către Alexandru Bordea, este un program din domeniul educației permanente și al dezvoltării abilităților de învățare și procesare a informației (lifelong learning) ce sprijina adultii in procesarea, memorarea si invatarea eficient[ a informației.

 

 

*Sursa poza: Freepick.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.