Alimentatie copil_MDC

Moderndads: Odata ce apare in viata noastra ghemotocul de om, incepem sa ne schimbam stilul de viata, dar si obiceiurile alimentare. Ce inseamna educatia alimentara a copiilor si cum ar trebui sa arate lista de cumparaturi a unei familii care are un copil mic (1-2 ani)?

Andreea-Carmen Radu, Consultant in nutritie: Ideal ar fi ca obiceiurile alimentare corecte sa existe chiar si pana sa apara un nou membru al familiei. Ar trebui sa mancam sanatos pentru ca vrem sa avem grija de noi, indiferent de varsta pe care o avem. Pe lista de cumparaturi ar trebui sa avem cereale si fainuri integrale, legume si fructe, oua, lactate fermentate, lapte integral si lapte vegetal, peste, carne de pui (de preferat crescut lent) curcan, vita si porc (aici ma refer la muschiuletul de porc, fara grasime), grasimi de calitate: uleiuri presate la rece, nuci, seminte.

Moderndads: Ce obiceiuri alimentare nu ar trebui sa lipseasca din rutina noastra zilnica?

Andreea-Carmen Radu, Consultant in nutritie: Cel mai bun obicei pe care il putem avea legat de alimentație, ar fi respectarea celor 3 mese principale pe zi si doua gustari. Gustarile au rolul de a mentine constant nivelul zaharului din sange, de a preveni mancatul excesiv in timpul meselor principale si de a oferi organismului energie. Ar trebui sa avem in vedere si hidratarea, de multe ori uitam sa bem apa in timpul zilei, iar corpul nostru are de suferit. Apa este esentiala pentru buna desfasurare a proceselor metabolice.

Moderndads: Dupa ce apare copilul, tatal este trimis adesea la cumparaturi, pentru intreaga familie. La ce le recomandati domnilor sa fie atenti atunci cand aleg alimentele pentru masa copilului si a familiei?

Andreea-Carmen Radu, Consultant in nutritie: In primul rand le recomand sa plece de acasa cu lista facuta. Acest lucru inseamna mai putin timp pierdut la cumparaturi, inseamna o buna planificare a meniului saptamanal si inseamna ca nu adaugam in cos produse de care nu avem nevoie. As mai recomanda sa folosim fructe si legume de sezon, peste pescuit si carne de pui crescut lent. Si bineinteles le recomand sa citeasca cu atentie etichetele produselor.

Moderndads: Nu este usor sa citesti eticheta produselor pe care le cumperi intrucat contine foarte multe denumiri iar de cele mai multe ori nu stim ce inseamna. Insa daca ar fi sa ne uitam pe aceasta eticheta, care sunt elementele care clar nu au ce cauta in produsele destinate copiilor?

Andreea-Carmen Radu, Consultant in nutritie: Cititul etichetei este un obicei pe care ar trebui sa ni-l insusim cu totii, ar trebui sa invatam sa alegem produse cu o eticheta cat mai scurta si sa intelegem ce inseamna denumirile trecute acolo. Ar trebui sa fim atenti in primul rand la prezenta zaharurilor adaugate sub diferite denumiri (sirop de zahar invertit, sirop de glucoza, sirop de porumb, fructoza, dextroza etc.) dar si a colorantilor, a grasimilor trans, a sarii si conservantilor. Acesti aditivi au ca scop imbunatatirea gustului si cresterea durabilitatii la raft, si nu ar trebui sa se regaseasca in alimentatia copiilor, pentru ca atunci cand sunt consumati pe termen lung pot produce dezechilibre in organism.

Moderndads: Tatii se implica in toate aspectele care tin de cresterea copilului, iar alimentatia celui mic este unul dintre ele. Ce retete simple pentru cei mici pot gati tatii care in mod normal nu petrec prea mult timp in bucatarie?

Andreea-Carmen Radu, Consultant in nutritie: Cred ca in zilele noastre multi barbati stiu sa gateasca si cred ca o fac din placere, nu din obligatie. Legat de alimentatia celor mici, cele mai simple retete sunt sandviciuri amuzante cu crema de branza si legume, supa-crema din diferite legume, pestele sau carnea la cuptor pe pat de legume, paste integrale cu sos de rosii si carne de pui/vita, briose.

Moderndads: Exista multe workshop-uri de gatit pentru copii si parinti. O astfel de experienta poate fi benefica pentru un tata incepator?

Cu siguranta workshop-urile sunt benefice, tatii pot afla informatii legate de modul in care se poate pregati mancarea sanatoasa pentru cei mici, dar si pentru intreaga familie, pot invata retete noi si interesante, pot schimba pareri. In ziua de astazi, tatii sunt foarte implicati in tot ceea ce tine de copii, asadar evenimentele care li se adreseaza sunt binevenite.

Este foarte important sa intelegem ca educatia alimentara a copiilor este un proces indelungat, iar atentia pentru mancarea sanatoasa nu trebuie sa se rezume la primii ani de viata, ci trebuie sa existe si atunci cand copilul mai creste.

 

*Andreea-Carmen Radu, Consultant in nutritie acreditat MMPS si MECTS si Psiho-Nutritie acreditat IANLPC (International Association of NLP & Coaching) si IAHT (International Alliance of Holistic Therapist. Blog: www.carmenradu.ro

**Sursa poza: Pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.