3 greșeli în parenting care duc la știrbirea încrederii în sine a copilului

Deși par a fi repetitive, sfaturile pentru părinți de creștere a copiilor încrezători și siguri pe ei sunt necesare. Țipatul la copii, deconectarea de la propriul copil sau evitarea acestuia sunt doar câteva comportamente care scad căldura părinte-copil și, într-un final, îl fac pe copil să-și piardă încrederea în sine. 

Pe măsură ce zidurile de separare cresc din ce în ce mai mult între părinți și copil, este mai puțin probabil ca copiii să se simtă văzuți, în siguranță și apreciați.

În continuare, îți arătăm 3 comportamente parentale obișnuite (greșeli în parenting) care pot eroda neintenționat stima de sine a copiilor. Apoi, își sugerăm și câteva modalități prin care să le eviți și să le repari. 

1. Chestionarea acțiunilor copilului și criticarea excesivă

Când îți întrebi în mod constant copilul „Crezi că este o idee bună?, „Ești sigur că vrei să faci asta?”, copilul interiorizează aceste afirmații și îndoiala personală începe să se contureze.

Cu siguranță că unele situații necesită intervenție imediată. Unui copil care-și lovește fratele trebuie să i se spună să se oprească imediat. Iar un copil care crede că ar fi distractiv să sară dintr-un copac în piscină nu poate fi lăsat să învețe din greșeli. 

Dar există zeci de alte situații în fiecare zi în care poate fi sănătos să lași copiii să se lupte sau chiar să eșueze, atâta timp cât vorbești cu ei după aceea. 

De asemenea, când îți corectezi copilul, este important să o faci într-un mod constructiv. Cu toate acestea, criticarea excesivă poate afecta negativ încrederea în sine a copilului. Dacă un copil primește numai feedback negativ, poate începe să se simtă nesigur și neîncrezător în abilitățile sale.

În schimb, ar trebui să încurajezi comportamentele pozitive și să oferi feedback pozitiv când copilul își folosește abilitățile. În acest fel, copilul va învăța să-și valoreze și să își dezvolte abilitățile și încrederea în sine.

2. Indiciile nonverbale afectează la fel de mult ca cele verbale

Suntem oameni și trăim emoții diverse. Chiar dacă reușești să te abții de la un țipăt, nu vei reuși să-ți ascunzi expresia nonverbală pe care cei mici o citesc atât de bine. Copiii pot citi că un părinte este supărat de ceva, dar este posibil să nu știe exact ce a cauzat frustrarea. Ei pot deveni nesiguri și pot începe să meargă pe coji de ouă. 

Poate e important de subliniat că niciun părinte nu este perfect și e normal să facă greșeli în parenting. Sunt zile în care, oricât de mult ai încerca, expresiile nonverbale vor apărea clar. Chiar și în astfel de situații, nu e totul pierdut. Îți recomandăm să arăți empatie copilului pentru felul în care l-ai făcut să se simtă. Ți-ai ridicat vocea când copilul tău nu te lasă să termini un e-mail important de serviciu? Să-ți ceri scuze pentru că ți-ai pierdut calmul și să recunoști că trebuie să fi fost surprinzător pentru copilul tău. Astfel vei putea restabili sentimentul de siguranță și securitate.

De asemenea, momentele de frustrare sunt o oportunitate de a învăța cum să vorbim despre sentimente. Pentru un copil este util să audă un părinte spunând calm: „Te iubesc, dar sunt foarte frustrat că îți este greu să asculți acum.” Copilul aude că dragostea ta pentru ei nu depinde de acțiunile lor, ci că o anumită acțiune are un efect negativ asupra sentimentelor tale. 

3. Ești un părinte prea permisiv

În termenii psihologiei academice, părinții care sunt afectuoși, dar nu reușesc să impună limite clare sunt denumiți părinți permisivi. Aceștia nu monitorizează suficient de aproape activitățile copiilor lor și nu-i învață să aibă un comportament matur. Ca urmare, copiii crescuți de acești părinți pot fi impulsivi, rebeli, fără direcție, dominați sau agresivi.

Acest tip de parenting poate știrbi încrederea în sine a copilului, deoarece acesta nu învață cum să se auto-regleze și să facă față situațiilor dificile. Cu alte cuvinte, copiii nu învață cum să gestioneze emoțiile.

În ciuda faptului că parentingul permisiv poate părea o alegere ușoară la început, acesta nu pregătește copiii pentru dezamăgirile vieții. O abordare parentală mai informată și mai strategică, care le oferă copiilor instrumentele și capacitatea emoțională necesară pentru a face față situațiilor dificile, este mai benefică pe termen lung pentru dezvoltarea copiilor și pentru părinții lor.

Pentru a evita aceste greșeli în parenting, îți recomandăm să păstrezi o abordare parentală echilibrată, care oferă copilului libertatea de a explora și de a învăța din propriile experiențe, dar care impune și limite clare și o disciplină constructivă. Este important să-ți dai seama că greșelile fac parte din procesul de învățare și dezvoltare a copilului și că trebuie să ne ajutăm copiii să învețe să-și gestioneze emoțiile și să facă față situațiilor dificile pentru a deveni adulți încrezători și echilibrați.

_____
Sursă poză de copertă: bearfotos, Freepik

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here