Acasă Copilul nostru Kinetoterapia pediatrică pe înțelesul tău – când apelăm la ajutorul unui kinetoterapeut...

Kinetoterapia pediatrică pe înțelesul tău – când apelăm la ajutorul unui kinetoterapeut pentru copil?

0

Atunci când auzim despre kinetoterapie sau fizioterapie avem în minte micile traumatisme (entorse, fracturi etc) ale coplilăriei, acelea care au necesitat recuperare și sunt amintiri pe care nu le rememorăm cu drag. Sălile de spital, aparatura rudimentară ne urmăresc și astazi. Acum, când suntem părinți, spaima este și mai mare, însă din fericire lucrurile s-au schimbat, au evoluat, programele de recuperare sunt mult mai bine puse la punct, specialiștii lucrează în centre de recuperare moderne, chiar în sistemul de stat, și sunt instruiți în tehnici folosite cu succes  în lumea larga.

Am stat de vorba cu specialiștii de la centrul de recuperare pediatrică Kineto Bebe, care ne-au răspuns la o serie de întrebări despre kinetorerapie și necesitatea intervenției pe diverse afecțiuni ale celor mici.

1.      Ce este kinetoterapia pedriatică?

Asadar, kinetoterapia pediatrică reprezintă ansamblul de tehnici și metode utilizate în scopul recuperării somato-funcționale, motrice și psihice a copiilor. Programele kinetice sunt particularizate și urmăresc atingerea obiectivelor caracteristice vârstei cronologice a copilului.
Kinetoterapia se poate începe din primele zile de viata ale unui bebeluș dacă diagnosticul impune intervenția precoce sau dacă părintele dorește să facă acest lucru profilactic, pentru dezvoltare neuro-motorie.

credit foto – Kineto Bebe

2. Care sunt tipurile de afecțiuni ce necesită recuperare prin programe susținute de kinetoterapie?

La copii recuperarea se face pentru următoarele tipuri de afecțiuni:

1.      Recuperarea în afecțiuni ortopedice – deviații de statică vertebrală (scolioza, cifoza, lordoza), deviații ale membrelor superioare și membrelor inferioare (tal valg, platfus, var-equin, matatarsus adductus, talus varus, genuvalgum, geruvalgum, coxa-vara, etc)

2.      Recuperarea post-operatorie – în caz de fracturi, operații de sold, operații de corectare a scoliozei

3.      Recuperarea post-traumatică

4.      Afecțiuni neurologice precum paralizii cerebrale (parapareza, tetrapareza, hemipareza) și paralizii de tip periferic

5.      Boli neuromusculare precum distrofii musculare, amiotrofii spinale, mielomelingocel, hidrocefalie, microcefalie

6.      Sindromuri: West, Down, Hipoton

7.      Intârzieri motorii: tulburare de coordonare și echilibru, prematuritate severa

Terapiile de recuperare au rezultate satisfăcătoare pentru copil atunci când părinții se implică alături de specialiști în terapie. Sunt părinți care consideră că mersul (prin asigurarea transportul copilului) la terapia de recuperare este suficient. Continuarea terapiei acasă cu suportul părinților ajută copilul să se recupereze mai repede, să coopereze mai bine cu terapeutul.

3.     Care este rolul părinților în schema de recuperare construită de kinetoterapeut?

În prima sedință de terapie pe care copilul o face într-un centru de recuperare, părinții și aparținătorii sunt invitati, în mod obișnuit, să participe activ, aceasta fiind o sedință în care se face cunoștiință cu pacientul, familia și istoricul medical. Terapeutul explică inițial care este stadiul de dezvoltare motorie a copilului, totodată expune și explică planul de recuperare pe etape.

Întotdeauna planul de recuperare se împarte în terapia care se face în centrele de recuperare specializate și între ce fac părinții acasă cu copiii lor. Acasă, de multe ori este vorba de jocuri de stimulare motorie, de corectare a atitudinii și de susținere a exercițiilor pe care copiii le primesc de la terapeut de făcut și acasă.

Noi sugerăm părintilor atunci când sunt în sala de terapie cu copiii să pună cât mai multe întrebări terapeuților, să participe activ la sedință și să ia în considerare sfaturile primite. Și să nu fie surprinși atunci când terapeutul întreabă: ”Și…acasă ce ați facut?”

Cu specialiștii de la Kineto Bebe vom continua discuțiile despre diversele terapii de recuperare pentru copii, într-o serie de articole dedicate.

Fii un Modern Dad informat! Abonează-te la newsletter-ul nostru  AICI și fii parte din cea mai cool, informată și implicată comunitate de tați! Ne poți urmări și pe pagina de Facebook sau Instagram, unde te așteptam cu materiale numai bune de comentat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.