Dinamica fmiliei se schimbă în momentul reîntoarcerii mamei la job. Mama petrece mai puțin timp acasă, copilul merge la grădiniță, iar nevoile familiei se vor schimba.

Temerile pe care le simt mămicile în momentul reîntoarcerii la job

Momentul reîntoarcerii la job este încărcat emoțional și sunt multe temeri pe care mămicile le resimt.

Din rolul de mamă, pot apărea temeri legate de:

 • bunăstarea copilului;
 • felul în care va fi îngrijit micuțul;
 • cum va resimti copilul despărțirea;

Din rolul profesional:

Din rolul profesional, din păcate, multe femei consideră că, pe perioada de creștere a copilului, viața lor profesională stagnează. Dacă te regăsești în această situație, temerile cu care te poți confrunta sunt legate de: 

 • reintegrarea la job;
 • gândul că nu mai ești la curent cu ultimele trenduri din industria ta;

Însă, este important să privești spre abilitățile noi pe care le-ai dobândit de când ai devenit mamă. De exemplu, o mamă perfecționează abilități precum responsabilitatea, managementul timpului, reziliență, munca în condiții de stres, organizare etc.

Temeri legate de organizarea familiei:

 • cine îl duce la grădiniță pe cel mic;
 • ce faci când se îmbolnăvește copilul;

Momentul reîntoarcerii mamei la job

De cele mai multe ori, reîntoarcerea mamei la job coincide cu momentul în care copilul intră în colectivitate. În această tranziție, este important să te gândești la obiectivul tău. 

 • Poate exista o rezistență din partea copilului și este important să-ți dorești să fii aproape de el.
 • Optează pentru o grădiniță cu acomodare treptată.
 • Fii conștientă că te poți conecta și deconecta la copil. Când pleacă la grădiniță, are loc o deconectare, dar prin jocuri și timp petrecut alături de copil, se produce reconectarea.
 • Simte-te confortabil cu alegerea făcută. Dacă un copil cade și se lovește, dacă reacția ta este să fii speriată, el va începe să plângă. Privește spre nevoia ta. Dacă nevoia ta este să știi că cel mic are nevoie să se simtă în siguranță, treci de la frică la soluții. Cum poți face să îndeplinești această nevoie?
 • Dacă te confrunți cu sentimente de vinovăție că nu poți face totul perfect, fii conștientă de tine. Vina poate duce la burnout și te face să uiți de tine. Apoi, discută despre aceste sentimente cu oricine nu te judecă. 

Când vine vorba despre echilibrul dintre viața de cuplu, viața profesională și cea de familie, ideea este că nu trebuie să le faci pe toate în același timp. Prioritizează nevoile iar când nu mai poți, ia o pauză. 

Timp special pentru mame

O mamă este un om care are diferite nevoi, inclusiv timp pentru sine. Când îți dedici timp pentru tine, asta se reflectă și în relația cu copilul tău. Vei fi mai liniștită și nu te vei mai gândi la alte task-uri. 

E bine de știut că atunci când cel mic începe grădinița, vor exista tantrumuri. Iar pentru rezolvarea acestora, el va avea nevoie de o mamă calmă, care să-l susțină și să-i vorbească despre emoții. Doar o mamă care are grijă de ea poate să îndeplinească nevoile copilului.

Pregătirea copilului pentru reîntoarcerea mamei la job

Iată câteva sfaturi care să te ajute să-i comunici copilului faptul că urmează să te întorci la job:

 • Spune-i ce urmează să se întâmple.
 • Nu minți copilul, ci oferă-i un reper „după-masa de prânz”, „când te trezești” etc.
 • Conectează-te la copil prin joc. Vă puteți juca de-a mami care pleacă la job sau orice ce îl poate familiariza cu etapa prin care trece.
 • Citește-i cărți care îl pregătesc pentru ceea ce urmează. 

În concluzie, momentul reîntoarcerii mamei la job este o provocare peste care trebuie să treci. În acest proces, nu uita de tine, gândește-te la toate resursele pe care le-ai dobândit și, când simți că nu mai poți, reîntoarce-te spre nevoile tale. Ai dormit suficient, ai mâncat? Când apare sentimentul de vinovăție, amintește-ți care sunt motivele pentru care ești recunoscătoare în acea zi. 

Aceste informații au fost împărtășite de Ema Panainte, Life and parenting coach, în cadrul maratonului de parenting. Te invităm să afli mai multe împlinirea nevoilor părinților și ale copiilor în cadrul evenimentului Modern Family Challenges care poate fi urmărit integral pe pagina de Facebook.

Partenerii evenimentului sunt Lidl Romania, Nuk, FlavBebe, Dental Spa.

_____
Sursă poză de copertă: Svetikd, Canva.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.